Pomoc

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Pomoc

PostPostao/la R.R. » sri sij 29, 2014 16:34 pm

marko94 je napisao/la:Nakon nekoliko dana mira, odlucila se zecica radit gluposti..tako je pocela gristi apsolutno sve,pola kreveta,deku,jastuk ..al ok, ajde..al sad mi se u zadnja 2 dana vec 2 puta popisala u krevet..1 put mislim da ima opravdan razlog, jer dok sam usisavo sobu ,bila je na krevetu pa se malo uplasila,ali 2 put, iz cistog mira..zbog cega to radi i kako sprijeciti :zeko10:

Marko,
moras biti svjestan da su kunici vrsta glodavaca, koji moraju grickati stvari. Osim sto je to nagon kojeg ne mogu sputavati, potreban i i zato da bi im se trosili zubi i u krajnjem slucaju zbog njihovog psihickog zdravlja! Znaci ne radi se o njihovoj objesti ili glupostima, nego o potrebi kao sto i ti moras hodati, citati, pričati...
Znaci ako ne zelis da grize tvoje stvari, moras kunicu ponuditi alternativu u vidu raznoraznih kartonskih kutija (ne obojanih!), grančica ( od npr. jabuke, ne bas bilo sto jer ih neko drvo moze otrovati), komada drva, role papira, raznoraznih krpi i igračaka...
Kunic ne shvaca zabrane i kaznjavanja kao i ljudi, pa kada pocne gristi nesto sto ne smije, trebas mu reci NE tako da se nauci na taj zvuk i odmah mu ponuditi nesto sto smije gristi. Zbog grickanja ga ne smijes kaznjavati, nego pokazivati sto smije grickati i pri tome biti uporan. Treba malo i inovativnosti, pa kunicu sloziti nekakav tunel u kojem ce moci kopati i gristi to sto smije, ili napuniti kutiju igrackama, krpicama i tome slicno. Oni imaju potrebu istrazivati i uvlaciti se u raznorazne pukotine i tu kopati.

Sto se tice pišanja, to je dosta komplicirano. Prvo kunici su veoma teritorijalne zivotinje, i tako oznacavaju svoj teritorij i dominaciju nad drugima, ukljucujuci i covjeka.
Zato trebas boraviti puno vremena sa kunicem, i kada vidis da dize rep da bi se popišao gdje ne treba, trebas reci NE, i staviti ga u WC, ali bez vikanja i naglih pokreta jer ce se prepasti i nece shvatiti tvoju namjeru.
Također kunic koji nije kastriran/steriliziran, to radi puno cesce, pa je preporuka to napraviti nakon 6 mjeseci zivota, ne samo zbog zapisavanja nego i opcenito zbog zdravlja kako fizickog tako i psihickog. Osobito im je drago pišanje na mjestu gdje spava vlasnik (npr. jastuk ili krevet). Pri tome mora shvatiti da si ti "glavni kunic", ali ne na ruzan nacin deranjem ili kaznjavanjem. Kada se ti maknes sa kreveta kunic ce uvijek sjesti na tvoje mjesto, ali to mora shvacati kao povlasticu a ne kao pravilo. Znaci kada te gura njuskom (osim u slucaju da to ne radi jer mu ti dosađujes ili mu radis nesto sto mi nanosi bol, nemir ili prijetnju), ne smije te odgurati sa tvog mjesta, vec ga trebas njezno ali odlucno rukom polagano odgurati nazad. Tako ce shvatiti da to ne moze raditi jer si ti glavni, i samim time nece biti zapišavanja. Tu ne treba biti popustljiv ali opet na blagi nacin jer su kunici veoma plaha stvorenja. Trebas shvatit da ces uvijek tu i tamo pronaci koje govance a ponekad i malu lokvicu. Na to se treba naviknuti jer je to sastavni dio zivota sa kunicima. Moze recimo kunic koji uvijek vrsi nuzdu u WC-u odjednom promijeniti ponasanje, pa poceti to raditi okolo. To znaci da ga nesto smeta ili da se nesto promijnilo kod njega, tebe ili okoline i zatim pronaci uzrok.

Kako ti je rekla Bubica, nemoj kunica podizati rukama, osim sto to ne vole, moze se poceti ritati i pasti na pod, a tada postoji mogucnost ozbiljnih ozljeda pa cak i smrti. Neki kunici toliko mrze podizanje, da danima nakon toga budu preplaseni i nervozni. Suprotno od onoga sto ljudi prvo pomisle kad vide kunica, to nije igracka za igranje po rukama nego jedna mala kompleksna osoba koja ima svoju volju i stvari koje voli i one koje ne voli. Ako zelis sretnog kunica, to moras uvazavati.
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » sri sij 29, 2014 23:05 pm

"jedna mala kompleksna osoba"

Kako je ovo slatko napisano :blush:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la R.R. » čet sij 30, 2014 17:38 pm

:) pa da, to su osobe, i tako ih treba tretirati. drugacije od nas, ponekad vrlo zafrkane :wink: , ali jednako vrijedne!
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » čet sij 30, 2014 22:26 pm

Upravu si i ja isto mislim ali nisam nikad mogla se setiti tako da ih opisem, mnogo mi se to svidelo :) evo ova moja mala osoba trenutno se mota oko kabla sobnog bicikla pa cu sad da vidim ko ce biti zafrkaniji on ili ja :wink: :P
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marko94 » pon ožu 03, 2014 0:42 am

Evo kako vrijeme odmice, zecek i ja se sve bolje slazemo,obozava skakati po meni ujutro i buditi me i slicno.. Ugl,prisvojila si je cijelu sobu samo za sebe :)

Ali kako je sad vec starija, imamo problema sa nokticima.. vec su joj jako jako dugi..i cito sam po forumima kako joj rezati i sve,imam iskustva s tim, jer sam imo zamorca pa znam princip..samo je problem, kako je drzati , jer mi ona bas ne dopusta da je uzmem i recimo drzim u krilu..a zao mi ju je drzati na silu ,pogotovo sto znam koliko su to osjetljive i plasljive zivotinjice..Npr, zamorcicu sam rezao tako da sam ga umotao u rucnik,i vadio sapicu po sapicu..e sad,neznam kako mi kunic reagirao na to ...imali tko kakve prijedloge, a da ne narusim odnos sa svojom zlockom :) :zeko10: hvala svima unaprijed
marko94
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon ožu 03, 2014 23:58 pm

Ja mog zeku uzmem jednom rukom ispod gornjih sapica a drugom ispod guze i okrenem ga od sebe tako da njegova ledja budu prislonjena na moja prsa i blago ga prislonim uz sebe tako da mogu mojom bradom da mu mazim glavicu i da ga ljubim izmedju usiju a za to vreme muz mu sece noktice :blush: I zeko mi uvek bude miran, jer voli da se mazi po glavici i da ga neko ljubi. Pokusala sam jednom da ga zamotam u peskir i on jeste bio miran ali je bio i uplasen. Tako da sam onda odlucila da mu to vise ne priredjujem, nego da nadjem nacin da mu odagnam strah i da oseti da mu se nesto radi sto mu nece doneti neprijatnosti ili strah. Ja ga zamajam time sto ga svojom bradom mazim po glavici i kad ga ljubim onda se on opusti, tako da drzi sapice i ceka da mu se iseku noktici :P
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marko94 » uto ožu 04, 2014 0:02 am

markiza je napisao/la:Ja mog zeku uzmem jednom rukom ispod gornjih sapica a drugom ispod guze i okrenem ga od sebe tako da njegova ledja budu prislonjena na moja prsa i blago ga prislonim uz sebe tako da mogu mojom bradom da mu mazim glavicu i da ga ljubim izmedju usiju a za to vreme muz mu sece noktice :blush: I zeko mi uvek bude miran, jer voli da se mazi po glavici i da ga neko ljubi. Pokusala sam jednom da ga zamotam u peskir i on jeste bio miran ali je bio i uplasen. Tako da sam onda odlucila da mu to vise ne priredjujem, nego da nadjem nacin da mu odagnam strah i da oseti da mu se nesto radi sto mu nece doneti neprijatnosti ili strah. Ja ga zamajam time sto ga svojom bradom mazim po glavici i kad ga ljubim onda se on opusti, tako da drzi sapice i ceka da mu se iseku noktici :P

:P pokusati cu svoju tako, al moja nije tako mirna :D nadam se da cu uspjeti nekako
marko94
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » uto ožu 04, 2014 0:06 am

Pa i moj zeko nije miran on ti je vrtiguz samo takav, ali prvo kad ga okrenes od sebe i drzis ga tako,(ce se otimati jer nece znati sta si naumio, ali posle ce znati tako da se nece vise otimati), ali cim pocnes da ga ljubis i mazis bradom odma ce se smiriti :zeko8: ipak su oni pre svega maze :zekojubav: pa tek onda plasljivci :P
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la teja287 » čet ožu 06, 2014 15:10 pm

U vezi pisanja, ja sam skuzila da moj zeko (ima 3 mj) kad pisa lokvicu, onda mu je stvarno "sila" ali par puta je znao zapisati krevet promjera velicine 5kn, pa mislim da je to obiljezavanje prostora. Kad sam vidla da se popiso, spustila sam ga na pod i cca pol sata mu nisam dala na krevet. I sad bez problema
Vlasnica ovnolikog patuljastog kunica imena Bobi i Westyja Lui
teja287
Zečić
Zečić

Prethodna

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan