Pomoć... Nova zekica u kući...

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Pomoć... Nova zekica u kući...

PostPostao/la Bakkar » sri vel 08, 2012 9:24 am

Eto, u nedjelju je napokon stigla Rea, čupavo klupko, preslatko i jako drago. Nabavili smo joj kavez 100x50, unutra ima posudicu sa sijenom, wc (nažalost s piljevinom jer nisam našla pelete), pojilicu (koju ne koristi) i posudicu s vodom, te posudicu sa suhom hranom (Cuni junior). E sad...sve je super, pustimo ju van kad god smo mi doma i sve je super, čak sam se i iznenadila kojom brzinom je "istražila" cijelu sobu obzirom da sam čula da su dosta plahi i da im dugo treba dok se odluče krenuti u "nepoznato", međutim problem je što je svaki put prije nego je hoću izvaditi, ona cijela ukakana!!! Ima kakice u wc-u, po kavezu i u posudi sa sijenom! Čak sam se zabrinula da je proljev jer damica u tome sjedi i onda se to sve zalijepi po šapicama, trbuhu, oko guze, repiću... Kad nađem kakicu sa strane, nije baš čvrsta kuglica, ali je "kompaktna", no ovo na čemu ostane sjediti je užas!!! Što da napravim? Kupati ju ne smijem, to se ne da sve počistiti kako spada (iako je mirna i pusti me da je okrenem na leđa i operem je) i sada već pomalo smrdi! Pokušala sam ošišati malo te dlakice, ali strah me oko guze i repića, a tamo je najgore i to ne da baš dirati!
Trebam li joj maknuti suhu hranu, pa da jede samo sijeno dan-dva? Vidim da sada dosta kombinira, a čitala sam da može biti od te suhe hrane mekša kakica!
Iskusni zekoljupci, molim savjet!!!
Bakkar
Kunić
Kunić

Re: Pomoć... Nova zekica u kući...

PostPostao/la Anby » sri vel 08, 2012 11:01 am

koliko je stara? moguce da nema jos niti dva mjeseca pa joj probava nije "regulirana" kak treba...

a moguce je i da ima vitaminke, znas kako izgleda vitaminska kakica? ako je bas mekana kakica, onda joj forsiraj sijeno, inace imaj na umu, ako manje jede sijena-smanji suhu hranu... uostalom dok je tako mala kakat ce svuda po kavezu, al je zato trebas nauciti, zekani uče ponavljanjem pa joj svako malo pokupi te kuglice i stavi u wc... s vremenom će nauciti...

u svakom slucaju trebala bi joj nabaviti drvene pelete za wc (neznam odakle si ali barem njih imas svugdje uzet, od sjemenarnih, bauhausa itd.) koristenjem drvenih peleta, manje ce se zekica "prljati"... piljevina je inace nezgodna za odrzavanje, lijepi se po sapicama, za krzno, raznosi se po kuci... tako da bi ja sto prije se dala u potragu za peletima...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bakkar » sri vel 08, 2012 13:29 pm

Mislim da nije vitaminska, gledala sam slike u jednom topicu, ne izgleda mi tako! Inače, zekica ima 10 tjedana, nije prerano odvojena. Vidim da radim grešku s kakicom... čim se pokaka po kavezu, ja čistim i nosim van, ne vraćam u wc! Sad ću pokušati s tim! I zdjelicu sa suhom hranom ću maknuti, ponudit ću joj samo navečer malu žličicu.
Piljevina mi je živi užas, ali sad mi je tako... Inače smo u Sisku, imam izbor dva pet shopa :P Jedan inače ima pelete, sad je nestalo i zbog lošeg vremena neće ići u nabavku ovaj tjedan, a drugi ih ne drži uopće (kao ni većinu stvari koje sam pitala :D ). Budem vidjela još u OBI-ju ili Uradi sam, ostalih trgovina tu nema. Ako ništa, u auto i via ZG :)
Muči me to što se sve razlijepi po njoj, a ne bih ju htjela kupati... iako čini mi se da neću imati izbora ako ovako nastavi! Morat ću joj barem guzu isprati pod vodom jer mi to ne da čistiti vaticom!
Bakkar
Kunić
Kunić

PostPostao/la Fiffy » sri vel 08, 2012 14:31 pm

mozes ocistiti vlaznim baby maramicama ili oprati mlakom vodom pa je dobro posusiti rucnikom...mozda nebi bilo lose da uslikas te kuglice pa postavis na forum da iskusniji vide je li rijec o vitaminkama ili necem drugom, i na osnou toga ponude savjete i rjesenja...
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la nikita » sri vel 08, 2012 14:54 pm

Puno sijena joj davati nikako povrće dok ne navrši 6 mj. sve će se to regulirati još je mala.
nikita
Zečić
Zečić

PostPostao/la Bakkar » čet vel 09, 2012 1:12 am

Hvala vam na savjetima i pomoći :hvalaa:
Dođem ja večeras s posla, a cura me čeka s punom gajbom kakice :) Ali ova danas mi je velikim dijelom izgledala kao vitaminska :D Onaj manji dio je opet ostao pod njom (i na njoj) :P
Nije bilo druge nego lagano pranje i nisam mogla vjerovati kako je to super Reica odradila!!! Prala sam joj guzu u bideu, pod laganim mlazom vode, okrenula sam je na leđa u ruku i bez ikakvih problema oprala :zeko3: Nakon toga smo se posušile, čak pred kraj malo i fenom i uopće se nije bunila!
:srce: naše malo
Izbacila sam suhu hranu iz gajbice, dat ću joj sutra popodne malo, sada je samo sijeno ponuđeno i jede ga kao luda... Vidjet ćemo kako će sutra izgledati. Je li njoj dovoljno da ima samo sijeno, neće mi biti gladna?
Inače, moram je opet pohvaliti: kad je puštena vani uopće ne piški niti kaka po tepihu (za sada ne ide dalje od toga), ali po gajbici non-stop gdje god stigne :blink:
Sutra mužić ide za ZG i dobio je zadatak donijeti pelete jer ih u Sisku nema nigdje :(
Mislim da ćemo za dan-dva uhvatiti ritam i priviknuti se jedni na druge, pa će se i kakica ustaliti!
Bakkar
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet vel 09, 2012 1:18 am

Prezivjet ce do sutra :wink: ..a koju suhu hranu jede? ne znam odakle imas zekicu al vjerojatno joj je prelazak u novu obitelj mali sok za organizam..ne znam kakvu je hranu prije jela pa joj mozda tako i od promjene hrane..bilo bi super da vidi netko koji je iskusniji s beba da ti moze rec da li trebas napravit jos nesto
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Bakkar » čet vel 09, 2012 1:23 am

Zekica je od Renate, s foruma :) Jučer je napunila 10 tjedana, a kod nas je od nedjelje. Što se hrane tiče, uzela sam joj Cuni junior, jede i to bez problema, pije dosta vode, sve mi se čini ok, živahna je, skakuće po sobi, mazi se... tako da mi stvarno izgleda da joj treba malo vremena da se organizam oporavi od šoka i puta :) Danas je treći dan s nama i djeluje mi da ide na bolje!
Bakkar
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet vel 09, 2012 1:31 am

A onda super..renata ne hrani svoje srotom i zeke su joj zdrave tako da je vjerojatno do prilagodbe..bitno da ona papa i pije i da se normalno ponasa..vidjet ces sutra kakva ce kaka bit kad bude nocas samo na sijenu
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la renata » čet vel 09, 2012 9:37 am

Je li joj piljevina samo u wc-u ili po cijeloj gajbi?

To kaj joj se lijepi za guzu, nije čudo s obzirom koliko ima čupavo dupe pa se sve primi za dlaku, htjelo-nehtjelo. Da je proljev uzrokovan stresom ili bilo čime drugim, bilo bi ga i kad je puštena po vani, a veliš da vani ne radi ništa (mislim na pišanje i kakanje van gajbe), tak da razloga brizi nemaš. Micanje suhe hrane, dakle da je ostaviš samo na sijenu, je super za reguliranje probave i formiranje čvrstih kuglica jer ako se prenatrpa hranom, zna biti jako puno vitaminske stolice.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bakkar » pet vel 10, 2012 21:48 pm

Evo da javim... IMAMO KUGLICE :hop:
Maknula sam suhu hranu, ostavila ponuđeno samo sijeno i već jučer je bilo super! :) Dam joj navečer jušnu žlicu Cuni-ja, to pojede i dalje opet sijeno, stalno ju čujemo da hrska :)
Sutra idem za Zg po pelete jer ih kod nas nema, a s piljevinom je prestrašno - iako je samo u wc-u, ona to razbaca do pola gajbe :lud:
Inače su svi oduševljeni kako je umiljata, jučer je došla frendu kojeg prvi put vidi i "žicala" ga njuškicom maženje nakon 3 minute mjerkanja :zeko3:
Bakkar
Kunić
Kunić

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan