Parenje

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Parenje

PostPostao/la zbokanov » uto pro 11, 2012 21:40 pm

Pozdrav svima!
Nedavno sam nabavio odrasli par malih ovnolikih madagaskar i volio bih uskoro dobiti mlade. :)
Prije dva dana sam pokušao staviti ženku kod mužjaka. Neko vrijeme je bježala po kavezu i nakon 15-ak minuta napokon su to odradili. Nakon 6-7 sati sam htio ponoviti proces ali je ženka prvo bježala po kavezu a onda i napala mužjaka pa sam je odvojio. Trebam li sad čekati 15-ak dana da provjerim je li skotna ili je pametnije ponovno ih staviti zajedno?
zbokanov
Kunić
Kunić

Re: Parenje

PostPostao/la ars » sri pro 12, 2012 9:24 am

Pričekaj mišljenje iskusnijih, ali mislim da kad ženka napada i odbija mužjaka nakon parenja mu daje do znanja da je "obavio" posao. Tako sam negdje čitala.

Ali imam pitanje - zašto parenje? Koliko znanja imaš o parenju kunića? Imaš li uzgojnu dozvolu? Što će biti s malima kasnije, idu u oglasnike ili po pet shopovima?

Sad ako je kunica skotna što je tu je, dobit ćeš potrebnu pomoć na forumu, imamo par uzgajivača i par iskusnih ljudi oko toga koji će ti dati savjete, ali molim te nemoj ih više pariti jer time se pridonosi neodgovornim kućnim uzgojima koje na forumu ne podržavamo niti oglašavamo udomljavanje takvih mladunaca, iz više razloga od kojih je najvažnije neznanje o njihovom genetskom porijeklu, brizi za skotnu kunicu i kasnije mladunce i slično.
Ovdje se zalažemo za kastraciju/sterilizaciju i život u paru bez nepotrebnog parenja.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zbokanov » sri pro 12, 2012 23:44 pm

Mladunci će ostati kod mene, mada mi se već nekoliko uzgajivača javilo da ih žele kupiti. Na kastriranje ne volim ni pomisliti (očito si žensko čim se zalažeš za to :) ). Što se tiče porijekla, oboje je čistokrvno, tetovirano, nisu u srodstvu i nabavljeni su od provjerenog uzgajivača.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet pro 13, 2012 0:01 am

kakve veze ima jel ona zensko ili nije s kastracijom? sta su nasi decki, a i mnogi vlasnici kastriranih i steriliziranih kunica, macaka i pasa manje musko od tebe?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 0:46 am

Ako su se oni odlučili za taj potez, vrlo vjerojatno.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 0:47 am

Ili možda nemaju srca.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la Bijou » čet pro 13, 2012 8:06 am

Više srca imaju vlasnici koji su svoje zecove sterilizirali ili kastrirali nego ti koji ih želiš parit i uzgajat bez znanja i stručnosti o tome.
Bijou
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la ars » čet pro 13, 2012 8:56 am

zbokanov je napisao/la:Mladunci će ostati kod mene, mada mi se već nekoliko uzgajivača javilo da ih žele kupiti. Na kastriranje ne volim ni pomisliti (očito si žensko čim se zalažeš za to :) ). Što se tiče porijekla, oboje je čistokrvno, tetovirano, nisu u srodstvu i nabavljeni su od provjerenog uzgajivača.

Ja se zalažem za sterilizaciju I za kastraciju, pa tek toliko da znaš sterilizacija kod ženki je kompliciranija i opasnija nego kastracija kod mužjaka. I da, svejedno se zalažem za to, jer unatoč tome što je to sve prirodno i normalno U PRIRODI, oni u stanovima ne žive u prirodi i naša je dužnost da ih prilagodimo tim uvjetima. Sigurna sam da će im biti super kod tebe kad ih sve budeš morao držati odvojeno pošto ni njih vjerojatno ne planiraš sterilizirati. Ili će završiti u loncu možda?

Takvih priča kao što sad ti ovdje lupetaš smo imali milijun već na forumu i vjeruj mi, znam prepoznati kad se netko igra uzgajivača bez da ima ikakvog znanja o njima već po prvoj rečenici. Ali da, ti si jako human kad im ugrožavaš živote a očito je da čak i ja koji sam kompletni laik u tome znam više od tebe, inače ne bi došao ovamo pitati kako da ih uopće pariš. Očito je da nemaš pojma što radiš, i upravo takvi ljudi su razlog zašto ima toliko životinja na cestama i na udomljavanjima.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 9:47 am

Ja sam siguran da ste svi vi jako pametni i sve znate, ali kastriranje nije bila tema ovog upita, baš suprotno. Molio bih vas da mi odgovarate na postavljena pitanja i da se tako, postepeno upoznajemo a ne da mi solite pamet. Na forum sam se registrirao da bih čuo iskustva ljudi koji su pravi uzgajivači i žele pomoći (nadam se da ima takvih). Kuniće sam prestao uzgajati prije 20-ak godina i sad se više ne sjećam detalja. Pročitao sam nekoliko knjiga o kunićima i još nisam nigdje pronašao da je preporučljivo kastrirati kuniće. Osobno nisam gledao kako se kunići ponašaju prije i poslije kastriranja, ali znam da se npr psi ili jarci ponašaju totalno drugačije nakon kastracije (jednostavno im ubije duh). Ja to jednostavno ne želim (niti ću) učiniti bez obzira odobravali vi to ili ne. Na kraju krajeva, da nisam htio imati mladunce ne bih ni nabavljao par.
I samo da naglasim, ja ne živim u stanu.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » čet pro 13, 2012 9:59 am

Ovdje ima par uzgajivača koji za razliku od tebe imaju uzgojnu dozvolu i koji se također JAKO protive divljim uzgojima, tek toliko da znaš.

Dakle nemaš ti šta ovamo dolaziti i govoriti što će tebi tko odgovoriti. Ponavljam, stav kompletnog foruma je da se divlja legla ne podržavaju i da se takvi mladunci ovdje ne udomljavanju.
I svatko ovdje će ti uz tu pomoć i savjete reći i da NE podržava parenje i probati te savjetovati da od toga odustaneš. Zato stani na loptu malo.

Imaš poprilično bezobrazan stav za nekoga tko je došao po savjet. Ovdje tebi nitko ništa nije dužan dati, zato malo se skuliraj za početak. Lijepo sam ti napisala da ćeš dobiti pomoć koja je potrebna kunici da preživi i da odgoji mladunce, kao i svaki pristojni korisnik koji se ne ponaša kao da smo mi ovdje neka služba za odgovaranje na pitanja.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la renata » čet pro 13, 2012 10:48 am

Ponovi parenje nakon 15 dana. Bude li i tada bježala od mužjaka ili se postavljala na njega šapicama, velika je vjeroatnost da je primila trudnoću, te mužjaka vrati u njegov kavez.

Kao uzgajivač imam par pitanja:
Koliko je ženka stara?
U kakve su gajbe zvekani smješteni (dimenzije i dodatna oprema)?
Gdje su gajbe smještene (vani, ili u zatvorenom negrijanom ili zatvorenom grijanom prostoru)?
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la malisa.simba » čet pro 13, 2012 11:16 am

Kastriranje psima ubije duh? Onaj tko to napravi je manje muško od tebe? Kakve gluposti sve ljudi mogu izgovoriti, to je strašno. Vjerujem da su to isto neki kvazi-uzgajivači koji se trgaju za mladunce osobe koja nema pojma o parenju kunića. Da si ti dragi moj pročitao bilo kakvu knjigu o parenju ili uzgoju kunića ne bi postavljao takva pitanja na forumu. Uostalom trebao bi znati da nestručna parenja u mnogo slučajeva vode smrti kako kunici koja ih okoti tako i mladuncima.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 13:39 pm

renata je napisao/la:Ponovi parenje nakon 15 dana. Bude li i tada bježala od mužjaka ili se postavljala na njega šapicama, velika je vjeroatnost da je primila trudnoću, te mužjaka vrati u njegov kavez.

Kao uzgajivač imam par pitanja:
Koliko je ženka stara?
U kakve su gajbe zvekani smješteni (dimenzije i dodatna oprema)?
Gdje su gajbe smještene (vani, ili u zatvorenom negrijanom ili zatvorenom grijanom prostoru)?

Palpaciju ću svakako obaviti prije drugog parenja ali me zanimalo je li normalno da ženka odbija parenje isti dan.
Ženka je starija od godinu dana i već je se jednom kotila a mužjak je star 10 mjeseci.
Svaki zvekan ima svoj kavez dimenzija 115x115 i visine 60 cm. Pola kaveza ima mrežasti pod a pola daske. Imaju automatske pojilice, hranilice i sjenike. Kavezi su u podrumu kojeg trenutno ne grijem jer ima temperaturu od 10-ak stupnjeva. Imaju danje svjetlo i štednu sijalicu. Većinu dana imaju mir i tišinu kad se igraju sa svojim igračkama ili izležavaju.

malisa.simba je napisao/la:Kastriranje psima ubije duh?

Ako to nisi nikad primijetio/la onda bar malo pročitaj zašto su svi radni psi kastrirani. Nakon kastriranja to je drugačija životinja. Više se ne ponaša isto.

Pročitao sam na jednom forumu sljedeći komentar:
Nagon za odrzanjem zivota (a u to spada i nagon za razmnozavanjem) temelj je onoga sto cini zivo bice. Ukratko - ako volite svoju zivotinju, volite je takvu kakva je.

Što se tiče literature, mislim da su knjige Antona Grujića i Romana Kopanjskog jako dobre (naravno, ima i puno dobrih Internet stranica na ovu temu), ali draža mi je interakcija sa ljudima koji su to prošli puno puta pa mogu dati pravi savjet.

ars je napisao/la:Dakle nemaš ti šta ovamo dolaziti i govoriti što će tebi tko odgovoriti.

Imaš poprilično bezobrazan stav za nekoga tko je došao po savjet. Ovdje tebi nitko ništa nije dužan dati, zato malo se skuliraj za početak. Lijepo sam ti napisala da ćeš dobiti pomoć koja je potrebna kunici da preživi i da odgoji mladunce, kao i svaki pristojni korisnik koji se ne ponaša kao da smo mi ovdje neka služba za odgovaranje na pitanja.

Draga ars, ja zaista cijenim dobar savjet i konstruktivnu raspravu koja ima smisla. Na forum sam se uključio jer želim nešto naučiti i upoznati druge uzgajivače. Ali ako ćete me osuđivati odmah prvi dan samo zato što ne želim kastrirati svoje zeke onda zaista nemam što tražiti na ovom forumu. I samo da se zna - na bezobrazluk vraćam bezobrazlukom.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » čet pro 13, 2012 15:18 pm

Ok, mislim da se vidi iz aviona da nisam bila bezobrazna prema tebi niti sam te napadala. Ti si taj koji je meni rekao da sam "očito žensko kad se zalažem za takav stav". To je ne samo bezobrazluk nego i šovinizam. Reagirala sam samo na tvoj post gdje si rekao da neka ti odgovorimo na tvoje pitanje ili neka te pustimo na miru, jer oprosti, ali imamo pravo napisati što mislimo o tome, i uvijek se nadamo da će se osoba predomisliti oko parenja. Napisala sam neki generalni stav koji imamo na forumu oko parenja. Zapravo nije toliko problematična kastracija/sterilizacija, koliko to parenje koje je po meni eto bezrazložan rizik plus bespotrebna proizvodnja novih kunića koji će kasnije proći tko zna kako. Ako će i biti kod tebe svi, morat će biti odvojeni da se ne bi međusobno parili... ako ti imaš uvjete i baš to želiš, ja te ne mogu spriječiti.

Također ovo za kastraciju pasa je notorna glupost, i to će ti potvrditi svatko tko ima iskustva s tim.

Nadam se da će zečevi biti ok, to je sve što ja više imam za reći na tu temu.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la malisa.simba » čet pro 13, 2012 16:49 pm

Spominješ knjige osoba koje pišu o kunićima kao o hrani, a želiš interakciju i savjete osoba koji ih uzgajaju kao kućne ljubimce i koji ih vole kao članove obitelji? Zanimljiv pristup. I ukoliko nemaš pse niti poznaješ osobe koji ih imaju za ljubimce, a koji su kastrirani savjetovala bih da ne citiraš tuđe nekompetentne komentare sa tko zna kakvih foruma. U potpunosti se slažem sa svime što je Ars rekla i držim fige da mališani i mama budu zdravi i živi mnogo godina i također se odjavljujem sa teme.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan