renata je napisao/la:Ponovi parenje nakon 15 dana. Bude li i tada bježala od mužjaka ili se postavljala na njega šapicama, velika je vjeroatnost da je primila trudnoću, te mužjaka vrati u njegov kavez.
Kao uzgajivač imam par pitanja:
Koliko je ženka stara?
U kakve su gajbe zvekani smješteni (dimenzije i dodatna oprema)?
Gdje su gajbe smještene (vani, ili u zatvorenom negrijanom ili zatvorenom grijanom prostoru)?
Palpaciju ću svakako obaviti prije drugog parenja ali me zanimalo je li normalno da ženka odbija parenje isti dan.
Ženka je starija od godinu dana i već je se jednom kotila a mužjak je star 10 mjeseci.
Svaki zvekan ima svoj kavez dimenzija 115x115 i visine 60 cm. Pola kaveza ima mrežasti pod a pola daske. Imaju automatske pojilice, hranilice i sjenike. Kavezi su u podrumu kojeg trenutno ne grijem jer ima temperaturu od 10-ak stupnjeva. Imaju danje svjetlo i štednu sijalicu. Većinu dana imaju mir i tišinu kad se igraju sa svojim igračkama ili izležavaju.
malisa.simba je napisao/la:Kastriranje psima ubije duh?
Ako to nisi nikad primijetio/la onda bar malo pročitaj zašto su svi radni psi kastrirani. Nakon kastriranja to je drugačija životinja. Više se ne ponaša isto.
Pročitao sam na jednom forumu sljedeći komentar:
Nagon za odrzanjem zivota (a u to spada i nagon za razmnozavanjem) temelj je onoga sto cini zivo bice. Ukratko - ako volite svoju zivotinju, volite je takvu kakva je.
Što se tiče literature, mislim da su knjige Antona Grujića i Romana Kopanjskog jako dobre (naravno, ima i puno dobrih Internet stranica na ovu temu), ali draža mi je interakcija sa ljudima koji su to prošli puno puta pa mogu dati pravi savjet.
ars je napisao/la:Dakle nemaš ti šta ovamo dolaziti i govoriti što će tebi tko odgovoriti.
Imaš poprilično bezobrazan stav za nekoga tko je došao po savjet. Ovdje tebi nitko ništa nije dužan dati, zato malo se skuliraj za početak. Lijepo sam ti napisala da ćeš dobiti pomoć koja je potrebna kunici da preživi i da odgoji mladunce, kao i svaki pristojni korisnik koji se ne ponaša kao da smo mi ovdje neka služba za odgovaranje na pitanja.
Draga ars, ja zaista cijenim dobar savjet i konstruktivnu raspravu koja ima smisla. Na forum sam se uključio jer želim nešto naučiti i upoznati druge uzgajivače. Ali ako ćete me osuđivati odmah prvi dan samo zato što ne želim kastrirati svoje zeke onda zaista nemam što tražiti na ovom forumu. I samo da se zna - na bezobrazluk vraćam bezobrazlukom.