Loša kvaliteta zubi

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Loša kvaliteta zubi

PostPostao/la moxa » sri stu 14, 2007 15:28 pm

Dakle, u Bubi nam pregledali zube i za sada nema prerastanja (jedan straznji bi mogao radit probleme ako se nece dosta trosit, granican je), ali Dusko nam ima lose zube, kvaliteta je koma, ne kao kunic od 7mj nego od 7god :huh: , Sasi ispricali kakvog smo ga udomili pa kaze da je jos dobro stanje, ali da su losi! Vremenom bi se to s dobrom prehranom trebalo sredit, ali me zanima kako bi mu mogla pomoci? Mogu mu nesto davati od hrane sto bi bilo dobro za zube? Ili neki dodatak? Zadnjih dana slabije jede pa me bilo frka da se vec nesto gadno napravilo, ali kazu da je ok...
Lola ce na pregled i sterilizaciju uskoro pa ce joj sredit zube dok bude pod anestezijom da ju ne gnjavim za sve posebno, za sada mi se cini sve ok, ali kad znam u kakvom je stanju dosla, kako su nokti bili zapusteni, mogu si mislit sto me ceka jos s njenim zubima!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sri stu 14, 2007 15:35 pm

sijeno je najbolje za trošenje zuba. zbog svoje građe.

evo kako loša ishrana utječe na razvoj dentalnih oboljenja:

* ishrana– odmah uz genetiku, ovo je najvjerovatnije načešći uzrok nastanku dentanih oboljenja kod kunića. U našem modernom svijetu, mi smo obučeni da vjerujemo da je komercijalna peletirana hrana najbolja hrana za naše kuniće. Napokon, podesna je, uredna i sadrži sve sastojke potrebne kuniću. Komercijalna hrana je originalno napravljena za kuniće u „industriji“, namjenjene za kratak život, koji će završiti kao meso ili krzno, ili laboratorijske kuniće koji takođe prožive kratak život.
Problem je što kunić nije dizajniran da jede hranu koja je već „ižvakana“ ili usitnjena. Peleti se usitnjavaju suviše lako u ustima, i premalo je posla za zube, te se premalo troše. Dalje, zbog činjenice da su peleti koncetrirani izvor hranjivih sastojaka, količina hrane je samo djelić onoga što bi kunić pojeo u prirodi, te prema tome vrijeme u toku dana koje kunić provede žvaćući je drastično smanjeno. Znači i smanjen volumen i sastav ovakve hrane nepovoljno utiču na trošenje zuba. Kao glavna hrana ne preporučuju se komercijalni peleti.
Oboljenje uzrokovano nepravilnom ishranom ne mora biti evidentno mnogo godina. Oštećeni kunići su najčešće stari 3 godine. Promjene na zubima mogu biti isprva podmukle, ali ukoliko se situacija ubrzo ne popravi, javlja se naprednije oboljenje.

prevencija:

Prevencija dentalnih oboljenja

*ishrana– očito je da nije moguće spriječiti sve tipove dentalnih oboljenja. Dentalni problemi uzrokovani isključivo ishranom, se mogu izbjeći. Kunića trebate hraniti neograničenim količinama sijena od trava, i dobrom količinom raznog svježeg zelenja, dnevno. Izbjegavajte hranjenje komercijalnim peletima. Osim toga ponudite mu dodatne stavri za grickanje poput svježih grančica( neprskanih hemikalijama, i koje nisu toksične za kuniće), netretiranim komadima drveta, ili nebojenim korpama od pruća. Pružajući mu pravilnu ishranu omogućavate pravilno trošenje zubića vašeg kunića.

više o dentalnim problemima:
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=76

:)
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » sri stu 14, 2007 15:45 pm

MA sve sam to vec proucila, ali svugdje govorimo o prerastanju i sl, za sada nemamo problema s time, mada nikad se ne zna, filat cu ga jos vise sijenom, ali mene brine ovo "jako losa kvaliteta zuba"... Sto to nosi sa sobom i kako ja (osim prehranom) mogu pomoci? Nije nastalo preko noci pa znam da se nece ni srediti preko noci, ali zelim mu olaksati kako god mogu!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sri stu 14, 2007 16:00 pm

šta podrazumjevaju pod lošom kvalitetom zuba?
manjak kalcija- lomljivost, deformiranost, boja zuba...problemi sa zubnim mesom?
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » sri stu 14, 2007 16:05 pm

Samo je rekao da su losi zubi ko zubi, nema nikakvih promjena na zubnom mesu za sada, deformacija zubi i sl, nis ne smrdi u ustima (snjofao je onaj tuljac za pregledavanje) i rekao da ce se s prehranom to dugorocno sredit! Sad ja opet kao panicarim, ali nekako mi se cini da smo time skloni razvoju drugih problema... Ako nema druge pazit cemo i dalje na klopu, po potrebi opet na pregled i ok! Ali me brine sto on slabije jede zadnjih tjedan-dva (cak pola manje, ali jos ne gubi na tezini), a tome nema nekog definiranog razloga, nisam ni ja nista nasla ni vetovi, pa sad tko je lud?
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sri stu 14, 2007 16:24 pm

da nije zima i ovaj užas vani rekla bih ti da ga sunčaš malo. :)
čitah negdje da je Dr. Frances Harcourt-Brown (koja važi kao vodeći ekspert za zube kunića u UK, a možda i u svijetu) ubjeđena da kunići koji žive u zatvorenom, imaju veću sklonost razvoju osteoporoze i dentalnih malokluzija, dijelom zbog toga jer ne dobijaju dovoljno sunčeve svjetlosti i zbog toga metalizam kalcija i vitamina D pati.

a veterinari ti nisu preporučili nikakav suplement?
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » sri stu 14, 2007 16:45 pm

vidiš Lela ovo mi je zanimljiva informacija :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » sri stu 14, 2007 17:02 pm

Jesi pitala jel treba jesti više kalcija?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » sri stu 14, 2007 18:06 pm

sad i mene zanima zašto je rekao da su zubi loši? :huh:

do prerastanje dolazi uslijed netrošenja ili nepravilnog trošenja
zubići se troše grickanjem - sijena i grančica
ballegarye upravo zato radim tako krckave kako bi i oni osim sastavom, bili izazov za krckanje

ne bi htjela biti krivo shvaćena, ali dosta dugo već ponavljam da sintetizirani vitamini nisu ono što mi mislimo, očekujemo ili što daje bog zna kakav efekt
bar većina nije...
najnovija istraživanja samo dokazuju ono što ja već godinama govorim
iako je s modernizacijom života, količina vitamina i minerala u svježim namirnicama, potrebnih za normalno funkcioniranje organizma, kako našeg, tako i naših voljenih dvojezubaca - drastično pala, ipak su oni još uvijek jedini pravi izvor
i zato je zelena prehrana i to čim raznovrsnija, bitna za zdravlje kunića

peleti, koliko god zgodni zbog naše komocije i bez obzira koliko ih oni vole - su ipak ne osobito zdrava prehrana, bez obzira na sve pobrojane vitamine i ostale dodatke (opet umjetno sintetizirane), a o pepelima, E-ovima i sl. nema ni smisla

i kad bi sad znali što je dr. Saša zapravo mislio pod - loši zubi, vjerojatno bi se zaista određenom vrstom zelene prehrane i puno sijena, sve posložilo kako treba
salatica

PostPostao/la Charlie » sri stu 14, 2007 18:23 pm

Loša kvaliteta mogu biti i lomljivi zubi, npr ako dođe do toga da se moraju rezat pa će pucat vertikalno :sad:

pitat ćemo ga ;D
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » sri stu 14, 2007 21:19 pm

A jel moze osim peleta,i prehrana bogata vocem nastetit zubima s vremenom,zbog dosta secera koje sadrzi? mislim i to su slatkisi na neki nacin :huh: .. moja majka zeki non stop gura pod nos ili banane ili kruske :rolleyes: a ja zelim u tome svemu imat neku mjeru da nebi bilo kasnije...
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ninocka » sri stu 14, 2007 21:44 pm

mucek u odnosu na mucku ima loše zube.
Zubi su mu žutiji, lakše se lome i nekak su nepravilniji. govorim naravno samo o prednjima.
da kucnem o drvo, super služe svrsi.

Zube mogu uništiti i određeni lijekovi.
tko zna što im je tip davao i u kakvim količinama :sad:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ina » sri stu 14, 2007 21:47 pm

Koliko sam shvatila radi se o losoj kvaliteti u smislu krhkosti zubi. Ca pojacava tvdocu zubi. Za pocetak ja bih kupila opti vit i nekakve minerale koji se doziraju u vodu. I nemoj davati puno voca, zbog secera. Sto vise sijena.
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la salatica » sri stu 14, 2007 22:18 pm

pa stvarno su preslatki kad mljackaju bananu ;D

koja naravno, nije na popisu njihove prirodne prehrane tj. nije iz njihovog kvarta... pokušavam zamisliti zekana na livadi ili u šumici kako traži grmić banane ;D

šalu na stranu, ali naravno da previše šećera šteti zubićima
a onda je tu kod osjetljivijih kunića i opasnost od dijabetesa
zato na svim popisima piše - slatko u malim količinama

dobro ninocka veli - neki lijekovi također imaju za posljedicu stradavanje zubića :huh:
salatica

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri stu 14, 2007 22:24 pm

Najčešći uzroci problema sa zubima:

- kod puno kunića je to genetska predispozicija (zbog križanja "patuljastih" gena)

- kod starijih kunića slabi zubno meso, koje onda nemože držati zubiće u pravilnom položaju

- problemi sa zubima mogu također nastati i zbog manjka kalcija u prehrani što dovodi do osteodistrofije i zbog toga loše kvalitete zubi. Zubi tada imaju sivkasto smeđu boju i djeluju gotovo prozirno. Gube na čvrstoći i lako pucaju.

Treba znati da kalcij u prehrani nije sam po sebi dovoljan. Da bi kalcij ušao u kosti (znaći i zube), organizmu je potreban vitamin D3.
Vitamin D3 se stvara u bubrezima i služi da bi se kalcij iz crijeva mogao preuzeti u organizam. Znači, ako bubrezi ne rade kako treba, neće biti dovoljno vitamina D3 i organizmu će nedostajati kalcija (bez obzira što ga hranom unosili u probavni sustav). Vitamin D3 se može unosit u organizam već sintetiziran (mislim da ga ima u gotovo svakoj hrani za kuniće), ali se on isto tako sam može sintetizirat u organizmu pod djelovanjem sunčevih zraka.
Također je važna i ravnoteža kalcija i fosfora u hrani, koja bi trebala biti nekih 1,5 : 1 (kalcij:fosfor). Recimo, previše fosfora nan neki način poništava kalcij.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan