Novi zeko-nekoliko pitanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Novi zeko-nekoliko pitanja

PostPostao/la nala123 » sub ožu 22, 2014 12:36 pm

Bok

Prije tri dana kupili smo malenog patuljastog zeca. U dućanu su nam rekli da ima 3 mjeseca. Opremili smo se sa svime potrebnim. Pročitali sva uputstva itd.
Imam još nekoliko pitanja. Htjela bi da zeko bude kućni i da dijeli s nama dnevni boravak, ali kavez koji smo dobili od prijatelja je stvarno prevelik ( 1,5m x 1 m plus pripadajuća drvena kućica koja se montira na ulaz) i to je trenutno montirano na poluzatvoreni balkon. Voljela bi da tu boravi kada smo mi na poslu i uvečer, a tijekom dana s nama u kući. Hoće li ta to previše zbuniti? Da li je još prehladno da po noći spava vani? Zadnjih nekoliko večeri spava u pastićnoj kutiji u sobi s mojim sinom.
I još on svoju posudu za obavljanje nužde s pijeskom koristi kao krevet, a nuždu obavlja po sredini kaveza.
nala123
Kunić
Kunić

Re: Novi zeko-nekoliko pitanja

PostPostao/la zeko Simba » pon ožu 24, 2014 17:51 pm

Kavez nije prevelik, baš naprotiv, kako treba je. On može boraviti i vani ako je na to naučer, ali kako je tek kupljen, za početak ga ne bi stavljala van jer oni ne podnose razlike u temperaturi. AKo boravi vani mora mu njegoa nastamba biti dobro izolirana od hladnoće, kuše, vjetra, a pogotovo vrućine ljeti.
To s wc-om je normalno, mnogo njih spava u wc-u, a piški na nekom drugom mjestu. Možda da mu se wc premjesti na mjesto gdje obavlja nuždu...
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la nala123 » uto ožu 25, 2014 21:22 pm

Hvala na odgovoru.
Držimo ga trenutno u kući jedino preko dana dok smo mi na poslu je vani na polu zatvorenom južnom balkonu u kavezu ima i sunca i hlada. Ali s wc nikako na zelenu granu. U kući je bio našao svoj kut i držao ga se ali jučer je otkrio da može skočiti na kauč i ponaša se da mu je to wc. nekoliko puta sam ga uspjela spriječiti i premjestiti u kutiju s pijeskom, ali većinom čistim za njim. da li je to neko obilježavanje teritorija i postoji li način da se zeki ukaže kad nešto pogriješi?
nala123
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sri ožu 26, 2014 13:42 pm

Ja u sobi od 14 m2 imam 2 kaveza od 100x50..sto znaci poluzatvoreni balkon? zeku se moze drzati maksimalno u lodi u kojoj nije puno toplije ili hladnije od stana ako ga se misli unositi u stan..premjestanje zeke na balkon po noci i dok si na poslu pa unosenje u stan stvara prevelike temperaturne razlike i riskira se time da se zeko razboli..dakle ili drzati zivotinju vani ili unutra..s time da smatram da ako je nekome problem imati zeku u stanu da si ga onda nije niti trebao nabavljati..nije to bicikl
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la nala123 » sri ožu 26, 2014 20:55 pm

Veliki balkon s jednom stranom samo otvorenom. nema vjetra ni kiše ni propuha. kuću više ne grijemo jer nitko od ukućana nije ni približno zimogrozan tako da po danu nema nikakve razlike u temperaturi, naprotiv na balkonu je ugodnije. Zeko je noću u kući, ali kavez ne može niti kroz vrata proći,nije tipićni kavez iz pet shopa, ručno ga je čovjek napravia, a nisam baš trenutno u financijama da kupujem manji kavez, učili su me da se poklonjenom konju ne gledaju zubi.
Nisam navikla da se na mene viče, i nikada nisam zapostavljala životinje. Dok sam živjela u kući s velikim vrtom imala sam i mačku i psa . Sad u manjem prostoru dugo sam vagala koju životinju mogu priuštiti. Imam dijete od 4 godine i želim da odrasta uz kućnog ljubimca i da se nauči biti odgovorno. Sa kunićem se prvi put susrećem kao s kućnim ljubimcem i oduševljena sam njime. Vrlo brzo se navikao na nas i imamo problema samo s njegovi vršenjem nužde na mom kauču.
znam metode za dresiranje psa i mačaka, ali nigdje ne mogu naći savjete za dresiranje kunića (iako svi mi tvrde da se daju dresirati). I samo tražim savjet da i mi i on budemo što sretniji
nala123
Kunić
Kunić

PostPostao/la Sendi » sri ožu 26, 2014 21:19 pm

nala kunica mozes disciplinovati samo ce ti biti potrebno dosta vremena i strpljenja, ja sam moju pocela uciti da dolazi na poziv i kada to nauci onda cemo poceti da ucimo da udje u kavez. Ovaj tekst sam nasla na jednom sajtu nadams e da ce ti posluziti :P
Odazivanje na ime

Ako dozvolite kuniću da se kreće po većem dijelu stana ili kuće poželjet ćete da dođe kada ga pozovete. Tako ćete ga moći pronaći ako se skriva ili ako ste zabrinuti za njegovu dobrobit.
Kunići se mogu izvježbati da dođu na poziv ako ih za to nagradite nekom poslasticom. Morate otkriti što je to što vaš zeko najviše voli (blitva, komadić jabuke, ...) i time se koristite kao mamcem.

Slijedite sljedeće korake:
Spustite se na pod blizu Vašeg zeca.
Ponudite slasticu.
"(Recite ime Vašeg kunića), dođi!" - Kunić će vidjeti ili nanjušiti poslasticu te će doći k Vama. Još uvijek neće shvatiti da ste ga zvali, ali ako ovaj postupak stalno ponavljate povezat će svoje ime i "dođi" s dobivanjem omiljene poslastice.

Skok

Svog kunića možete naučiti da skoči na komad tapeciranog namještaja na Vaš zahtjev (netapecirani može biti previše skliski). Naravno, ovo ga naučite samo ako želite da kunić hoda po kauču. Ako ga radije želite zadržati na podu, preskočite ovo.

Slijedite ove korake:
Držite poslasticu na kauču u vrijeme kada kunić ima "slobodnog" vremena i skakuće i istražuje naokolo.
Kada se približi kauču provjerite vidi li on poslasticu (tako je držite na mjestu gdje ju zec može dohvatiti stojeći samo na stražnjim nogama i prednjim šapicama na kauču).
Recite ""ime kunića", hop gore!" (ili ako Vam je draže, tapkajte drugom rukom po rubu kauča kao signal).
Iako je kunić ostao na zadnjim nogama i nije skočio gore, dajte mu poslasticu kako bi je on povezao s kaučem.
Kada zekan počne reagirati na poslasticu i naredbu svaki put bez iznimke, poslasticu možete držati sve dalje na namještaju (tako će kunić stvarno morati doći do nagrade)
Na kraju, zeko će skakati gore na kauč kada god ga pozovete, pod uvjetom da nije previsok za njega. Potrudite se dati naredbu prije nego zeko skoči po poslasticu. Želite da poveže svoje ime i "hop gore" ili tapkanje rukom po namještaju s dobivanjem nagrade.
Kada kunić skoči gore, nježno ga pohvalite i počeškajte po mjestu po kojem to voli, za vrijeme dok uživa u nagradi.
Napokon, možete nagradu i isključiti, jer bi naredba rječju ili pokretom trebala biti dovoljna da Vam se kunić pridruži na kauču. I Vaš kunić može sam skočiti natrag na pod, a pomaganje u tom može biti više štetno.

Naredba: sjedni

Još jedan zgodan trik kojim ćete impresionirate gledatelje je da Vaš kunić sjedne na naredbu. Ovaj trik je prilično lagan zekanu jer kunići prirodno sjede na stražnjim šapama dosta vremena.

Započnite vježbu kad kunić ima sve četiri noge na podu.
Stavite poslasticu između prstiju ruke i rukom dođite kuniću iznad glave.
Recite "(ime kunića), sjedni!"
Kada se kunić digne na stražnje noge dajte mu poslasticu i verbalnu pohvalu.
Nakon što se kunić počne dosljedno dizati na verbalnu naredbu, možete početi uklanjati poslastice (davati mu nagradu svaki drugi, treći put).
Još neko vrijeme, kunić će se dizati zbog nagrade, a slijedeći put, bez poslastice, neće. No nakon nekog vremena kunić će se dizati samo kad čuje svoje ime i "sjedi".
Ovisno o tome kako trenirate Vašeg kunića, kunić može izvesti trik nakon samo nekoliko treninga ili nakon nekoliko tjedana vježbe.

"Idi u kavez"

Možete kunića osposobiti da ide u svoj kavez, ili kutiju za putovanje na verbalnu naredbu. Ako ga želite utrenirati da to radi, pobrinite se mu je ugodno unutar njega.

To može biti zgodan trik, jer Vas može poštediti nevolje kada želite da uđe u kavez preko noći ili u kutiju za putovanje. Ovaj trik bi se trebao vježbati u ono vrijeme kada kunića nikuda ne vodite ili preko dana kada ga ne zavarate na duže vrijeme. To će Vam omogućiti fleksibilnost u procesu obuke.

Uzmite komadić omiljene poslastice Vašeg kunića.
Stavite zeca blizu otvorenog kaveza.
Recite "Idi u kavez!" dok ga mamite poslasticom unutar kaveza. Pobrinite se da kunić vidi poslasticu koja je u kavezu.
Nakon što je kunić ušao unutra dajte mu poslasticu. Kada kunić shvati što hoćete od njega, možete jednostavno staviti nagradu u kavez i tada mu dati naredbu. Ako kunić ne ulazi na naredbu, nemojte mu davati nagradu ili ga sami stavljati u kavez. On mora sam povezati dobivanje poslastice s ulaskom u kavez ili prijenosnik.

Vrtnja u krug

Ovo je vrlo zabavan trik za pokazivanje ostalima. Izaziva smijeh i nije pretežak za Vašeg ljubimca.
Prvo trebate kunića smjestiti u idealnu okolinu i biti sigurni da nema stvari koje bi mu ometale pažnju. Što je okolina mirnija, to će kuniću biti lakše. Kunići su vrlo osjetljivi na mirise, pa se nemojte prskati parfemima (prostor također).
Pokažite zecu poslasticu.
Nakon toga, počnite je vrtiti oko kunića. U početku kunić će biti zbunjen. Nakon što Vam zec otprati ruku, dajte mu nagradu. Ovo je početak izvedbe trika.
Ponovite vježbu nekoliko puta dnevno. Neka Vam zeko prati ruku s poslasticom.
Kada kunić dobro izvodi ovaj prvi dio vježbe, kružite rukom oko njega bez poslastice. Ako zeko ne izvede trik, nemojte ga nagraditi.
I to je to.
slika
Sendi
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » pet ožu 28, 2014 14:23 pm

nala123 je napisao/la:Veliki balkon s jednom stranom samo otvorenom. nema vjetra ni kiše ni propuha. kuću više ne grijemo jer nitko od ukućana nije ni približno zimogrozan tako da po danu nema nikakve razlike u temperaturi, naprotiv na balkonu je ugodnije.

Govorim ti o mjesecima u kojima su velike temperaturne razlike, a ne o tome kako je sada.
nala123 je napisao/la: Zeko je noću u kući, ali kavez ne može niti kroz vrata proći,nije tipićni kavez iz pet shopa, ručno ga je čovjek napravia, a nisam baš trenutno u financijama da kupujem manji kavez, učili su me da se poklonjenom konju ne gledaju zubi.

A kako je onda dosao na balkon? :rolleyes:
nala123 je napisao/la:Nisam navikla da se na mene viče, i nikada nisam zapostavljala životinje.

Ne znam tko je vikao? Ne kazem da zapostavljas zivotinje nego da zivotinjama nije mjesto na balkonu :zmirko:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la nala123 » pet ožu 28, 2014 18:20 pm

Na balkonu je kavez i ne može ući u kuću, kad smo mi u kući pn je cijelo vrijeme slobodan da šeta po dnevnom boravku koji je 100 % siguran, ima svoj mali kut gdje mu je posudica s pijeskom voda i hrana, trenutno se boji na pločice i voljela bi da tako ostane, iako ga ne ispuštamo iz vida.
Noć je problem i radni dan jer nas 5-7 h nema, a u kući imamo trenutno smiješno mali kavez i smatram da ne može u njemu biti pola dana. do zime kad su temperaturne razlike vidjeti cemo.

Ne kazem da zapostavljas zivotinje nego da zivotinjama nije mjesto na balkonu :zmirko:

Mislim da životinjama nije mjesto ni u kući, pa eto.... Sretnije bi bile u vrtu
nala123
Kunić
Kunić

PostPostao/la Sendi » pet ožu 28, 2014 19:11 pm

Draga nala kunicu u vc trebas staviti drveni pelet a ne pesak :zeko2:
slika
Sendi
Zečić
Zečić

PostPostao/la R.R. » pet ožu 28, 2014 19:15 pm

nala123 je napisao/la:Veliki balkon s jednom stranom samo otvorenom. nema vjetra ni kiše ni propuha. kuću više ne grijemo jer nitko od ukućana nije ni približno zimogrozan tako da po danu nema nikakve razlike u temperaturi, naprotiv na balkonu je ugodnije. Zeko je noću u kući, ali kavez ne može niti kroz vrata proći,nije tipićni kavez iz pet shopa, ručno ga je čovjek napravia, a nisam baš trenutno u financijama da kupujem manji kavez, učili su me da se poklonjenom konju ne gledaju zubi.
Nisam navikla da se na mene viče, i nikada nisam zapostavljala životinje. Dok sam živjela u kući s velikim vrtom imala sam i mačku i psa . Sad u manjem prostoru dugo sam vagala koju životinju mogu priuštiti. Imam dijete od 4 godine i želim da odrasta uz kućnog ljubimca i da se nauči biti odgovorno. Sa kunićem se prvi put susrećem kao s kućnim ljubimcem i oduševljena sam njime. Vrlo brzo se navikao na nas i imamo problema samo s njegovi vršenjem nužde na mom kauču.
znam metode za dresiranje psa i mačaka, ali nigdje ne mogu naći savjete za dresiranje kunića (iako svi mi tvrde da se daju dresirati). I samo tražim savjet da i mi i on budemo što sretniji

pozdrav,

stvari su dosta jednostavne.... svome kunicu nemoj raditi ono sto ne bi radila i sebi, pristupaj mu i postuj ga kao osobu. znaci:
- kada tebi bude ugodno prespavati noć na balkonu bez pokrivača, tada je i za kunica OK. a sve do polovine 5. mjeseca za takve stvari nije vrijeme.
- kunic se ne dresira, on se odgaja isto kao i dijete. kada naraste, tada se prema njemu odnosi kao prema odrasloj osobi.
- kada vec "kupis" neko stvorenje, tada imas odgovornost i tvoj vlastiti komod pada u drugi plan. to sto nemas adekvatan kavez ili dovoljno mjesta, nije kriv kunic nego ti, i jedino rjesenje je da nekako skupis ili posudis novce i kupis kavez koji odgovara. sva druga rjesenja mogu napraviti sretnijom samo tebe, ali ne i kunica.
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la R.R. » pet ožu 28, 2014 19:20 pm

Sendi je napisao/la:
Naredba: sjedni

Još jedan zgodan trik kojim ćete impresionirate gledatelje je da Vaš kunić sjedne na naredbu.

Vrtnja u krug

Ovo je vrlo zabavan trik za pokazivanje ostalima. Izaziva smijeh i nije pretežak za Vašeg ljubimca.

ne mogu vjerovat da ovo čitam!!! kunici nisu tu za impresioniranje i nasmijavanje gledatelja i za vrtnju u krug!!!!!! ne radite budale od zivotinja, nego im pristupajte sa postovanjem.
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la Sendi » pet ožu 28, 2014 19:40 pm

R.R. taj tekst je iskopiran sa jednog sajta i ja ga nisam pisala, a nisam imala vremena da obrisem delove teksta.!!!!! Ja prva nikada ne bih svog kunica ucila da dodje na poziv ili da udje u kavez da bi impresionirala druge ljude. !!!! Smatram da u treniranju kunica nema nista lose i ako treniras kunica ne znaci da pravis budalu od njega!!!
slika
Sendi
Zečić
Zečić

PostPostao/la R.R. » pet ožu 28, 2014 20:46 pm

Sendi je napisao/la:R.R. taj tekst je iskopiran sa jednog sajta i ja ga nisam pisala, a nisam imala vremena da obrisem delove teksta.!!!!! Ja prva nikada ne bih svog kunica ucila da dodje na poziv ili da udje u kavez da bi impresionirala druge ljude. !!!! Smatram da u treniranju kunica nema nista lose i ako treniras kunica ne znaci da pravis budalu od njega!!!

U redu Sendi. Samo drugi put izbrisi te dijelove da netko tko to procita ne bi dobio kakvu blesavu ideju.

Sto se tice komunikacije sa kunicem, ja im uvijek lagano zvizducem kad im dajem jesti pa ih tako pozovem ako su negdje skrivene. Isti zvizduk koristim samo ako zelim da dodju do mene da im nesto dam. Naucile su sto znaci 'bravo', sto znaci 'ne', sto znaci 'ajmo kuci' kad je vrijeme za spavanje i kojoj od njih se obracamo kad izgovorimo neko ime.
Kunici su pametna i svojeglava stvorenja koja vole svoje navike, pa je vazno odredjene stvari raditi u isto vrijeme i na isti nacin. Tako po samo jednom pokretu, pogledu ili zvuku u odredjeno vrijeme, znaju sto se od njih ocekuje ili sto slijedi. Ako covjek zaboravi na tu radnju, kunic ce cesto sam obaviti svoj dio.

Bitno je da se ima dosta strpljenja. Ako se kunic zbuni ili prepadne, treba mu nesto vremena da dodje sebi, pa ga tada treba pustiti u miru.
R.R.
Zečić
Zečić

PostPostao/la Sendi » pet ožu 28, 2014 21:19 pm

Naravno da je potrebno dosta strpljenja i najvise ljubavi.Moj maleni uvek u isto vreme ima dorucak rucak i u isto vreme ide spavati (kada se uspostavi dobar ritam onda nema ni lupanja po kavezu nocu), uvek se pre spavanja igramo jurice ,on me sam zove da se igramo tako sto skakuce oko mene.Mnogo su pametni i divni.
slika
Sendi
Zečić
Zečić

PostPostao/la R.R. » sub ožu 29, 2014 20:01 pm

Sendi je napisao/la:Mnogo su pametni i divni.

da, to su posebna stvorenja :blush:
R.R.
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan