Molim za savete oko Lakija

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Molim za savete oko Lakija

PostPostao/la musemarina » pon kol 26, 2013 20:37 pm

Pisala sam vec da je Laki imao problema sa besikom. Imao je pesak, ali smo to resili sa inekcijama antibiotika. Barem se cini da jesmo. :huh:
U isto vreme je imao i problem sa disanjem, culo se pistanje pogotovo kad jace udise i kihao je. Kad je pio antibiotike za besiku, bilo mu je bolje sa disanjem, ali par dana kako smo prestali sa terapijom, opet mu se stanje pogorsalo. :sad:
Sad je Laki vec par dana na antibioticima i prestalo mu je pistanje, ali jos uvek ponekad kise. I pre neki dan je pocela da mu se pojavljuje bela skramica u oku, pa mu ja sad to ispirem sa virkom. Laki je primio i kostikosteroide jedno 3 komada u razmacima od 3 dana i tad kad ih je primao bilo mu je prilicno bolje.
Ali meni treba savet kako da nastavim da se ponasam prema njemu, osim sto nastavljamo da mu dajemo terapiju koliko jos imamo.
Problem je sledeci: Laki stalno piski po kavezu i sav je ispisan po guzi. Mislim da je tako i inficirao oko. Ja sam pokusala da ga okupam, ali nisam uspela da skinem taj miris urina, a i on je prilicno nemiran, tako da ga je nemoguce osusiti. a i ako ga ponovo okupam sta vredi kad stalno piski oko sebe.
Ne piski samo on van WC a vec i njegova partnerka Cmokica (ona jos i vise to radi). Cini mi se da to rade iz nekog protesta.
Laki ima odlican apetit, ali sto se tice raspolozenja: jedan dan je dobro, drugi dan ceo dan presedi u jednom mestu i ne pomera se.
Ja sam inace u drugom stanju i posto ne radim staalno ih posmatram i stalno im cistim kavez (cak ustajem i nocu dok spavam). Ne mogu u opste vise da pohvatam da li mu je bolje i saad mi je i Cmokica cudna.
Cmokica je primala isto antibiotik par dana jer je imala muljevitu mokracu i ona je isto sva prljava od mokrace.
Molim vas kazite mi sta da radim dalje sto se tice njihovog lecenja i higijene. Da li da Lakija vodim na neko snimanje i da li da sacekam sa krajem terapije pa da ga onda okupam?
Sa cime da okupam Lakija, kad mu onaj sampon za licnu higijenu nije pomogao? Da li bi mogla da ga okupam sa samponom za macke? Ne bi ga ja celog kupala, vec samo oko guze i zadnje sape. A i pojavila mu se infekcija na sapama, kao suljevi.
Strasno se brinem i jako mi je zao sto ne mogu da mu pomognem. Jos mi je gore jer me sad drmaju materinski osecaji.

Hvala Vam u napred sa savetima! :zeko1:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: Molim za savete oko Lakija

PostPostao/la Charlie » pon kol 26, 2013 22:05 pm

od kortikosteroida više piški

okupaj ga svakako (guzu) jer će mu se od mokraće sve iziritirati, najbolje u Plivaseptu i mlakoj vodi
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la musemarina » uto kol 27, 2013 9:29 am

Charlie je napisao/la:od kortikosteroida više piški

okupaj ga svakako (guzu) jer će mu se od mokraće sve iziritirati, najbolje u Plivaseptu i mlakoj vodi

Laki je primio kortikosteroide pre 5 dana i jos uvek puno piski. Danas se ispiskio u posudu sa hranom. U opste nece da piski u wc.

Predpostavljam da mislis na Plivasept pjenusavi? Prvo da ga sa njim okupam pa onda da isperem mlakom vodom?
A da li je obavezno susenje fenom?

Hvala ti na brzom odgovoru.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » uto kol 27, 2013 20:05 pm

tako je, rozi pjenušavi, smočiš - nasapunaš - dobro ispereš mlakom vodom

najbolje bi bilo fenom, ali ako se panično boji onda naravno nećeš
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la musemarina » uto kol 27, 2013 21:38 pm

Trazila sam Plivasept ovde u Beogradu, ali nema da se kupi. A nema ni nesto slicno tome. Moracu da vidim da li imaju mozda nesto u Pet centru.

Hvala u svakom slucaju na savetima.

Laki se inace poslednji dva dana samo skriva kad ga pustim napolje. Jedino zivne kad je hrana u pitanju. Ljubav moja. To mi je prvi zeka.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » čet kol 29, 2013 13:05 pm

nema toga u PC, to je humani, u ljekarnama se samo kupuje

ma okupaj ga u intimnom ili baby šamponu ako ne možeš naći, nije dobro da to dugo stoji
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la musemarina » čet kol 29, 2013 20:32 pm

OK. Okupacu ga intimnim samponom.
Ali sad imam drugi problem. Laki je vec jedno 10 dana na antibioticima koje mu dajemo na usta (dao nam je veterinar). On i dalje plitko dise i kad se uzbudi pa pocne dublje da dise (kad ga uzmem u ruke) opet mu se cuje pistanje u njusci. To jest kao da mu je nesto unutra.
Ne znam da li bi mozda rendgenskim snimkom moglo da se vidi da li mu je nesto u njusci. Ali stvar je u tome sto njemu nista ne izlazi iz njuske. Samo mu i dalje krmelji oko. Naravno i dalje je bez volje i uglavnom samo sedi u jednom mestu. :sad:

Ja se zato i bojim da ga u opste uzimam u ruke, a kamoli kupam, jer odmah pocne uzbudjeno da dise i sve mislim da ce da se ugusi, jer otvara i usta. :sad:
Da li da uradim rendgen? :huh:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » čet kol 29, 2013 20:41 pm

napravi
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la musemarina » čet kol 29, 2013 20:55 pm

Charlie je napisao/la:napravi

Hvala ti na odgovoru. Sutra ga vodim kod veterinara, a i onako nam je ponestalo antibiotika.

Javljam sta je bilo. :zeko3:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la musemarina » pon ruj 30, 2013 10:50 am

Evo sta se desava sa Lakijem.

Laki je bio jos 5 dana na inekcionim antibioticima i kortikosteroidima par dana, ali nije bilo pomaka.
Onda smo mu snimili pluca i vide se promene i uradili smo mu ekg gde su mu otkucaji srca prilicno niski 180. Bris iz grla je sterilan kao i bris iz nosa.
Ovaj veterinar koji ga je sniimao, davao mu je par dana amofilin i kortikosteroid i Laki je zivnuo. Sada mu dajemo terapiju u vidu tableta: jedna je isto amofilin, a druga je za pritisak u krvnim sudovima (taj lek preporucuju americki veterinari za kunice).
Videcemo kakva ce reakcija da bude ali tek sutra.

Verovatno bi trebala i krv da se vadi. :sad:

Laki je moj borac.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » pon ruj 30, 2013 11:44 am

Joj jadnicko mali sta ga je sve snaslo :sad: zelim da se sto pre oporavi i da bude ponovo srecan i veseo zeko :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: javite kako je :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la musemarina » pon ruj 30, 2013 20:28 pm

markiza je napisao/la:Joj jadnicko mali sta ga je sve snaslo :sad: zelim da se sto pre oporavi i da bude ponovo srecan i veseo zeko :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: javite kako je :zeko10:

Hvala ti na podrsci. Jako nam je tesko. To traje jako dugo jer ni jedan veterinar kod koga smo mi bili nema nekog iskustva sa kunicima.
Prakticno se i dalje ne zna sta mu je, osim sto se vidi na snimku da su pluca lose.

Najgore je to sto sam veceras primetila da je Cmokica (njegova partnerka) iskijala iz njuskice beli sekret. :sad:

Stvarno sad ne znam vise sta da radim. :zeko4:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » uto lis 01, 2013 6:47 am

Probaj na veterinarskom fakultetu da potrazis pomoc, znam da je neko pisao da tamo ima jedan veterinar koji je jako dobar.
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la musemarina » uto lis 01, 2013 13:58 pm

Da, bili smo na veterinarskom i prof. Nikola Popovic nam je rekao da uradimo rendgen i urinokulturu i bris iz grla.
Pa posto sam danas dobila rezultate urinokulture, onda cu mozda sutra da odem opet do njega.

Sad trenutno od njih 7 zivotinjka imam 3 bolesnika kojima trebam da placam veterinara, a ne samo to nego moram da ih vozikam. :sad:

Ma samo da oni meni ozdrave. :zeko4:
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » uto lis 01, 2013 15:43 pm

Marina, NIkola Popovic vise puta je dokazao da nema blage veze sa kunicima...Evo konkretno u slucaju Lakija - NE MOZES URADITI URINOKULTURU, osim ako direktno nije piskio u sterilnu posudu...Ako ste to izveli svaka vam cast...
Mislim da je greska da je neko rekao da ima dobar doktor na veterinarskom, naprotiv, vise puta smo pisali da NEMA dobar doktor, vec izvikan...
Necu navoditi primere, dovoljno je da kazem da Krcku u 4.5 mseceda nije pogodio pol, pored supstenih jajca koji jos uvek nisu bili ispunjeni...

Bjanki u sred indigestije kada je imala uvijen zeludac od gasova, dao Klometol zbog cega je kolabirala mislila sam da ce umreti, srecom znala sam kako da blokiram dejstvo klometola (odmah dati buskopan)...

Dakle, moj savet je otici u vet.ambulantu NOVAk, potraziti Tanju ili NIkoletu, cure koje su sturidrale u inostranstvu i godinu dana radile samo sa kunicima.

Upravo mi se Bjanka leci tamo i zadovoljna sam. A Tanja je izlecila kunica od moje kume koji je pio skoro dva litra vode dnevno. Tada nam je objasnila da je gotovo nemoguce uraditi urinokluturu zecu, ali i pored toga terapiju je uspesno pogodila i zec je za dve nedelje bio super, pre toga dva meseca obletali kod drugih veterinara.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan