Pomoc oko zeke sto pre

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Pomoc oko zeke sto pre

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:35 pm

da da manje kaka, ne znam sto :/ mogu da razumem da je zato sto slabo jede pa nema sta da izbaci al opet, zasto ne jede nije mi jasan.
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 15:38 pm

Stefan L. je napisao/la:da da manje kaka, ne znam sto :/ mogu da razumem da je zato sto slabo jede pa nema sta da izbaci al opet, zasto ne jede nije mi jasan.

e to je vec problem.. a cekaj dotkor mu je zubice pregledao i sve je ok? i sjekutici i kutnjaci (Da li je koristio otoskop?) oci su bistre, nos suh?
A postavio je dijagnoz na temelju cega? To, s prehladom?

Trebao bi ga gnjaviti da trci, da jede..s cim si inace hranio zeku? Da li jede svjeze (povrce i voce?) i da li jede sijeno?
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:44 pm

zekili je napisao/la:
Stefan L. je napisao/la:da da manje kaka, ne znam sto :/ mogu da razumem da je zato sto slabo jede pa nema sta da izbaci al opet, zasto ne jede nije mi jasan.

e to je vec problem.. a cekaj dotkor mu je zubice pregledao i sve je ok? i sjekutici i kutnjaci (Da li je koristio otoskop?) oci su bistre, nos suh?
A postavio je dijagnoz na temelju cega? To, s prehladom?

Trebao bi ga gnjaviti da trci, da jede..s cim si inace hranio zeku? Da li jede svjeze (povrce i voce?) i da li jede sijeno?

aha, pogledao, tj njih 2, jedan je asistent i on ga je drzao u ruci dok ga je ovaj gledao. Fora je u tome sto je on veterinar za pse i macke najvise, ali zna i o zecevima, taj otoskop nije koristio, ne znam ni da li ga ima uopste. Oci su mu bistre da, i nos isto suv. Usi su mu hladnjikave, a nekada su tople, ne znam koja je razlika. Davao sam mu suvu hranu tj onu kuopvnu njegovu i ovaj suvu travu, imam je dosta. E sad od sveze sam mu davao koru od banane, ne celu, al po neki deo, isto pre toga, ali dosta pre toga, jedno nedelju 2, da mu keva moja svezu sargarepicu i zelenu salatu. Da mu nije to naskodilo ?

slika

slikao sam ga malopre, lezi u krevetu..
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » pet kol 06, 2010 16:04 pm

meni se chini da se radi o zechepu...

ZAČEP

Bezvoljnost, pogrbljeno držanje, mirovanje, napuhnut (tvrd) trbuh i odbijanje hrane najčešći su simptomi začepa. Kunići se najčešće začepe progutanom dlakom ili tepihom. U vrijeme linjanja, ali i inače je vrlo važno preventivno davati malt pastu.
Ako sumnjate da je Vaš kunić začepljen posjetite veterinara. Ako niste u mogućnosti što prije mu počnite davati na špricu:

-> malt pastu (pet shop, kod veterinara, može i mačja)
-> sok od ananasa bez šećera, može se dodati Pro-digest /pet shop) ili probiotik*
-> parafinsko ulje (humana ljekarna) 3 puta dnevno 1-2 ml
->ako kunić odbija hranu ili jede jako malo potrebno je hraniti ga na špricu: pomiješati smljevenu suhu hranu sa kašicom za djecu od jabuke ili kruške ili Calopet pastom (vet. ljekarna)

- ponuditi svu hranu (osim nove zelenjave ili one koja napuhava) koju inače vole, idealno bi bilo da jede što više sijena
- dobro je dati malo banane jer pokupi dlaku, kruška je dobra jer otvara
- masirati trbuh i poticati kunića da se što više kreće
- ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva (npr Sab simplex: 10 kapi 3-5 puta dnevno)
- davati Rodikolan (vet.ljekarna)
- redovito češljati kunića

*Probiotik se može kupiti u veterinarskoj ljekarni (savjetujte se s veterinarom koji je najbolji) ili u humanoj (običnoj) Linex ili Prolife. Prah iz kapsule podijeliti na dvije doze dnevno i staviti na poslasticu ili u što manje vode (dati kuniću špricom direktno u usta).

OBAVEZNO PROČITATI:
ILEUS – GI zastoj
veterinari
hranjenje na špricu

ISKUSTVA:

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=1540
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=1545
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t ... ep&start=0
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=974[/i]

prochitaj to sve i pochni da primenjujesh i nadam se da ce zec biti okej...

daj mu linex 2x na dan po pola kapsule u 2ml vode...to nikako nece shkoditi.
bilo bi dobro da u pet centru kupish prodigest i stavljash u vodu, imash uputsva na kutiji.

ako se linja ochetkaj ga dobro...teraj ga da se krece, masiraj stomak....da se ne ponavljam, sve pishe gore :wink:

a taj vetarinar, kakve je to vakcine dao?

chesto vetovi ne znaju o kunicima, a nece to da priznaju...shto mozhe da donese samo vishe shtete nego koristi...primenjuj ove savete i javljaj nam kako je :wink:
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 16:16 pm

jako je epi :)
meni ne izgleda bubano..oci su sjajne, krzno isto..sto znaci da i ako je neki problem je u pocetku, te iako kod njih svako bolest ide rapidno brzo, imas vremena da se sve sredi ;)
prvi indikator bilo kakvog problema je kakica..znaci jako je bitno da zeko kaka..ovo sto si rekao najprije slici problemu sa zubicima ili zacepom..trebas pratiti sada kakicu i ako zeko ne jede prisilno ga hraniti na spricu sto je opisano ovdje http://www.zecovi.net/health/Prisilno-hranjenje.htm

ako zeko ne pocne do navecer normalno kakati, morati ces primjeniti tretman za zacep, pratiti korak po korak i biti uporan
Charlie je napisao/la:
ZAČEP

Bezvoljnost, pogrbljeno držanje, mirovanje, napuhnut (tvrd) trbuh i odbijanje hrane najčešći su simptomi začepa. Kunići se najčešće začepe progutanom dlakom ili tepihom. U vrijeme linjanja, ali i inače je vrlo važno preventivno davati malt pastu.
Ako sumnjate da je Vaš kunić začepljen posjetite veterinara. Ako niste u mogućnosti što prije mu počnite davati na špricu:

-> malt pastu (pet shop, kod veterinara, može i mačja)
-> sok od ananasa bez šećera, može se dodati Pro-digest /pet shop) ili probiotik*
-> parafinsko ulje (humana ljekarna) 3 puta dnevno 1-2 ml
->ako kunić odbija hranu ili jede jako malo potrebno je hraniti ga na špricu: pomiješati smljevenu suhu hranu sa kašicom za djecu od jabuke ili kruške ili Calopet pastom (vet. ljekarna)

- ponuditi svu hranu (osim nove zelenjave ili one koja napuhava) koju inače vole, idealno bi bilo da jede što više sijena
- dobro je dati malo banane jer pokupi dlaku, kruška je dobra jer otvara
- masirati trbuh i poticati kunića da se što više kreće
- ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva (npr Sab simplex: 10 kapi 3-5 puta dnevno)
- davati Rodikolan (vet.ljekarna)
- redovito češljati kunića

*Probiotik se može kupiti u veterinarskoj ljekarni (savjetujte se s veterinarom koji je najbolji) ili u humanoj (običnoj) Linex ili Prolife. Prah iz kapsule podijeliti na dvije doze dnevno i staviti na poslasticu ili u što manje vode (dati kuniću špricom direktno u usta).

OBAVEZNO PROČITATI:
ILEUS – GI zastoj
veterinari
hranjenje na špricu

ISKUSTVA:

viewtopic.php?t=1540
viewtopic.php?t=1545
viewtopic.php?t=1267&postdays=0&postorder=asc&highlight=za%E8ep&start=0
viewtopic.php?t=974[/i]

inace kora od banane se ne daje kunicu..

njima je glavno sijeno u prehrani, dok zeko do 5-6 mjeseca ne bi trebao jesti zelenu hranu, dok je voce samo poslastica..evo jednog isjecka, a kada ulovis vremena procitaj sve o prehrani:
http://www.zecovi.net/prehrana/Prehrana.html

sada je najbitnije da eliminiras ovaj problem, pa kada se sve rijesi, onda polako ucis o njima sto i kako treba raditi, kako bi mu osigurao sretna i dug zivot

ako ti bilo kaj, nije jasno..pitaj ;)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 16:29 pm

procitah ove vase postove hmm. Malo sam lutao po sobi i naleteo na nesto sto bi mogao nazvati prolivom, jel on narandzaste boje i zaudara ? ako jeste onda ga je imao, posto vidim da je vlazno jos uvek.. Moguce da je taj zacep, prasine ima svuda, a mozda je i progutao sopstvenu dlaku. Jel uloga linexa ista kao i aktivni ugljen ?

i kako se daje ta MALT pasta ?
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 16:54 pm

to narancasto moze i biti mokraca..trebao bi pratiti stalno stanje i biti fokusiran na njega.

aktivni ugljen se daje u slucaju otrovanja, najcesce biljkama

linex je probiotik, tj dobre bakterije koje se daju kada kunic dobiva antibiotik ili kod probavnih smetnji kako bi se sto prije uspostavila ravnoteza.

u literaturama je zabiljezeno da aktivni ugljen moze zadrzavati lose bakterije u organizmu, zato bi trebao biti siguran sto mu je..
malt pasta se daje direktno iz tubice, ili ako kunic odbija onda na spricu

ovdje ti je sve napisano o mat pasti, probiotiku i prebiotiku:
viewtopic.php?f=5&t=88
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 17:01 pm

moj zec vise ne moze ni da iskoci iz kaveza, 3 puta je pokusao i 3 puta je pao :( izgleda da je zacep, tesko hoda u nekim situacijama, ume da potrci, ali vidi se da mu nesto otezava. Kupicu mu tu pastu sutra i sta mi jos treba, kad vec kupujem da kupim sve sto mi treba. Procitao sam da ananas moze isto da mu se da, e sad jel to onaj iz konzerve u koluticima pa da gricka ili njemu treba samo sok i nista vise ?
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » pet kol 06, 2010 17:05 pm

linex imash u humanoj(nashoj) apoteci da kupish da ne bude zabune :)
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 17:06 pm

jolanda jel nije frka da mi das msn ili skype sta imas da resimo tamo sve, da ne piskaram ovde. :/

uostalom caffetin.bre@live.com pa ko ima nek me aduje. msn
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » pet kol 06, 2010 17:10 pm

kupish svezh ananas, imash ga u maksiju, idei itd...isechesh koru i u blenderu ga sameljesh dash na shpricu...bitno je da shto pre reagujesh, makar mozhesh da odesh po taj ananas i linex, kapi za grcheve kod novorodjenchari(ako mu je tvrd stomak)...nudi mu sve shto voli da jede, masiraj....nemoj chekati sutra!
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 17:17 pm

pa ajde sad cu da vidim da odem i da kupim to. Taman posla da me mrzi, nego sam se uspanicio, ne znam odakle da pocnem i sta da kupim :/ jooj muke zive..
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » pet kol 06, 2010 17:19 pm

ajde idi kupuj onda to, sve ti pishe ovde, nudi mu sve shto voli...i forsiraj seno :wink:
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pet kol 06, 2010 17:47 pm

Nemojte mu davati kore od banane,te kore su prosle kroz zna koliko ruku,to je puno bakterija...vole plod banane,mada su vec rekli dok je tako mali da nebi smio toga da jede.Nadam se da ce se oporaviti zeko.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » pet kol 06, 2010 19:10 pm

Možda se i korom od banane otrovao. To ne smiju jesti, kao ni zelenu salatu. Zelenom salatom isto može u sebe unjeti stvari koje su za njega štetne.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan