APSCESI - vrste, simptomi, ljecenje..

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

APSCESI - vrste, simptomi, ljecenje..

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:14 pm

Zeko_Jurica


APSCES CELJUSTI


Uzrok
Apscesi čeljusti uvijek su posljedica zubnih oboljenja. Krivi položaj zubi potiče na nepravilan raspored pritisaka u čeljusti prilikom uzimanja (žvakanja) hrane. Dolazi do pojačanog apikalnog rasta zubiju; zubi počinju probijati kroz granicu čeljusti. Labavljenje alveola, koje se još dodatno pojačava lošom kvalitetom zubiju, olakšava prodiranje bakterija. Na kraju dolazi do stvaranja gnojnih infekcija.


Klinička slika
Obzirom da su zubna oboljenja uzrok apscesu čeljusti, u pravilu dolazi do smanjenog uzimanja hrane i gubitka na težini. Često se može uočiti pojačano slinjenje. Opće stanje kunića je u različitom opsegu poremećeno. Dodatno su moguće probavne smetnje.


Dijagnoza
Već samim opipavanjem čeljusnih kostiju može se utvrditi apikalni rast zubiju i stvaranje egzostoze. Prilikom pažljivog pregleda usne šupljine potrebno je obratiti pažnju na stvaranje oštrih vrhova na zubima, oštećenja sluznice, labave zube i gnoj. Treba provjeriti da li pritiskom na apsces dolazi do izlaženja gnoja iz određene alveole.

Kod apscesa čeljusti moraju se uvijek napraviti rentgenske slike čeljusti u obje ravnine.

Sedacija, pri tome nije nužna! Na rentgenskim slikama moguće je procijeniti granulom, apikalni rast zuba i osteomijelitične promjene čeljusti. To je vrlo važno za daljnju prognozu i oblik terapije.


Prognoza
Prognoza je jako ovisna o obliku otkrivenih promijena na zubima i čeljusti. Može se ocijeniti dobrom, ako su pojedini zubi identificirani kao uzročnici apscesa, i čeljusne kosti nemaju ili imaju slabo izražene osteomijelitične promjene. Što je više zubi uključeno kao uzročnik i što je izraženije propadanje čeljusti, to je prognoza lošija. Često nisu promijenjeni samo zubi i dijelovi čeljusti u području apscesa, već i dijelovi suprotne čeljusti (iznad odnosno ispod). Tada je potrebno pažljivo odvagati da li pokušaj terapije ima smisla ili ne. Jedan apsces čeljusti, ni u kojem slučaju ne mora uvijek značiti i smrtnu presudu. Čak je i ekstrakcija jednog cijelog niza zubi moguća; kunići će brzo naučiti upotrebljavati suprotnu stranu za žvakanje.


Terapija
Liječenje apscesa čeljusti može biti uspješno samo onda ako se izvade svi zubi koji su uzrokovali stvaranje apscesa.

Prije početka liječenja apscesa čeljusti, vlasnik se mora detaljno informirati o slici bolesti. Svaka terapija nužno se mora provoditi više tjedana i kunić u tom razdoblju mora redovito posjećivati veterinara. To vodi povećanim troškovima liječenja o čemu unaprijed treba informirati vlasnika.
Obrada počinje razdvajanjem apscesa pod općom anestezijom. Sadržaj apscesa se vadi, a nastala šupljina ispire s razrijeđenom otopinom Joda (L5), vodikovog peroksida (L6) ili Etakridin-laktata (L4). Apscesnu kapsulu, koja djeluje kao piogena membrana, treba ili po mogućnosti potpuno ispreparirati (ukloniti) ili uništiti s jednom oštrom žlicom. Nakon toga treba ekstrahirati zube koji su imali kontakt s apscesom. Tada je također potrebno učiniti kiretažu prostora alveole s jednom oštrom žlicom kako bi se dijelovi granuloma potpuno uklonili. Apscesna šupljina ostavlja se potpuno otvorena, kako bi se mogla ispirati što je moguće dulje vrijeme. U usnoj šupljini, sluznicu iznad alveola, iz kojih su ekstrahirani zubi, potrebno je sašiti, kako hrana ne bi dospjela u ranu.
Korisnim se pokazalo, gnoj i dijelove apscesne kapsule poslati na mikrobiološku analizu, kako bi se na osnovu antibiograma, infekciju moglo ciljano suzbijati. Dok se čekaju rezultati antibiograma, potrebno je dati antibiotik širokog spektra koji uz to postiže i dovoljnu razinu učinkovitosti u kostima. U tu svrhu treba upotrijebiti Enrofloxacin (L2). Dovoljnu razinu učinkovitosti u kostima također postiže Clindamycin (L1), ali na njega je dosta bakterija rezistentno, te ga treba upotrijebiti samo ako rezultati antibiograma pokažu učinkovitost protiv otkrivenih bakterija. Liječenje antibioticima mora potrajati relativno dugo, pri čemu 4 do 6 tjedana nisu nikakva rijetkost. Apscesna šupljina mora se ispirati u početku svaki dan, a kasnije sve rijeđe. Optimalno je, ako je vlasnik sam u stanju vršiti dnevna ispiranja dok se apscesna šupljina sama ne zatvori. Posebno kada nakon ekstrakcije zubiju ostanu veliki prolazi iz usne šupljine u područje apscesa, dobrim se pokazalo korištenje dezinficirajućeg spreja za usta (npr: Frubilurgyl (L3)) više puta dnevno. U prvim danima nakon operacije potrebno je kuniću dati dovoljnu dozu analgetika. U većini slučajeva, kunić nakon operacije ne želi samostalno jesti, pa ga je potrebno hraniti na silu i po potrebi dati i infuziju, sve dok kunić ponovno ne počne normalno jesti.


Popis lijekova:
(L1) Clindamycin
npr: Sobelin, Cleorobe 7,5mg/kg 2 puta dnevno s.c., p.o.
Kod oralne primjene su česte probavne smetnje.

(L2) Enrofloxacin
npr: Baytril 10mg/kg 1 puta dnevno s.c., p.o.
Ne u vrijeme laktacije (dojenja), trudnoće i u doba rasta

(L3) Klorheksidin
npr: Frubilurgyl (2% Klorheksidin glukonat) -> 2 do 3 puta dnevno po jedan pritisak iz spreja
Za lokalnu primjenu kod oštećenja sluznice u usnoj šupljini.
Dodatak prevoditelja:
Postoji od Plive "Plivasept glukonat" (Važno: ne obični Plivasept nego Plivasept glukonat!) s istim sastavom, ali ne kao sprej, nego kao koncentrat (znači, treba razrijeđivati) i to još u boci od litre. Vidi:
http://www.plivazdravlje.hr -> pretraživanje: plivasept glukonat
Još informacija o klorheksidinu (u spreju) na:
http://www.hsk.hr/HSV/hsv402/klorheksidin.htm
Možete eventualno probati i s Heksetidinom (npr: Hexoral), doziranje isto kao kod Frubilurgyl. U knjizi nije posebno naveden kod liječenja apscesa čeljusti, ali na popisu lijekova se također navodi za lokalnu primjenu kod oštećenja sluznice u usnoj šupljini.

(L4) Etakridin-laktat
npr: Rivanol 0,01 postotni
Lokalni antiseptikum

(L5) Jod-povidon
npr: Braunol, Betaisodona najmanje 1:5 razrijediti
Lokalni antiseptikum

(L6) Vodikov peroksid (H2O2) 1 do 3 postotni

Izvor: Dr.med.vet. A.Ewringmann: Leitsymptome beim Kaninchen


Pojašnjenja nekih medicinskih izraza (pronađenih na internetu):
apsces = gnojna infekcija (upala)

apikal = u smjeru korijena zuba (oznaka smjera na zubu)

alveola = otvor u čeljusnoj kosti u kojem leži zub

egzostoza = neprirodan izraštaj koji se stvara na površini kostiju (čvoruga)

sedacija = kontrolirano stanje suženja svijesti

osteomijelitis = je upala kosti i/ili koštane moždine. Osteomijelitis je najčešće lokalna zaraza kosti, ali može se proširiti i na moždinu, te periost (membranu od vezivnog tkiva na kosti). Akutni osteomijelitis najčešće nastaje kada bakterije putem krvi uđu u kost.

ekstrakcija = vađenje

piogena membrana = naslage fibrina s leukocitima na stijenki gnojne šupljine

kiretaža = ima više značenja, ovdje: struganje inficiranog/oboljelog tkiva

analgetik = sredstvo protiv bolova

s.c. = subkutano (lat: sub cutis) = ispod kože

p.o. = peroralno (lat: per os) = preko usta
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:15 pm

Lela:


NE-HIRURŠKO LIJEČENJE APSCESA GLAVE KOD KUNIĆA


Nije neuobičajeno da kunići pate od apscesa na različitim dijelovima glave uključujući vilice (maxilu i mandibulu), i iza očiju. U mnogim slučajevima, ove infekcije su povezane sa problemima na kutnjacima. Zbog toga što su kunići koprofagi, apsces obično sadrži bakterije koje se nalaze u ustima i crijevima. Ovo može učini liječenje problematičnim, pošto antibiotici koji se koriste u liječenju infekcije ne smiju ubiti beneficijalne intestinalne bakterije, jer to može prouzrokovati po život opasnu cekalnu disbiozu*

Do prije par godina, jedina opcija za liječenje apscesa glave kod kunića je bila invazivna operacija, debridiranje mjesta**, i implatacija antibiotikom impregniranih zrna(perlica) da bi se postiglo postepeno oslobađanje bakteriostatskih ili baktericidnih spojeva. U posljednje vrijeme, medicinsko liječenje specifičnim antobioticima potiskuje potrebu za ovakvim invazivnim postupcima.

Odlična studija Periodontal Bacteria in Rabbit Mandibular and Maxillary Abscesses ne samo da identificira bakterije koje su najčešće odgovorne za apsces vilice/osteomijelitis kod kunića, već omogućava informacije o antibioticima koji su najefikasniji protiv njih. Istražitelji su pronašli da je 96% bakterija pronađenih u apscesu vilice kunića bilo osjetljivo na peniciline, a svih 100% na clindamycine.

Lincosamini(npr.clindamycine) i penicilini uzrokuju fatalnu cekalnu disbiozu i enterotoxemiju kod kunića oni ne mogu biti administrirani oralno u svrhu liječenja apscesa. Clindamycin, iako efektivan, je opasan i ako se daje putem injekcije, jer putuje do probavnih tkiva i tamo uzrokuje probleme. Ukoliko se koristi u vidu zrna smole koja polako ispuštaju lijek, implatiranih u oboljelo mjesto,clindamycin može biti efikasan. Međutim, zbog opasnosti da bi mogao ući u usta i probavni trakt preko apscesa, neki veterinari izbjegavaju upotrebu ovog potencijalno opasnog lijeka kod kunića.

Penicilin G Procain –za parenteralnu upotrebu(injekcijom) se smatra jedinim „sigurnim“ penicilinom za kuniće. Kada se kombinuje sa Benzathinom (ova kombinacija se zove „bicilin“), lijek ostaje duže u tijelu, što mu omogućava da prodre kroz gusti, sirasti gnoj apscesa. Bicilin injekcije date svaki drugi dan, nekoliko sedmica su se pokazale kao odličan lijek kod aspcesa kunića koji su se smatrali neizlječivim još prije par godina.

Raniji članak "Successful Eradication of Severe Abscesses in Rabbits with Long- Term Administration of Penicillin G Benzathine/Penicillin G Procaine" koji je napisala Marcy E. Rosenfield (Moore) opisuje nekoliko uspiješnih liječenja bicilinom. Od tada je ovaj protokol primjenjivan na stotinama kunića oboljelih od teških oblika apscesa vilice, i to najčešće uspješno.


Bicilin danas mnogi veterinari, iskusni u radu sa kunićima, smatraju lijekom prvog izbora za liječenje retrobularne infekcije, infekcije unutarnjeg uha, i korijena kutnjaka kod kunića.

*Disbioza-poremećaj crijevne flore
**Debridirati- odstraniti mrtvo, oštećeno ili inficirano tkivo, da bi se poboljšala mogućnost za ozdravljenje preostalog zdravog tkiva.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:16 pm

zekili:


APSCES - moguce ljecenje



APSCES

Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija.





KOZNI APSCESI

Apcesi su vrece tekuceg gnoja i rezultat su napada organizma koje razaraju stanice. Te vrece obično sadrzavaju kolekciju gnoja, smrtonosne phagocytic bijele krvne stanice, nekrozne stanice, i zive ili mrtve bakterije. Kako se kolicina gnoja povecava, vrece postaju vece te prevaljuju okolno tkivo i cirkulaciju krvi. Ljecenje je veoma tesko. Ako se apsces ne ljeci, on nastavlja rasti. Tkivo će se raspuknuti ili u unutrasnjosti tijela ili na povrsini koze. Ovaj stadij bolesti je veoma bolan i opasan, a uz bol i bakterije oslobadaju se i toksini koji ulaze u cirkulaciju krvi.

U mnogim slučajevima apscesa kunici su u proslosti imali pasterelu ili dneku drugu bakteriju kao sto su Staphylococcus aureus, Staphylococcus spp, Pseudomonas ili Fusiformis spp. One se obicno razvijaju zbog konjuktivitisa, problema sa zubima, nakon operacije, ugriza insekata, …

Apscesi se pronalaze na glavi, vratu ili podrucju leda, ali mogu također zahvatiti i druge dijelove tijela, organe ili kosti.

Usljed palpacije apcesi se mogu napipati ili kao tvrda izbocina ili kao poput tijesta, mekana oteklina koja se može pomicati. Prisutnost apscesa kod kunica nije bolna, sto se razlikuje od drugih zivotinja, kod kojih je bolna. Obično raste i naraste u potpunosti u nekoliko dana.





SIMPTOMI

Ne postoje posebni klinicki znakovi, osim prisutnosti tvrde kvrge ili neuobicajene izbocine, smanjenja apetita uz povecanu potrebu za tekucinom te povecanom temperaturom.





LJECENJE

Ljecenje apscesa je tesko, dugotrajno a povratak apscesa nakon lijecenja nije iznimka kod kunica. Koristenje organskih antibiotika nije od velike pomoci, te ja za ljecenje apscesa potrebna mnogo agresivnija terapija.

Najbolja opcija je potpuni kirursko odstranjivanje apscesne supljine, nekroznog tkiva, i okolnog vlaknastog omotaca. Ovaj tretman se ne može primijeniti kada su prisutni visestruki apscesi, , ili kada su zahvacene kosti (osteomijelitis*). Tijekom operacije neophodno je provjeriti da li su vlaknasti apscesni kanali zahvaceni dublje u tkivu . Ako jesu, potrebno je ispiranje kanala antiseptickim otopinama (clorhexiderm ili jod)

Supljina mora biti natopljena antibiotickim sastojcima. Razlicite vrste su dostupne danas:
- trajno plasiranje antibiotskim natopinama PMMA
- povremeno punjenje pripravcima antibiotskim zelatinama ili celuloznim pripravcima (GelFoam, Surgicel) To se mora mjenjati svakodnevno ili svaka dva dana kako bi se izbjegla nekroza susjednog tkiva
- povremeno punjenje sa wet – to –dry hidroskopnim i baktericidnim secerernim pripravkom. (npr. 50% dekstroza, ili manuka med, ili čisti sterilizirani (y-zrakama) med) Pripravak mora biti mjenjan dnevno kako bi se izbjegla nekroza okolnog tkiva.
Kasnijim punjenjima je neophodno maknuti smrad spojeva amonijaka i sumpora koja su ostala nakon raspadanja bakaterije, i stanicnih bjelancevina

Ako se je razvio osteomijelitis neophodna je upotreba dodatnih antibiotika. Izbor antibiotika je bitan, kako bi mogli doprijeti do kosti i zglobova, entrofloxacin ili ciprofloxacin, bicilin ili polusintetskih penicilinaza-rezistentnih** penicilina kao sto su cephalosporin ili metronidazol.

Ljecenje mora biti agresivno i dugo (4 do 6 tjedana). Ako ovo antibiotisko lijecenje nije uspjesno ili ako je veliki dio kosti zahvacen onda se mora radikalano debridirati***. Danas gentamicin PMMA se može ugraditi blizu kosti.




* Osteomijelitis je upala kosti i/ili koštane moždine. Osteomijelitis je najčešće lokalna zaraza kosti, ali može se proširiti i na moždinu te periost (membranu od vezivnog tkiva na kosti). Akutni osteomijelitis najčešće nastaje kada bakterije putem krvi uđu u kost.

** Penicilinaze- enzimi koji razgrađuju antibiotik

*** Debridirati- odstraniti mrtvo, oštećeno ili inficirano tkivo, da bi se poboljšala mogućnost za ozdravljenje preostalog zdravog tkiva.



http://www.veterinarypartner.com/Conten ... ourceID=43

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Re: APSCESI - vrste, simptomi, ljecenje..

PostPostao/la zekili » sri lip 29, 2011 21:57 pm

Foxy je napisao/la:Ove godine smo imali iskustvo s apcesom pa ga želimo podijeliti s vama. Nadamo se da vam neće trebati, ali svjedno neka ovaj tekst bude na forumu za svaki slučaj. Ispričavam se moderatorima ako je ovaj tekst trebalo staviti negdje drugdje.

24.04.2011. (ponedjeljak) sam primjetila da je Medenoj jedan obraščić puniji od drugog.
Prvo mi se činilo da joj je samo dlaka našušurena, međutim, nije tako. Bila je vini i složila se sa mnom. Idući dan smo bile kod zeko Simbe koja je potvrdila sumnju u apces i procijenila ga na veličinu graška. Medenu je boljelo na jači pritisak. Ponašala se normalno, jedino je možda malo manje jela, ali teško mi je to bilo procijeniti jer je Zvonko s njom. Medena je inače izbirljiva kad je sijeno u pitanju. Raspoložena je bila kao i inače, čak je i zecoplesala. Evo fotkica...

slika

U srijedu, 26.04. smo bile kod veterinara Polića koji je nakon rentgenskog snikma potvrdio apces i predložio da se odmah zareže i očisti gnoj, međutim, odlučeno je staviti Medenu tri dana na enroxil pa onda napraviti inciziju.

slika

slika

U međuvremenu sam poslala mailove s rentgenskom snimkom veterinarima u Bubi i Donu i tražila njihovo mišljenje. Onda sam u petak 28.04. zvala telefonom, iz Dona sam dobila odgovor da kost trenutno ne treba dirati i uobičajeno o anesteziji, eventualnom vađenju zuba i važnosti da rana ostane otvorena zbog daljnjeg čišćenja gnoja. Od Saše iz Bube koji se konzultirao s radiologom, dobila sam potvrdu da je to apces i da nemam što čekati nego doći što prije u Zagreb na operaciju. Pročila sam dobro forum i sve što sam mogla naći o apcesima, o veterinarima, konzultirala sam se ekipom s foruma, dobila sam preporuke za Bubu, odnosno za Sašu i Tomislava i odlučila da nemam što čekati jer je Medena sada bila u snazi, a odugovlačenje može dovesti do toga da joj se stanje samo pogorša, da apces zahvati kost, da ona prestane jesti, a to povlači začep, gubitak na težini i hranjenje critical careom.

Prvi slobodan termin za zahvat u Bubi su imali kod veterinara Tomislava u srijedu 04.05. u 10 sati i odlučili smo prihvatiti tu opciju. Do srijede nam je bio cilj šopati Medenu i učiniti sve da ne izgubi na težini. Tako da je jela što god je htjela i koliko god je htjela, većinom zeleno i peletiranu hranu.

Isto popodne smo bile kod Polića na incijziji, izašlo je gnoja u količini male žličice. Isprao joj je i očistio radnu s preporukom da joj čistimo 2x dnevno hidrogenom i fiziološkom otopinom. Tako je i bilo, a poslije smo čistili 1x dnevno jer je bilo malo gnoja.

04.05.2011. smo bili u Bubi u 10. Neka ženska veterinarka nas je unijela u komp, dala da potpišem suglasnost za operaciju i rekla neka dođemo za 2 sata. Na to sam rekla da želim razgovarati s veterinarom koji će obavljati postupak. Ona je valjda mislila da ću samo tako pustiti Medenu i otići... Svašta...

Stigao je Tomislav i sve sam mu rekla, da nije imala druge simpotome osim otekline, dakle bez suzenja oka i slinjenja. I da već duže (cca 3 mj) ne jede baš sijeno. Da smo je slikali u Rijeci, poslali na mail rentgen i da je Saša nakon konzultacije s nekim rekao da je apces i prerasli/urasli kutnjaci. I da ako je tako, neka učine sve što je potrebno, a to znači i vade zub/e, očisti sav gnoj, ako je moguće da maknu kapsulu i sve dobro dobro očiste, ako je potrebno isturpijaju/skrate zube i da je slikaju sa svih strana. Također da je od srijede na enroxilu, u petak da je napravljena incizija i da čistimo gnoj, kojega nema puno, i da joj zadnjih 36 sati nismo niti čistili zato što na opip nemamo što čistiti, a ionako ide u njima u Bubu gdje će joj to očistiti pa da je ne maltretiramo.

Pogledao ju je prvo s otoskopom i rekao je da ima špiceva u ustima, ali malenih, da nema ranica i da će joj dati narkozu, snimiti je rentgenski i ako slike pokažu, da će vaditi zub i napraviti sve ostalo što je potrebno.

Iz razgovora mu je bilo jasno, da sam upućena u problematiku apcesa, da znam što se zbiva i da mu dajem odriješene ruke te da napravi kako misli da je najbolje, odnosno da operira ako treba, da novac nije problem i da učini sve potrebno jer nam nije tako jedostavno dolaziti iz Rijeke u Zagreb. I jasno, rekla sam da sam se informirala na Zecovima. Vagao ju je, rekli smo da ima cca 3 god, da je sterilizirana da se spriječi podmladak, ali i ciste te problemi s maternicom. S nama u Zagreb je išla i Antonjet koja je pazila da kažem sve što treba reći, da nešto ne zaboravim. Veliko hvala Tonka na svemu...

Tomislav je zvao oko 1, da joj je izvadio zub, i kapsulu, o detaljima u 2 sata i da je ona dobro. U ambulanti je rekao da su snimke pokazale da treba vaditi zub i da je to točno taj zub jer je povezan s apcesom, kada se stisne da je mjesto na kojem je gnoj izlazio, pokazao da je to ta veza. Kada je izvadio zub, da je bilo gnoja i da se potrudio to očistiti, da je pokušao izvaditi kapsulu i da je to išlo teže jer je na takvom mjestu gdje se veže uz čeljust, ali da je pokušao i očistio najbolje što je mogao. Poturpijali su joj kutnjake i dali protiv bolova. Što se terapije tiče, preporučuje da se nastavi s enroxilom, ali je htio predložiti još nešto. Onda sam mu upala u riječ i izustila benzapen i da znam da je to jači antibiotik. Složio se, ali s obzirom na situaciju da bi to preporučio barem 2 tjedna za početak. Tako da joj je dao inekciju benzapena, a ostalo ćemo ići na Trsat kod Polića na nastavak terapije svaka 2-3 dana, a između toga nastaviti s enroxilom. Za 10 dana se skidaju šavovi jer joj je zašiveno na obrazu gdje je bila incizija. Pokazao mi je rentgenske snimke i objasnio ih, snimku utrobe i da je sve ok, normalne veličine i kako treba biti. I dobila sam te snimke na cd-u. Sve skupa je koštalo 600 kuna. Sve pohvale Tomislavu na stručnosti, strpljenju i trudu.
Evo snimki, apces se vidi kao lokvica oko korijena gornjih zuba:
slika

slika

Ovdje se također vidi lokvica i izbočenje na obrazu:
slika

Također sam rekla da je poslikaju cijelu tako da imam i tu snimku. Ovo je snimka utrobe na kojoj se vidi sve osim mjehura i rečeno mi je da je na njoj sve kako treba, da se lijepo vide bubrezi i crijeva koja su ispunjena sadržajem.
slika

I za kraj, moram naglasiti koliko je Medena toga dana bila super. Prije puta, prilikom doručka je izbacila cca 40 kuglica. Po putu, odnosno na pauzi na autoputu je papala još malo maslačka i listiće dunje. Nakon zahvata, prije nego što smo krenuli opet je jela u autu maslačak, trputac i dunju. I izbacila 11 kuglica. Kad smo došli doma, bacila se opet na klopu, mekano, ali jede samostalno. I Zvonko ju je puno ljubio. Trčkara, kreće se, baš sam zadovoljna. Super zekina!

slika

slika

Nastavili smo kod Polića iduća dva dana s terapijom lijekova protiv bolova i benzapenom kojeg je dobila ukupno 10 doza, i to svaki drugi dan, a između toga enroxil. Veliko hvala Simbi koja nam je dolazila davati inekcije da ne moramo ići kod veterinara. Šavove je djelomično Medena sama skinula, malo je Zvonko pomogao, a ostalo smo mi.

Ukupni trošak liječenja je bio nešto manje od 1000 kuna, od toga 600 kuna za vađenje zuba, čišćenje apcesa, korekciju kutnjaka, rentgenske snimke i lijekove u Bubi, ostalo za rentgenski snimak u Rijeci te enroxil, lijekove protiv bolova i benzapen. Trošak puta u Zagreb smo pokrili na drugi način tako da nas to nije koštalo ništa.

Zaključak iz cijelog ovog iskustva:
1. redovito pregledavati svog kunića i vjerovati svojim instinktima/intuiciji,
2. u slučaju sumnje na neko stanje, reagirati što prije,
3. ozbiljno shvatiti situaciju,
4. dobro se informirati o problemu,
5. zatražiti provjerenu stručnu pomoć i po mogućnosti ići veterinaru s nekim tko će paziti da ne zaboravite reći sve što je bitno,
6. poduzeti sve što je potrebno da osigurate svom prijatelju što brži oporavak.

Još jednom, moram se zahvaliti svima koji su bili uz nas i pomogli nam savjetima te nam nisu dali da klonemo duhom. Hvala vam na strpljenju, razumijevanju, nesebičnosti i podršci. Nevjerovatno je koliko ima anđela čuvara na ovom forumu. Ne mogu se dovoljno zahvaliti na podršci i pozitivnoj energiji! Medi zlato šalje puse! :zeko3:

Za kraj, evo jedne fotke, desetak dana nakon operacije... Presmiješno se zagurala između Zvonka i kućice... ;D
slika

Medena je sada ok, i dalje izbirljiva po pitanju sijena. Nadamo se i vjerujemo da je priča s apcesom gotova.
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb



Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan