Koja je najmanja vrsta kunica i koliko se cesto izvode vani?

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Koja je najmanja vrsta kunica i koliko se cesto izvode vani?

PostPostao/la believe. » sri svi 01, 2013 12:15 pm

Prvo da kazem da sam se upravo registrovala jer planiram uzeti sebi malog druskana (kunica) pa sam malo razgledala forum kako bi se bolje informisala,ali nisam mogla pronaci odgovore na neka pitanja vezana za izvodjenje kunica napolje.
Molim sve one koji znaju da me posavjetuju:
1. Koliko cesto se dnevno treba izvoditi (koliko puta) i koliko dugo?
2. U kojim dijelovima dana ga je najbolje izvoditi kada su napolju velike vrucine?
3. U kojim dijelovima dana ga je najbolje izvoditi kada su napolju velike hladnoce?
4. Da li ga smijem pustati ne vezanog (hoce li ga psi ili macke napasti)?
5. Da li se treba vezati na uzicu (kao pas) ili ipak drzati u rukama?

Dosta sam neupucena,nemojte mi zamjeriti :blush:

I da,imam jos jedno pitanje,sigurno vec ima tema o tome,ali koja je najmanja vrsta kunica (patuljasti klasicni,patuljasti ovnoliki ili samo ovnoliki... :zeko10: :zeko10: ) ?

Edit : sjetila sam se jos jednog pitanja: koja vrsta kunica ima spustene a koja podignute usi??
Zadnja izmjena: believe.; sri svi 01, 2013 12:25 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
believe.
Kunić
Kunić

Re: Koja je najmanja vrsta kunica i koliko se cesto izvode v

PostPostao/la sanjita » sri svi 01, 2013 12:21 pm

Sve su to patuljasti kunici i sve je to isto sa time da su ovnoliki mozda mrvicu vece gradje i malo tezi ali sve je to isto. Pitanje tebi,a zasto kunic uopce treba van? pa nije to pas i ne treba uopce izlaziti. Ako je kunic u stanu bolje je ne igrati se sa vanjskom temperaturom stalno jer se njihovo krzno navikava na uvjete u kojima zive...znaci preko zime ako ga izvedes realno je ocekivati da ce se prehladiti jer nema zimsko krzno napravljeno. Po vrucinama je isto suludo izvoditi ih van.
I da,ako tu i tamo izadju van treba ih imati na povodcu jer naravno da ga pas moze napasti,ubiti,zec se moze preplasiti ili pobjeci. Jos jednom pitanje,cemu toliko forsiranje izlazaka van?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la believe. » sri svi 01, 2013 12:24 pm

Pa moje dvije drugarice imaju kunice i one ih izvode vani... svaki dan po pola sata bgm.
believe.
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sri svi 01, 2013 12:24 pm

Odlicno.Reci drugaricama da je to kucna zivotinja a ne pas.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la believe. » sri svi 01, 2013 12:29 pm

xD pa ovaj kunic kod ove jedne jadan sav drhti... 100% istraumiran...
Znaci,da ne izvodim zekana nikako vani?

Ii da,editovala sam prvi posta sa jos jednim pitanjem :)
believe.
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sri svi 01, 2013 12:33 pm

Ovnoliki ima spustene. Ja nisam za izvodjenje kunica vani jer im to nije potrebno. Svatko ce napraviti onako kako misli. Kunicu je sasvim dobro u svoja cetiri zida gdje moze biti slobodan i ne stalno u gajbi. Razumijem kad ljudi imaju vikendicu recimo pa odu na vikendicu pa puste zivotinju malo na travu da se istrci i tako to,znaci pustiti je jednom dvaputa tek toliko da ajmo reci to osjeti jednom u zivotu ali ovo izvodjenje svaki dan van je ludost. Em je sezona krpelja,em su temperature sulude,em se kunici traumatiziraju a zasto? radi sulude zelje covjeka i glupiranja i preseravanja. Reci ovoj drugarici kad joj kunic dozivi srcani udar,neka ne place onda. To su plasljive zivotinje,od tolikog stresa vrlo lako moze da im se svasta desi. Nazalost danas svaka da ne kazem sta ima pravo na zivotinju.
Ne,kunic ne treba da izlazi van znaci.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la believe. » sri svi 01, 2013 12:37 pm

Aha,hvala puno. :)
believe.
Kunić
Kunić

PostPostao/la Jura » sri svi 01, 2013 18:54 pm

Kunić nije kućna životinja i nikako mu ne može škoditi da ga se pušta van, ako su za to stvoreni uvjeti.
Ono što kao vlasnik moraš odlučiti je da li želiš da bude u kući ili želiš da bude vani? Malo tu, malo tamo nije dobro za kuniće.
Ako odlučiš držati kunića u kući, svejedno ga možeš puštati van, ako imaš uvjete za to.

Prostor u koji ga puštaš mora biti ograđen i siguran od drugih životinja. Vođenje na lajni uglavnom ne funkcionira, jer kad se kunić uplaši i počne divljati, lako se ozljedi.
Van ga možeš puštati samo kad nije velika razlika u temperaturi i uvijek moraš biti uz njega. Puštanje zimi zaboravi, ako kunić inače boravi u stanu. Isto tako ne puštaj ga na jako sunce.
Prije puštanja provjeri kakvo bilje mu je dostupno i da ne jedne nešto što je štetno, ako za nešto nisi sigurna, ne puštaj ga.

Hefa redovito puštamo u vrt koji je dobro ograđen, ali uvijek netko pazi da se kakva mačketina ne zaleti na njega dok bezbrižno grize maslačak. Kunići u vrtu uživaju, jer vani mogu zadovoljiti nagon za kopanjem i potrebu za svježim biljem. Bitno je da uvijek ima neko mjesto gdje može pobjeći ,ako se nečeg uplaši. Hef se jednom uplašil aviona. Za sklonište mu uvijek van stavim transporter i čim je nesiguran ide prema njemu.
Hef inače živi u kući i stalno je pušten, ipak jedva čeka da izađe u vrt. Ljudi, ne postoje kućne životinje, ali smo mi ljudi od nekih to napravili. Nema tog stana u kojem bi se on mogao razbacati kao što se razbaca u vrtu.
Ako nemaš uvjete za puštanje kunića (siguran, miran, ograđen prostor) ne puštaj ga. Šetanje kunića ispred zgrade nikad nije dobra ideja.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » sri svi 01, 2013 19:08 pm

Pod kucnom zivotinjom sam mislila na to da nije pas koji treba na redovno pisanje van i za cijim pustanjem postoji dnevna potreba jel. Stojim iza svake svoje rijeci koju sam napisala. Osim toga naglasila sam da JA nebi pustala i nisam za to. Ko ce sta uciniti,boli me uvo. Na njegovu je odgovornost.
Ali voditi kunica redovito van iako se on svaki put trese od straha kao sto je korisnica gore napisala je budalastina u najmanju ruku.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ars » sri svi 01, 2013 19:11 pm

slažem se s Jurom u svemu osim u jednom - nisu svi jednaki i ne uživaju svi jednako vani, nekima je zbilja draži njihov stan nego vrt.. moji povremeno izlaze na ograđenu terasu zgrade predvečer u ovo ljetno vrijeme, i iako je popločena i nema nikakvog bilja, sasvim se lijepo opuste i razbacaju, nekad i plešu, leže, bacaju se na bok itd. ipak je veći otvoren prostor nego u stanu i njima je to super. ista stvar kad odemo kod mojih na selo pa imaju ograđeni vrt i travu, to je tek uživancija.. na terasu ih pustim otprilike dva tri puta tjedno, kad uhvatim vremena predvečer. i uvijek je netko s njima zbog mačaka. ljeti ih ne vodim van jer bude prevruće i u sumrak, a pogotovo ne zimi na snijeg! dakle ok je ako je ograđeno i temperaturna razlika nije prevelika. ovo izvođenje u klasičnu šetnju pred zgradu i sl. je glupost, samo se ugrožava životinja bespotrebno. ali nije baš da ne uživaju vani ako postoje mogućnosti i sigurni uvjeti.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la believe. » čet svi 02, 2013 12:13 pm

ok :)
believe.
Kunić
Kunić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan