HITNO POMOC!!!! - zubi

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

HITNO POMOC!!!! - zubi

PostPostao/la Marincica » ned srp 19, 2009 22:55 pm

Molim vas ako neko moze da mi pomogne ili nesto predlozi...Imam kunica koji ima problema sa zubicima tj:zubi su mu prerasli i sve bi bilo OK da u mom gradu ima veterinar koji se bar malo razumije u kunice...Isla sam vec jednom u Sarajevo na Veterinarski fakultet i mogu reci da mi je doticna veterinarka samo uzela pare a bas nista uradila povodom zubica...A danas mi se desio jos veci problem,zubi su mu se zaglavili prilikom grickanja resetki na kavezu tako da je sam sebi otkinuo gornji zub iz korjena...sada ne moze da jede a i suzi mu oko, tako da me strah da mu se nije povrijedio suzni kanal...Ne znam sta da radim i mogu li mu ja sama pomoci jer izgleda da u BIH nema veterinara koji zna ista o kunicima :sad: :sad: :sad:
MOLIM HITNO POMOC!!!!
HVALA :sad:
Marincica
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned srp 19, 2009 22:58 pm

Na forumu imamo ovu preporuku u vezi veterinara

SARAJEVO

Veterinarska stanica “VETLIFE”

Andrej Krasni dr.vet.med.
Hajrudina Šabanije 2
71000 Sarajevo, BiH
Tel/Fax: + 387 33 23 53 33
Mob: + 387 62 34 03 03
E-mail: vetlife@vetlife.ba
www.vetlife.ba
Preporuka: LeLa
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dina » pon srp 20, 2009 0:45 am

nadam se da ce sve biti u redu sa tvojim zecom :)

ako bude... drugi ce mu izrasti za oko pola godine. I ako ima problem sa prebrzim rastom zubica, stvarno mora vet da mu ih sece, jer moze da ugine... daj mu sto vise cvrste hrane i grancica da gricka.
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Bibi » pon srp 20, 2009 9:59 am

Ako ne bude mogao da jede obavezno ga hrani na spric.

Evo da ne trazis sada po forumu:

"HRANJENJE SA ŠPRICU

Kada vam kunić prestane jesti morate ga hraniti sa špricom. To znači da trebate izmiksati hranu i davati je kuniću kroz veliku špricu. Vaš kunić bi ovu proceduru mogao vrlo mirno proći kod veterinara, ali će se naj vjerojatnije opirati kada to pokušate kod kuće.
Hranjenje sa špricom je zapravo umjetnost i znanost i treba praksu, strpljenje i kreativnost da bi naučili kako to izvesti. Ipak, obečajemo vam da može biti učinjeno i da znanje o hranjnju sa špricom ponekad čini razliku između života i smrti.

OPREZ: Hranjenjem na špricu vaš kunić može inhalirati hranu sa ozbiljnim posljedicama ili čak smrću.

Nemoj te kunića siliti, pustite ga da guta. Budite strpljivi, štrcajte lagano radije nego brzo.
Standardni recept je pola šalice hrane izmiksno u mikseru sa šalicom vode i jednom žlicom acidofila. Sve ubacite u mikser i miksajte dok se ne napravi kaša. Napunite špricu sa smjesom, stavite kunića na stol. Možete kunića zamotati „kunić palačinku“:
1. okrenite ga prema desno (ako ste dešnjak)
2. obuhvatite ga lijevom rukom
3. recite mu da je najslađi kunić
4. uzmite špricu desnom rukom
5. stavite mu u kut usana
6. kada je šprica u ustima okrenite ju prema van (prema zubima) tako da ne bi udahnuli hranu. Lagano štrcajte puštajući ga da guta da im ne bi hrana ušla u pluća.
7. davajte im lagano dok zvaču
8. bodrite ga čitavo vrijeme
9. obrišite hranu sa stola i zidova i ponovo napunite špricu
10. kada ste mu dali dovoljno mu ostatke sa lica tako da mu se ne skore na dlaci i ostanu iduća tri mjeseca.
Neki to rade držeći kunića lijevom rukom samo pazite da ga ne stisnete prejako.

Lady Stardust:
Princip mjesavine koja se daje na spricu je da ga napucas sa sto vise kalorija:

- smeljes ono sto inace jede (suhu hranu) u mlincu
- sijeno nemoj stavljati jer stopa spricu a ima malu prehrambenu vrijednost
- dodas nesto tekuce (frutek ili hippo kasicu od mrkve, banane jabuke, sok od ananasa, kamilicu...)
- dodas probiotik - npr. Pro-digest
- mozes dodati maltice ili santaline ako imas, ili vitamina u kapima
- sve to izmjesas, napunis u sprice i daj mu cca 8 ml u jednom obroku
- mozes mu izmedju hrane dati malo vodice ili soka od ananasa
- mozes mu dati jednu spricu cca 2 ml Calo-pet paste - to je visoko energetska pasta za zivotinje koja se daje kada ne mogu jesti. Ima za kupiti u veterinarskim apotekama i 200 ml kosta oko 70 kn

Ja Blixu hranim 2 puta dnevno da ju ne maltretiram previse. Ostalo vrijeme ima ponudjenu svu hranu"
kopirano odavde-http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=11

Evo i ovo, tu imas o zubima -> http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=75
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » pon srp 20, 2009 14:11 pm

BIH je vrlo velika, mogla bi preciznije reći lokaciju tako da te znamo kuda uputiti.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Marincica » pon srp 20, 2009 21:29 pm

ja sam u Zenici,ovdje ima veterinar Gladan kojeg sam vec zvala ali kaze da nema nikakvog pribora za kunice kao ni za zube...
Marincica
Kunić
Kunić

Re: HITNO POMOC!!!!

PostPostao/la micika » sub lip 05, 2010 3:02 am

izvinite da li netko moze da mi kaze sta se desava sa mojim zekijem..jutros kada sam ustala on je lezao na ledjima sa nogicama u zraku..mnogo sam se uplasila..citala sam da je to znak da je sretan, ali sam morala da jos jednom provjerim da li to moze znaciti i nesto drugo.. :( :blink: :wink:
micika
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » sub lip 05, 2010 3:09 am

Da li jede, pije i kaki normalno?

Mislis ovako izvaljen? :hm:

slika

Uploaded with ImageShack.us

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la micika » sub lip 05, 2010 7:11 am

da, kaki, piski, jede..sve je normalno.. .. evo sada je bas veseo,skakuce..ali me bas uplasio kada sam ga vidjela u takvom polozaju..bas kao na Vasoj slici,ali mislim da je jos malo vise na ledjima bio..ali to je ta poza..citala sam da moze zauzeti i taj polozaj, ali ipak sam morala provjeriti ... znaci li to da je sve uredu s njim? :wub:
micika
Kunić
Kunić

PostPostao/la DiN » sub lip 05, 2010 7:47 am

Iz svog iskustva mogu da kažem da je to što je bio na leđima znak potpune sreće. Mislim da ne treba da brineš. Znam da je stresno isto sam to doživio prvi put kad sam svog zekana tako vidio, a posle sam navikao. Čak je Vuk obožavao tako da spava, ali potpuno na leđima sa sve četiri u zraku :happy:
DiN
Kunić
Kunić

PostPostao/la micika » sub lip 05, 2010 8:10 am

hvala puno na informacijama..i ovaj je digao sve cetiri u zrak i spava.. hvala puno jos jednom :) :rolleyes:
micika
Kunić
Kunić

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan