zubi i desni

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

zubi i desni

PostPostao/la proserpine » sri ožu 04, 2015 11:20 am

Bani je išao na skraćivanje kutnjaka prije 3 sedmice, i sve je bilo ok, osim što je vet rekao da ima čudne desni, kao da su mu navućeni previše preko zuba. E sad, prije 3-4 dana primjetila sam da slabo jede svježu hranu, skoro nikako. Najviše jede pelete i pije jako puno vode, neuobićajeno puno, sijeno slabo isto... Mene interesuje da li je neko imao sličnu situaciju i da li je moguće da ga bole desni, jer nisam mogla ništa slično naći na internetu. Pipala sam mu sa strana da vidim da li je moguće da ima apsces ali sa obje strane je isto i ne trza se, tj. ne boli ga, čak mu godi kad ga tu masiram. Vet je govorio da ako bude imao problema s tim desnima, da uzmemo u obzir liječenje propolisom, ali ni vet nije siguran da li se smije davati kunićima... Što se tiće kunića, kako ne jede povrće nije ni izgubio na težini, sretan je, pleše, nije potišten, čini se ok, ali opet strah me...

P.S. Iz Sarajeva sam
proserpine
Zečić
Zečić

Re: zubi i desni

PostPostao/la altan » pet ožu 13, 2015 22:37 pm

Zubi znaju dosta brzo rasti tako da je moguce da su mu kutnjaci opet malo prerasli pa zato slabije jede sijeno. Kunići smiju propolis ako on ne sadrzi alkohol, ali mislim da veterinar malo brije sto se tice desni. Napravi zeki keksice od sijena, mozda ce to htjeti jesti (pomjesas sitno sijeno, mljevene zobene pahuljice i miksanu bananu + stvari koje zeke smiju po tvom izboru i sve to oblikujes u kekse i stavis osusiti u pecnicu). Takoder preporucam davati zobene pahuljice (one tvrde). Ponudi i grancice.
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: zubi i desni

PostPostao/la proserpine » uto ožu 24, 2015 19:55 pm

Hvala altan!
proserpine
Zečić
Zečić

Natrag na Zdravstvene rasprave