Udomljen zeko - problemi

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Udomljen zeko - problemi

PostPostao/la zipenzim » pon sij 21, 2013 1:39 am

udomila sam zeku ovaj vikend. točnije dobila sam ga na tomboli na izložbi životinja. prijašnji vlasnici su ga ostavili u kutiji dan pred izložbu da bude nagrada jer se više nisu htjeli brinut o njemu. sve što znam je da je odrastao i muško (barem su mi tako rekli). problem je što vidim da se zeko ne da držat, jako se boji ljudi i bojim se da je istraumatiziran djelom zbog prijašnjih vlasnika a i sad zbog nove okoline. čitam već 2 dana sve tu po forumu od toga kak da ga naučim na wc do prehrane i njege. mene najviše brine taj njegov strah, kako da zadobijem njegovo povjerenje. zasada je u kavezu, pustim ga malo po sobi da istražuje pa ga vratim jer mu je i kavez nova okolina. zasada najviše sjedim pored kaveza koji je otvoren i mazim ga. nadam se da mi netko ovdje može pomoć
zipenzim
Kunić
Kunić

Re: Udomljen zeko - problemi

PostPostao/la Jeja » pon sij 21, 2013 7:14 am

Samo polako i bude sve u redu... :wink: Nemoj ga na ništa siliti, pusti da stvari idu svojim tempom. Trebat će mu vremena da se opusti, ali bude. Ja isto imam zečicu koja kad je došla k meni bila totalno asocijalna, vidjelo se da nije baš imala kontakta s ljudima. Bježala je u najmračniji kutak kaveza čim bi samo prošla kraj njega. Ona je sad skroz druga priča, ali još uvijek nije tako mazna kao dečko kojeg imam. Probaj se umiliti s hranom, kod nas je to upalilo. Prije nego sam joj dala zdjelicu s hranom bi joj uvijek iz ruke dala jedan onaj krupniji komadić i držala pred njom dok god ga nije uzela, a onda bi dobila zdjelicu. Sad svaki put kad idem k njoj rukama diže se i šnjofa mi prste, očekuje hranu. :zeko7:
Kad ga pustiš van sjedni si na pod, pusti ga da dode k tebi, da te omiriši, nemoj ga hvatati jer će ga to još više preplašiti. Neka vidi da mu nećeš ništa napraviti, tko zna šta je doživio prije... Samo strpljenja i sretno!
Jeja
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » pon sij 21, 2013 7:19 am

Jadnicko mali :sad: normalno je da je uplasen jer mu je sve novo kad je dosao kod tebe a jos ako je istraumiran od proslih vlasnika sigurno mu nije lako :sad: ali ti moras da budes strpljiva i da sve polako sa njim radis. Izbegavaj da ga drzis ako se toliko plasi, samo ga mazi i gledaj da kad si pored njega budes u ravni sa njim, znaci da legnes pored njega i tako ces mu najpre strah odagnati, pocece da se oslobadja. Pruzi mu bezrezervnu ljubav a videces on ce ti to stostruko vratiti. Zelim ti da uzivas sa svojim zekom i poljubi ga puno puno puno umesto mene :zeko3: :zeko3: :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zipenzim » pon sij 21, 2013 13:30 pm

danas je 3. dan kako je kod mene... ujutro sam ga malo hranila iz ruke i prvi put je sam iskočio iz kaveza. pustila sam ga da trčkara po sobi, sve je obišao, prošnjofao, čak je u jednom trenutku došao do mene i lagano me ponjušio ali kad sam pružila ruku da ga pomazim pobjegao je. vidim da lagano napredujemo. koliko bi otprilike trebalo odraslom zecu da se nauči na wc? čitala sam da to traje bar 2 tjedna al on je danas sam ušao i kavez i kakao po njemu, nije na jednom mjestu još je to sve razbacano ali nije po sobi pa sam zbunjena. i imam još jedno pitanje. doma imamo ženku zlatnog retrivera i zasada izbjegavam njihov susret pa me zanima kad je otprilike dobro da ih upoznamo i kako je to najbolje izvest? ona je jako vesela i živahna i znam da bi oko njega skakala ko luda al on je još uvijek preplašen.
zipenzim
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon sij 21, 2013 14:58 pm

3 dana su malo....kod ovakvih tema uvijek govorim da je mome zecu trebalo mjesec dana da se opusti kako spada...jos ako je zeko istraumatiziran,moras cekati jednostavno i biti strpljiv/a,nema ti druge...ja se nadam da mu nece trebati tako dugo. ja osobno bih pricekala sa upoznavanjem nove zivotinje dok se zeko malo vise ne opusti...jer zamisli koliko je njemu to sve novo...novi kavez,novi dom,novi mirisi,novi ljudi, i sad jos nova zivotinja.odraslom covjeku treba vremena da se navikne a kamoli jednoj plahoj zivotinjici kao sto je zec. dakle strpljenje i strpljenje,budi na podu,budi oko kaveza...ili budi gdje inace jesi a nek se on prvo upozna sa prostorom.o wc ima nekoliko tema,tamo sve pise. s time da oni stalno proizvode kuglice pa ce povremeno kuglicarit gdje god ali to se lako pokupi. ja se uvijek pokusavam staviti u njihovu kozu,imao je iskustva sa neodgovornim vlasnicima i tko zna sto je sa njima prozivio i sad je opet u novome svemu. dati mu vremena je sve sto mozes,i dati mu do znanja da si tu,dali pruzanjem ruke,lijeganjem na pod,svejedno. sretno. upoznavanje sa pesicom cu ostavit nekome iskusnijem a imas i temu u Ponasanju cini mi se o upoznavanju zekana sa razlicitim drugim vrstama.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la malisa.simba » pon sij 21, 2013 15:55 pm

Cure su ti pružile jako dobre savjete, nekim kunićima treba više vremena da se opuste i steknu povjerenje, nemoj ništa forsirati jer ćeš postići da će zekan biti još uplašeniji. Teško je reći koliko im treba da se nauče na wc, vjerujem da je to individualno kod svakog, moj je npr. od prvog dana kad je došao piškio samo u jednom kutu i tako uzastopnih tjedan-dva i onda je odjednom počeo pišat i po plahtama i po kauču i po cijelom kavezu. Sad je malo odrasliji zvekan pa se opet smirio i piški samo u wc-u, ali mu se zna omaknuti i na krevetu i sličnim mjestima. Kuglica zato ima posvuda i po kavezu i u wc-u, a i na krevetu.
susret sa pasićem izbjegavaj i dalje dok se potpuno ne opusti, zaigrani pas i uplašeni zeko nisu dobra kombinacija, susret bi ga mogao dodatno istraumatizirati pa će se još više povući u sebe.
Samo polako sa malenim i ubrzo će te zavoljeti, bez naglih pokreta, forsiranja maženja i pogotovo dizanja. zeko će ti sam pokazati što želi u tom trenutku i poštuj njegovu odluku ako mu želiš biti prijatelj.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zipenzim » pon sij 21, 2013 16:25 pm

hvala puno na savjetima :)
zipenzim
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » uto sij 22, 2013 6:42 am

Javljaj svakako kako ide sa zekom...... :zeko8:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la malisa.simba » uto sij 22, 2013 10:28 am

i otvori mu temu u slike,filmići, priče pa da upoznamo malu beštiju :zeko8:
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » uto sij 22, 2013 10:43 am

malisa.simba je napisao/la:i otvori mu temu u slike,filmići, priče pa da upoznamo malu beštiju :zeko8:

:thumbup: da ne bude posle da samo ja insistiram na slikama :P Bravo malisa.simba citas mi misli :zeko3: :zeko3: :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zipenzim » uto sij 22, 2013 17:41 pm

javljat ću obavezno... danas sam mu odvojila dio sobe za skakanje i igranje, čitala sam kako im treba postepeno povećavat teritorij a kako je moja soba puna sanduka, rupa i ostalog kad sam ga prvi dan pustila da skakuče nije jadan znao di bi :D... danas sam opet primjetila da kaka na 2 hrpe u kavezu ali da piški samo na jednoj. jel to slučajno ili možda znak da je prije bio naučen na wc? i nigdje mi nije po sobi piškio. pa sam malo zbunjena :zeko10:
jako je pametan koliko vidim zasada... zapamtio je točno di šta stoji kod mene i kad sam premještala i neke rupe popunila npr. onu koja je između ormara i zida jer se tamo zavukao a moja ruka ne stane kao da zna da je tu bila rupa i stalno je oko tih kutija kojima sam popunila
zipenzim
Kunić
Kunić

PostPostao/la malisa.simba » uto sij 22, 2013 18:36 pm

oni ti jako dobro pamte, čak i zabrane, ali svejedno idu preko njih. :dry: ako je veći zeko moguće da je već stekao naviku piškenja na samo jedno mjesto. ma i ako je manji, oni su čiste životinje i ne vole gaziti po vlastitom urinu. Kažem, samo im se zna "omaknut" na drugim mjestima, jer im je to i način obilježavanja teritorija. jesi mu nabavila wc? i pročitaj si detaljno o prehrani kunića ovisno o tome koliko je star. :zeko8:
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zipenzim » uto sij 22, 2013 18:45 pm

odrasli je zeko, barem su mi tako rekli u pet shopu, patuljasti ovnoliki. wc će dobit sljedeći tjedan. primjetila sam maloprije da je ušao u kavez i kakao tamo i onda otišao van kaveza trčat i igrat se.
zipenzim
Kunić
Kunić

PostPostao/la zipenzim » pet sij 25, 2013 19:06 pm

nigdje nisam našla pa da ovdje pitam...
za zube sam čitala da su dobre grančice jabuke umjesto onog mineralnog kamena. što je s grančicama trešnje? jel i to dobro? imam u dvorištu ogromnu trešnju koju ne špricamo ni ništa pa ako je to dobro onda bi ju koristila
zipenzim
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pet sij 25, 2013 19:11 pm

mislim da nisu dobre one od vocki s kosticom (šljiva, marelica, tresnja..)..evo tu ti pise koje su za njih dobre pa mozda nades js neke viewtopic.php?f=6&t=246
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan