Aalyah je napisao/la:Već neko vrijeme razmišljam o nabavi zeke. Moja majka, koja na sve gleda negativno i na ovu temu ima neke svoje činjenice.. Ona je rekla da svi zečevi grebu namještaj, grizu kabele i da su neuredni tj. nužde kada god dođe nova osoba u kuću..
Ja u to ne vjerujem ali želim vas pitati, ako to je istina što činiti?

Tvoja majka vjerojvatno misli da ce odrzavanje zivotinje na kraju krajeva pasti na nju, sto vecinom i biva kad djeci "dosadi" kucni ljubimac, tako da se sa pravom brine.
Kunici su teritorijalne zivotinje sto znaci da one moraju obiljeziti svoj teritorij, a cine to tako kad dodju u novu sredinu kuglicarenjem (ostavljanjem kuglica-izmeta po sobi), tako oni komuniciraju, ali to traje neko vrijeme i onda kad se budu osjecali sigurno vecina ih prestane s tim, neki skroz a neki nikako, sve ovisi od zeke do zeke, naprimjer moj Toby je to radio samo dva-tri dana kad je stigao, i vise nikako.
zecevi grebu namjestaj? Da, mogu ga i skroz unistiti, najvecim dijelom jer glodju, moraju trositi zube (njihovi zubi rastu 1 centimetar mjesečno i to oni moraju izbrusiti), ali isto tako nabavis im grancica od jabuke (to najvise vole) ili neke druge dozvoljenje vocke i onda neunistavaju namjestaj, vrata, stokove i slično, neg bruse zube na tim grancicama
neuredni tj. nužde kada god dođe nova osoba u kuću? To nije istina, kunici su najcistije zivotinje, cistije i od macke i NE, nenuzde kad neka nova osoba dodje u kucu

Kunici se mogu "osjetiti" ukoliko ih se neodrzava, isto kao ljude... probaj se ti neotusirati 5 dana pa ces vidit kako ces smrditi

tako i zeke, ukoliko im redovno necistis kavez i wc, i nepustas ih van kaveza, naravno da ce se "osjetit"...
Bit je drzanja kunica da ga drzis cisto, uredno, pregledavas, cesljas, mazis jaaaako puno jer su vecinom svi odreda velike maze, hranis samo sa onim dozvoljenim spiskom hrane i nece ti se osjetit ni mokraca u wc-u ni izmet ni nista. U wc nemoj koristiti piljevinu kao sto ti je netko gore rekao, vec drvene pelete, jer se apsolutno nista radi njih neosjeti mokraca. piljevina im se zaljepi za krzno, sape i onda kad izadju iz kaveza naravno da naprave nered, stoga se drzi drvenih peleta
kabeli? zastiti ih ili ih digni da ih zeko nemoze dobaviti, najvise radi sigurnosti zeke da ga struja nebih strefila. Negrizu oni zato sto su neke strasne stetocine vec zato sto su jako razigrani i znatizeljni, sve ih zanima, svugdje ce se zavuci tako da trebas osigurati sigurno okruzenje u kojem ce boraviti a da se nemogu ozlijediti.
I nemoj zaboraviti, to sto ce ti se uciniti da zekin kavez ponekad izgleda kao da je uragan prosao njim nezamaraj se s time, kavez je njegovo kraljevstvo i neg bude kako zeko hoce... to ti isto dodje kad meni mama kaze: kakav ti je ovo nered na radnom stolu? Ej, to je MOJ radni stol i ja se tu snalazim najbolje, tako i zekin kavez...

Kako ce on "urediti" svoj "stan" to se vas ne tice
al ukoliko se odlucite za zeku, radije udomite vec nekog ovdje sa foruma koji su vec nauceni na wc, uredni su, zdravi... i kao nesto starije ih se moze bolje nauciti nekim stvarima nego kao male.
bebe je rizicno uzimati pogotovo ako vam je to prvi zeko, jer dok ga naucis na wc i ostalo, mozda ti se mami popne na vrh glave jer vidim da u startu nije za zeku, ovako ako udomis malo starijeg zeku, tih problema neces imati a mama ce ti se iznenadit kako zeke toboze mogu biti tako fini i uredni