Problemi s novim zekanom :(

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Problemi s novim zekanom :(

PostPostao/la terminator » sri stu 07, 2012 8:17 am

Pozdrav svima! Nova sam na forumu i prije svega bih htjela pohvaliti čitavu inicijativu udruge te hvala što postoji jedan ovakav forum. :cool:

E sada. Dakle, nakon dužeg razmišljanja, dečko i ja odlučili smo njemu nabaviti patuljastog kunića. I tako, najprije smo se bacili u istraživanje, te sam prije par dana na Njuškalu vidjela oglas u kojima gospodin prodaje "mazne, umiljate patuljaste kuniće, naučene na djecu". Da ne duljim, kunić je stigao i od kad je kod mene s njim samo problemi. Stalno bježi po stanu kad god ga netko pokušava uzeti i prenjeti do kaveza. Ono što me najviše brine i plaši jest činjenica da užasno puno skače za mladunče šest tjedana staro (prijateljica je baš prije mjesec dana nabavila zekana isto toliko starog, koji je kompletna suprotnost od ovog malog terminatora), a ne pije uopće vodu! Pokušala sam mu dati vode na pojilicu, i te pojilice se boji. On je super miran kad stojiš ispred njega, ali čim vidi pojilicu, u stanju te je izgristi. Pokušala sam mu u zdjelicu staviti vode, no ni to ne pije.

Ima li itko neki savjet za mene? U čemu je problem i zašto je zekan mali terminator? Je li to normalno? :zeko4:

P.S: Da, ne moram ni spominjati da mi je pokakio cijeli stan, no već sam istražila kako to zna biti normalno dok si oni ne nađu neki svoj prostor za wc. :zeko7:

Hvala svima na odgovorima :zeko8:

Zabrinuta Nina :(
terminator
Kunić
Kunić

Re: Problemi s novim zekanom :(

PostPostao/la markiza » sri stu 07, 2012 8:57 am

Dobrodosla Nina :blush:
Pa zeko sto skace to je mislim normalno za zeku :wink: to sto se plasi to je takodje normalno samo mu morate prilaziti polako i nikad sa visine niti praviti nagle pokrete. Ako zelite da ga pomazite morate da cucnete pored nejga ili najbolje legnete da budete sa zekom u istoj ravni onda ce se pustiti da ga mazite. Posto je zeko u novom okruzenju verovatno mu treba vremena da se navikne na sve. Vodu mu ostavite u kucici u kojoj boravi a on ce je sam uzeti, al ga nemojte terati on ce sve sam ali posto je bojazljiv verovatno nista ne moze u prisustvu vas nego kad ga niko ne vidi , zeke su jako oprezne :D Meni se takodje u pocetku cinilo da zeko ne pije vodu i kad sam jednom prilikom cula pomeranje kuglice u pojilici znala sam da je pije ali ispred mene nikad je nije pio, tako da za sve treba strpljenja, za wc imate ovde na forumu kako je najbolje da se nauci, ali u pocetku je i moj zeko kakio po svuda ali mislim da je to samo bilo da obelezi teritoriju :blush: posle toga uvek kaki na jednom mestu u kavezu i kad god je po kuci i skakuce kad mu se ide u wc on ode u kavez da kaki i vrati se posle nazad :P tako da verujem i da ce vas biti takav samo treba malo strpljenja :blush: Zelim vam srecu a kasnije mozete staviti slike da vidimo tog malog terminatora :wink:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la terminator » sri stu 07, 2012 12:33 pm

Hvala ti puno na odgovorima, jako si me umirila! :rolleyes:
Danas sam ga uzela u narucje (jako ga je strah, osjetim to) i dala mu da pije vode, i poceo je piti :zeko3:
i sad dok je pojilica u kavezu isto dodje kada je zedan i popije :) sjedim ispred kaveza od jutra, samo ga gledam, hehe :zeko7:

hvala ti puno jos jednom na brzom odgovoru, a naravno, i slikice ce skoro tu :)
terminator
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » sri stu 07, 2012 13:05 pm

evo manje vise je sve markiza odgovorila a tu smo i za sva ostala pitanja.

Koliko je star i kojeg je spola?

Treba paziti kada postane spolno zrel da se ne druzi s s drugim zekom prije kastracije/sterilizacije jer ce biti beba zaca (to se jako brzo dogodi)

Kada se spuste testiti (ako je decko) ili nakon cca 7 mjeseci ako je cura moze na sterilizaciju i onda se nesmetano moze druziti s drugiom kunicemp od uvijetom da se poznaju i normalno druze. I aj drugi zeko bi trebao biti kastriran/steriliziran.

Druzenje dva muska u pravilu nece funkcionirati cim malo narastu i biti ce opaki tucnjava, dvije cure da ali uz upoznavanje od malena, najbolje finkcionira par ai uz obaveznu kastraciju/sterilizaciju

Znaci prvi korak otkriti spol oba kunica pa ond dalje!
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la markiza » sri stu 07, 2012 13:23 pm

terminator je napisao/la:Hvala ti puno na odgovorima, jako si me umirila! :rolleyes:
Danas sam ga uzela u narucje (jako ga je strah, osjetim to) i dala mu da pije vode, i poceo je piti :zeko3:
i sad dok je pojilica u kavezu isto dodje kada je zedan i popije :) sjedim ispred kaveza od jutra, samo ga gledam, hehe :zeko7:

hvala ti puno jos jednom na brzom odgovoru, a naravno, i slikice ce skoro tu :)

Nema na cemu puno lepih trenutaka vam zelim sa malim terminatorom :wink: i ne sumnjam da ce ih biti jer su to zaista predivna mala stvorenja :zeko5:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la terminator » sri stu 07, 2012 20:40 pm

Hvala vam puno curke na savjetima i odgovorima na moja pitanjca :blush:

Zekan je okej, počeo je od danas službeno koristiti sve čari svog velikog kavezića i obilježavati teritorij. :D Znam da ima tema o učenju na wc i upravo ih čitam, imam još jedno pitanjce - dali je u wcu obavezno imati piljevinu i / ili neki drugi sastojak osim same kutije? Držala sam mu danas tamo piljevinu, no zekan voli skakati unutra i ležati na svom drekecu te onda to skupa s piljevinom raznosi svud okolo po kavezu, usprkos mom čišćenju i sakupljanju kuglica te vraćanju u "wc". :D
Razmišljala sam o tome da mu tu piljevinu onda maknem, koliko je to pametno?

edit ovog posta na gornji ulomak: naime, pokušala sam potražiti tu na forumu je li netko imao sličnih strahova, ali ja se jako bojim da će zekan, ukoliko non stop leži u tom svom veceu, možda pojesti svoju kakicu jer stalno nekaj petlja po tome :zeko10: :zeko7: znam da se čini smiješno, ali paranoična sam jako :lud:

I još nekaj - naravno, kako je počeo istraživati svoj novi kavezić, često dođe u kut kaveza, stane se na stražnje nogice i krene grebati po kutu jer bi htio van - čitala sam kako ga je u prvim tjednima najbolje ostaviti u kavezu kako bi se naučio na wc. Međutim, kada to radi, kada se podiže na zadnje nožice, kutovi kaveza su JAKO izgrebani. Mislim, kad kažem jako, mislim na to da se ogrebotine na kavezu baš jakoo vide. Kada sam ga primila, osjetim da ima dosta oštre noktiće i da malo vire iz krzna. Je li to normalno za tako malog zekana i kada bih ga trebala voditi na rezanje noktića? :zeko4:
terminator
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » čet stu 08, 2012 6:29 am

Pise vam za wc, da je najbolje staviti drvene pelete koje imate da kupite u Bauhausu i jos nekim prodavnicama ali ne znam im ime tacno :blush: bas iz tog razloga da ne raznosi piljevinu po svuda :) a za rezanje noktica, ja sam procitala da se ne rezu noktici pre nego zeko napuni 6 meseci e sad ne znam da li je tacna informacija pa sacekajte da se neko iskusniji javi da vam to pojasni :D Inace zeke vole da grebuckaju stalno nesto i da kopaju sapicama to im je u prirodi :P a to da treba drzati zeku zatvorenog da se bolje nauci na wc prvi put cujem :blush: necu da kazem da nije tacno al' mislim da to nema veze, opet sacekajte nekog iskusnijeg za odgovor :D Nisam vam bas nesto pomogla al' ne bih da vas krivo uputim :blush:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la terminator » čet stu 08, 2012 10:27 am

Hvala vam! Ma i mislila sam to kupiti samo što mi Bauhaus nije baš u blizini pa će to još malo pričekati.
Što se notkića tiče, imam istu takvu informaciju, pa sam htjela provjeriti još jednom, za svaki slučaj, jer ovaj mali grebe sve kaj vidi :nowink: bit će veselo kad krene po stanu skakutati :rolleyes:
terminator
Kunić
Kunić

PostPostao/la Bijou » čet stu 08, 2012 11:07 am

Mislim da na par mjesta piše da bi bilo dobro da se prvih dana 2-3 drže u kavezu, a ne par tjedana.
Bijou
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Pahuljica_Ri » čet stu 08, 2012 14:19 pm

Istina je što vam kaže Bijou, dovoljno je prvih 2-3 dana držat zeku u kavezu da nauči da je to njegovo mjesto, kasnije ga možete počet puštat. Drvenih peleta ima i u Baumaxu i u još prodavaonica, ovisno o gradu. Odakle ste vi?
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » čet stu 08, 2012 15:56 pm

Bijou je napisao/la:Mislim da na par mjesta piše da bi bilo dobro da se prvih dana 2-3 drže u kavezu, a ne par tjedana.

Mislim da znam di su to pročitali, vidjela sam i ja to na jednom sajtu :rolleyes:

Dobro kažu cuure, naučit će se oni brzo na svoj wc. Ali nemojte mijenjati neurednost za inat ili obilježavanje teritorija! Bude svega dok se zeko ne nauči pa samo strpljivo.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Epimedia » čet stu 08, 2012 16:29 pm

Vidjela sam danas pelete i u Konzumu, vreća (15 kg) 30 kn. To im je navodno trenutno akcija, puna cijena im je inače 35 kn.

http://online.konzum.hr/products/600720 ... rce=SEARCH
Viola slika Jura slika
Epimedia
Zečić
Zečić

PostPostao/la terminator » čet stu 08, 2012 22:42 pm

terminator
Kunić
Kunić

PostPostao/la Pahuljica_Ri » čet stu 08, 2012 22:49 pm

:ujea: :ujea: Bože, kako sam sladak! :luv: :luv:
P.s. Sve pohvale za izbor hrane i sijena! :zeko8:
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mrvica » čet stu 08, 2012 22:51 pm

Pa on je jako mala beba i naravno da nista ne zna :zeko7:
A toliko je sladak da bih mu ja mnooogo toga progledala kroz prste :rolleyes: Salu na stranu, maleni je, i naucice sve sto treba samo mu reba dati vremena. Vi cete takodje nauciti puno o njemu ako se potrudite da procitate sticky teme na forumu. A sto vise budete znali, to cete vise u ovom malenom lepotanu uzivati :zeko1:

Samo bez zurbe i panike, potrebno je vreme da se upoznate i zavolite, a kada se to desi veza postaje neraskidiva :zeko1:

Sradacan pozdrav :zeko3:
Mrvica
Zekonja
Zekonja

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan