Zeko-kolacici

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Zeko-kolacici

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 8:43 am

Zeko-kolacici se mogu praviti sa raznim povrćem,voćem i biljem.
Eksperimentišite i pronadjite svoju savršenu kombinaciju.

Sastojci
Moj primer:Seno (moze te se muctii da ga secete makazama ili jednostavno onaj prah od sena sto ostane na dnu vrece umesto da bacite iskoristite),Banana(obavezan sastojak ne zamenjliva, kolicina zavisi od toga koliko kolacica pravite, otprilike na 2 vece sargarepe ide jedna banana), sargarepa(bas zbog toga sto je slatkasta odlicno moze da posluzi, i jos sluzi da kolacici ne budu preterano gnjecavi i da se brze osuse,ali ukoliko nemate blender zaboravite sargarepu),
razno blije(Neven ,Maticnjak, Lipa, Kamilica ,Nana, bela rada ,maslacak, kopriva, majcina dusica, slez, bokvica, hajducka trava...), semenke lana(jedina zitarica koja je dobra za kunice, ali i nju treba davati u malim kolicinama, u zeko-kolacice stavite otprilike jednu-dve supene kasike sto opet zavisi koliko kolaca pravite), i jos mozete dodati par bobica sipka ili par nekandiranih brusnica

Postupak
Prvo Ubaciti sargarepu u blender i sacekati dok je blender ne pretvori u pire. Zatim dodati Bananu i razno bilje i sacekati da se od banane napravi,,frape'' i da se bilje dobro usitni i izmesa. Na kraju Mozete dodati i prasinu(ili prethodno usitnjeno)seno i to takodje dobro izmesati. Nakon toga izlijte na posluzavnik smesu i dodajte joj jos semenke lana i par brusnica ili bobica sipka. Semenke lana ne ubacujte dzabe u blender jer ih nece usitniti vec samo mozete da pokvarite blender. Da bi kolacici dobili zeljene oblike mozete ih oblikovati rukom ili uz pomoc modlica za kolace(kao sto ja radim).

Susenje
Kolacice mozete susiti tako sto cete ih staviti na papir za pecenje ili foliju i ostavti ih pored prozora da se suse. Proces susenja traje nekoliko dana i zavisi od vremena. Takodje treba izbegavati direktno sunce. Pored ovog nacina praktikuje se i nacin kada se kolacici peku nekoliko satu u otvorenoj rerni na sto stepeni. Jedina prednost ovog nacina je da kolacici brze budu suvi, ali ja ga ne koristim jer mi je potpuno neprirodno da zecu pecem nesto u rerni. Ovako se na suncu sporije osusi ali bar bude prirodnije.

Ako vas jos nesto interesuje slobodno pitajte

p.s. Znam da je vec bila ovakva tema ali dosta davno i bila je potpuno nepregledna.
Mixazeko

Re: Zeko-kolacici

PostPostao/la markiza » pon lip 11, 2012 9:51 am

Mixazeko je napisao/la:Sastojci
Moj primer:
razno blije(Neven ,Maticnjak, Lipa, Kamilica ,Nana, bela rada ,maslacak, kopriva, majcina dusica, slez, bokvica, hajducka trava...), semenke lana(jedina zitarica koja je dobra za kunice, ali i nju treba davati u malim kolicinama, u zeko-kolacice stavite otprilike jednu-dve supene kasike sto opet zavisi koliko kolaca pravite), i jos mozete dodati par bobica sipka ili par nekandiranih brusnica

Koprivu sme zeko da ruca? A ove druge biljke meni nisu dostupne u svezem obliku, sem koprive, bokvice i maslacka. Jel mogu ja onda da stavim npr. kamilicu, nanu, slez i majcinu dusicu iz kesica caja? ????????
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 9:59 am

markiza je napisao/la:
Mixazeko je napisao/la:Sastojci
Moj primer:

Koprivu sme zeko da ruca? A ove druge biljke meni nisu dostupne u svezem obliku, sem koprive, bokvice i maslacka. Jel mogu ja onda da stavim npr. kamilicu, nanu, slez i majcinu dusicu iz kesica caja? ????????

Koprivu susenu. Sveza pece zeku jedino ako bi otstajala par minuta u vrucoj vodi, mozda bi onda prestala da zari. Ne ne moze bilje iz filter vrecica ako na to mislis. One su stetne za kunica.
Pa sto ne bi kupila na pijaci to bilje. A sad vidoh da zivis u Finskoj. Pa ne znam pogledaj u
makro-biotickim prodavnicama ili kako se vec zovu mislim da bi oni trebali da imaju bilje.
Poenta u zeko-kolacicima je bar po meni u tim redjim biljkama koje nemas svaki dan dostupne
Mixazeko

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 10:15 am

Slikovito:
Sastojci:
slika prasina od sena

slika !!!!
slika

slika NEVEN

slika KAMILICA I NANA

slika hajducka trava

slika Maticnjak

slika Detelina (sa njom budite na oprezu)

slika Majcina dusica

slika Bokvica

slika lipa

slika Sipak i brusnice

slika Semenke lana(pomazu probavu)

slika
Evo tako izgledaju kad budu gotovi samo sto budu malo zuci ako stavite neven

Pozdrav od Milice slika
Zadnja izmjena: Mixazeko; pon lip 11, 2012 10:50 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mixazeko

PostPostao/la markiza » pon lip 11, 2012 10:36 am

Hvala :D
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 10:52 am

Slikovito:
Sastojci:
slika prasina od sena

slika !!!!
slika

slika NEVEN

slika KAMILICA I NANA

slika hajducka trava

slika Maticnjak

slika Detelina (sa njom budite na oprezu)

slika Majcina dusica

slika Bokvica

slika lipa

slika Sipak i brusnice

slika Semenke lana(pomazu probavu)

slika
Evo tako izgledaju kad budu gotovi samo sto budu malo zuci ako stavite neven

Pozdrav od Milice slika
Mixazeko

PostPostao/la Moonblind » pon lip 11, 2012 14:10 pm

jako mi se svidja ovo, pogotovo zato sto uvijek bacam te ostatke od sijena jer ne znam sto bi s njima. morat cu probati... javim kako je ispalo :)
Moonblind
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » pon lip 11, 2012 15:18 pm

Mixazeko je napisao/la:Slikovito:
Sastojci:
slika NEVEN

slika hajducka trava

slika Maticnjak

slika Majcina dusica

slika lipa

slika Sipak i brusnice

Gde nabavljas sve te suve biljke?
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zec Vice » pon lip 11, 2012 15:22 pm

pazite da ti "ostatci od sijena" nisu prasnjavi
@markiza,suve biljke,mozes kupiti i mozes ih sama osusiti.ja ih,recimo,sama dosta susim
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » pon lip 11, 2012 15:49 pm

Zec Vice je napisao/la:pazite da ti "ostatci od sijena" nisu prasnjavi
@markiza,suve biljke,mozes kupiti i mozes ih sama osusiti.ja ih,recimo,sama dosta susim

Pa pokusacu to ovde da nadjem al s' obzirom da je Finska zemlja kamena i vode :belj: cisto sumnjam da ce oni znati uopste sta je neven ili majcina dusica itd. zato sam i pitala da li moze da se daje iz kesica caja jer ovde ima stvarno dosta cajeva i u prodavnici a i u apoteci ali kad to ne smem :sad: onda moram prvo da vidim dal' uopste postoji takva prodavnica u kojoj se mogu naci prirodno susene biljke.
Inace ima i puno sume al tu mogu naci brusnice i borovnice a sve ostalo su neke otrovne biljke, pa sve sto moze iz kamena da nikne, mahovinu ne mogu dati zeki da ruca. Kad nema nista drugo :ljut: :kmeee: Nase zemlje su na najboljem podrucju na svetu, nismo toga ni svesni, sta nam je Bog podario time samo sto moze sve da nam nikne sta god posadili. :bravo:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zec Vice » pon lip 11, 2012 15:53 pm

markiza je napisao/la:
Pa pokusacu to ovde da nadjem al s' obzirom da je Finska zemlja kamena i vode :belj: cisto sumnjam da ce oni znati uopste sta je neven ili majcina dusica itd. zato sam i pitala da li moze da se daje iz kesica caja jer ovde ima stvarno dosta cajeva i u prodavnici a i u apoteci ali kad to ne smem :sad: onda moram prvo da vidim dal' uopste postoji takva prodavnica u kojoj se mogu naci prirodno susene biljke.
Inace ima i puno sume al tu mogu naci brusnice i borovnice a sve ostalo su neke otrovne biljke, pa sve sto moze iz kamena da nikne, mahovinu ne mogu dati zeki da ruca. Kad nema nista drugo :ljut:

ma samo moras naci prodavaonice :) a brusnicu i borovnicu pazi da nisu zalijevane nekakvim kemikalijama ako mislis u vrtlu traziti,a u sumi cisto sumnjam da su zalijevane :D svejedno treba pripazit
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » pon lip 11, 2012 16:39 pm

Hvala na savetu, pa videcu da to cudo nadjem :D a sto se tice borovnica i brusnica to jedino iz sume uzimam i posto prvo isprobam na sebi ako se meni nista ne desi onda nece ni zeki :zubko:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lu-Lu » pon lip 11, 2012 17:00 pm

Ovaj recept mi se cini bas super :thumbup: .Cim sakupim sve sto mi bude trebalo pokusacu ga napraviti.Mixazeko hvala sto ste ga podijelili s nama :)
So,you wont adopt,because you want to know where your pet come from-
We all come from the same place,
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mixazeko » pon lip 11, 2012 18:39 pm

markiza je napisao/la:Nase zemlje su na najboljem podrucju na svetu, nismo toga ni svesni, sta nam je Bog podario time samo sto moze sve da nam nikne sta god posadili.

Ovo samo jos nasi politicari da shvate :thumbup:
Lu-Lu je napisao/la:Ovaj recept mi se cini bas super :thumbup: .Cim sakupim sve sto mi bude trebalo pokusacu ga napraviti.Mixazeko hvala sto ste ga podijelili s nama :)

Drago mi je da vam se svidja. Pa ja sam naveo ove biljke kao primer nemorate sve njeh naravno da imate.
Mixazeko

PostPostao/la Leonarda » pon lip 11, 2012 22:11 pm

Ja sam vec svom pravila zeko-kolacice i lud je za tim :P Stavila sma unutra jabuke,banane,brusnice,malo sušene koprive,sijeno.A sljedeći put ću dodati i druge sastojke. Moj zeko nije čak ni dočekao da se osuše kolačići ;D
I love my bunny! :)
(\_/)
(='.'=)
(")_(")
Leonarda
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan