NEUROLOŠKE SMETNJE, dijagnoza, bolesti, ljecenje

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

NEUROLOŠKE SMETNJE, dijagnoza, bolesti, ljecenje

PostPostao/la zekili » pon lis 15, 2007 9:36 am

Zeko_Jurica



Simptomi
Kada primjetite da vaš kunić ima neke od simptome kao što je:
- držanje glavice u koso ("head tilt")
- poremećaje ravnoteže i koordinacije pokreta
- oduzetost (najčešće zadnjih nogica)
- paralizu
- napadaje i grčeve
- gubljenje svjesti
radi se o neurološkim smetnjama, koje su kod kunića nažalost jedno od češćih oboljenja.

Uzrok tome može biti primarno oboljenje živčanog sustava ili neka druga bolest koja sekundarno dovodi do oštećenja centralnog živčanog sustava.

Važno! Ako nešto od ovoga primjetite, nemojte čekati idući dan da bi posjetili veterinara! Što prije započne liječenje, bolji su izgledi za uspjeh! Svaki sat je važan!

U pojedinim slučajevima, jaki bolovi mogu dovesti do apatije visokog stupnja što se ne smije zamijeniti sa gubljenjem svijesti.

Važni uzroci neuroloških smetnji
Jedno od najčešćih oboljenja, koje kod kunića izaziva neurološke smetnje, je encefalitozoonoza (uzročnik je parazit iz skupine protozoa: encephalitozoon cuniculi, u daljnjem tekstu e. cuniculi) gdje se mogu pojaviti svi simptomi neuroloških smetnji, pojedinačno ili u kombinaciji.
Upala srednjeg uha (otitis media) ili upala unutarnjeg uha (otitis interna) je kod držanja glavice u koso najvažnija diferencijalna dijagnoza prema encefalitozoonozi.
Druge bolesti kao Toksoplazmoza (infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii), tumor mozga i ozlijeda lubanje su mogući, ali vrlo rijetki uzroci neuroloških smetnji.
Napadaji, grčevi i gubljenje svijesti mogu biti uzrokovani primarnim bolestima centralnog živčanog sustava kao i drugim bolestima koje u svom tijeku oštećuju živčani sustav. Postoji i mogućnost da bolesti srca pokazuju simptome neuroloških smetnji.
Poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, kao i oduzetost mogu se ispoljiti kod oboljenja na mozgu, leđne moždine ili kičme, ali ovi simptomi mogu ukazivati i na oboljenje srca.

Važni uzroci držanja glavice u koso:
+++ encefalitozoonoza
++ upala srednjeg/unutarnjeg uha
+ ozljeda lubanje
o tumor mozga
o toksoplazmoza

Važni uzroci napadaja, grčeva i gubljenja svijesti:
+++ encefalitozoonoza
+++ bolest srca
++ kronična bubrežna insuficijencija
++ septikemija
+ ozljeda lubanje
+ akutna bubrežna insuficijencija
+ upala unutarnjeg uha/meningitis
+ hepatopatija
+ toksikoza u trudnoći
+ hipokalcemija/hipoglikemija
+ toplinski udar
o toksoplazmoza
o tumor mozga
o trovanje (ponajviše oleander)

Važni uzroci poremećaja ravnoteže, koordinacije pokreta i oduzetosti:
+++ encefalitozoonoza
++ ozljeda kičme/leđne moždine
+ spondiloza
+ apsces leđne moždine
+ bolest srca
o toksoplazmoza
o tumor na kičmi
o osteomijelitis

Prije samog pregleda kunića potrebno je postaviti neka pitanja:
Da li je moguće da se kunić negdje ozlijedio? Ima li mogućnosti pada u prostoru gdje živi? Najčešće ozljede kralježnice i lubanje događaju se kada kunić ispadne iz nečijih ruku ili se kunića nestručno hvata u što su često djeca uključena, ali to neće željeti priznati.

Kod toksoplazmoze je važno saznati da li kunić dolazi u dodir s mačkama. Također kontaminirana zelena hrana s mačijim izmetom može biti izvor infekcije.

Ima li otrovnih biljaka (posebno oleander izaziva neurološke smetnje) na mjestima gdje kunić ima pristup (trovanje)?

Da li je kunić bio izložen visokim temperaturama - mjesto nezaštićeno od sunca, vrući automobil ili jednostavno pretopla okolina za kunića, a to može biti i neki stan u potkrovlju u doba ljetnih vrućina (toplinski udar)?

Ako kunić ima grčeve, potrebno je točno saznati čime se hrani. Posebno u doba trudnoće kunići imaju potrebu za visoko energetskom hranom, pa ako im to nije pruženo u kasnoj trudnoći se može pojaviti toksikoza. U doba dojenja kunićima je potrebna hrana bogatom kalcijem. Ukoliko im to nije pruženo, može doći do hipokalcemije (snižena razina kalcija u krvi) i/ili hipoglikemije (pad šećera u krvi).

Opće stanje kunića? Da li kunić normalno jede? Dok je kod encefalitozoonoze opće stanje kunića dobro i kunić normalno jede, ostali uzročnici neuroloških smetnji više utječu na opće stanje i apetit.

Trebalo bi saznati od kojih bolesti je kunić bolovao, prije nego su se pojavile neurološke smetnje. Ako je kunić nedugo imao prehladu, može se i bez ikakvih znakova prehlade pojaviti upala srednjeg/unutarnjeg uha ili se bakterije koje su uzrokovale prehladu prošire u području leđne moždine i izazovu apscese leđne moždine.

Septikemija (trovanje krvi) se može pojaviti kao posljedica ne uzimanja hrane, što dovodi do poremećaja bakterijske flore u crijevima i pojačano razmnožavanje patogenih bakterija. Kod kunića prekomjerne težine treba ustanoviti, da li su zbog neke druge prethodne bolesti odbijali hranu što dovodi do poremećaja izmjene tvari u organizmu i hepatopatije (poremećaj funkcije jetre). Kunići prekomjerne težine imaju previše masnoća u jetri što se na njih posebno negativno odražava kad iz nekih razloga ne žele jesti (jetra pokušava nadoknaditi manjak energije, te dolazi do još veće zasičenosti masnočama i to toksičnim - mogućnost jetrene kome).

Kod napadaja grčenjem je potrebno saznati koliko često se pojavljuju, koliko traju i kako izgledaju. Ljudi koji nisu stalno sa svojim kunićima, mogu teško primjetiti da kunić ima napadaje, jer oni se mogu događati u određeno doba dana, dok će se između napadaja kunić sasvim normalno ponašati. Ako kunić ima napadaje uzrokovane bolestima srca (insuficijencija srca), on će ipak konstantno gubiti na težini i biti sve manje pokretan. Ti napadaji mogu se događati uvijek u određeno doba dana. Pritom dolazi do stvaranja plućnog odema, a popraćeni su šumom prilikom disanja, iscjetkom iz nosa i usta (kunić je na leđima s nogicama u zraku). Napadaj može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, nakon čega kunić zaspe, a već nekoliko minuta nakon toga može se ponašati kao da ništa nije bilo. Kod enecefalitozoonoze se napadaji također mogu ponavljati, tako da se između njih kunić ponaša sasvim normalno. Kod ostalih oboljenja, kao npr. hiperkalcemije (povišena razina kalcija u krvi), se grčevi postepeno intenziviraju. Napadaji koji se javljaju kao posljedica hepatopatije, toksikoze u trudnoći, septikemije, predstavljaju samo zadnji stadij tih bolesti tako da za vlasnika kunića drugi simptomi stoje na prvom mjestu.

Kod pregleda je potrebno obratiti pažnju na slijedeće:
Ako kunić nije u stanju zauzeti prirodno normalan položaj ili dolazi do gubitka svijesti, potrebno je prvo izmjeriti rektalnu temperaturu, da bi se ustanovila mogućnost hipotermije (septikemija) ili hipertermije (toplinski udar). Kroz pregled sluzokože i srca može se ustanoviti stabilnost krvožilnog sustava.

Ukoliko se kunić nalazi u bočnom položaju sa simptomima šoka mora mu se odmah pružiti prva pomoć.

Stabilizira li se stanje i situacija nije opasna po život, treba izvršiti temeljiti pregled uključujući neurološki svih organa.

Ako postoji oduzetost, pregled se mora vršiti iznimno pažljivo (po mogućnosti bez izazivanja stresa i obrambenih reakcija) kako se eventualna ozljeda kralježnice ne bi još više pogoršala.

Koji neurološki simptomi su ustanovljeni?
Pored neuroloških smetnji potrebno je ustanoviti i ostale poremećaje kako bi se postavila što ispravnija dijagnoza. Tako se npr. kod encefalitozoonoze, pored oduzetosti može pojaviti bolno povećanje očne jabučice, suzenje oka, bjelkasta masa u području pupile, zamućenje leće, dok se kod oboljenja kralježnice ti ostali poremećaji neće primjetiti.

-> kod držanja glavice u koso:

Da li postoje promjene na ušima?
Rane od ugriza mogu dovesti do upale u slušnom kanalu i krajnje do perforacije bubnjića (centar za ravnotežu). Isto vrijedi za sekundarnu bakterijsku infekciju nastalu parazitom psoroptes cuniculi (Šugarac). Bakterije koje su uzrokovale prehladu se također mogu proširiti preko eustahijeve tube do ušiju i izazvati upalu srednjeg i unutarnjeg uha.

Da li postoje znakovi upale dišnih puteva?
Obzirom da bolesti dišnih puteva mogu izazvati upalu uha, potrebno je pregledati organe za disanje. Već lagani konjuktivitis ili blagi iscjedak iz nosa, mogu biti znakovi latentnih upala dišnih puteva.

-> kod poremećaja ravnoteže i koordinacije pokreta, oduzetosti, paralize:

Da li se mogu ustanoviti promjene na kralježnici?
Potrebno je pažljivo opipati kralježnicu od glave prema repiću i pritom obratiti pozornost da li postoje nepravilnosti koje bi ukazivale na lom (frakturu) ili degenerativne promjene kralježnice. Obratiti pozornost na bol pri dodiru.

Da li postoje promjene muskulature?
Kod kroničnih oboljenja kralježnice vidljiva je atrofija mišića u području bedra i buta. Ukoliko je muskulatura dobra i snažno razvijena, onda se prije radi o akutnoj (a ne kroničnoj) bolesti.

-> kod napadaja, grčeva i gubljenja svijesti:

Da li postoje znakovi neke infekcijske bolesti?
Potrebno je posebno obratiti pozornost na simptome infekcije dišnih puteva i crijevnih oboljenja, jer infekcije tih organa posebno često dovode do septikemije.

Da li postoje znakovi koji ukazuju na oboljenje srca?
Svim navedenim neurološkim simptomima, osim držanja glavice u koso, uzrok može biti i oboljenje srca. Tada je u pravilu i opće stanje kunića (apetit, pokretljivost...) pogoršano. Srčani napadaji nisu kod kunića tako rijetki.

Da bi se potvrdila dijagnoza potrebno je napraviti i slijedeće preglede:
Rentgenske slike su kod svih neuroloških smetnji važno pomoćno sredstvo. Kod držanja glavice u koso trebalo bi načiniti rentgen glave, kod oduzetosti rentgen kralježnice. Rentgen grudnog koša je potreban da bi se mogle isključiti bolesti srca.

Krvna slika je potrebna kako bi se utvrdila mogućnost hipoglikemije, hipokalcemije, hepatopatije, a leukoci mogu ukazati na bakterijsku infekciju.
Serološki pregled krvi može koristiti da se utvrdi postojanje antitijela na e. cuniculi odnosno Toxoplasma gondii.





BOLESTI KOJE UZROKUJU NEUROLOŠKE SMETNJE

ENCEFALITOZOONOZA

Encefalitozoonoza je najčešći uzrok neurološkim smetnjama. To je infekcija organizma parazitima encephalitozoon cuniculi, koji je jednostanični parazit iz skupine protozoa. Kad jednom uđe u organizam, širi se u gotovo sve organe, a posebno napada centralni živčani sustav i bubrege. Pored toga može napasti i jetru, srce, pluća, oči...

Parazit se prenosi s majke na bebe (još u utrobi) ili preko inficirane mokraće ili izmeta, a može i dvije godine preživjeti u nekom "kutku".

40 - 80 % zdravih kunića nosi parazite u sebi. Paraziti mogu tako godinama ili uvijek biti u organizmu, a da ne uzrokuju smetnje. Tek u slučaju slabljenja imunosistema, što je kod kunića najčešće uzrokovano stresom, može doći do infekcije.

Znakovi bolesti
Od neuroloških simptoma: najčešće se primjećuje držanje glavice u koso, te poremećaj ravnoteže i koordinacije pokreta, a uglavnom u kombinaciji sa nistagmus (brzo titranje zjenicama), te gubljenjem ili usporenim refleksom pupile. U naprednom stadiju bolesti kunići više nisu u stanju sjediti nego rotiraju oko svoje osi. Može se pojaviti oduzetost na jednoj ili više nogica. Također se mogu javiti oblici bolesti koje se javljaju u formi napadaja: kunić tupo gleda ispred sebe i ne reagira na podražaj; kunić udara u zid kaveza ili prostorije gdje se nalazi; napadaji grčenjem kada kunić pada na leđa s iscjetkom iz nosa i usta i šumom kod disanja. U rijetkim slučajevima se javlja gubitak vida/sluha, tako da kunići u tom slučaju više ne reagiraju na svoju okolinu. Paralelno je moguć gubitak koordinacije pokreta čeljusti, pa kunići neznaju prožvakati hranu iako pokušavaju staviti nešto u usta. Refleks gutanja ipak nije poremećen, tako da se takvi kunići mogu hraniti na špricu.

Pored opisanih neuroloških simptoma mogu se pojaviti promjene na očima:
bolno povečanje očne jabučice, pojačano suzenje, grč očnog kapka (oko ostane zatvoreno), pojačano vidljive krvne žile u oku (crvenilo oka), bjelkasta masa u području pupile, zamućenje leće, gubitak vida

Obzirom da e. cuniculi najčešće napada i bubrege, moguće je primjetiti i simptome bubrežnih oboljenja / insuficijencije bubrega: apatija, gubitak apetita, gubljenje težine, zaostajanje u razvoju, povećano uzimanje tekućine, povećano mokrenje. Ovi simptomi se u pravilu javljaju tek kod bubrežne insuficijencije, kada su bubrezi već ozbiljno oštećeni, ali mogu se javiti i neovisno o oštećenju bubrega.

Dijagnoza
Kunići usprkos izraženim neurološkim smetnjama pokazuju dobro opće stanje kao, pokretljivost, uzimanje hrane, dok to najčešće nije slučaj ako su neurološke smetnje uzrokovane upalom srednjeg/unutarnjeg uha. Rentgen glave kod encefalitozoonoze bit će sasvim u redu, dok će kod upale uha pokazivati nepravilnosti. Krvna slika / leukociti su kod encefalitozoonoze u normalnim grancama, dok kod upale uha to nisu.
Serološki pregled krvi (Imunoflorescencijski test na antitijela - IFAT), pokazat će postojanje antitijela na e. cuniculi. IFAT test ne pokazuje samo prisustvo antitijela, već pokazuje i stupanj bolesti.
Ipak treba imati na umu da je vađenje krvi veliki stres za kunića, pa ga treba koristiti kao zadnje sredstvo za rješavanje dvojbi u postavljanju dijagnoze.

Prognoza
Prognoza je ovisna o vrsti neuroloških smetnji i to je bolja, što je terapija ranije započeta. Ukoliko smetnje postoje već nekoliko dana, mora se računati sa znatno dužim periodom rehabilitacije. Neki kunići imaju nakošenu glavicu još i nekoliko mjeseci nakon prestanka terapije, a nekima glavica ostane doživotno ukošena, ali nemaju s time posebnih problema. Za rehabilitaciju je važno da kunići budu što više slobodni, kako bi se mogli što više kretati, jer to najbolje pomaže obnovi živčanih vlakana (slično kao u ljudskoj medicini kod pacijenata s moždanim udarom). I kuniće koji već imaju rotacije oko dužne osi, može se pokušati liječiti. Treba im omogućiti da imaju podlogu na kojoj im se neće klizati, a zbog poremećene koordinacije pokreta, potrebna im je pomoć pri hranjenju. Veterinari pišu, ukoliko se stanje ne popravi nakon 7 dana, potrebno je razmisliti o eutanaziji. Kod oduzetosti je prognoza također to bolja, što je terapija prije započeta. Postoje li već izražene atrofije mišića, koje ukazuju na dulje postojanje oduzetosti, tada je prognoza vrlo loša.

Terapija
Vitamini:
B komplex; 0,5ml/kg; Svaki dan u razdoblju od 4 tjedna.
Važni za obnovu živčanih vlakana

Lijek protiv parazita:
Fenbendazol (Panacur) 20mg/kg; Svaki dan u razdoblju od 4 tjedna.
Za sada se u stručnim krugovima mišljenja o najboljem načinu uništavanja samih parazita e. cuniculi ponešto razlikuju. Kako su e. cuniculi ipak paraziti, pokušano je liječenje sredstvima protiv parazita. Do sada najuspješniji (prema istraživanju iz 2001 god.) se pokazao Fenbendazol (Panacur). Ima i veterinara koji ovu dodatnu terapiju ne prakticiraju, s objašnjenjem da Fenbendazol ne prodire dobro do moždanog tkiva. Na http://www.medirabbit.com možete pronaći i najnoviju studiju (iz 2006. god) o mogućoj terapiji protiv e.cuniculi.

Antibiotik:
7 - 10 dana, po potrebi i dulje
Chloramphenicol (npr: Chloromycetin Palmitat, Paraxin); 30mg/kg; p.o. (oralno), s.c.(ispod kože)
Chloramphenicol (kao aktivna supstanca) je naveden u više izvora, kao antibiotik koji najbolje prodire u moždano tkivo, a time i u centralni živčani sustav, gdje se onda najučinkovitije bori protiv uzročnika. Pojedini izvori spominju još i Enrofloxacin, te Oxytetracyclin. Enrofloxacin nije pogodan kod kunića koji rastu, koji su trudni ili doje, a Oxytetracyclin bi se smio davati samo ako su bubrezi u dobroj funkciji i može se davati samo injekcijom ispod kože, a ne i oralno. Da bi sačuvali crijevnu floru kunića u vrijeme terapije antibioticima, potrebno mu je dati probiotik.

Ukoliko kunić s nakošenom glavicom nemože potpuno zatvoriti jedno oko (najčešće ono koje gleda prema gore/prema stropu), tada se ono nemože pravilno vlažiti. U tom slučaju vam veterinar treba preporučiti neko sredstvo/lijek, kako oko ne bi ostalo suho.

Potrebna je također promjena prehrane u smislu da kunić dobije više svježeg povrća, kako bi se u organizam unijelo što više tekućine. To će znatno pomoći da se bubrezi bolje ispiru i spriječi moguća insuficijencija bubrega. Kuniću se mogu davati i infuzije tijekom prvih 7 dana terapije, radi boljeg ispiranja bubrega.

Iznimno je važno, kuniće koji pokazuju znakove oduzetosti, pomagati fizioterapijom. Oduzete nogice potrebno je redovito pasivno pomicati, kako bi se djelovalo protiv moguće atrofije mišića, koja se inače može brzo javiti. Kuniće koji su nepokretni i stalno leže, potrebno je okretati, te kontrolirati funkciju rada crijeva i mokraćnog mjehura. Pomažu i lagane masaže prstima ili četkanje.

Ako je terapija pravovremeno započeta, prvi znakovi poboljšanja mogu biti već za 24 sata. Ponekad se drugi-treći dan može opaziti i pogoršanje stanja, a najčešće se značajno poboljšanje opaža između trećeg i petog dana, tako da većina pacijenata nakon tjedan dana terapije više ne pokazuje da su bolesni. Bez obzira na to, terapiju treba i dalje nastaviti!





SAZNAJTE VISE:

"BOLEST ISKRIVLJENOG VRATA"- Head Tilt

BOLESTI KOJE MOGU REZULTIRATI PARALIZOM
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan