ILEUS-GASTROINTESTINALNI ZASTOJ; NADUTOST!!!***

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

ILEUS-GASTROINTESTINALNI ZASTOJ; NADUTOST!!!***

PostPostao/la Lady Stardust » pet lis 12, 2007 21:20 pm

ILEUS

Autor Lela

Kunići proizvode dvije vrste kuglica: fekalne kuglice i cecotrope. Tečni ili meki cecotropi mogu biti posljedica debalansa normalne bakterijske flore u cekumu* (tu se proizvode cecotropi). Debalans crijevne flore može biti uzrokovan brojnim faktorima, kao što su pogrešni antibiotici (oralni penicilini i lincosamin antibiotici mogu biti jako opasni za kuniće) ili dijeta obogaćena ugljikohidratima a osiromašena vlaknima. Često je uzrokovan i usporavanjem normalnih peristaltičnih muskularnih kontrakcija koje pomijeraju hranu kroz crijeva. Usporavanje ili prestanak rada peristaltike crijeva je poznato kao gastroinestinalna staza ili Ileus.

Ileus kod domaćih kunića je jedan od najvećih izazova za veterinare, jer se rijetko radi o primarnom poremećaju. Zato jer je ileus najčešće prouzrokovan stresom, može se pojaviti iz više razloga uključujući sistematska oboljenja, lokalne infekcije, loša prehrana (siromašne vlaknima), bol ( iz bilo kojeg razloga, sistematskog ili lokalnog- gasovi, dentalni problemi, poremećaji urinarnog trakta) i čak i psihičkih trauma poput anksioznosti zbog promjene teritorije, gubitak partnera ili radzvajanje od vlasnika).

Ukoliko propustimo da prepoznamo ileus i smjesta ne omogućimo odgovarajući tretman za inicijalne kliničke pokazatelje možemo dovesti don ''silazne spirale'' u kojoj svaki simptom generira drugi, ozbiljniji simptom. Ukoliko se ova kaskada ne prekine, stanje ubrzo postaje opasno po život. Međutim, pružanje i preagresivne terapije može biti takođe opasno. Najvažnija razlika koju treba napraviti kada kunić pokazuje ovdje opisane znakove, jesu li oni prouzrokavni ileusom (medicinski problem) ili totalnom opstrukcijom (hirurški problem). Ileus je uobičajeniji u odnosu na to drugo stanje. Kunići imaju male šanse za oporavak nakon operacije GI trakta, pa je treba izbjegavati sve dok to nije apsolutno neophodno.


slika


Ukoliko se ne liječi, usporenje ili potpuni prestanak rada crijeva može dovesti do bolne smrti u relativno kratkom vremenu. Ukoliko vaš kunić 12 h prestane jesti i proizvoditi kuglice smatrajte stanje HITNIM, I SMJESTA GA ODNESITE VETERINARU STRUČNOM ZA LIJEČENJE KUNIĆA.


Usporenje crijeva može uzrokovati pojedena dlaka ili hrana koja se zaustavi bilo gdje u GI traktu, stvarajući potencijalnu blokadu. Takođe, zbog činjenice da se cekum ne prazni dovoljno brzo, štetna bakterija poput Clostridium proliferira, i njen broj nadmašuje broj normalnih ''dobrih'' bakterija i gljivica u cekumu. Jednom kada se desi ta prevlast loših bakterija, gas koji one ispuštaju uzrokuje extremne bolove. Neke vrste Clostridiuma takođe proizvode smrtonosne toksine. Uloga jetre je da detoksikuje ove otrove, pa njena oštećenja, kao popratni efekat GI-staze, mogu biti ozbiljna, životno opasna.

*cekum (l. caecus slep, caecum) anatomski: slijepo crijevo.


ZNACI


slika


Simptomi zastoja uključuju veoma male kuglice koje ponekad vise na analnom otvoru, ili prestanak proizvodnje kuglica. U nekim slučajevima, veoma male kuglice mogu biti obložene sa žućkastom sluzi. Ovaj potencijalno ozbiljan problem (enteritis, upala crijevne sluzokože) treba bi biti tretirana kao hitan slučaj.
U slučaju GI zastoja, normalno, tiho grgoljenje u zdravim crijevima, može biti zamijenjeno ili sa veoma glasnim, nasilnim grgoljenjem (gas se pokreće izazivajući bolove) ili tišinom. Kunić može postati letargičan, izgubiti apetit, ili se sklupčati u loptu, glasno škripeći zubima.


GI zastoj i hairball mit


Ponekad, kuniću koji koji pati od GI staze, se dijagnosticira da ima ''hairball'' U stvarnosti, hairball je posljedica GI zastoja, a ne njegov uzrok. Progutana dlaka se normalno nalazi u GI traktu kunića, i prolazi bez incidenata ukoliko je kunić dobro hidriran, i hranjen sa mnogo svježeg sijena (od trava). Vet koji nije nije nikada opipao trbuh kunića, može biti neupoznat sa normalnim, ponekad ''tjestastim'' (gnjecavim) osjećajem zdravog trbuha kunića. Taj tjestasti stomak je uzrok brige samo kada je praćen praznim donjim crijevima i simptomima abdominalne uznemirenosti..
Kao i kod većine biljojeda, želudac i crijeva zdravog kunića nisu nikad prazni. Kunić može jesti relativno normalne količine hrane, gotovo sve do tad dok se GI trakt ne zatvori. Zbog ovoga želudac može sadržavati veliku količinu hrane u momentu nastajanja zastoja. Za razliku od tipične mačije ''hairball'' koja se obično sastoji isključivo od dlake, masa identifikovana kao ''hairball'' kod kunića je uglavnom građena od hrane prožete dlakom i mukusom. Ova hrana, čak i kada je dehidrirana i nije u mogućnosti da izađe iz stomaka, obično se može razbiti polako sa velikom količinom, oralno date, tekućine ili čak sa suplementima enzima, ukoliko ih veterinar smatra neophodnim. Međutim, ukoliko je ta masa rezultat hroničnog GI zastoja, tretiranje samo te mase bez liječenja GI zastoja nije produktivno na duže staze, tj. dovodi samo do trenutnog olakšanja.

Ukoliko sumnjate da vaš kunić pati od GI zastoja, morate ga odmah i bez odlaganja odnijeti veterinaru koji je osposobljen za rad sa kunićima. Veterinar će oslušnuti intestinalne zvukove, i palpatorno pregledati (opipati) trbuh kunića. Možda će veterinar napraviti i radiografski snimak, u potrazi za sadržajem crijeva i želuca, ili da bi uočio prazninu (koja je vjerovatno ispunjena gasovima). Izgled digestivnog trakta će pomoći veterinaru da odredi da li postoji opstrukcija, i ukoliko je ima, gdje je locirana.
Ukoliko zaista postoji intestinalna obstrukcija (gotovo uvijek praćena teškim nadimanjem i akutnim bolom), upotreba lijekova koji podstiču motilitet (pokretljivost) crijeva, mogu samo pogoršati situaciju gurajući masu u uže dijelove crijeva uzrokujući potpunu obstrukciju. Ukoliko masa ne izaziva akutnu, popunu blokadu, treba prvo razmotriti mogućnost upotrebe medikamenata. Gastrotomija (hirurško otvaranje trbuha) se može izvesti da bi se blokada uklonila, ali kunići koji iskuse ovu proceduru imaju jako male šanse da prežive. Oni koji prežive samu operaciju, par dana nakon nje, podliježu peritonitisu (zapaljenje trbušne maramice) i drugim komplikacijama, čak i kada su njegovani od strane najstručnijih, i najiskusnijih hirurga. Operacija na GI traktu kunića se smatra posljednjom opcijom.


LIJEČENJE

Ukoliko vaš veterinar odredi da ne postoji intestinalna obstrukcija, postoji nekoliko tretmana koje može koristiti da bi pomogao vašem kuniću. Nemojte izvoditi niti jednu od ovih procedura i ili pokšavati primjeniti i jedan od lijekova bez nadzora veterinara koji je stručan za probleme i liječenje kunića.

Abdominalna masaža
Sigurno jedan od najefikasnijih načina da stimulirate lijena crijeva na rad jeste nježno masiranje. Smjestite kunića na sigurnu površinu prekrivenu sa ručnikom (možete ga smjestiti sebi na krilo, ukoliko se kunić tamo osjeća sigurnije), znači vodeći računa da odatle kunić ne može skočiti i pri tome se povrijediti. Sa svojim šakama i vrhovima prstiju nježno masirajte trbuh. Gnječite (mijesite) nježno, a duboko koliko kunić dozvoli, ali prekinite odmah ukoliko kunić izrazi bol. Dobro je recimo pri tome pridići nježno zadnje noge kunića par centimetara, ne previše (sa glavom kunića sigurno zavučenom u vaš lakat i osiguranom kičmom), jer to pomaže da gasovi lakše prolaze, i izgleda da to kuniću prija. Nakon što ga prođe početno iznenađenje ovakvim držanjem, kunić će opustiti svoje noge u udobnosti i olakšanju, dok masaža pomaže gasnim džepovima da se pomjeraju prema izlazu.

slika

Unutrašnji organi kunića su veoma delikatni; mora se voditi računa da se ne povrjeđuju i time pogoršava stanje. Nakon manualne masaže, možete probati masažu električnim masažerom. Izgleda da je efikasna koliko i manualna, i vrijedni investirati u neki masažer sa velikom, ravnom površinom koja se može relativno dugo držati prislonjena na kunićev trbuh. Pritisnite masažer na trbuh, stavite na nisko, i postepeno povećavajte. Kunić će se isprva možda opirati, ali gotovo svaki kunić na kojem je primjenjivano bi se smirio i uživao u umirujućim vibracijama. Osim što stimulira mišiće, masaža izgleda i razbija gasne balone i olakšava grčeve. Masirajte dugo i često koliko vam kunić dozvoli.


Simethicone

(tekućina, pedijatrijska suspenzija ili tablete) je esencijalna za oslobađanje od bolova uzrokovanih gasovima koji obično prate ileus. Za oslobađanje od akutnih bolova, 1-2 cc (20mg/ml suspenzije) se može dati često-svakog sata u tri doze, zatim 1cc svakih 3-8 sati. Ova substanca nema poznatih interakcija sa lijekovima, ne apsorbira se kroz intestinalnu sluzokožu, i radi samo na mehaničkom principu: mijenja površinsku napetost pjenastih gasnih balona u stomaku. Spajajući ih u krupnije, koji lakše prolaze. Simethicone je praktično inertan, i siguran, čak i kao prevencija, samo ukoliko se ne daje duži vremenski period. (tečne suspenzije Simethicona su relativno skupe. Manje skupa a jednako efikasna verzija je gel kapsula od 125mg. Kunić može sigurno primiti sadržaj od pola kapusle u vremenskim periodima gore navedenim)


Mjerenje tjelesne temperature

Od velike važnosti je pažljivo mjerenje tjelesne putem (plastičnog, nesalomljivog) rektalnog termometra. Normalna tjelesna temperatura je od 38,5 oC – 39,5 oC. Povećana temperatura ukazuje na stres ili infekciju, infekcija zahtijeva hitnu veterinarsku pažnju. Temperatura niža od 38,5 oC je više zabrinjavajuća nego umjereno povišena temperatura. Abnormalno niska temperatura (hipotermija) može da ukazuje na šok ili septikemiju, bakterijsku infekciju koja je dospjela u krv. Kunić sa nižom temperaturom od 37,5 oC smatra se extremno hitnim slučajem. U ručnik umotajte kunića skupa sa bocom napunjenom toplom vodom i nosite ga SMJESTA veterinaru stručnjaku za kuniće. Medikamenti dati kuniću sa niskom temperaturom često nemaju efekta, te prvi korak u spašavanju vašeg kunića jeste podizanje tjelesne temperature na normalne vrijednosti. Topla boca sa vodom, i zagrijane subkutane tekućine se mogu koristiti da se podigne temperatura, ali u slučajevima teške hipotermije to može potrajati sat i više.
Motrite temperaturu pažljivo kako biste izbjegli iatrogenu hipertermiju!


Klistir

Mogla bi biti od pomoći primjena klistira u vidu tople čiste vode, pomiješane sa veoma malom količinom bezmirisnog laksativnog mineralnog ulja. Dodatak epsom soli ovoj tekućini za klistiranje (otprilike 1 kašika na 30-40cc vode) može pomoći u oslobađanju tekućine iz okolnih tkiva u crijeva kunića, i hidratiziranju blokade. Ukoliko koristite epsom soli morate voditi računa da je kunić generalno dobro hidratiziran sa subkutanim lakatatnim Ringerovim rastvorom, tako da se rezervoari tekućine u tijelu kunića neće iscrpiti.
Prije nego što pokušate primjeniti klistir na svom kuniću, PITAJTE vašeg veterinara da vas obuči, i to prilikom regularne posjete veterinaru. Ne čekajte neko hitno stanje da biste tada učili. Postoje situacija kada niste u mogućnosti doći do veterinara, i ovakvo znanje je tada neophodno.
Administrirati klistir pedijatrijskim gumenim irigatorom (štrcaljkom) za uši (otprilike ovako izgleda http://www.thecommandcenterwinchester.com/086524.jpeg,). Kuniću od 5lb se može sigurno dati 10-15cc tečnog klistira. Dobro izmješajte vodu i ulje. Smjestite kunića na leđa, osigurajte da se ne rita. Nježno uvedite vrh irigatora u anus, ne dublje od 1/2- 3/4 inchi. (ukoliko niste sigurni koji otvor je pravi, anus je onaj koji vam namigne kada ga dodirnete). Budite nježni i pažljivi. NE SILITE NIŠTA! Polako ispraznite štrcaljku, i neka kunić ostane na leđima nekih 30 sekundi, kako bi tekućina malo putovala kroz trakt. Kada se kunić okrene na noge, malo mu pridignite zadnje noge, kao što smo gore opisali kod masaže (čvrsto podupirući kičmu) da bi tekućina još malo napredovala. Možda će biti potrebno da malo prstom pridržite anus zatvorenim da biste izbjegli prskanje.
NE PREPORUČUJE SE UPOTREBA KATETERA ZA KLISTIRANJE!

Donji djelovi GI trakta kunića su extremno delikatni i krhki, i suviše lako je perforirati (probiti) rektum ili crijeva, sa katastrofičnim posljedicama. Gumena štrcaljka je pogodna, i daleko je sigurnija nego insercija katetera u donje dijelove GI trakta.
Klistir dovodi tekućinu do uzroka. Može pomoći da hidrira otvrdnute, dehidrirane fekalne tvari u donjim GI traktu, čak i kada subkutano administrirana tekućina izgleda da ne pomaže. I samo prisustvo tople tekućine izgleda da stimuliše mišiće donjeg GI trakta.


Laksativi na bazi petroleuma

Laxativna minerala ulja ili komercijalni proizvodi poput Laxatona i Petromalta ne utječu na motilitet crijeva. Neki veterinari ih prepisuju u nadi da će pomoći da se suha, sčvrsnuta materija koja opstruira crijeva kliziti lakše kroz njih.

Međutim ovaj crijevni sadržaj jako dehidriran i tvrd, tako da prevlaka od supstance koja je poput vazelina preko njega, samo spriječava njegovu hidrataciju i otežava razbijanje te mase i njen normalan prolazak. Iz ovog razloga, vjerovatno je pametnije da se koncentriramo na re-hidratiziciju crijevnog sadržaja prije upotrebe laksativa na bazi petroleuma, ukoliko će se uopšte primjenjivati
Takođe sredstva poput malt paste u tubi, su često preferirani od strane kunića zbog svog slatkog ukusa, neki veterinari vjeruju da njihov visoki viskozitet može zapravo doprinjeti da se masa ukliještene hrane drži povezana, pogotovo ukoliko je taj sadržaj crijeva dehidriran. Bezmirisna laxastivna ulja su manje viskozna, i mogu biti efikasnija. Uvijek administrirajte takva sredstva sa velikom pažnjom vodeći računa da kunić ne aspirira (inhalira tekućinu). Laxative na bazi petroleuma ne bi smjeli davati na dnevnoj bazi i dugoročno, jer mogu spriječiti apsorbciju važnih u ulju rastvorljivih vitamina.

Tekućine

Normalan unos tekućina kod zdravih kunića iznosi otprilike 90-100 cc po kg- ili unca po funti tjelesne težine devno- je esencijalana za hidrataciju inestinalnog sadržaja koji može formirati tvrdu masu i čiji je prolazak kroz crijeva gotovo nemoguć. Voda je najbolja, ali nezašećereni Pedialyte, piće sa elektrolititima napravljen specijalno za djecu, može takođe da se primjeni. Treba izbjegavati one tekućine koje sadrže velike količine šećera, jer to može pogoršati razvoj škodljivih bakterijau cekumu.


Prisilno hranjenje

Anoreksija kod kunića može relativno brzo uzrokovati gastrični čir i hepatičnu lipidozu. Čak i 12 sati bez jela je uzrok za brigu. Čim veterinar utvrdi da ne postoji zatvor (blokada) i da postoji dovoljno kretnji GI trakta da spriječi prenatrpavanje stomaka, treba natjerati kunića da jede. Jednostavan recept za hranu u ovakvim slučajevima: 1-2 kašike peleta potopiti u toplu vodu ili kamilicu (ok 1/2 šolje) dok se ne omekšaju i napušu. Ovo će se desiti brže ukoliko potopimo u lagano zagrijanu, ali visoka temperatura može uništiti neke hranjive sastojke. Otopljene peletiće pomiješati sa još vode ili čaja, hranom za bebe od povrća, ili konzerviranom tikvom (bundevom) dok ne poprimi konzistenciju pudinga. Ostavite da se ohladi prijehranjenja špricom sa širokim otvorom.
Uvedite vrh šprice u prostor iza sjekutića i cijedite nježno izbjegavajući špricanje hrane niz disajne puteve. Davati po 1-2 cc, dozvoljavajuću kuniću da sažvaće i proguta. Aspiracija hrane može biti po život opasna, pa ovo radite sa velikom pažnjom.


Neograničene količine sijena

Obezbjedite obilje svježeg sijena od trava, najbolje izbjegavati alfalfa sijeno. Alfalfa je prebogata proteinima i kalcijumom da bi bila zdravi dio ishrane kunića. Takođe je vjerovatnije da izazove nadimanje, i uzgoj gljivica parazita koje proizvode mycotoxine koji su toxični, nego sijeno od trava. Ovo važi i za zdrave kuniće.


Svježe vlažno lisnato bilje

Vlakna i vlažnost svježe zeleni takođe pomažu stimulaciji crijeva. Ukoliko kunić odbija da jede probajte dati mirišljave, svježe biljke poput mente, basila, kopra, cilantra, estragona, žalfije, komorača, peršina, i drugih. Ponekad je dovoljno otkinuti krajeve stabljike, i mahati sa svježim sočnim stabljikama ispred nosa kunića ili lagano uvesti stabljiku biljke u ugao kunićevih usta. Možete lagano tapkati kunića po licu sa biljkom dok se on ne uzruja i ne zgrabi je. Ponekad je dovoljno sasvim malo ukusa da bi počeo grickati. Treba pokušati razne „tehnike“, i sa raznim biljkama, jer nikad ne znate koja će mu izazvati apetit.


Probiotici

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophilus nije normalno član intestinalnog ekosistema kunića, ali dobra doza suhog Lactobacillus praha (koji se može kupiti u radnjama sa zdravom hranom, i to u prahu ili kapsulama) može pomoći kuniću da preživi krizu dok se njegova crijeva ne počnu ponovo kretati. Niko ne zna zašto (a neki se neće ni složiti), ali izgleda da pomaže. U svakom slučaju ne škodi. Koristite ne-mliječni puder (prah)- NE JOGURT*! Mliječni šećeri proizvode visokoenergetske substrate koji podstiču razvoj gljivica i Clostridium spp.

Probiotične paste takođe mogu pomoći. Proizvodi namijenjeni konjima su sigurni i vjerovatno efikasni i kod kunića.

*ugljični hidrati inhibiraju oslobađanje motilitina, proteina koji (kod ljudi i kunića) pomaže u reguliranju gornjeg GI motiliteta stimulirajući kontrakcije crijeva. Administrirajući proizvode koji sadrže jednostavne šećere i jestive ugljične hidrate mogu se sukobiti sa obnavljanjem normalnog motiliteta GI trakta.
(Brewer NR, Cruise LJ: Physiology. In Manning PJ, Ringler DH, Newcomer CE (eds): The Biology of the Laboratory Rabbit. Academic Press, San Diego, 1994, p 65.)


Cecotropi-vitaminska kakica

Neki veterinari vjeruju da vitaminska kakica zdravog kunića, može biti upotrebljena da se obnovi normalna cekalna flora kod oboljelog kunića. S druge strane neki veterinari smatraju da bi hranjenje tuđim cecotropima može nanijeti više štete nego dobra i to iz dva razloga:
1- hranjenje na silu cecotropima je veoma stresno za oboljelog kunića, jer niko ne voli da ga se na silu hrani tuđim izmetom. 2- čak i poznati, zdravi kunić može biti donor mikrorganizama iz cecotropa koji mogu postati patogeni u već oboljelom kuniću.

Takođe, normalni cecotropi su obloženi mukusom koji štiti bakterije dok putuju kroz stomak, gnječeći cecotrope u kuglice moguće je da bismo ih učinili neupotrebljivim. S vremenom i dobrom suportivnom terapijom, kunić će uspjeti sam da obnovi zdravu crijevnu floru bez stresa koji bi doživio prisiljavanjem na uzimanje tuđih cecotropa.


Agenti za obnavljanje motiliteta GI trakta

Cisaprid (Propulsid) (1.0-1.5 mg/kg q12h) i/ili-metoclopramid (Reglan) (1.0-1.5 mg/kg q12h) će pomoći da se statična crijeva ponovo pokrenu. Oba ova lijeka us sigurna i efikasna za kuniće. Ovi lijekovi mogu u teškim slučajevima GI staze djelovati bolje ukoliko se istovremeno upotrebljavaju nego odvojeno jer svaki ima različit način i mjesto djelovanja u GI traktu (oba lijeka su kontraindicirana u slučaju totalne optrukcije)
Kao i kod upotrebe svakog drugog lijeka vetreinar bi trebao biti svjestan bilo kakve potencijalne interakcije između cisaprida/metaclopramida i bilo kojeg drugog lijeka koji vaš kunić uzima. Npr narkotična sredstva protiv bolova ne bi trebalo nikada davati sa Reglanom zbog potencijalne opasne interakcije između ova dva medikamenta.

Ponekad je potrebno i dvije sedmice na metaclopramidu i/ili cisapridu prije nego se uspostavi potpuni motilitet crijeva, a strpljenje i pažljiva njega su od esencijalnog značaja.
Smatra se ukoliko postoji intestinalna opstrukcija da ove lijekove ne treba upotrebljavati. Ukoliko ne postoji problem sa poklopcem pilorusa, ili akutna i potpuna blokada želuca, lijekovi za motilitet ne pogoršavaju stanje. Na veterinaru je da odluči šta je ispravno za kunića.Važno je znati da ovakve stvari ne smijete primjenjivati sami, bez dijagnoze iskusnog veterinara koji će donijeti ispravnu dijagnozu i prepisati odgovarajuću terapiju.


Subkutana terapija tekućinama

Pipajući trbuh kunića možemo procijeniti koliko dobro je kunić hidriran. Veoma tjestast osjećaj nam govori da je kunić dehidriran. Kunići iz crijeva apsorbiraju velike količine vode u svoja tkiva koja je potrebna za održavanje drugih tjelesnih funkcija Kunić čija koža još uvijek izgleda dobro hidrirana može ipak sadržavati dehidriranu masu u crijevima, pa ispitivanje turgora kože kunića nije uvijek pouzdan pokazatelj hidratacije.
Održavajući tkiva dobro hidriranim putem odgovarajućih subkutanih administracija laktatnog Ringerovog rastvora ne samo da će kunić biti dobro hidriran, nego će i osigurati da eliktroliti budu balansirani i zbog toga će se kunić generalno bolje osjećati. – ( laktatni Ringer - 100-120 ml/kg/day SC divided q8h). Ukoliko je kunić hipotermičan, tekućinu bi trebalo prvo zagrijati.

Dehidrirani kunić će se osjećati umorno i bolseno, i neće imati mnogo volje za život poput onog koji je dobro hidriran. Kunići koji imaju ileus gube volju za hranom i vodom, pa je dobra ideja da se subkutano da tekućina kao prevencija, izuzev u slučajevim kada znamo da kunić ima oboljenje bubrega ili srca, ili druge probleme koje će vaš vetreinar moći odrediti, a koji su kontradiktorni adminitraciji subkutanih tekućina.
Kao što je bilo govora sa klistirom, trebalo bi da znate da ovo izvedete sami.I ne bi trebalo čekat kritično stanje da bi naučili, te bi trebalo prilikom redovne kontrole zamoliti veterinara da vas poduči kako da date tekućinu. To bi moglo spasiti život vašem kuniću.


Spriječavanje/liječenje enteroteksemije

Cholestyramine (Questran) je zrnasta smola sa visokim afinitetom prema negativno nabijenim, hidrofobičnim mješavinama, poput onih koje proizvode Clostridium spiroformes kao svoje toksine. Cholestyramin se koristi u humanoj medicini za sniženje serumskog holesterola, i uglavnom ga je moguće kupiti u svim farmacijama. Ukoliko kunić ima mukus u stolici velike su šanse da je Clostridium bakterija proliferirala i proizvodi svoje opasne toksine. Questran bi trebao rastvoriti u velikoj količini tekućine (1/2 kašike praha u najmanje 20cc vode) i adminitrirati oralno: zbog njehovih hidrofiličnih svojstava, on može dehidrirati crijevni sadržaj ukoliko bi se dao sa premalo vode. Questran ne utječe na rad crijeva; ne apsorbuje se u tijelo
Ova susptanca plijeni toksine u sebe i „kupuje vrijeme“ koje je potrebno za djelovanje medikacija za pokretanje motiliteta crijeva. Sigurno je i efikasno ukoliko se upotrebljava prema uputama.
Questran®(cholestyramine) - 2 g rastvoreno u 20 ml vode PO q8h.

Enzimi

Enzimski digestivi mogu pomoći popuštanju i smekšavanju nabijene mase hrane i dlake (za koju vas podsjećamo da je najčešće samo simptom a ne uzrok problema!) Proteolitični enzimi (oni koji rastvaraju proteine) mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. Papain (iz papaje) i bromelin (iz anansa) mogu pomoći razbijanju mukusa koju povezuje masu, omogućavajući da se polako razbija i prolazi. Međutim, ne postoje dokazi koi potvrđuju da ovi enzimi rastvaraju kreatin-protein koji je glavni sastojak dlake. Oba ova enzima se mogu nabaviti u radnjama sa zdravom hranom u vidu praha, koji možemo rastvoriti u vodi i tekućinam poput Pedialyte-a, kratko prije upotrebe radi postizanja maximalnog efekta. Tablete papaje sadrže premalo aktivnog enzima, tek su nešto više od običnih šećernih slatkiša. Čak ni svježi sok ananasa nije poželjan koliko bromelin u prahu, jer je sam sok bogat šećerom, a to je nepoželjno za stomak kunića.
Ukoliko se masa hrane/dlake pokaže kao „tvrdokorna“ čak i nakon pokušaja hidratacije i primjene biljnih enzima, vaš veterinar može pokušati sa jednim moćnijim proizvodom sa enzimom životinjskog porijekla poput Viokasa, koji sadrži pankreatični enzim koji razbija proteine, amilaze koji rastvaraju nevarljive ugljične hidrate i lipaze koji rastvaraju masnoće. Iako ovi enzimi mogu biti bolji od bromeilna i papaina u razbijanju obstruktivne mase, treba ih se upotrebljavati sa velikom opreznošću, jer mogu spržiti ezofagus i izazvati privremenu (2-3 dana) bezvoljnost kod već ionako bolesnog kunića. Ukoliko se ipak upotrebljava, bilo bi dobro dati kuniću pedijatrijskog simethicona ili laxativnog mineralnog ulja, tek toliko da obloži ezofagus, par momenata prije davanja enzimskog rastvora.

Stimuliranje apetita

Komplex vitamina B, oralno ili injekcijom, ili Periactin (cyproheptadine)- se može dati radi stimulacije apetita, ali takođe može pomoći u obezbjeđivanju koenzima, što kuniću nedostaje, jer ne proizvodi i ne jede cecotrope. (prosječan kunić težine (4-6 lb) 1mg oralno dva puta na dan). Od vitalnog je značaja da vaš kunić jede, čak iako ga morate na silu hraniti. Anorexija se može rapidno razviti u gastrične čireve i ozbiljne degeneracije jetre.


Antibiotici: oprez!

Neki veterinari rutinski prepisuju antibiotike kunićima koji boluju od GI staze, da bi se borili protiv Clostridium spp. (metronidozole [Flagyl] u ove svrhe) ili kao prevencija sekundarne bakterijske infekcije kod oboljelog kunića (drugi antibiotici sigurni za kuniće poput fluoroquinolona ili sulfa antibiotika se mogu dati u ove svrhe)
Sve dok se ne pokaže razlog za takve mjere, veterinar bi trebao obustaviti nepotrebno davanje antibiotika, koje je glavni uzrok razvoju velikog broja otpornih bakterija.

Sve dok kunić ne pokaže znakove bakterijske infekcije ( koja može biti razlog potpunog gašenja intestina), preporučuje se konzervativni pristup: ne upotrebljavati antibiotike dok nisu apsolutno neophodni.


Analgetici-ključ za održavanje kunića u borbi za život

Važnost analgezije u oporavku kuniće ne može biti pretjerana. Kunić koji boluje od ileusa će ponekad jednostavno odustati od života i umrijeti, vjerovatno zbog ponekad extremno jake abdominalne boli. Ioako zvanično odobreno samo za upotrebu na konjima, flunixin meglumin (Banamin) je odličan nesteroidni protivupalni lijek (NSAR) za kuniće. Iako ovaj lijek može prouzrokovati gastrične čireve kod nekih vrsta sisara, dosadašnje iskustvo (monogo stotina kunića u periodu od mnogo godina) pokazalo je da su kunići dobro tolerisali ovaj lijek, čak iako se davao na dnevnoj osnovi nekoliko sedmica. Nisu primjećeni nikakvi popratni efekti.
flunixin meglumine (Banamine®1-3 mg/kg IM or SC q12-24h up to 3 days)
Meloxicam (metacam) i Rimadyl (carprofen) su drugi nesteroidni protivupalni lijekovi koji su primjenjivani sa dobrim rezultatima.
Torbugesic, opoidni analgetik, olakšava bol na relativno niskim dozama. Iako neki veterinari strahuju da bi opoid mogao doprinjeti usporavanju GI trakta, bol će to sigurno učiniti. Opidi su korišteni u ovakvim slučajevima sa dobrim rezultatima.
Takođe uspiješan u olakšavanju bolnih kolika i upale intestinalne sluznice je sulfasalazine, kombinacija sulfa antibiotika i NSAR mješavine. Sulfasalazine je odličan za smanjenje upale intestinalne mukoze. 1/8 -1/4 zdrobljene 500 mg tablete po kuniću q8-12h
Barium takođe može biti koristan kao intestinalni „tonic“ za olakšavanje boli i pomaže u stimuliranju peristaltike, ali njegovo djelovanje je sporo u donosu na gore spomenute analgetike. Kao i uvijek veterinar je onaj koji će odrediti koji tip je odgovarajući za vašeg kunića.




OPORAVAK

Esencijalno je da vlasnik kunića koji pati od GI staze mora biti strpljiv, dozvoljavajući tretmanu i medikamentima da djeluju. Kunići su skloni stresu, i pretjerano „rukovanje“ s njim treba izbjegavati. Ponekad je potrebno i nekoliko dana prije nego ugledate kuglice, i može biti potrebno i dvije ili više sedmice od primjene lijekova za motilitet, prije nego se crijeva počnu pokretati ponovo normalno.
Strpljenje i upornost su ključ uspjeha. i jako se preopručuje izbjegavanje fizički agresivnih metoda koje mogu nanijeti više štete nego dobra.
Nemojte činiti više odlazaka kod vetrinara nego što je apsolutno potrebno(stres od putovanja može pogoršati stanje), ali budite u redovnom kontaktu sa svojim vetom i izvještavajte ga o progresu i svim promjenama. Kad god je moguće administrirajte medikamente kod kuće tamo gdje se kunić osjeća sigurnim. Kunići su podložni stresu u nepoznatim okolnostima i sredini, liječenje bi trebalo provoditi u kući, i ako je moguće izbjeći hospitalizaciju. Kunići koji se liječe u svom domu se duplo brže oporavljaju, nego u bolnici koja je za njih nepoznata i zastrašujuća teritorija.
Zato vlasnik kunića mora biti spreman da promatra svog kunića i pruža mu potrebnu intenzivnu suportivnu njegu.
Dok liječite kunića, nikada ga ne razdvajajte od njegovog partnera ukoliko žive u paru. Stres nastao razdvajanjem pogoršat će stanje. Ukoliko vaš kunić nema partnera, još je važnije da vi-njegov najbolji prijatelj, pokažete veliku pažnu, smirenost i prvrženost dok prolazi kroz ovo teško stanje.Važno je da osjeti da u tim trenutcima nije napušten u svom jadu. Ali budite razumni neki kunići osjete preveliku brigu za njegovu sigurnost i ovo samo po sebi može prouzrokavti stres.Obilazite i volite svog kunića, ali dajte mu vremena da se oporavi.
Svaki vlasnik kunića bi trebao u kući imati stetoskop da osluškuje intestinalne zvukove. Postepen povratak nježnog grgoljenja je veoma dobar znak; i jednom kada počne kunić je na putu ka oporavku. Administracija agenata za motilitet, nježna masaža i suportivna njega kao što je opisano gore treba da bude nastavljena, i postepeno smanjivana kada se počnu polako pojavljivati kuglice.
Nemojte se prepasti ukoliko prve kuglice budu male tvrde i nepravilnog oblika ili čak s prisustvom mukusa. Ovo je za očekivati. Nemojte se iznenaditi ukoliko kunić ne proizvodi nimalo kuglica u toku dana i onda odjednom gomilu.


OTKRIVANJE PRAVOG UZROKA


Zapamtite: Ileus nije oboljenje, on je SIMPTOM poremećaja koji je uzrokovao dovoljno stresa i boli da uspori ili zaustavi GI trakt. Ileus može biti prvi znak da nešto drugo nije u redu i da treba uspostavit odgovarajuću dijagnozu i tretman.
Kada se vaš kunić oporavi od GI staze, vrijeme je da se pronađe glavni uzrok problema.
• Da li vaš kunić ne dobija dovoljno vlakana u ishrani?
• Da li mu dajete previše skrobnih „slatkiša“?
• Da li ima osnovnu infekciju ili bolest koja izaziva dovoljno bola/stresa da mu se zaustavi GI trakt
• Da li ima prerasle molare ili upaljen zub? (provjeravajte ovu mogućnost kod bilo kakve promjene u navikama vašeg kunića prilikom jela. Ukoliko kunić ima prerasle molare može izgubiti volju za jelom, ili doći do totalne anoreksije)


slika

-Dana Krempels, Mary Cotter and Gil Stanzione
-The Rabbit Handbook;Karen Gendron


za preračunavanje mjera, dok ja to ne obavim :P:

http://www.albireo.ch/temperatureconverter/
http://www.citidex.com/1007.htm


[/img]
Zadnja izmjena: Lady Stardust; uto lis 13, 2009 21:50 pm; ukupno mijenjano 4 put/a.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Avatar
Lady Stardust
Moderator
Moderator
 
Postovi: 6761
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 19:45 pm
Lokacija: Zgb

GASOVI

PostPostao/la Lela » pet pro 14, 2007 15:47 pm

GASOVI


Kunići mogu imati gasove i patiti zbog njih. Ukoliko se ovo ignoriše, bolni gasovi mogu uzrokovat da zeko prestane jesti, nastanak GI zastoja, uz usporavanje ili potpun prestanak kretanja crijeva.
Može biti fatalno ukoliko se ne liječi. Gasovi mogu biti i posljedica zastoja.

Najistaknutiji simptomi gasova su:
-glasno grgoljenje koje dolazi iz stomaka
-tvrd i napet stomak,
-letargija,
-gubitak apetita,
-pogrbljen položaj i pritiskanje stomaka na pod, ili nepravilno uspravljen položaj dok sjedi,
-snižena tjelesna temperatura (ispod 37,8 C ).

Šta učiniti kada se ovo desi vašem kuniću?!
Pokušajte održati kunića toplim.
U većini slučajeva temperatura tijela će se spustiti i održati kunića toplim je esencijalna stvar.
Ovo možete postići tako što ćete recimo napuniti plastičnu bocu toplom vodom i staviti je pored kunića.
Možete takođe koristiti toplotu vlastitog tijela, držeći kunića uz sebe ispod deke/pokrivača.
Možete takođe koristiti termofor napunjen toplom vodom, ili kao što ima kupiti specijalne grijače za ljubimce.
Snugglesafe (http://www.snugglesafe.co.uk/heatpad.htm) koji se mogu zagrijati u mikrovalnoj a sigurniji su od jastuka koji se zagrijavaju na struju.

Protiv nadutosti, a time i za oslobađanje od akutnih bolova, možete upotrijebiti Dimeticon (Sab Simplex kapi za djecu) 0,8-1,0 mg/kg, oralno, više puta dnevno (doziranje prema Dr.vet.med. A.Ewringmann). Također možete upotrijebiti i Mylicon kapi za djecu.
Lijek se ne apsorbuje kroz zidove crijeva. On djeluje samo mehanički, povezujući sitne balončiće u veće koji lakše prolaze.
Kunić bi trebao pokazivati znakove poboljšanja nakon 1-2 doze. Nježna masaža će takođe pomoći. Ukoliko se simptomi ne povuku u roku od 12 sati, odmah odnesite kunića veterinaru.

Lijekovi za olakšavanje bolova mogu takođe biti prepisani od strane vašeg veterinara. Takođe obezbjedite da kunić nastavi jesti i piti.

Izbaciti onu hranu koja je dovela do nastanka gasova, ukoliko je to razlog. Ukoliko neće jesti, Pedialyte i dječija hrana (od voća, mrkve, tikve) mogu se davati na špricu, ili napraviti mješavinu, ima napisano u temi hranjenje kunića na špricu.

Pazite da ovo radite pažljivo da se ne bi otišlo u pluća.

Ukoliko kunić često dobiva gasove, pobrinite se da ga veterinar pregleda jer se vjerovatno radi o nekom oboljenju koje prouzrokuje ove gasove, tj usporavanje motiliteta.

Upamtite gasovi i GI staza (takođe poznata i kao hipomotilitet) se mogu spriječiti pravilnom ishranom.
Znači hrana bogata vlaknima, a siromašna šećerima u u.hidratima, mnogo lisnatog, zelenog bilja, kvalitetno sijeno od trava, mnogo svježe vode, koja mora biti dostupna non-stop; i vježbanje je jako važna komponenta.

Posmatrajte i pratite svog kunića, njegove promjene u apetitu, aktivnostima i vršenju nužde. Život vašeg kunića može ovisiti o tome!

Takođe preporučujemo da se svi upoznaju sa tijelom svog kunića, recimo da mu opipaju trbuh, kakav osjećaj odaje dok je kunić zdrav, njegova tvrdoća, veličina, odnos prema rebrima. Tako ćete znati kada nešto nije u redu.



VAŽNO: Gastrična dilatacija (Volvulus) ili teški 'nadim' nije isto kao gasna „epizoda“. Sa nadimom stomak postaje ekstremno tvrd, i debelo proširen što može dovesti do prekida krvotoka u stomaku i crijevima. Nadim može brzo dovesti do šoka i smrti. Ukoliko sumnjate na nadim, NE MASIRAJTE stomačić, jer to može samo pogoršati stanje. ODMAH POTRAŽITE POMOĆ VETERINARA!
Avatar
Lela
Moderator
Moderator
 
Postovi: 2651
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:34 pm
Lokacija: klub Harmiklo



Natrag na Zdravstvene rasprave




Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan