Kunić sam doma

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Re: Kunić sam doma

PostPostao/la sanjita » pon svi 09, 2011 16:26 pm

Nikita zastiti te kablove koje spominjes svakako,bio on vani ili ne.Podigni ih,kupi kanalice,svasta se danas moze sa kablovima.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Cule » pon svi 09, 2011 16:26 pm

zeko Simba je napisao/la:Nema svatko iste uvjete

E bas tako..i u tome i jeste poenta..

Ja nemam uslove da bi zekan mogao biti pusten i kad nisam tu..kupila sam mu veliki kavez koji sam uredila po njegovom ukusu i ne dozivljava ga kao zatvor, bas voli boraviti tu..kad kazem po njegovom ukusu, to zaista i mislim..prvih dana sam ga promatrala kad je u kavezu i tacno sam prokuzila gde voli da mu bude voda, gde seno, gde cinijica, gde wc, gde dekica za spavanje..vidim da mu je ugodno tu jer vrlo cesto udje sam i razbaskari se..

Mislim da je za zeku, kao i za svaku drugu zivotinju ustvari najbitnije da vreme koje provedemo kuci, zaista posvetimo i njima, ali ne onako pro forme, nego zaista kvaliteno i od srca..
Oni to osecaju i ni jedan im kavez nece tesko pasti kad znaju da su voljeni..
Cule
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Markic » pon svi 09, 2011 17:16 pm

Stigao sam i Hugo me docekao u hodniku. Prvo bi mi prisao pa okrenuo guzu ali nakon sto je dobio malticu, mazili smo se i sve ok :)
Sve je uredno, nigdje nije kakao u stanu ni piskio. :happy:
Sada pajki na tepihu ispred kaveza. To je dobar i njezan zeko :)
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la nikita » pon svi 09, 2011 17:56 pm

sanjita je napisao/la:Nikita zastiti te kablove koje spominjes svakako,bio on vani ili ne.Podigni ih,kupi kanalice,svasta se danas moze sa kablovima.

ima ih puno kako da zaštitim toliko iza stola ima sigurno desetak.
Ali svejedno ona dere plahte To je ulovi kad bi se parila.
nikita
Zečić
Zečić

PostPostao/la Markic » pon svi 09, 2011 18:25 pm

nikita je napisao/la:
sanjita je napisao/la:Nikita zastiti te kablove koje spominjes svakako,bio on vani ili ne.Podigni ih,kupi kanalice,svasta se danas moze sa kablovima.

ima ih puno kako da zaštitim toliko iza stola ima sigurno desetak.
Ali svejedno ona dere plahte To je ulovi kad bi se parila.

Stavi ih u bužire.
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Klio » pon svi 09, 2011 18:57 pm

Markic je napisao/la:Sve je uredno, nigdje nije kakao u stanu ni piskio. :happy:
Sada pajki na tepihu ispred kaveza.

vodi racuna da ne jede tepih... Inenadio bi se koliko su u stanju da kopaju dok ne iskopaju jednu nit ili coskic i onda odeeee... I nije bitan tepih ili krevet, ili bilo sto drugo koliko to sto mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema zbog toga.
Uvek pregledaj sve.
Mala koja je sada kod Mary kod Euene je bila stalno pustena, 6 meseci ona i Peja nisu nikada ni imali kavez. Dok nisu seli u jednom momentu na jedan kraj troseda i shvatili da je ona ispod njega provalila rupu i bukvalno na tom cosku pojela ceso sundjer, tekstil i sta sve ne. To se odozgo nije videlo.
Kakve je probleme imala do Mary zna, a ima o tome i cela tema.
zeko Simba je napisao/la:Nema svatko iste uvjete,

Mislim da Simba ovde ne misli samo na kablove koje je relativno lako zastiti, vec i na tekstil i sve po kuci sto mogu strpati usta i ugroziti zdravlje, ili sve ono gde se mogu popeti i povrediti se prilikom skakanja...
Samo to ako imas uslova obezbediti super.
Veruj mi, nisi ni svestan sta sve mogu napraviti...
Kada bi pisala sto su sve moji uradili bio bi ovo post do prekosutra. :zeko8:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Markic » pon svi 09, 2011 19:35 pm

Zavisi o kuniću. Ja planiram cak kupiti wireless ip kameru i preko nje mogu u svakom trenutku vidjeti na poslu, ili mobilnom internetu sto se dogadja. Mislim da to u nekim slucajevima moze spasiti zivot zeki, a trosak je cca. 500kn.
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mary » pon svi 09, 2011 23:07 pm

Klio je zato meni puno pomogla sa svojim savetom o "kontroli" ponasanja Male , i ona kod mene ni ne pokusava da grize bilo sta dok je kod Euene , eto pojela krevet i kooo zna sta jos ... Imamo peskir na kavezu , ponjavu ispred kaveza , sve je to jestivo ... Ali nigde nema traga da ona nesto gricka . ALI Mala kod mene vecinu dana ima ogranicen prostor u kome boravi zajedno sa Twitom i budu pusteni par sati dnevno. Bitno je da taj prostor bude dovoljno veliki naravno , da imaju mesta da skacu da protrce , da ne bude kavez , i uspela sam u tome da im to omogucim , inace bi i meni verovatno stradalo sve po kuci . Kada je pustena van tog prostora zaista nikada nisam videla (a verujte mi drzim je na oku ja) ni da pokusava da nesto gricka ... Mojim zekama nije na raspolaganju ceo stan nikada ni bio , uvek je to bila samo dnevna soba + kuhinja , mada to je veci deo stana , vrata se drze zatvorena i oni ne idu u hodnik , sobu i kupatilo , prvenstveno zbog njihove sigurnosti posto znam koliko su ludi i sta bi sve moglo da im padne na pamet a takodje i znam da mi nije prijatno da zeka recimo boravi pod krevetom gde ima prasine i stroke , a u dnevnom boravku je sve osigurano (jos dok je Twito bio beba) tako da se nemaju gde zavuci , sta progristi , ili se bilo kako drugacije uvaliti u nevolju ! Nije toliko meni bitna bilo kakva materijalna steta koju bi naneli , mnogo vise me brine to sto mogu sebe da povrede , narocito Mala koja imam stvarno sulude ideje o tome gde treba da legne , trci , ili radi bilo sta , pa i Twito koji obozava da skace sa raznih visina i izvodi akrobacije na sve nacine ... Jednostavno , iz mog dosadasnjeg iskustva bolje je ograditi orostor gde ce oni biti nocu , i dok ja nisam u stanu , da se ne bi povredili , ili uvalili u neku nevolju na bilo koji nacin ... Posto su zecevi pozanti po tome , bar moji :nowink: Znaci sigurnost na prvom mestu !!! Mada opet , naravno Markic , ti najbolje poznajes svoj stan i svoje mogucnosti pa se prema tome organizuj i uskladi kako tebi najbolje odgovara .
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » uto svi 10, 2011 10:34 am

super su mi izjave kako zeko koji je zatvoren u gajbu je sretan:D
mislim da je cinjenica da nitko ne zeli biti zatvoren, a pogotovo ne kunici kojima je u prirodi trcanje i skakutanje:)

cinjenica je da nema svatko najbolje mogucnosti doma, ali tvrditi da kunic voli biti zatvore i da je to za njega super je suludo:)
netko se vec zalio da nece prilagodavati svoj zivot kunicu, nego obrnuto, sto je za mene i dalje neshvatljivo. svatko tko je odlucio uzeti kunica (ili drugu zivotinju) trebao je to uciniti kako bi upravo toj zivotinji uljepsao zivot, a ne sebi (a onda je to posljedicna veza da ti budes sretan, naravno).
ne kazem da su kunici koji su povremeno zatvoreni u gajbu nesretni, samo mislim da bi bilo steta za one vlasnike koji imaju mogucnost omoguciti im slobodno kretanje po stanu, to ne ucine.
ne vidim nista lose u tome da se promijeni tepih ili sl. zbog zekaca, recimo mi smo upravo to ucinili :)
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Markic » uto svi 10, 2011 11:58 am

potpisujem zekili.
meni je svejedno za mene, bitno mi je da zeko ima što je moguće ljepši život.
Markic
Zečić
Zečić

PostPostao/la Klio » uto svi 10, 2011 12:00 pm

zekili je napisao/la:ne vidim nista lose u tome da se promijeni tepih ili sl. zbog zekaca, recimo mi smo upravo to ucinili :)

Zekili, ja nemam tepihe upravo zbog toga, ali ne mozes imati plasticni namestaj, zecevi poput Krcka jedva hodaju po parketu i skacu, on mora imati ponjavice, koje opet kopa i grize, posto je izuzetno razmazen i spava samnom, naravno da mu je i krevet, posteljina, prekrivaci i sve ostalo na tapeti....
Dakle, samo kada sam kod kuce sigurna sam da nece pojesti ono sto grize... A vrlo cesto na moje oci odgrize cak deo moje garderove i bezi da bi moga pojesti da mu ne istrgnem iz usta.
Ko nije iskusio tesko moze da poveruje, a svi koji su bili kod mene i otisli sa bar jednom rupom znaju kako je.
Zadnja izmjena: Klio; uto svi 10, 2011 12:47 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » uto svi 10, 2011 12:26 pm

Markic je napisao/la:meni je svejedno za mene, bitno mi je da zeko ima što je moguće ljepši život.

to je duh:)

Klio je napisao/la:
zekili je napisao/la:ne vidim nista lose u tome da se promijeni tepih ili sl. zbog zekaca, recimo mi smo upravo to ucinili :)

Zekili, ja nemam tepihe upravo zbog toga, ali ne mozes imati plasticni namestaj, zecevi poput Krcka jedva hodaju po parketu i skacu, on mora imati ponjavice, koje opet kopa i grize, posto je izuzetno razmazen i spava samnom, naravno da mu je i krevet, posteljina, prekrivaci i sve ostalo na tapeti....
Dakle, samo kada sam kod kuce sigurna sam da nece pojesti ono sto grize... A vrlo cesto na moje oci odgrize cak deo moje garderove i bezi da bi moga pojesti da mu ne istrgnem iz ruke.
Ko nije iskusio tesko moze da poveruje, a svi koji su bili kod mene i otisli sa bar jednom rupom znaju kako je.

Klio, svatko zna sto je najbolje za njegovog kunica;) Ako si ti mirnija dok te nema, a iz straha da on nesto ne pojede i bude mu lose, normalno da ces ga zatvoriti..ja sam pricala za druge koji tvrde da je zeko sretan u gajbi..:)

Klio je napisao/la:A vrlo cesto na moje oci odgrize cak deo moje garderove i bezi da bi moga pojesti da mu ne istrgnem iz ruke.

lol, garderobe? mislis odjece?:D ovo je njima vise igra..lovica i te spike:))
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » uto svi 10, 2011 12:33 pm

Ma da, garderobu! Sva sam u rupama. Sta god sam obukla i u to usla kod njih u sobu, bukvalno, SVE ima rupe. I to cesto ni ne osetim kada to uradi.
Svaka pidzama mi je u rupama. Sto je najgore - Krcko to - JEDE!!! Videla je i Jolanda i sokirala se.
On nece drvo i komade namestaja bez tekstila. Samo tekstil. Bjanka ne, ona drvo i zidove pa me to ne brine, on textil. Necu ni da razmisljam sta sve moze da bude. KOliko puta samo nadjem u kaki delove koje je pojeo.

Markic, napisala sam vec u prvom postu, moras upoznati svog zeca, kao sto i sam kazes. Svi su oni razliciti i prica za sebe.
Euenin Peja nikad nista zivo ne upropastava a stalno je vani, cak vise od pola dana samo sam. Otvorena tasna ispred njega ni ne pogleda, dok bi moj Krcko u sve deset bio u tasni i dooooobro jeo sve sto je kozno, platneno i papirno.
Zadnja izmjena: Klio; uto svi 10, 2011 12:48 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » uto svi 10, 2011 12:36 pm

Ako ono sto grickaju ne jedu-pustite ih! :wink: Ionako im je covjek poremetio prirodnu ravnotezu, cemu ih jos i zatvarati... Meni je bio ziv tepih i tabure dok nije Toby dosao, sad je na tepihu rupa od pola metra (slikat cu ako nevjerujete) i oguljeno pola taburea...rupe na kaucu gdje se gospodin provlači i boravi u kauču, andja je toliko oglodjala balkonska vrata da kad ih zatvorim ostane rupa od 20 cm...prirodna ventilacija :D .... pa sta?! ako im je gust kopati i grickati neka ih, ja im nebranim... i da nebi netko mislio, NE NIJE NAS STAN VEC IZNAJMLJEN... budemo sredili sve kad jednog dana izadjemo iz njega i to je to... Nek su oni meni sretni i zadovoljni i to je to :wink:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » uto svi 10, 2011 12:39 pm

Nitko ne prica da je zeko sretan u gajbi..i svi koji zatvaraju kunice to rade vecinom zbog njihovog dobra..vecina nas je prilagodila stan kunicima, ali ne mogu spavat u dronjcima, sjedit na kaucu koji lici na svicarski sir i nemat niti jedan komad namjestaja ili otvoren prozor..ovdje nitko nije nabavio kunica pa kad mu je ovaj nesto pojeo zatvorio ga na zauvjek u gajbu tako da ne razumijem cemu te kritike..tko ima mogucnosti neka naravno drzi zeku pustenog cijelo vrijeme, al nema smisla govorit kako mi ostali manje volimo svoje zivotinje jer su povremeno zatvorene..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan