Mitovi o zečevima.. Vjerovati ili ne?

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Mitovi o zečevima.. Vjerovati ili ne?

PostPostao/la Aalyah » čet kol 04, 2011 16:31 pm

Već neko vrijeme razmišljam o nabavi zeke. Moja majka, koja na sve gleda negativno i na ovu temu ima neke svoje činjenice.. Ona je rekla da svi zečevi grebu namještaj, grizu kabele i da su neuredni tj. nužde kada god dođe nova osoba u kuću..
Ja u to ne vjerujem ali želim vas pitati, ako to je istina što činiti?
:lud:
Aalyah
Kunić
Kunić

Re: Mitovi o zečevima.. Vjerovati ili ne?

PostPostao/la Flekicaaa » čet kol 04, 2011 17:38 pm

Svaka životinja ima svoje mane,pa tako i vrline.tako i kunići.Tvoja majka je vjerovatno to rekla jer nije navikla na to da ih se drži u kući/stanu .Svi koji nisu dobro informirani imaju mišljenje da zečevi/kunići smrde jer ih ljudi koji uzgajaju za lonac drže po 50-ak zajedno i oni tako smrde,jer ih se ne održava. Ja imam već 5 godina kunicu i drzim je u stanu.Nikada nije smrdila jer se brinem za nju.Kuniću treba čistiti i brinuti se za nj kao za mačke ili pse.Sve što trebaš je naviknuti ga da obavlja nuždu u jedan kut,tj u wc.Ako ćeš ga držati,prvo prouči malo po forumu :

prehrana : viewtopic.php?f=6&t=246

veterinar : viewtopic.php?f=4&t=608

više o kunićima : viewtopic.php?f=4&t=3

a ovdje možeš naučiti kako prepoznati jel curica ili dečko : viewtopic.php?f=4&t=68

Zeki moraš napraviti smještaj na mirnom mjestu,znači gajbicu staviti negdje gdje nema puno buke i gdje kunić moze mirno spavati kada mu se spava.Ako ćeš ga držati u stanu/kući preporučam ti da ga pustiš da trčkara po stanu,možeš na neko određeno vrijeme i u određene prostorije,ili cijeli dan po cijelom stanu,kao većina nas jer su tako neodoljivi..
Naravno,moraš znati da kunića možeš odvojiti od majke tek sa 8 tjedana.
Ja bih ti preporucila da malo pretražiš forum i udomiš jednog,nego da ga kupiš u Pet shop-u.
Ima još puuno toga sto trebaš znati da bi kuniću održao dug život i pružio mu siguran dom,zato i postoji ovaj forum.Drago mi je što želiš kunića i što si nas pitao za savjet,pa sretno s nabavkom..
Usput,sigurna sam da će tvoja majka promijeniti mišljenje,jer kuniću je teško odoljeti :)
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Aalyah » čet kol 04, 2011 17:48 pm

da slažem se. a dali ih je teško održavati? a dali se miris kunićevog izmeta jako osjeti, jer to nju najviše brine..
i što treba nabaviti, gdje će nužditi? stavi se piljevina ili što?
Aalyah
Kunić
Kunić

PostPostao/la renata » čet kol 04, 2011 17:51 pm

A da pročitaš linkove koje ti je Flekica stavila???
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Flekicaaa » čet kol 04, 2011 17:58 pm

Aalyah je napisao/la:da slažem se. a dali ih je teško održavati? a dali se miris kunićevog izmeta jako osjeti, jer to nju najviše brine..
i što treba nabaviti, gdje će nužditi? stavi se piljevina ili što?

Nije ih teško održavati,a nisu ni previše zahtjevni.Ne osjeti se jako,samo moraš često čistiti gajbicu,pa neće biti problema.U Pet shopu imaš velik izbor gajbica,a najbolje je kupiti što veću,da bi kunić imao više prostora i da se ne stiska kada ga navečer zatvoriš.Piljevinu mu stavi po cijelom kavezu,to ti je najbolje,da bi ga lakše održavao/la .
A o wc-u nauči više ovdje : viewtopic.php?f=7&t=1767

Mislim da ti je tu sve što trebaš znati :happy:
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la littlebunny » čet kol 04, 2011 18:10 pm

u wc ti je najbolje staviti drvene pelete .
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » čet kol 04, 2011 18:30 pm

Nece ti grist kabele ako ih zastitis,nece ti pisat po kuci ako ga naucis da ne pisa...sa time da,kad tek dodje u kucu,pomiri se sa time da ce vjerojatno biti obiljezavanja teritorija kao sa svakim novim vlasnikom koji se zbog toga dodje pozaliti na forum...to je zivotinja,ona mora oznaciti da je to njeno u tom moru novih mirisa...i jos ako je beba,treba proci vrijeme da se nauci gdje vrsi nuzdu,ni ti odmah nisi znala to cim si rodjena jel....ne smrde ne...redovito im cisti wc i nece smrdit...izmet ne smrdi,to su male kuglice...smrde jedino eventualno vitaminke,druga vrsta izmeta njihovog al neces nos stavit u to dok cistis...ne smrdi tako da se osjeti na kilometre. Meno moja zecica mirisi,ja obozavam njen miris recimo,miris koze,dlake...mirisi po sijenu i svom vlastitom mirisu. osim toga to su biljojedi,i da hoce,njihov izmet nemoze mirisati intenzivno.

Ja bih se prije brinula oko toga dali imate primjerenog veterinara koji ima iskustva sa kunicima,odakle ste? Vidim da si jako mlada,ides u skolu i vjerojatno ce jedan dio odgovornosti pasti i na roditelje kad tebe nema...jesu li roditelji spremni na to? sa zivotinjom se treba raditi.....prostor u kojem ce boraviti propisno zbrini da nemoze do kablova prventsteno radi njegove sigurnosti da ga ne udari struja....nadalje procitaj sve detaljno o prehrani....primjetila sam da neki ljudi kada postanu novi vlasnici,neda im se uopce citat kilometarske tekstove koji im se preporuce u kojima vec sve apspolutno pise...ali jedino tako se mozes adekvatno pobrinuti za njega jer sve vec ima na forumu. Prehrana je najvaznija,sve ti lijepo pise u tom dijelu foruma. Pise ti u "Higijeni,smjestaju,njezi" o drvenim peletima za wc koji dobro upijaju mirise. Jedino sto se eventualno osjeti malo je njihova mokraca koja ima specifican miris ali onda treba ocistit pa makar i vise puta dnevno,pogotov na ljeto kad se to sve upari. I treba biti sa zivotinjom i pomoci joj da stvori svoje navike,nemozes ocekivati da ce ona sve znati sama cim dodje u novu okolinu. Objasni tako i mami jer ce sigurno biti pokoja kuglica izmeta po stanu i pokoje obiljezavanje teritorija.Ako niste spremni na to,sto je po meni sitnica jer ima i puno vecih problema od toga,onda bolje nemojte uzimati zivotinju.
I zec mora biti slobodan,dakle ne cijelo vrijeme u kavezu,barem jedan dio dana ako ne moze vise...samim time znaci postoji mogucnost ostavljanja kuglica po prostoiji u kojoj ce boraviti ali se to pocisti u dva poteza. Odogovor na to nikako nije zatvaranje zivotinje u kavez pa da se tako rijesi problem cistog stana. Kod mene se recimo preko dana moze vidjeti i sijena i kuglica ali na kraju svake veceri se cisti,time zapravo ubijes dvije muhe jednim udarcem,stan ti blista jer si jednostavno prisiljen redovno cistit za zivotinjama :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Aalyah » čet kol 04, 2011 19:11 pm

Razumijem te. :)
Ja se vraćam iz škole u 12, najkasnije 14.30.. :)
I do 23 navečer, nekada duže ja sam slobodna.. Nemam što raditi pa briga ne bi bila kompletno na roditeljima.. još npr ako budem učila sat, dva, što nije toliko previše potrebno jer ja učim slušanjem na satu imat ću otprilike 5,6 nekad više sati za posvećivanje malenom stvorenju :zeko2:
A zečicu sam namjeravala puštati da ide po stanu pa zato pitam..
Prije sam razmišljala da uzmem mlađeg, ali sada mi je svejedno..
Aalyah
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » čet kol 04, 2011 19:12 pm

Nisi napisala odakle si? da ti se moze preporuciti adekvatan veterinar posto nemaju svi veterinari iskustva sa kunicima.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la mala_zečica » čet kol 04, 2011 19:18 pm

sanjita je napisao/la:Nisi napisala odakle si? da ti se moze preporuciti adekvatan veterinar posto nemaju svi veterinari iskustva sa kunicima.

rijeka, našla sam u jednom postu...
slikaslikaslikaslika
mala_zečica
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » čet kol 04, 2011 19:23 pm

Aalyah je napisao/la:Već neko vrijeme razmišljam o nabavi zeke. Moja majka, koja na sve gleda negativno i na ovu temu ima neke svoje činjenice.. Ona je rekla da svi zečevi grebu namještaj, grizu kabele i da su neuredni tj. nužde kada god dođe nova osoba u kuću..
Ja u to ne vjerujem ali želim vas pitati, ako to je istina što činiti?
:lud:

Tvoja majka vjerojvatno misli da ce odrzavanje zivotinje na kraju krajeva pasti na nju, sto vecinom i biva kad djeci "dosadi" kucni ljubimac, tako da se sa pravom brine. :wink:

Kunici su teritorijalne zivotinje sto znaci da one moraju obiljeziti svoj teritorij, a cine to tako kad dodju u novu sredinu kuglicarenjem (ostavljanjem kuglica-izmeta po sobi), tako oni komuniciraju, ali to traje neko vrijeme i onda kad se budu osjecali sigurno vecina ih prestane s tim, neki skroz a neki nikako, sve ovisi od zeke do zeke, naprimjer moj Toby je to radio samo dva-tri dana kad je stigao, i vise nikako.

zecevi grebu namjestaj? Da, mogu ga i skroz unistiti, najvecim dijelom jer glodju, moraju trositi zube (njihovi zubi rastu 1 centimetar mjesečno i to oni moraju izbrusiti), ali isto tako nabavis im grancica od jabuke (to najvise vole) ili neke druge dozvoljenje vocke i onda neunistavaju namjestaj, vrata, stokove i slično, neg bruse zube na tim grancicama :wink:

neuredni tj. nužde kada god dođe nova osoba u kuću? To nije istina, kunici su najcistije zivotinje, cistije i od macke i NE, nenuzde kad neka nova osoba dodje u kucu :rolleyes: Kunici se mogu "osjetiti" ukoliko ih se neodrzava, isto kao ljude... probaj se ti neotusirati 5 dana pa ces vidit kako ces smrditi ;D tako i zeke, ukoliko im redovno necistis kavez i wc, i nepustas ih van kaveza, naravno da ce se "osjetit"...

Bit je drzanja kunica da ga drzis cisto, uredno, pregledavas, cesljas, mazis jaaaako puno jer su vecinom svi odreda velike maze, hranis samo sa onim dozvoljenim spiskom hrane i nece ti se osjetit ni mokraca u wc-u ni izmet ni nista. U wc nemoj koristiti piljevinu kao sto ti je netko gore rekao, vec drvene pelete, jer se apsolutno nista radi njih neosjeti mokraca. piljevina im se zaljepi za krzno, sape i onda kad izadju iz kaveza naravno da naprave nered, stoga se drzi drvenih peleta :wink:

kabeli? zastiti ih ili ih digni da ih zeko nemoze dobaviti, najvise radi sigurnosti zeke da ga struja nebih strefila. Negrizu oni zato sto su neke strasne stetocine vec zato sto su jako razigrani i znatizeljni, sve ih zanima, svugdje ce se zavuci tako da trebas osigurati sigurno okruzenje u kojem ce boraviti a da se nemogu ozlijediti.

I nemoj zaboraviti, to sto ce ti se uciniti da zekin kavez ponekad izgleda kao da je uragan prosao njim nezamaraj se s time, kavez je njegovo kraljevstvo i neg bude kako zeko hoce... to ti isto dodje kad meni mama kaze: kakav ti je ovo nered na radnom stolu? Ej, to je MOJ radni stol i ja se tu snalazim najbolje, tako i zekin kavez... :D Kako ce on "urediti" svoj "stan" to se vas ne tice :P ;D

al ukoliko se odlucite za zeku, radije udomite vec nekog ovdje sa foruma koji su vec nauceni na wc, uredni su, zdravi... i kao nesto starije ih se moze bolje nauciti nekim stvarima nego kao male. :)

bebe je rizicno uzimati pogotovo ako vam je to prvi zeko, jer dok ga naucis na wc i ostalo, mozda ti se mami popne na vrh glave jer vidim da u startu nije za zeku, ovako ako udomis malo starijeg zeku, tih problema neces imati a mama ce ti se iznenadit kako zeke toboze mogu biti tako fini i uredni :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Flekicaaa » pet kol 05, 2011 10:00 am

mmmmmm je napisao/la: U wc nemoj koristiti piljevinu kao sto ti je netko gore rekao, vec drvene pelete, jer se apsolutno nista radi njih neosjeti mokraca. piljevina im se zaljepi za krzno, sape i onda kad izadju iz kaveza naravno da naprave nered, stoga se drzi drvenih peleta :wink:

oprosti,al ja nisam rekla da piljevinu stavi u wc vec po kavezu,kao sto ja stavljam flekici.rekla sam joj da nauci vise o wc-u na linku koji sam joj ostavila.jer ja neznam puno o wc-u jer flekica se nije nikad uspjela naviknuti na wc jer ona koristi cijeli kavez za wc ;D al barem ne kuglicari po kuci,vec je samo u pocetku kao sto si ti rekla da rade :wink: a necu joj valjda stavljati drvene pelete po cijeloj gajbici ? hehe ..ja se nadam da sam barem malo pomogla,a ti nemoj ovo shvatiti kao svadju jer sam za to najmanje raspolozena..

sigurna sam da ti majka nece odoljeti zeki ! :wink: drzim fige,ako imas jos pitanja,slobodno pitaj i malo iskoristi ove linkove koje sam ti ostavila :zeko1:
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la littlebunny » pet kol 05, 2011 12:10 pm

dobro,nemojte se sad svađati,ja sam svejedno napisala gori da u wc stavi drvene pelete :rolleyes:
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zeko Simba » pet kol 05, 2011 12:42 pm

Ma piljevina na kraju samo prlja, nisam pobornik piljevine. Ako se na kraju odlučiš za kunića ima nas u Rijeci puno koji smo ti voljni pomoći savjetima kako se brinuti o kuniću :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kekin » pet kol 05, 2011 15:44 pm

jep mitovi su istiniti.
seruckaju okolo, grickaju kabele ali i ostale stvari- ako ju ne odgojis...to je zivotinja u koju treba ulozit puno truda i vremena da bi mogla bit slobodna i hodat okolo jer je druga opcija jedino da bude vječni zutočenik kaveza...ili da imas prostor za zeku.

rijetki su oni sta su prirodno nadareni pa da odmah znaju.

Svejedno je jel imas zeku, psa, macku, ribu papigu- zivotinji treba briga, vrijeme i rad sa njom...jer oni ne uzimaju sami jest, ne odgajaju se sami, ne čiste za sobom...
neozbiljno je mislit drugacije.
Sreća prati hrabre!
Kekin
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan