SUŽIVOT KUNIĆA I KUNIĆA, UPOZNAVANJE

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Re: SUŽIVOT KUNIĆA I KUNIĆA, UPOZNAVANJE

PostPostao/la wildflower » pet svi 10, 2013 17:50 pm

Idach je napisao/la:Pa ne cistim uvijek u rukavicama, ali stavim rukavicu kada idem mijenjat piljevinu iz wc-a koja je natopljena mokracom... Da, imas pravo, nije mi palo na pamet da joj to mozda smrdi pa zato skace... Inace da ju pohvalim, nakon samo par dana je vec naucila da treba ici u wc piskiti, danas nije ni jednom izvan wc-a...napravila sam dobru foru, stavila sam joj sijeno odmah uz wc i malo u wc tako da kada jede odmah piski i u wc, jedino kuglice jos malo okolo po kavezu ostavlja...nadam se da smo na dobrom putu... :-)

Nemoj koristiti piljevinu. Koristi drvene pelete, puno su bolji od piljevine koja kada upije mokraću smrdi a i ostaje mokro dok kod peleta, mokraća se upije u njih, osuše se i ponovno ukrute. Jednostavnije je za čistit i više je higijenski.
Vreća od 15 kg dođe oko 25 kn. Ima ih za kupiti u svim većim centrima poput Bauhausa...

Piljevina im može samo probleme stvoriti, ući u dišni organ, zabiti se u šapice...općeniti piljevina za kuniće se ne preporučuje.
wildflower
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Idach » pet svi 10, 2013 19:19 pm

I koristim te pelete samo sam se zabunila pa napisala piljevina... To mi je odlicna stvar jer se nista ne ljepi, a i ne osjeti se miris.. :-)
Jeste culi za one nove pelete, sa uskoro trebaju izaci na trziste, stvar je u tome da kad ih jednom stavis, ne treba se mijenjati oko 2 mjeseca i nema mirisa. Unutra su neke bakterije koje se hrane urinom... evo neki dan to cula od jednog naseg covjeka koji je to patentirao, kaze da se koristi za sve zivotinje...
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sub svi 11, 2013 19:17 pm

iskreno ne bih htjela imati nista sto se ne mora mijenjati 2 mjeseca
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Idach » sub svi 11, 2013 21:30 pm

I meni je to malo cudno jer sam veliki cistunac, al evo dobila sam jednu vrecicu toga i sad vec nekoliko dana je ok, uopce se nista ne osjeti iako su i oni obicni peleti izuzetno dobri, super upijaju i ne moraju se mijenjati svaki dan..
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sub svi 11, 2013 23:05 pm

jel mozes prepisati sastav?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Idach » ned svi 12, 2013 9:04 am

Ja sam na zalost bacila tu vrecicu u kojoj sam dobila, ali evo linka, nasla sam prezentaciju na netu: http://www.slideshare.net/akordev/glavn ... ntacija-hr
Unutra ima i nekih ljekovitih biljaka i ne djeluju stetno na disni sustav... Covjek se zove Matija Volner pa malo jos proguglaj...
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la Pupy25 » pon svi 13, 2013 16:39 pm

Ako netko ima, neka mi kaže kako bi se slagali veliki orijaš i mali patuljasti kunić? Inače, orijaš bi bio beba, a moja kunićica je draga prema svima (psi, mačke, hrčci, živjela je sa drugim zekanom - ženkom bez problema, ...)
slika slika
Pupy25
Zečić
Zečić

PostPostao/la Idach » pon svi 13, 2013 17:17 pm

Koliko znam kunici se slazu bez obzira na dob i vrstu kunica tako da nebi trebala imati problema... ;-) I najbolja kombinacija je musko-zenski par.
Idach
Kunić
Kunić

PostPostao/la Simbica » sub lip 22, 2013 13:19 pm

Imamo kunica od 3 mjeseca i rado bismo mu pridruzili jos jednoga.

Prije nabave novog, krenula sam citati ovaj topic i moram priznati da ste me malkice obeshrabrili; cupanje, grizenje, dodatno kuglicarenje i zapisavanje, dvije gajbe, odvajanje i sl.

Kako je zecov kod nas tek mjesec dana i prilicno je mlad, ne bi li mu se novi zec jednostavno - samo mogao pridruziti? Npr., dvije zenkice? (ako se pokaze da je ovaj nas zecov zenkica)

Jasno mi je da se preporuca musko-zenski par, ali priroda kunica jeste zivot u grupi (vise jedinki muzjaka i zenki) a ne u paru, pa me buni cijela ta frka oko upoznavanja, odvajanja, tucnjave i inzistiranja na parovima itd. :blink:
Simbica
Kunić
Kunić

PostPostao/la vini » sub lip 22, 2013 14:58 pm

Nikako ti ne bih preporucila istospolni par. To skoro nikad he uspijeva, a iskustvo upoznavanja takvog para moze bit izuzetno negativno, as jako losim posljedicama (istraumatizirani zecovi, pa I fizicke posljedice). S druge strane mjesoviti par se uvijek slozi. Jos nisam cula da nije. Treba samo malo strpljenja, Ali nista strasno. Ovdje ljudi imaju jako puno iskustva, pogotovo moderatori i bilo bi dobro da prihvatis ono sto ovdje pise. To su uvijek dobronamjerni savjeti.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Simbica » sub lip 22, 2013 15:12 pm

Znam da je sve napisano u dobroj namjeri, samo naglas razmisljam i s vama to dijelim :zeko8:

Citam takoder onaj tekst na portylu, vezano za suzivot kunica, i u njemu je prvih nekoliko recenica 'slatkih', a sve ostalo borba i dlake u zraku :lud:

Iz sveg procitanog dalo bi se zakljuciti;
- sterilizacija 1.kunica
- kupnja i kastracicija 2.kunica, drzanje odvojeno 6 tjedana
- upoznavanje na neutralnom terenu
- nered i nevolje
- dozivotno blagostanje :zeko8:

...Ako sam u pravu...? :rolleyes:
Simbica
Kunić
Kunić

PostPostao/la wildflower » sub lip 22, 2013 23:10 pm

Neeeeee, sve ovisi. Mislim naravno da će ispočetka biti više kugličarenja i mokrenja jer ipak tako obilježavaju svoj terotorij. No sve to prestane kroz 10tak dana.
Ispočetka će biti natezanja i uspostavljanja dominacije između njih dvoje dok se ne dogovore.

Sterilizacija/kastracija kunića se preporučuje neovisno o tome hoće li se uzimati još jedan kunić. Prvenstveno radi njihovog zdravlja i hormona.
6 tjedana razdvojenosti slijedi ako se kastrira mužjaka s kojim je nesterilizirana ženka. Ako je obrnuto, nema potrebe za time.

Ako smo svi mi uspijeli to izdržati i napraviti budete i vi, nema ništa ljepše nego vidjeti zaljubljene kuniće kako skupa leže, uređuju jedan drugoga.

Pošto je malo kod vas i beba je, prvo se dobro upoznajte. Upoznajte njegove navike, narav i kada dođe vrijeme kroz koji mjesec, odvedite ga na sterilizaciju i onda tražite drugoga da si uljepšaju život :)
wildflower
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la warped » ned lip 23, 2013 0:08 am

wildflower je napisao/la:nema ništa ljepše nego vidjeti zaljubljene kuniće kako skupa leže, uređuju jedan drugoga

definitivno! još uvijek mi oči znaju zasuziti dok ih promatram kako prekrasno funkcioniraju zajedno i koliko su bitni jedno drugome.
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Simbica » ned lip 23, 2013 5:04 am

wildflower je napisao/la:Pošto je malo kod vas i beba je, prvo se dobro upoznajte. Upoznajte njegove navike, narav i kada dođe vrijeme kroz koji mjesec, odvedite ga na sterilizaciju i onda tražite drugoga da si uljepšaju život :)

To nam je i namjera, ali dok dode to vrijeme za nabavu drugog kunica, upoznajem se s onim sto me ceka :P
Simbica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Firestarter » sri srp 24, 2013 12:33 pm

Krenula sam polako da iscitavam ovu temu, jer mi je jako zao da mi moj zekan bude sam.
Udomila sam ga u petak, tj. spasila sa ulice, nabavila mu kavez i sve ostalo, sad se polako upoznajemo i tako...

Planiram da ga kastriram i da mu nadjem zenkicu da se maze i paze. Sad me zanima, citam o tom upoznavanju i sve,i i zanima me, kad se upoznaju, ako sve prodje ok, mogu li biti u jednom kavezu?
Koje su dimenzije tog kaveza, da im ne bude tijesno?

Razmisljam intenzivno o ovome, iako ovog zeku imam manje od sedmicu dana srce mi se cijepa kad se sjetim da je sad sam. A danas je prvi dam od kako je dosao da nisam kuci duze vrijeme.
Firestarter
Kunić
Kunić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan