kako znati da je zeko sretan?

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

kako znati da je zeko sretan?

PostPostao/la zecofan » sri kol 29, 2012 21:46 pm

kao što naslov kaže - kako znati da je zeko sretan??
Brine me moj zeko - puno manje zecoplesira, tj jako rijetko (star je godinu i pol), donedavno je to puno češće radio.. puno je mirniji, dosta spava (skoro preko cijelog dana), aktivniji je navecer ali i to je manje nego je bilo prije. Nekad mi tako izgleda tuzno, pa mislim da je mozda bolestan - ali nije. Trudim mu se pružiti apsolutno sve što mogu i što mu treba. Ima pravilnu prehranu, pušten je preko cijelog dana, zatvaramo ga kada idemo spavati, i pušten je odmah ujutro od 7.. Sam je preko dana, tj do 4 uglavnom, a nekad do 5 ili 6 popodne.. trčim s posla kući da ne bude sam, i puno puta ni ne izađem van jer mi ga je žao ostaviti samog. I premda se trudim provoditi što više vremena s njim, bojim se da je usamljen.
Ne znam jel malo to vremena koliko sam s njim? znači, sam je od 7 do 4 ili 5 popodne, neke dane i duže. vikendom smo cijeli dan doma.. on ionako spava preko dana pa si onda mislim kako mu drustvo previse i ne treba...
Voli se maziti, ali uvijek mu ja pristupam, ako dodje do mene, ponjuska me i ode.. Takav je oduvijek zapravo..
Možda bi čak udomila jednu curicu za njega, da nije sam, ali to poteže pitanje kastracije, jer kastriran nije. S njim nema problema što se tog tiče, ne naskakuje, ne zapišava, jako je uredan, tu i tamo ostavi kuglice, al to je najmanji problem. Prije je znao zujati oko nogu, ali i to više baš ne radi..
Teško mi ga je kastrirati jer u mjestu kojem jesam nema veterinara kojima mogu vjerovati (slabo znaju išta o kunićima), a i on sam po sebi je plašljiv i bojim se da bi mu to bio veliki stres. Ako bi ga vodili u zg na kastriranje, to je sat vremena voznje autom. Jednom se vozio autom kad smo isli veterinaru i bio je dosta uplasen (dobro, bio je i bolestan ..).
Tako da sam u dilemi, a najvise me brine da je usamljen. ..
zecofan
Zečić
Zečić

Re: kako znati da je zeko sretan?

PostPostao/la Jeja » sri kol 29, 2012 22:10 pm

Ne znam šta da ti kažem, da bi mu bilo bolje u društvu to je sigurno. Moj zekan je godinu dana bio sam i bio je on veseo i htio se maziti i sve to, al je isto većinu vremena bio sam pa sam mu nabavila zečicu za društvo i od onda je puno sretniji, stalno ju mazi i buška i vidim da uživaju zajedno (iako ona njega baš nije prihvaćala od početka). Koliko god mi je bilo nelagodno zbog kastracije i početne muke oko spajanja (ona je malo bila asocijalna) definitivno se isplatilo! A nema ništa slađe nego kad vidiš kako se međusobno buškaju i uživaju u zajedničkom druženju... Manje mi je teško ostavljati ih same kad imaju jedno drugoga.
E sad što se tiče veterinara to je drugo pitanje. Ako baš nemaju pojma o takvim stvarima, ne bi im baš povjerila svog kunića. Ne znam šta da ti kažem u vezi toga... :zmirko:
Jeja
Zečić
Zečić

PostPostao/la Anby » sri kol 29, 2012 22:20 pm

Oni su s godinama mirniji, mada tvoj zeko i nije nesto star... i sama se nekad zamislim i upitam bas sto i ti, radi toga sam udomila drugog zeku mojoj Andji i preporodila se, ali bas preporodila... evo bas jutros oko 7 njih dvoje su divljali po kuci, Toby je cak toliko skakao po stanu i sprintove radio da me je probudio (a ja spavam ko zaklana)... a sinoc govorim dragom, kako ga odavno nisam vidila da juri po stanu, uvijek je nekako flegma... valjda i oni imaju svoje faze... nekad im je samo do ljencarenja a nekada ko da im je motor u guzici...

svakako da bi ti se zeko preporodio kad bi imao drustvo, u to sam sigurna, ja svoju Andju nisam mogla prepoznat koliko se promijenila kad je dobila decka, veselija je, drustvenija, aktivnija... koliko se mi god trudili, nemozemo im zamjeniti njihovu vrstu... :zeko1:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zecofan » sri kol 29, 2012 22:59 pm

pa da, zeko ima samo godinu i pol, to uopće nije puno! zato me i brine ta promjena ponašanja.
premda, čini mi se da je izrazito takav otkad smo se vratili s mora - nije nas bilo 10 dana, i čuvala ga je dečkova mama koja je svaki dan dolazila k njemu i bila s njim. vjerujem da je sve dobro radila, tako da se zapitam da nije možda ljut na nas il što...možda još neka prođe vremena pa da vidimo hoće li se vratiti na staro. bio je on i prije našeg odlaska mirniji, al ne toliko..
a voljela bi da ima nekog "svog". zato u zadnje vrijeme sve više razmišljam o nabavljanju društva za njega. baš to što kažete, i ako nas nema doma, nije sam i to je neka sasvim druga priča..
i da ima u mom gradu veterinar za kojeg znam da operira kuniće, odvela bi ga. a pošto je ovakvo stanje, uvijek me strah što ako se nešto loše desi i onda ću poludit od jada jer sam ga odvela na nešto bez čeg je zapravo i mogao.
nekad mislim i da mu je dosadno - od velikog stana ispada da nema šta radit u njemu. igračke koje sam mu kupovala ga ne zanimaju, a ono što je grizao to više ne može jer sam to maknula jer jede papir i sl. pa sad ispada da nema zanimacije.
kad se sjetim zecoplesiranja, uživali smo u tome gledajući ga :)
a to kad čujem za zekiće kakvi su zajedno u paru, znam da se ne može usporediti a stvarno bih htjela da bude sretan.
zecofan
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » čet kol 30, 2012 6:27 am

U drustvu je uvek bolje :D kako svi nasi kazu :P ali mislim da vas zeko nije tuzan nego da mu se mozda desilo isto sto i mom zeku.
Moj zeko je isto bio na cuvanju dok sam ja bila na odmoru i kad sam ga uzela bio je takodje dosta mirniji, pa sam i ja pomislila da je mozda bolestan. Cak je bio previse dobar, u smislu da nije mi nikakve papazjanije priredjivao kao naprimer zavlacenja na mesta na koja ne sme, a to je uvek cinio cim mi vidi ledja ili poneko grickanje. (Inace i ja sam mu uvek neke igracke turala pod nos ali on nikad nesto nije bio zainteresovan za njih)
Shvatila sam da je to vreme mog odsustva, bio manje pustan nego sto inace bude i zato se malo "ulenjio" i "usedeo".
Ali, se brzo navikao na staro :P i posto zivim u kuci, pa imam veliko dvoriste, svoj zecoples je odmah pokazao cim sam ga pustila i bas je bio srecan, jer na cuvanju ga nisu pustali napolje. Nemaju nikakvu ogradu u dvoristu samo zivu, pa tu zeko moze da prodje i istrci na ulicu, tako da je uglavnom bio unutra a ipak on obozava da nesto kopka i da skace ali kad mu je podloga zemljana :D jer ipak je to njegova prirodna podloga :) ali cak iako je unutra, kad pada kisa ja ga ne pustam napolje, on trci po kuci i kopka po tepihu. E sad, mozda vas zeko trci po kuci dok niste sa njim, a i mozda voli da se igra sa vama, s obzirom da ste rekli da nije zainteresovan za igracke, kao sto ni moj nije, ali ja se igram sa mojim zekom. Prilazite mu vise i igrajte se sa njim, vise se druzite sa njim pa vidite dal ce onda biti aktivniji :)
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bijou » čet kol 30, 2012 7:48 am

Moja nije tužna i trčkara non-stop, ali sam primjetila totalnu razliku kad smo bili na godišnjem (išla je sa mnom). Doma joj je sve dozvoljeno i osim noći puštena je po cijeli dan, dok je bila manja smo je zatvarali kad bi išli na posao, tako da kad bi se vratili s posla prestretna je trčala po stanu, a sad je puno više puštena i ne veseli se kao prije jer je i ne zatvaramo. Ali na godišnjem smo bili u kući (inače živim u stanu) i puštala sam je u dvorište (uz nadzor), e to je bilo veselje...nisam ni znala koliko visoko može skočiti i vrtiti se po zraku, takvo zecoplesarenje još nisam vidjela :zeko7:
Bijou
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » čet kol 30, 2012 8:48 am

Bijou je napisao/la:Moja nije tužna i trčkara non-stop, ali sam primjetila totalnu razliku kad smo bili na godišnjem (išla je sa mnom). Doma joj je sve dozvoljeno i osim noći puštena je po cijeli dan, dok je bila manja smo je zatvarali kad bi išli na posao, tako da kad bi se vratili s posla prestretna je trčala po stanu, a sad je puno više puštena i ne veseli se kao prije jer je i ne zatvaramo. Ali na godišnjem smo bili u kući (inače živim u stanu) i puštala sam je u dvorište (uz nadzor), e to je bilo veselje...nisam ni znala koliko visoko može skočiti i vrtiti se po zraku, takvo zecoplesarenje još nisam vidjela :zeko7:

:thumbup: :thumb: :iagreee:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zecofan » čet kol 30, 2012 20:05 pm

markiza je napisao/la: E sad, mozda vas zeko trci po kuci dok niste sa njim, a i mozda voli da se igra sa vama, s obzirom da ste rekli da nije zainteresovan za igracke, kao sto ni moj nije, ali ja se igram sa mojim zekom. Prilazite mu vise i igrajte se sa njim, vise se druzite sa njim pa vidite dal ce onda biti aktivniji :)

to isto radim :) Ležim na podu s njim, mazim ga, pokušavam malo aktivirati, ali je jednostavno miran.. ako radim nešto po kući, onda zna biti znatiželjan pa se malo mota oko mene, ili ako odem u prostoriju koja je inače zatvorena, onda dotrči za mnom pa njuška okolo. nije baš skroz miran, ali je mirniji nego što je bilo prije. recimo, prije smo se znali igrati lovice s njim - trčanje po kući, malo on "lovi", ili mi njega "lovimo". to više ne radi.. ili je znao skočiti na svoj kavez koji je do naše garniture pa se tu često znao maziti. i to ne znam kad je zadnji put napravio.. zecoples isto..

Bijou je napisao/la: Doma joj je sve dozvoljeno i osim noći puštena je po cijeli dan, dok je bila manja smo je zatvarali kad bi išli na posao, tako da kad bi se vratili s posla prestretna je trčala po stanu, a sad je puno više puštena i ne veseli se kao prije jer je i ne zatvaramo. Ali na godišnjem smo bili u kući (inače živim u stanu) i puštala sam je u dvorište (uz nadzor), e to je bilo veselje...nisam ni znala koliko visoko može skočiti i vrtiti se po zraku, takvo zecoplesarenje još nisam vidjela :zeko7:

To je isto istina - budući da je pušten po cijele dane, i ima veliki stan samo za sebe, navikao se na sve to i sad više to nije dovoljno. Naravno da sam morala maknuti neke stvari koje je volio grickati više od ičeg, ali radi njegovog zdravlja. Trenutno mu je najveća zabava zavlačenje iza ormara u našoj spavaćoj sobi, to redovno napravi čim se vrata otvore, tako da mu to pustim. Žao mi je i zabranjivati mu neke stvari, kao da pričam o djetetu :wink:
u planu nam je napraviti mu neki tunel, jer to jako voli, i nešto što smije gristi a misli da se to ne smije. Nemam baš ideju što mu dati, recimo volio je jako gristi onu slamnatu policu za novine/časopise, ne znam kak bi opisala, al od slame je. e tu slamu je jeo (i novine isto) - onda smo se bojali da u tome ima ljepila il tak nečeg i maknuli. trebali bi mu nešto takvo nabaviti tako da i ako pojede da nije štetno.
al ipak, budemo se sutra raspitali po veterinarskim ambulantama jel su radili kastriranje kunića, pa ćemo vidjeti. u jednoj veterinarskoj mu nisu znali što dati za jedne obične gliste, a u drugoj - sve je bilo ok kod intervencije za začep, ali ja sam im donijela parafinsko ulje - ajd, barem su znali što je to.. tak da ćemo ići vidjeti kakva su im iskustva u kastriranju.
zecofan
Zečić
Zečić

PostPostao/la zecofan » čet kol 30, 2012 20:15 pm

markiza je napisao/la: E sad, mozda vas zeko trci po kuci dok niste sa njim, a i mozda voli da se igra sa vama, s obzirom da ste rekli da nije zainteresovan za igracke, kao sto ni moj nije, ali ja se igram sa mojim zekom. Prilazite mu vise i igrajte se sa njim, vise se druzite sa njim pa vidite dal ce onda biti aktivniji :)

zaboravih pitati, kako se igrate s njim, što radite? :)
zecofan
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » pet kol 31, 2012 5:20 am

zecofan je napisao/la:
zaboravih pitati, kako se igrate s njim, što radite? :)

Pa igramo se jurilice odnosno lovice kao sto ste vi objasnili ili ja mu stavljam prepreke rukama ili se skroz obavijem oko njega napravim kao most pa onda on se zavlaci i provlaci ispod mene. Isto, kad lezim na stomaku me preskace ili mi se popne na ledja ja se onda podignem na kolena zajedno sa njim pa se onda polako gornjim delom tela spustim i onda on sidje niz mene a nekad i skoci zavisi kako kad , onda kad lezim na ledjima ja se pravim kao da spavam pa dok je on u blizini a ne vidi me ja ga pomilujem pa se napravim kao da nisam ja, ono iza ledja ga zadirkujem ako me shvatate pa se onda on okrene pa ide oko mene kao da gleda jel sam to ja, pa opet kad se okrene ja ga opet dirnem za repic pa se on onda opet okrece i tako :D Nekad kad legnem pored njega ja ga poljubim a on se izmakne i krene, ja mu opet pridjem i poljubim ga i idem tako za njim a on kao bezi ustvari samo se izmakne i opet stane to mu je isto neki vid jurilice pravi se kao nezainteresovan , i tako kad ga "jurim" da ga poljubim ,sledeci korak ako ne napravim nego samo legnem pored njega onda se on zacudi zasto ga opet nisam poljubila, onda obicno on pridje i pocne mene da lize dok ja lezim :D
Nekad ni on nije raspolozen da se igra pa onda idem za njim da ga poljubim i kad on vidi da ja hocu da se mazim onda on sedne i scucuri se pored mene i tako moze satima da sedi i da ga ja tako ljubakam.

Ali u svakom slucaju ako vam zeko deluje nezainteresovano vi ga pokrenite, nedajte mu da ode nego idite za njim i pratite ga, ako nece da se igra jurilice pocnite vi igru i kad vidi u vama zelju da se igrate i on ce se onda igrati sa vama,isto tako i za mazenje nemojte cekati da on pridje, nego i vi ga mazite, bar ja tako mislim, ne znam sta misle iskusniji clanovi foruma ali eto to su neka moja iskustva sa mojim zekom.

I na kraju mislim da je Bijou upravu vasem zeku je sve isuvise dozvoljeno i to onda pocinje da bude nezanimljivo a zeke i jesu kao deca ipak im nesto morate braniti, mi imamo jedan ormar iza kog zeko moj hoce da se zavuce a ja mu to niposto nedam al on je uporan i cim meni ledja vidi oce da ide iza tog ormara , tako vam je to u zivotu je "zabranjeno voce" najsladje :D

I to sto zeko ide za vama po kuci to je isto znak da vam je privrzen :zeko8: i da vas voli :zeko8:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zecofan » uto ruj 04, 2012 17:14 pm

slične igrice smo i mi znali igrati, ali nema šanse da bi taj stao ili sjeo na mene dok sam s njim na podu - samo oko mene..
i super da je vaš zeko tako razigran, to je baš lijepo.
moj zekonja se malo pokrenuo u zadnjih par dana pa se nadam da je nešto prolazno. u svakom slučaju, nabavit ću mu još neke nove igračke pa ću vidjet koliko će bit zainteresiran, a za društvo i kastriranje moramo još razmislit..
zecofan
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » sri ruj 05, 2012 5:15 am

Ne mislim da vas zeko nije sretan, nego mozda se vi snebivate da ga dirate, i da trazite njegovu paznju, sve mislite da mu smetate, pa smetajte mu malo :blush: On kad vidi vasu nameru i on ce se pokrenuti :D I moj zeko voli da leskari u jednom cosku al ja ga izvadim odatle i stavim ga na tepih i pocnem da se igram sa njim i da se mazim, nekad on krene nazad pa ga ja opet presretnem poljupcem e onda on kad vidi da moze i tu da lezi i jos da dobija poljupce onda ostane da se mazimo a posle mazenja ide i igra :P Nekad ostane na kratko pa se vrati u cosak i vise ga ne diram :D sve zavisi ali uglavnom prihvata moje drustvo :)
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » sri ruj 05, 2012 10:56 am

Damir je evo već skoro 2 godine s nama i nema ženkicu...nemamo problema sa hormonima a moram priznati ni s tugom iako dosta vremena provodi sam...dok sam na poslu i sl...ali je u dnevnoj tako da kad smo doma onda smo s njim...pušten je cijelo vrijeme...ali sam primjetila kod njega da mu je bioritam drugačiji...ni on ne zecoplesari preko dana...samo kunja i gunđa ako ga diramo...malo se pomakne za hranu ili kenju...ali oko 8 počinje skakati po kauču, trčati i sve normalne stvari...što je ok jer smo i mi onda doma s njim :D no ne očekujem ni od njega da je svaki dan takav ima i on loših dana u životu :D
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

http://www.youtube.com/watch?v=3oRKvpZ7 ... re=related
Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zecofan » sri ruj 05, 2012 19:12 pm

markiza je napisao/la:Ne mislim da vas zeko nije sretan, nego mozda se vi snebivate da ga dirate, i da trazite njegovu paznju, sve mislite da mu smetate, pa smetajte mu malo :blush: On kad vidi vasu nameru i on ce se pokrenuti :D I moj zeko voli da leskari u jednom cosku al ja ga izvadim odatle i stavim ga na tepih i pocnem da se igram sa njim i da se mazim, nekad on krene nazad pa ga ja opet presretnem poljupcem e onda on kad vidi da moze i tu da lezi i jos da dobija poljupce onda ostane da se mazimo a posle mazenja ide i igra :P Nekad ostane na kratko pa se vrati u cosak i vise ga ne diram :D sve zavisi ali uglavnom prihvata moje drustvo :)

ma ne, pa naravno da se trudimo potaknuti ga na igru, i interakciju, i maženje i sve (baš nekad i mislim da mu idem na živce).
uostalom naše se ponašanje nije promijenilo, prema njemu smo isti oduvijek, ali je on taj koji je postao mirniji. i naravno onda da puno više ležim na podu s njim i pokušavam ga aktivirati, nego prije kad je sam od sebe znao zecoplesat..
ali isto tako, sigurno da ga neću na silu uzimati ako vidim da spava ili odmara - on ima svoj bioritam i ne želim da radi bilo što na silu.
uostalom nisu svi zekonje ni isti, neki više žele igranje, neki manje, neki se uopće ne daju uzimati a neki spavaju na leđima vlasnicima u krilu..
zadnjih par dana se ipak malo aktivirao, bilo je i zecoplesa i trčanja oko nogu. samo što on postane lud baš kad trebamo ić spavat! :)
zecofan
Zečić
Zečić

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan