Dečko ili cura?

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Dečko ili cura?

PostPostao/la dora13 » čet lip 13, 2013 9:39 am

pozdrav zekoljupcima! :rolleyes:

namjeravam nabaviti kunića, malo čitam po forumu o raznim ponašanjima zekića, pa sad neznam dali bi uzeli dečka ili curku, mislim zbog spolnih nagona.
Kako je to kad se curke tjeraju, dali su agresivne, zločeste?
za dečke znam da se penju i.... :zeko8:
pa me nekak više vuče na curu....
ne namjeravam ga/nju nosit na kastraciju/sterilizaciju, ili smatrate da je to nužno?

zahvaljujem na svim sugestijama i iskustvima!

imala sam zamorca dečka, nije bio kastriran, nije nikoga zaskakivao, pa neznam dali je drukčije ponašanje kod zamorca što se nagona tiče nego kod zekana, al smatram da bi to moglo predstavljati problem....
dora13
Kunić
Kunić

Re: Dečko ili cura?

PostPostao/la altan » čet lip 13, 2013 10:47 am

Dobrodosla :)
I cure i decki naskakuju tako da sto se tog aspekta tice ti je svejedno..cure bi trebalo sterilizirati zbog velikog postotka oboljevanja od tumora maternice, a i jedne i druge ako ih jako muce hormoni..imala sam nekastriranog muzjaka koji nikada nije naskakivao, ali je na kraju svejedno kastriran jer je dobio tumor testisa, na srecu benigni..Ako iz nekog razloga nisi u mogucnosti sterilizirat ili kastrirat zeku onda uvijek mozes udomiti ovdje s foruma zeku koji je vec prosao tu operaciju (a to su gotovo svi koje udomljava Udruga)..isto tako za te zekice mozes dobiti informacije o njihovom ponasanju i jesu i vecina je vec naucena obavljati nuzdu za na to odredenom mjestu..pa eto razmisli..
evo ovdje mozes pogledati zekice koji se udomljavaju viewforum.php?f=9
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dora13 » čet lip 13, 2013 12:40 pm

puno hvala na odgovoru! nisam znala da i cruke skačeju.... :blink:
a , recimo, da se uzme par, braco i seka, ako nisu kastr./ster.dali se oni zaskaču unatoč tome što su braća, il skuže da to baš nejde...? a da,za curke sam znala da postoji velika mogućnost tumora maternice, a kolko je to učestalo kod dečkića da dobiju tumor?
pa zar su toliko osjetljivi?
našla sam već nekoliko zekića za udomljavanje, s ponudama sam opskrbljena....samo još ta krajnja, zadnja odluka ne stoji....
ja bi dva, muž bi jednog....ipak mislim da bi im ljepše bilo udvoje, pogotovo kad nas nebude doma s njima....
pa onda, dali je bolje u paru ili jednog, da se nebi napadali zbog teritorija.....
dora13
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet lip 13, 2013 12:50 pm

brat i sestra ne mogu, kao niti majka i sin niti kcerka i otac..njima je nazalost svejedno..istospolni parovi isto ne bi trebali zbog velike vjerojatnosti da ce se tuci..
...uvijek je bolje imati par jer mi im nikada ne moze nadomjesti drustvo njihove vrste..oni se medusobno ciste, vole, griju..ogledaj samo slikice parova na forumu pa ce ti sve biti jasno..pokazi i ih i muzu :) briga za 2 kunica nije nesto veca nego briga za jednog..a ako ima se ne stignete puno posvecivat onda je bolje da imate par, nego jednog depresivnog, a onda vjerojatno i destruktivno zeku..
Sto se tice tumora kod deckiju manja je vjerojatnost nego kod cura, ali postoji..no kod njih je veliki problem ta frustracija pod utjecajem spolnog nagona..
Uvijek mozes za pocetak udomit recimo kastriranog decka, a onda mu poslje nabaviti curu, kada muz malo omeksa :)
A sto se teritorija tice, s vec uhodanim parom obicno nema nikakvih problema
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dora13 » čet lip 13, 2013 13:53 pm

Hvala jos jednom!puno jako korisnih informacija!
A znaci niti dvije zenkice nesterilizirane nebi trebale zivjti skupa?
A recimo ako imas par,koji se ne moze razmozavati,nema tog naskakivanja uopce?
I dali ima velikih razlika u ponasanju decka i cura?bez obzira dal su kastr./steril.?
Uvijek sam mislila da su decki vise teritorijalni,kakve su zenskice u tome?
Nisu li cure vise privrzene nego decki?il je to individualno.
Ja sam doma s klincem pa imam puno vremena, pa cu imat i za novog clana obitelji,inace si ga nebi ni nabavljali.
Imamo peseka vani,dok sam radila nisam ni pomisljla na ljubimce,da bude sam i usamljen.i crvenouhu kornjacu,zanimljivo kako i ona trazi paznju i drustvo :D
I jos jedna stvar,zamorci!
Dali se moze il nemoze drzat s kunicem?neki kazu da,neki kazu ni slucajno....jasno mi je da su to razlicita bica s razlicitim potrebama,ali cesto sam vidjela da ih drze skupa.il se i oni jednostavno naviknu jedan na drugog.....
dora13
Kunić
Kunić

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan