DENTALNA OBOLJENJA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

DENTALNA OBOLJENJA

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 18:50 pm

Lela


Dentalni problemi kod kunića

Oboljenja zuba ostaju i dalje jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod kunića. Zadnjih godina došlo je se do boljih saznanja o nastanku, prevenciji i liječenju ovih oboljenja.



Anatomija zuba kod kunića

Kunići su biljojedi koji su „dizajnirani“ da jedu hranu sastavljenu od različitih vrsta biljaka, od sočnih do čvrstih, suhih materijala. Svi zubi kunića rastu i troše se neprekidno tokom života.

Kunići imaju ukupno 6 sjekutića (prednjih zuba), dva seta gornjih, i jedan set donjih, i nemaju očnjake. Zubi rastu približno 3 milimetra sedmično. Normalna struktura vilice u stanju mirovanja dozvoljava sjekutićima da se dodiruju, ali ne i kutnjacima (stražnji zubi). Kunić može koristiti sjekutiće za sjeckanje hrane bez upotrebe kutnjaka. Hrana se unosi u usta pomoću hvatajućih usnica i sjekutića i onda se premješta jezikom do stražnjih zuba. Kada je spreman za žvakanje, kunić mijenja položaj vilice da bi kutnjake doveo u kontakt. U ovom trenutku sjekutići se više ne dodiruju, te kunić žvaće bez njihove upotrebe.

Kunić žvaće hranu širokim pokretima sa jedne strane na drugu. Normalan oblik vilice je veoma važan za trošenje zuba. Važno je napomenuti da dentalno oboljenje može početi bilo na sjekutićima ili kutnjacima, ali s vremenom će se razviti na oba seta zuba. Ovdje nam je lekcija da stalno moramo biti svjesni zdravlja SVIH zuba, čak i kada inicijalno vidimo oboljenje na samo nekoliko.

Gornji dio zuba koji nam je vidljiv naziva se krunica, a donji korijen. Korijen je vidljiv jedino uz pomoć rentgenskog snimka. Nepravilno tzrošenje zuba može dovesti do prerastanja ili iskrivljenog rasta oba dijela zuba. Prerastanje krunu zuba je genralno lako uočiti, ali prerastanje korijena možemo previdjeti. Jako prerasli korijene u donjoj vilici mogu prouzročiti izrasline duž donjeg ruba vilične kosti. Prerasli korijeni u gornjoj vilici mgu blokirati drenažu suza kroz suzni kanal i prouzrokovati izraslinu iza očiju.

Zubi kunića dok rastu imaju prirodne krivine. Ukoliko kruna kutnjaka preraste ona može doći u kontakt bilo sa unutrašnjom stranom obraza ili sa jezikom izazivajući bolne ulcere (čireve). Ovi ulceri mogu biti dovoljno bolni da prouzrokuju gubitak apetita, i kunić prestaje jesti.



Uzroci dentalnih oboljenja

* genetički- nažalost mješanje u ramnožavanje kunića, često je rezultiralo u anatomskim promjenama koje dovode do oboljenja. U slučajevima dentalnih problema, mijenjanje oblika lobanje može drastično izmijeniti kontakt zuba i njihovo međusobno trošenje. Najočitiji primjer su ovnoliki kunići, kod kojih je dužina vilice skraćena. Promijenjena struktura lobanje rezultira malokluzijama zuba i krajnje izduženim zubima te se oni moraju kratiti ili ukoniti. Ovakav tip problema najčešće se viđa kod kunića prije jedne godine starosti i često se prvo uočava na sjekutićima. Ukoliko se ne liječi, nastradat će i kutnjaci. Ne postoji zapravo lijek za ovaj problem., nego samo kontrola i održavanje tokom čitavog života. Jedino rješenje je da se razmožavaju kunići sa normalnom anatomijom vilice.


* trauma- trauma lica može rezultirati promjenama na vilici ili malokluzijama zuba. Ukoliko je vilica slomljena mogla bi srasti u nenormalnom položaju. Ukoliko je zub slomljen (uglavnom je to sjekutić) onda može izrasti pod nepravilnim uglom što narušava anatomiju usne šupljine i dovodi do multiplih zubnih problema. Jedna od najčešćih trauma je prouzrokovana lomljenjem zuba ispod gornje linije desni, a kao rezultat skraćivanja sjekutića trimerima za nokte pasa. Potrebno je odmah potražiti pomoć veterinara.


* sistematska oboljenja– neka sistematska oboljenja mogu dovesti do promjena u dentalnom zdravlju. Npr, oboljenja koja mijenjaju nivoe kalcijuma u organizmu, mogu prouzročiti u kostima koje okružuju zub, što dovodi do pomjeranja zuba te do malokluzije. Kod kunića previše oslabljenog nekim oboljenjem da bi žvakao čvrstu hranu se mogu se javiti prerasli zubi i malokluzije, zbog nepravilnog trošenja. Važno je da vaš veterinar prati stanje zuba ukoliko vam kunić boluje od nekih ozbiljnijih poremećaja, jer se znači problemi sa zubima mogu javiti kao sekundarno oboljenje.


* dentalne infekcije– nisu čest uzrok dentalnim oboljenjima. Češće su apscesi korijena zuba rezultat dugoročnih dentalnih problema, naročito gdje je korijen zuba prerastao i rezultirao upalom.


* ishrana– odmah uz genetiku, ovo je najvjerovatnije načešći uzrok nastanku dentanih oboljenja kod kunića. U našem modernom svijetu, mi smo obučeni da vjerujemo da je komercijalna peletirana hrana najbolja hrana za naše kuniće. Napokon, podesna je, uredna i sadrži sve sastojke potrebne kuniću. Komercijalna hrana je originalno napravljena za kuniće u „industriji“, namjenjene za kratak život, koji će završiti kao meso ili krzno, ili laboratorijske kuniće koji takođe prožive kratak život.
Problem je što kunić nije dizajniran da jede hranu koja je već „ižvakana“ ili usitnjena. Peleti se usitnjavaju suviše lako u ustima, i premalo je posla za zube, te se premalo troše. Dalje, zbog činjenice da su peleti koncetrirani izvor hranjivih sastojaka, količina hrane je samo djelić onoga što bi kunić pojeo u prirodi, te prema tome vrijeme u toku dana koje kunić provede žvaćući je drastično smanjeno. Znači i smanjen volumen i sastav ovakve hrane nepovoljno utiču na trošenje zuba. Kao glavna hrana ne preporučuju se komercijalni peleti.
Oboljenje uzrokovano nepravilnom ishranom ne mora biti evidentno mnogo godina. Oštećeni kunići su najčešće stari 3 godine. Promjene na zubima mogu biti isprva podmukle, ali ukoliko se situacija ubrzo ne popravi, javlja se naprednije oboljenje.



Znaci dentalnih oboljenja

Postoje mnogi znaci koji ukazuju na ovakve probleme, i variraju od gotovo neprimjetnih do teških. Ukoliko je oboljenje blago, kunić možda neće pokazivati nikakve očite znakove problema, koji se tada može otkriti jedino pri uobičajenom rutinskom pregledu kunića. Međutim, većina dentalnih problema eventualno postaje bolna i kunić će početi pokazivati neke uobičajene indikacije nelagode ili nemogućnosti da se pravilno hrani.


*anoreksija (gubitak apetita)- ovo je uobičajeno zbog bola pruzrokovanog ranicama na jeziku ili obrazu, preraslim korijenom zuba, ili zbog nenormalnog položaja zuba pa kunić ne može kupiti i grickati hranu. Postoje i mnogi drugi uzroci gubitku apetita.


*izbirljivost na hranu- kada kunić počne razvijati malokluziju zuba ili dentalnu bol, oni prestaju jesti određenu hranu, poput mrkve, peleta, i ponekad sijena. Nastavit će jesti meku hranu poput voća, ili nekog lisnatog bilja, ali ne mogu jesti tvrđu hranu.


*ispadanje hrane iz usta- kunić i dalje pokušava da jede, ali ne može u potpunosti sažvakati hranu i njeni dijelovi ispadaju iz usta.


*pojačano lučenje suza- ovo je uobičajen znak zubnih oboljenja, kada su umiješani gornji sjekutići. Vrh korijena gornjeg sjekutića se nalazi u blizini suznog kanala. Upala ili prerastanje korijena može djelomično ili potpuno da zatvori suzni kanal. Suzna žlijezda će i dalje proizvoditi suze ali će se one izljevati vani, umjesto da odlazi dole kroz kanal. Uglovi oka postaju mokri ili sa nakupinama sasušene bijele materije, koja je zapravo akumulacija soli i mukusa. Sekundarne bakterijske infekcije prouzrokuju zapaljenje suznog kanala, i uzrokuju proizvodnju gnoja.


*nazalni iscjedak- ukoliko je korijen gornjih sjekutića upaljen ili izdužen može postojati iritacija sinusa, što će rezultirati drenažom. Pa je esencijalno napraviti detaljni roentgen da bi se dala dijagnoza.


*pojačana salivacija– ovo se može dešavati zbog boli ili nemogućnosti kunića da zatvori usta zbog preraslih zuba. Pljuvačka se akumulira na krznu u uglovima usta, brade ili podbradka. Drugi uzroci pojačane salivacije.


*škripanje zubima- iako je ovo često znak abdominalnih problema, neki ljudi su primjetili da kunići sa zubnim problemima takođe mogu škripati zubima. Ponekad je škripanje zubima normalno, ali ukoliko se čuje učestalo onda znači da možda postoji problem.


*ispupčeno oko- apsces gornjih premolara ili molara može dovesti do pritiska iza oka. Oko će biti polako potjerano naprijed dok se optički nerv ne izduži i ošteti i kunić izgubi vid. Tumori iza oka takođe mogu uzrokovati slične simptome.



Dijagnoza dentalnog oboljenja

*istorija– istorija kunića može otkriti prehrambene navike koje ukazuju na dentalno oboljenje. Od vitalne je važnosti da posmatrate svog kunića pažljivo i da svoja opažanja prenesete veterinaru.


*fizički pregled- usta svakog kunića bi trebala biti detaljno pregledana bar jednom godišnje. Čak bi bilo poželjno da se pregled usta obavi svaki put prilikom posjete veterinaru. Što ranije otkrijemo dentalno oboljenje to su veće šanse za uspješnije liječenje. Kod zdravog kunića pregled se najčešće obavlja bez anestezije. Brojni su instrumenti koji se mogu upotrijebiti pri upotrebi pregleda stražnjih zuba, a koji ne izazivaju nelagodu kod svjesnog kunića. U slučajevima kada je teško držati kunića mirnim, ili gdje je teško vidjeti dentalno oboljenje zbog njegovog položaja, neophodna je upotreba sedativa radi pregleda usne šupljine. Kompletan fizički pregled kunića je vitalan za određivanje bilo kojeg drugog oboljenja koje bi moglo biti prisutno.


*Radiografija (X-zrake)- kuniću koji ima dentalno oboljenje potrebno je obavitiradiografske pretrage. Snimak lobanje radi određivanja opsega oboljenja i odgovarajućeg liječeničkog pristupa. Bez radiografije, nemoguće je procijeniti stanje korijena zuba. Potrebno je više „snimiti“ pogleda na glavu da bi se prikazali i vidjeli svi zubi. Neophodno je i manje stresno za kunića upotreba anestezije za ovaj dijagnostički postupak.


*krvne pretrage– ukoliko se sumnja da kunić ima neko istovremeno oboljenje koje je moglo dovesti do nastanka dentalnog, veterinar može preporučiti uzimanje krvi na analizu.



Liječenje dentalnih oboljenja

Najvažnije u liječenju dentalnog oboljenja je RANO OTKRIVANJE. Zato je potpuni pregled usta i vaša pažljiva opservacija kunića od vitalnog značaja.

*ishrana– ishrana se treba sastojati od hrane koju je potrebno žvakati. Zdrava prehrana je neophodna u liječenju dentalnog oboljenja da bi se smanjilo daljnje oštećivanje i da bi se pokušalo spriječiti ponovno vraćanje.


*brušenje/rezanje preraslih zuba– sjekutiće ne bi trebalo nikada kratiti sa kliještima koja sijeku sa strane ili trimerima za pseće nokte. Iako postoje osobe koje tako godinama uspiješno rade, potreban je samo jednom slomiti zub ispod desni što vodi do problema za čitav život. To nije vrijedno rizika. Prerasle sjekutiće je najbolje kartoto zubnom brusilicom ili malim brusom pričvršćenim na low ili high-speed motornu dršku. Na ovaj način zub se može kratiti bez straha od lomljenja. Ovo se može izvoditi na klinici, ili od strane iskusne osobe koja je upoznata sa ovom tehnikom. Obično se izvodi bezbolno, dok je kunić budan. Ponekad, veoma nervoznim kunićima je potrebno dati sedativ.

Prerasli stražnji zubi su teži za skraćivanje, kod svjesnog kunića. Pošto kunić ima usku usni otvor to otežava pristup svim dijelovima usta. Obično je neophodno primjeniti anesteziju. Tretman koji se koristi već godinama je odsijecanje prerasle krunice sa instrumentima za rezanje kostiju. Problem sa ovim liječenjem je taj što ne omogućava korekciju poravnanja SVIH stražnjih zuba. Rijetko je da su samo jedan ili dva zuba loše poravnana. Iako se ovaj postupak može kod blažih poremećaja uraditi bez anestezije, vjerovatnoća brzog ponavljanja (4-6 sedmica) je veoma visoka. Osim toga, neki kunići se „živo protive“ ovim zahvatima, i zbog toga što se većinom izvode na „slijepo“ postoji velika mogućnost za povrjeđivanje obraza, desni ili jezika. U slučajevima srednje teških i teških oboljenja preferira se anestezija, te upotreba brusilice za brušenje i modeliranje svih zuba, u isto vrijeme da bi se omogućilo normalno poravnanje.

Ovaj tretman je usmjeren na cijelu anatomiju usta, a ne samo na jedan ili dva zuba. U ranim slučajevima, ovo liječenje može biti kurativno. U hroničnim ili teškim slučajevima oboljenja, ovaj postupak se mora ponavljati, ali dužina između zahvata je mnogo veća nego kod odsijecanja. Vaš veterinar treba ocijeniti koji je najbolji tretman za vašeg kunića.


*vađenje zuba- vađenje abnormalnog zuba, bilo da se radi o sjekutićima ili kutnjacima, je održivo i čestoviše humana opcija za vašeg ljubimca od čestog trimanja. Kunić može uspiješno živjeti bez sjekutića, jer može koristiti usne kojima hvata hranu za stavljanje u usta. Kunić takođe može preživjeti uklanjanje jednog ili više kutnjaka. Ishrana se mora prilagoditi u ovim slučajevima.


*liječenje apscesa– liječenje apscesa lica je tema sama za sebe. Pa nećemo ovdje ići u detalje. Suvišno je reći da u slučajevim dentalnog oboljenja se mora stalno imati u vidu da kunić može razviti apsces na licu ili vilici, te je neophodno napraviti roentgen, da bi se mogao procijeniti problem. Sada postoji više opcija raspoloživih za liječenje apscesa, poput potpune hirurške ekscizije*, impregnacija antibiotskim zrncima, i razne injekcije u zid apscesa.



Prevencija dentalnih oboljenja

*ishrana– očito je da nije moguće spriječiti sve tipove dentalnih oboljenja. Dentalni problemi uzrokovani isključivo ishranom, se mogu izbjeći. Kunića trebate hraniti neograničenim količinama sijena od trava, i dobrom količinom raznog svježeg zelenja, dnevno. Izbjegavajte hranjenje komercijalnim peletima. Osim toga ponudite mu dodatne stavri za grickanje poput svježih grančica( neprskanih hemikalijama, i koje nisu toksične za kuniće), netretiranim komadima drveta, ili nebojenim korpama od pruća. Pružajući mu pravilnu ishranu omogućavate pravilno trošenje zubića vašeg kunića.

NIKADA NIJE KASNO DA SVOME KUNIĆU OMOGUĆITE PRAVILNU ISHRANU! Osim kada je zaista kasno :() Prirodna ishrana ima mnoštvo dobrih strana osim što je dobra za zdravlje zubića; bukvalno to je osnov dobrog zdravlja. Hranite svoga kunića zdravo!


*pregled kod kuće- upoznajte se sa izgledom zuba vašeg kunića. Iako ćete biti u mogućnosti da vidite samo sjekutiće pregledajte ih dobro bar jednom mjesečno. Vaš veterinar ili neka iskusna osoba vam može demonstrirati kako da to činite. Što je prije moguće prijavite vašem veterinaru bilo kakvu promjenu u obliku, boji ili teksturi zuba.


*veterinarski pregled– kao što je spomenuto, vaš veterinar bi trebao pregledati vašeg kunića bar jednom godišnje. Dio detaljnog pregleda vašeg kunića treba da bude pregled zuba. Pregled samo prednjih zuba nije dovoljan. Bolest se može rzviti prvo na stranjim zubima, te se pregledom prednjih zuba to može propustiti. Zato treba pregledati čitava usta.






SAZNAJTE VISE:

UZROCI SLINJENJA KOD KUNICA

ZUBI KUNICA

APSCESI - vrste, simptomi, ljecenje..

SIGURNI LJEKOVI

OPASNI ANTIBIOTICI

HRANJENJE KUNICA NA SPRICU
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan