Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela
Stefan L. je napisao/la:da da manje kaka, ne znam sto :/ mogu da razumem da je zato sto slabo jede pa nema sta da izbaci al opet, zasto ne jede nije mi jasan.
zekili je napisao/la:Stefan L. je napisao/la:da da manje kaka, ne znam sto :/ mogu da razumem da je zato sto slabo jede pa nema sta da izbaci al opet, zasto ne jede nije mi jasan.
e to je vec problem.. a cekaj dotkor mu je zubice pregledao i sve je ok? i sjekutici i kutnjaci (Da li je koristio otoskop?) oci su bistre, nos suh?
A postavio je dijagnoz na temelju cega? To, s prehladom?
Trebao bi ga gnjaviti da trci, da jede..s cim si inace hranio zeku? Da li jede svjeze (povrce i voce?) i da li jede sijeno?
Charlie je napisao/la:
ZAČEP
Bezvoljnost, pogrbljeno držanje, mirovanje, napuhnut (tvrd) trbuh i odbijanje hrane najčešći su simptomi začepa. Kunići se najčešće začepe progutanom dlakom ili tepihom. U vrijeme linjanja, ali i inače je vrlo važno preventivno davati malt pastu.
Ako sumnjate da je Vaš kunić začepljen posjetite veterinara. Ako niste u mogućnosti što prije mu počnite davati na špricu:
-> malt pastu (pet shop, kod veterinara, može i mačja)
-> sok od ananasa bez šećera, može se dodati Pro-digest /pet shop) ili probiotik*
-> parafinsko ulje (humana ljekarna) 3 puta dnevno 1-2 ml
->ako kunić odbija hranu ili jede jako malo potrebno je hraniti ga na špricu: pomiješati smljevenu suhu hranu sa kašicom za djecu od jabuke ili kruške ili Calopet pastom (vet. ljekarna)
- ponuditi svu hranu (osim nove zelenjave ili one koja napuhava) koju inače vole, idealno bi bilo da jede što više sijena
- dobro je dati malo banane jer pokupi dlaku, kruška je dobra jer otvara
- masirati trbuh i poticati kunića da se što više kreće
- ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva (npr Sab simplex: 10 kapi 3-5 puta dnevno)
- davati Rodikolan (vet.ljekarna)
- redovito češljati kunića
*Probiotik se može kupiti u veterinarskoj ljekarni (savjetujte se s veterinarom koji je najbolji) ili u humanoj (običnoj) Linex ili Prolife. Prah iz kapsule podijeliti na dvije doze dnevno i staviti na poslasticu ili u što manje vode (dati kuniću špricom direktno u usta).
OBAVEZNO PROČITATI:
ILEUS – GI zastoj
veterinari
hranjenje na špricu
ISKUSTVA:
viewtopic.php?t=1540
viewtopic.php?t=1545
viewtopic.php?t=1267&postdays=0&postorder=asc&highlight=za%E8ep&start=0
viewtopic.php?t=974[/i]
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.