Kunic beba odbija da jede ?

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Kunic beba odbija da jede ?

PostPostao/la Ivica » pet vel 18, 2011 19:13 pm

dobio sam na poklon malog kunica jedva da stane u saku
imam ha vec pet dana i od juce ne zeli da jede nista
davao sam mu hranu za zeceve iz pet sopa i lepo je jeo do juce
ne uspevam da nadjem nista na internetu o tome zasto bi mogao da ne zeli da jede pa sam nasao ovaj forum i mozda neko zna zasto se to desava ? on je jako mali i zivi u kavezu i obicno se kretao puno njuskao i istrazivao ali je danas bas miran i mislim da spava ceo dan
jel to normalno ? i kako da ga nateram da jede ?
Ivica
Kunić
Kunić

Re: Kunic beba odbija da jede ?

PostPostao/la sanjita » pet vel 18, 2011 19:15 pm

A sijena jel ima? trebaju uvijek imati sijeno uz suhu hranu...kakvu suhu hranu mu dajes? jel jeo samo to ili si mozda davao jos nesto? jel ima kuglica sta,jel kaka?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lela » pet vel 18, 2011 19:20 pm

Posto je zeko, kao sto kazes, jako mali, moglo bi biti svasta. Je li zeko kakao i piskio danas? Kad je tacno zadnji put jeo, pio, i obavljao nuzdu?
Kakvu hranu mu dajes? Kakav je sastav te hrane? Jede li sijeno?

Znas li zapravo koliko je zeko star?

Privremeno selim ovo u zdravstvene rasprave dok ne utvrdimo da li je zaista zdravstveni problem. Ali bojim se da jeste, i nadam se da nije.
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Ivica » pet vel 18, 2011 19:25 pm

seno ?
nemam seno nisam znao da treba sena
dajem neku hranu iz pet sopa na kesi pise cuni crispy i on je to lepo jeo
ima kuglica sto znaci da normalno ide u wc
jeo je samo tu hranu nista vise a to za seno nisam znao
meni su u pet sopu rekli da stavim kunicu u kavez parce tepiha , karton ili tako nesto da ima cime da se zanima
nisam nista stavljao jwr ga imam kratko pa me sad zanima sta je najbolje da mu stavim za zanimaciju ? ja ne znam da li je pametno da oni jedu taj karton
njega ke ustvari dobila moja devojka na poklon nismo mi ni planirali da cuvamo kunica zato sto nista ne znamo o njima
Ivica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Ivica » pet vel 18, 2011 19:26 pm

lela ja ne znam koliko je star
mnogo je mali u saku stane
Ivica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » pet vel 18, 2011 19:50 pm

Kad je zadnji put jeo i kad je zadnji put imao kuglica? To je jako bitno...

Inace, UVIJEK moraju imati sijena za grickati, tako da ga moras nabaviti sto prije, najvise radi njihove probave pa zubi pa ...miljon drugih stvari...ali sad je trenutno nebitno zasto ga moraju jesti, samo ga nabavi sto prije i nutkaj ga sijenom!
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bleki » pet vel 18, 2011 19:51 pm

pitala sam drugaricu koja mi ga je poklonila i ona kaze da su joj u pet shopu kazali da ima oko 4 , 5 nedelja.. Ne znam bas tacno da li gresim ili ne.
Za seno nismo pojma imali.. Gde da nabavim seno, jel ima toga u pet shopu?
Ja se bojim za zeku, mislim da mu nije dobro.. Nije se makao ceo dan..Samo spava.Nista nije jeo i nije pio vodu od juce oko 12 ne znam bas tacno.Molim ako neko zna neka kaze kako da mu pomognemo?
Samo ne zelimo da bude bolestan.. Piskio je i ima kuglica svuda po kavezu a jutros sam cistila kavez a do ovog momenta ima bar 20 kuglica.
Ja sam isto vlasnik ovog zeke, ja sam ga dobila na poklon za rodjendan i stvarno kao sto je Ivica rekao nista o zekama ne znam. Malo cu da citam ovaj sajt da se informisem I nadam se odgovoru.
Nadam se da nije problem sto nas dvoje imamo dva akaunta zbog jednog zeke, ako pravi pometnju izbrisace se jedno od nas. Hvala unapred
Bleki
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lela » pet vel 18, 2011 19:59 pm

Nije vasa greska sto su vam poklonili tako malog zekana. Kao sto vidim totalno nespremne su vas uhvatili.
Imate toliko toga za nauciti.
Evo kad si vec tu, daj si vremena za procitati sve o ishrani. Podji tamo od podforuma za pocetnike, tu mozes procitati i temu zasto se ne smije kupiti premladog kunica. To ce ti pomoci da razumijes neke stvari. Pa procitaj o ishrani. I tako dalje. Ovdje imas mnogo informacija. Mozda ce ti se ispocetka uciniti previse, ali sve ce ti to fino sjesti. :)

Kazes da je zeko kakao..to je dobro, moguce je da je zeko jeo dok nisi gledao. Uvijek moras pratiti je li redovno obavlja nuzdu, to ti je vazan znak da se nesto desava sa zekom.
Evo ja ti ovo na brzinu pisem, jer sad moram ici. Ne znam odakle si, i koje vrste hrane za kunice su ti dostupne. Ako ta tvoja hrana ima sjemnke to nije dobro za zeku.
Sijeno je najvaznije u njihovoj ishrani. Odmah sutra kupi neko fino sijeno, i ponudi mu. Mora se navikavati od malena da poslije nemas problema sa tim.
Je li mu svjeza voda uvijek dostupna?
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Anby » pet vel 18, 2011 20:02 pm

Sijeno imate u svakom pet shopu, tako da ga tamo mozete nabaviti...Gle, takav zeko je definitivno premlad da ga se odvoji od majke i pokloni nekome (na zalost događa se u pet shopovima-sto manji zeko, sladji je i ljudi ih vise kupuju)...ali to je sad neka druga tema...

Svaki zeko treba biti sa majkom najmanje 8 tjedana prije nego sto ga se odvoji! Zeke odvojene prije toga razdoblja u najvecim slucajevima imaju zdravstvenih problema poslije u zivotu a ima i slucajeva da ubrzo uginu, sto se nadam da ovdje nece biti slucaj!

Ono sto nikako nesmijete malome zeki, do 6 mjeseca zivota davati, jeste bilo kakvo povrce! Znaci povrce se uvodi u prehranu tek od 6 mj zivota...do 6 mj daje im se sijeno u najvecim kolicinama, nikad im nemoze dati previse sijena, i takodjer uz sijeno nesto od suhe hrane. Procitajte detaljno uputstva o prehrani zekana ovdje na forumu, imate zaista sve informacije...a sada bi ja na vasem mjestu, uzela zeku i odvela ga u veterinara, jer im se lako dogodi zacep, a zacep u tako malog kunica moze biti jako poguban.

da neispada da vas prepadam, kad zekan bude ok (sto se nadam da hoce) vece radosti necete dozivjeti kod sebe, jer su jako umiljati, zahvalni, njezni, brizni... ma ljubimci za nepovjerovati, nemoze se to mjeriti sa psima i macama (uz duzno postovanje vlasnicima i tih predivnih bica) :zeko3:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lela » pet vel 18, 2011 20:04 pm

Pogledaj je li zeki guza suha? Mislim to podrucje oko guze?
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Bleki » pet vel 18, 2011 20:07 pm

Evo sad sam citala temu za ishranu i ne mogu da verujem koliko pojma nemam o zekama. Nacicu mu sena. Ako mu do ujutru ne bude bolje icicemo kod veterinara. Samo ne znam gde, kog koga. Mali grad znate pa nema nicega.. Nazalost. Eto vidite kolika neinformisanost vlada medju nama.

Nismo mu davali povrce.
Bleki
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » pet vel 18, 2011 20:09 pm

Od kuda ste?
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bleki » pet vel 18, 2011 20:10 pm

Iz Raznja smo.
Bleki
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pet vel 18, 2011 20:10 pm

Dajte recite iz kojeg ste grada,ima ovdje dosta ljudi iz Srbije pa ce vas vec netko uputiti kod veterinara koji ima iskustva sa kunicem.Samo ako on ne jede jos od jucer to je vec dosta opasno....u takvim slucajevima obicno se zekana mora hraniti na spricu samo sto je on jos tako mali da neznam sto mu smijete ponuditi...jedino da njegovu suhu hranu omeksate malo u vodi i od toga napravite kasicu i uvucete je u spricu posto nista drugo nemate....jer cekati do sutra ako ne bude jeo to su vec 2 dana bez jela :zeko10: ...nadam se da ce netko iskusniji reci sto napraviti sa jelom.

edit:vidim da ste napisali grad
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet vel 18, 2011 20:15 pm

Kako je sad (trenutno) malisan?
Anby
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan