DJECA I KUNICI

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

DJECA I KUNICI

PostPostao/la zekili » pon lis 15, 2007 9:02 am

Djeca i kunici su prirodna pojava – dali je to istina? Odgovor može biti da, može biti ne ali i mozda ovisno o mnogo cimbenika.

Dali razmisljate o nabavi kunica za svoje dijete? Dali pokusavate shvatiti kako zivjeti sa kunicem i sa djetetom istovremeno? Dali netko iz vase obitelji vec ima kunica? Dali ste shvatili da se vase dijete i vas kunic ne slazu onako kako ste vi zamisljali? Dali se vi i vasa obitelj slazete da bi kunic trebao biti djetetov i da bi se dijete trebalo o njemu brinuti i sada se to ne dogada?

Ako si postavljate neko od ovih pitanja, svakako procitajte tekst koji slijedi.

STO KUNIC ZAISTA VOLI?

Vecina ljudi se iznenadi i razocara kada otkriju da se pravi kunic ne podudara sa onim kunicima iz djecjih prica. Mali kunici su poletni, sakrivaju se iza pokucstva, odbijaju se maziti te vole grickati i obiljezavati područje. Kunici su veoma osjetljive zivotinje, sto znaci da ih dijete može ozljediti pri pokusaju podizanja. Kunici se osjecaju ugrozeno kada ih se pokusa na silu podignuti te nagonski grebu i pokusavaju se istrgnuti te osim sto mogu ozljediti sebe mogu ozljediti i dijete. Kunici također ne vole iznenadne pojave sto znaci da će najvjerovatnije pobjeci ili pokusati ugristi nekoga ko im se naglo i preglasn priblizi. Zbog tih razloga vecini djece, pogotovo onima jako malima će kunic postati nezanimljiv jer s njima nece moci ostvariti kontakt kakav bi oni željeli.

Kunici su socijalne zivotinje sto znaci da trebaju prijateljstvo sa drugim zivotinjama i ljudima. Vecina kunica mogu zivjeti sa mackama i psima ako se prikladno upoznaju. Vecina ih uziva biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja, razumijevanja te morate prihvatiti da će biti potrebno neko vrijeme kako bi stekli njihovo povjerenje.

Da bi se vi i vasa obitelj bolje upoznali sa kunicem potrebno ga je drzati sto vise izvan kaveza, na slobodi kako bi upoznavanje bilo moguce. Ako kunica drzite zatvorenog propustit cete sansu za upoznavanjem njegove osobnosti i stjecanjem njihovog povjerenja i prijateljstva

Kao odrastao covjek trebate usvojiti ovu ideju:

Kunic će bit vas ljubimac

Ako vasa obitelj vec ima kunica i ako ocekujete od djeteta da se brine za njega morate znati da je briga o kunica odgovornost s kojom se može nositi samo odrastao covjek. Kunici su veoma osjetljivi na sve promjene u svom zivotu(hranjenje, ciscenje, itd). Promjen su stresne i mogu rezultirati pojavom neke bolesti. Simptomi su obično promjene ponasanja, gubitak apetita te ukljucuju promjene koje cak ni veća djeca ne mogu primjetiti. Nerazumno je ocekivati da se dijete bilo koje dobi može brinuti za kunica (ili bilo koju drugu zivotinju). I kunic i vase dijte biti će vam veoma zahvalno ako prihvatite tu cinjenicu.

Ako se vasa obitelj priprema udomiti kunica, dobro razmislite o tome dali ste vi i ostali odrasli clanovi obitelji spremni preuzeti brigu o kunicu. Dali odrasli clanovi obitelji zele prihvatiti kunica kao ravnopravnog clana obitelji? Ako je kunic kod vas ravnopravan clan obitelji (zivi u kuci, dobiva dosta vremena koje provodi izvan kaveza) te ako nadgledate kako se vase djete igra sa kunicem, tada se dijete i kunic mogu veoma dobro upoznati te razviti veliko prijateljstvo i zivjeti sretno. Dali odrasli clanovi razumiju prirodu kunica i sto ocekuju od svog kunica, dali im je pretesko pustati kunica na slobodno trckaranje, dali im je preskupo odrzavanje kunica? Dali su spremni nauciti sve potrebno o drzanju kunica? Dali ste spremni na 10- 15 godina kvalitetnog suzivota?

DRUGI FAKTORI:

1. KOLICINA VREMENA I PAZNJA KOJU MORATE POSVETITI KUNICU
Kunici su u ponasanju vecinom nalik 2 godisnjem djetetu, mozete imati divan suzivot, ali:

1. morati cete provesti mnogo vremena kako bi kunica naucili da nuzdu obavlja u za to predviden prostor te cete morati imati razumijevanja dok kunic to ne nauci. Kunici obiljezavaju teritorij tako da ostavljaju kuglice posvuda po stanu.
2. morati cete osigurati dio stana kako bi bio siguran za kretanje kunica(npr. Zastiti kablove)
3. morati cete provjeravati kako se djete odnosi prema kunicu kada je kunic izvan svog kaveza. Tri do četiri sata na dan izvan kaveza je minimum koji morate osigurati svom kunicu
4. neke od vasih stvari kunic može unistiti grickanjem, to ovisi o kunicevoj dobi, njegovoj osobnosti, odgoju, sterilizaciji/kastraciji i naravno igrackama
5. vasem kunicu potrebne su igracke koje mozete i sami izraditi
6. kao i malo dijete kunica je potrebno nahraniti, igrati se s njim i cistiti mu gajbu. Ako vam to bude pretsko uskoro cete pomisliti da je kunic neuredan i pretezak za odrzavanje
7. kunici, kao djeca ocekuju da kada naprave dobru stvar budu nagradena a kada budu zlocesti budu kaznjeni

2. OSOBNOST VASEG DJETETA
Ako je vase dijete mirno, pazljivo, dijete s kojim se može dogovarati uzivati cete imati kunica kao clana obitelji. Ako je vase dijete hiperaktivno, glasno, ponekad agresivno te ako ga morate upozoravati i podsjecati na pravila i pristojnost imat cete spoteskoca. Takvo djete tesko će izgraditi prijateljstvo sa kunicem te cete uvidjeti da kunicev zivot nije sretan te da on zivi u stresnom okruzju.

3. BROJ DJECE I NJIHOVE GODINE
Nije dobar odabir kupiti kunica djetetu mladem od 7 godina. Ponasanje male djece za vecinu kunica je stresno. Djeca zele zivotinju koju će moci drzati u zagrljaju; kunici zele nekoga tko će ih shvatiti i znatii da ih on voli bez natezanja.

- dijete mlade od 7 godina
ne bi trebalo imati kunica za ljubimca osim ako je jako mirno i ako ste vi spremni imati još jedno dijete u obitelji. Ovo je izvedivo ako imate dosta vremena i strpljenja

- vise mlade djece od 7 godina
ne bi trebali imati kunica, roditelji su zauzeti brigom oko djece i nemaju vremena za brigu o kunicu

- jedno dijete mlade od 7 godina i jedno starije od 7
mozda, ovisi o vasem vremenu, osobnosti vase djece, o buci/aktivnosti u vasoj kuci, ako je vase mlade djete stalno u pokretu, nemirno itd, tesko će biti izvedivo bez obzira ako je starije dijete mirnije

- 1 ili vise djece starije od 7 godina
mozda, ponovno ovisi o vasem vremenu, osobnosti vase djece itd.., također buka te velike aktivnosti u vasoj kuci(dolazak prijatelja vase djece) može biti stresno za kunica, također imajte na umu da vecina djece u ovoj dobi ima dodatne aktivnosti (sport, strani jezici, itd) sto može ostaviti malo i nedovoljno vremena za bavljenje sa kunicem

- jedno mlade i jedno ili vise starije djece od 7 godina
najvjerovatnije ne bi trebali imati kunica, vasa kuca je prepuna buke i aktivnosti i kunic nema uvjeta za miran i kvalitetan zivot

- dvoje ili vise mlade djece od 7 i jedno ili vise starije djece od 7 godina
najvjerovatnije ne bi trebali imati kunica, procitajte iznad zasto

- jedno dijete starije od 7 godina
ako ste spremni prihvatiti odgovornosti koje dolaze uz kunica te ako je vase dijete mirno, pazljivo, dijete s kojim se može dogovarati uzivat cete imati kunica kao clana obitelji, no ako je vase djete hiperaktivno, glasno, ponekad agresivno te ako ga morate upozoravati upozoravati i podsjecati na pravila i pristojnost imat cete poteskoca te će kunic će imati stresan zivot

4. NOVAC
Kao i svaki drugi ljubimac kunicu je potrebna hrana, prikladna gajba i medicinska briga kako bi imao kvalitetan zivot. Kunica nije potrebno cijepiti ali novcani izdatci su veliki kada se kunic razboli. Imajte na umu da je za kunica potrebno izdvojiti novce kako bi imao pristojan zivot.

5. PROSTOR
Kunica bi trebalo drzati u stanu zbog zdravlja, sigurnosti i socijalizacije. Trebat cete najmanje kavez velicine 30" x 30" ili 24" x 36". Kavez mora biti udaljen od televizora, radija i ostale buke ali ne i izoliran i daleko od ljudi.

6. ALERGIJE
Ako bilo tko ima alergije u vasoj obitelji, potrebno je napraviti alergoloske testove da se vidi dali je alergican na kunica.

NOVA BEBA U KUCI?

Ako je beba na putu, ili je vec rodena vas kunic će najvjerovatnije dobivati manje paznje nego prije. Mozda necete imati dovoljno vremena da se igrate sa kunicem kao prije no nikako ne smijete zanemariti njegove dnevne potrebe. Posvetite svoju paznju kunicu kada vasa beba spava. Vas kunic će biti puno sretniji iako mu posvecujete manje paznje nego prije nego da ga date nekom drugom. Imajte na umu da je jako tesko pronaci prave udomitelje koji će imati zelju pružiti kunicu potrebnu paznju

I zapamtite kada vasa beba malo naraste, vi cete ponovno imati dovoljno vremena za igru sa vasim kunicem, a i vasoj bebi mozete uljepsati zivot uceci ju o kunicima.

PODUCAVANJE DJETETA O PONASANJU PREMA KUNICIMA

- uocite promjene ponasanja kod vaseg kunica kako bi mogli procitati koje stvari kunicu smetaju a koje mu gode u drustvu sa vasim djetetom
- izaberite dan ili trenutke u danu kada je vase djete mirnije te ga tada poducavajte o kunicima i sudjelujte u njihovoj zajednickoj igri
- upozorite dijete kada se neprikladno ponasa te mu pokazite kako da se prikladno ponasa u igri sa kunicem
- pokusajte da se ne obracate djetetu sa «nemoj» i «stani» kada radi nesto krivo jer će djete pomisliti da je kunic nesto sto ga stalno uvlaci u nevolje, razgovarajte s njim i pokazite mu kako da se ispravno odnosi prema kunicu.
- maknite dijete od kunica ako dijete ne prestaje raditi nesto sto može ozljediti kunica
- namjestite kavez tako da kunic može izaci u prostor koji je predviden za njega a gdje djete ne moze doci bez vase pomoci
- kunica smjestite u zasebnu prostoriju gdje nema buke kada imate puno gostiju, bolje je da gosti ne znaju da imate kunica, za kunica je to preveliki stres
- pokazite prijateljima vase djece gdje kunic zivi, pricajte s njima o njegovom nacinu zivota, koliko je osjetljiv itd, nemojte svom kunicu priustiti buku koju djeca stvaraju

STO MOZETE UCINITI KOD DJECE RAZLICITIH DOBI

- djeca stara 6 – 12 mjeseci
pocnite uciti bebu da se kunica mora postovati i prema njemu odnositi pazljivo

pravilo br1: PAZLJIVO MAZENJE
- stavite dijete u krilo i sjednite na pod pokraj kunica, uzmite ruku vaseg djeteta i djetetovom rukom pazljivo prelazite po kunicevim usima, glavi, ledima. Radite ovo cesto no ne vise od 5 minuta.

pravilo br2:NE DIRAJ KUNICA KADA SKAKUCE ILI KADA IDE U SVOJ KAVEZ
- objasnite djetetu pokretima i njemu zanimljivim glasom da se kunic vise nece maziti i da hoce sada malo jesti ili trcati. Nakon objasnjenja zaokupite djeteovu paznju necim drugim, to je najbolje u ovoj dobi

pravilo br3:NE DIRAJ KAVEZ I KUGLICE KOJE KUNIC OSTAVLJA
- naucite dijete da kavez i kuglice mogu biti prljavi, naime vi nemate problema kada pokupite kuglice sa poda jer vi nikada ne stavljate nakon toga prste u usta. Najvjerovatnije cete ovo djete morati uciti duze vrijeme no budite ustrajni.

djeca stara 1 - 2 godine
- nastavite uciti dijete ponasanju prema kunicu, upoznajte ga sa prva tri pravila te dodajte cetvrto
- djeca u ovoj dobi lagano mogu ozljediti kunica
- potreban je stalan nadzor i neprestano ponavljanje pravila
- djeca imaju potrebu naganjati kunica sto vi ne smijete dozvolite, objasnite djetetu da se kunic samo ponekad zeli maziti te nakon objasnjenja usmjerite pozornost djeteta na nesto drugo
- djeca u ovoj dobi imaju potrebu djeliti svoju hranu sa kunicem, objasnite djetetu da kunic ima svoju hranu

pravilo br4:MOZEMO DRAGATI KUNICA, ALI GA NE SMIJES PODIZATI
- objasnite djetetu da se kunic boji podizanja u zrak te da se i on i dijete mogu ozljediti pri pokusaju
- objasnite djetetu da vi podizete kunica samo kada mu je potrebna njega

1 - 7 godina starosti
- ako je vase dijete odraslo sa kunicem imat će razvijene osjecaje sto je za njega dobro a sto nije
- ponavljajte pravila svakodnevno
- vase dijete puno će toga nauciti gledajuci vas
- ako je zainteresirano dijete vam može pomoci u hranjenju i igranju s kunicem, naravno pod vasim stalnim nadzorom

starija djeca
- nastavite sa ucenjem
- vase dijete može razviti prijateljstvo sa kunicem ako sjedi na podu sa njim dok pise domacu zadacu, crta, gleda tv..itd.
- kunic će povremeno doci do djeteta u svom istrazivanju ili u zelji da ga dijete pomazi
- starija djeca imaju puno obveza i njihov interes za kunica može nestati, zapamtite da se tada kunic ne smije zapostaviti i da ste vi odgovorni za kunicev kvalitetan zivot

ODGOVORNOST

Mnogi roditelji udomljavaju kunice misleci da će djecu tako nauciti kako da postanu odgovorni. Ono sto se obično desava je da dijete izgubi interes i tada kunic pati. Sto je najgore dijete se osjeca lose jer mu roditelji predbacuju da je ono odgovorno jer kunic pati. Na kraju dijete zamjera kunicu jer smatra da je on odgovoran sto mu roditelji predbacuju. Obično roditelji poklone kunica nekom drugom i kazu djetetu da se to desilo jer se nije dobro brinulo o njemu. Dijete iz toga nauci da je zivot jednostavan i shvati ga olako jer uvidi da ako na nesto cekas dovoljno dugo, netko drugi e te oslobodi odgovornosti.

Dopustite djetetu da vam pomogne oko brige o kunicu ali ne inzistirajte. Ako vase dijete pokaze neizainteresiranost ne prisiljavajte ga nego ohrabljujte no ako mu briga o kunicu dosadi pustite ga da se posveti necem drugom a vi se nastavite brinuti za svog kunica. Djeca vecinu stvari nauci iz vaseg ponasanja prema kunicu, vasem tonu s kojim se obracate kunicu.. Iz takvog primjera djeca nauce da je odgovornost plod strpljivog cekanja , vjerne brige i prihvacanja da je zivotinja ono sto je, sa svojom osobnoscu a ne ono sto netko zeli da bude.

PREUZETO SA:http://www.rabbit.org/
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la MOJ-ZEKO » pet pro 05, 2008 22:00 pm

Ja imam sina koji ce u februaru napuniti 3 god zeku smo dobili prije otprilike 10 dana ja sam presretna i moj sin je presretan objasnila sam mu da zeko ne voli da ga se dira cesto i da nece bas uvijek da dodje na poziv ali kad je u kavezu zeko moj sin ne vadi prstic voli da ga zeko njuska i veceras sam bila presretna zeko se protegao na zadnje nogice i gotovo poljubio moga sina a on se nije prepao jer sam mu objasnila ranije da zeko nece da ga ugrize
zaista sam presretna i kao majka i kao vlasnik jednog tako drazesnog stvorenja :)
MOJ-ZEKO

PostPostao/la Anek » pet pro 05, 2008 22:07 pm

MOJ-ZEKO je napisao/la:zaista sam presretna i kao majka i kao vlasnik jednog tako drazesnog stvorenja :)

Kako je to ljepo! :) drago mi je da se zeko i maleni ljepo slazu!
I dobrodosli na forum!
Anek
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ju-ju » uto pro 30, 2008 10:22 am

a to je poseban osjecaj............kad usrecite dijete ljubavlju prema zivotinjama
ja imam 2 djece i njihovoj sreci nema kraja dok se igraju sa Ju-juom
ne moram brinuti jer on nije agresivan a i djeca su vrlo pazljiva
prema drugoj djeci vrlo je rezervisan ali ne bih ni ja dozvolila da ga gnjave jer su grubi, mislim nemaju osjecaj koliko je zec osjetljiva zivotinja
pozdrav
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lady Stardust » čet vel 19, 2009 20:27 pm

Evo za sve koji sumljaju - Spunk je glavni cuvar prinove - stalno je u blizini, gleda i cuva. Spava i dezura isped krevetica dok Zakic spava i uvijek je tamo di je beba:)

slika

slika
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Charlie » čet vel 19, 2009 20:33 pm

prekrasno :luv:

evo dokaza da nitko ne mora biti zanemaren :) :thumb:

Teta je sigurno ponosna :cool:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » čet vel 19, 2009 20:40 pm

Totalno :obrvaa:
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » čet vel 19, 2009 20:45 pm

Kako slatko :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lilo » čet vel 19, 2009 20:47 pm

Jako slatko! :srce:
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la ninocka » čet vel 19, 2009 21:32 pm

ovo je taaaak slaaaaatko :ujea:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la t-i-n-a » pet vel 20, 2009 7:46 am

predivne slikice.. :love:
29
t-i-n-a
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » pet vel 20, 2009 9:50 am

haha, a gle spunku facu:"ne diraj, moje" ;D

super su :)
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Pero & Megi » pet vel 20, 2009 10:01 am

Prekrasni su obadvojica..... :kisoo: Prave male slatkice!
:srceeka: Prekrasne fotke! :srce:
slika
Pero & Megi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ivana11 » sri tra 08, 2009 22:30 pm

Mi smo upravo kupili zeku i namjeravamo ga za Uskrs donjeti kući. Sutra idemo u nabavku svega potrebnog za njega. ja imam bebicu koja je upravo danas napunila godinu dana i obožava životinje. Ispočetka me je bilo malo strah kako će to izgledat, ali sad ste me ohrabrili vašim komentarima. Mislim da nema ništa lijepše nego kada dijete raste uz životinju i gradi s njom jedan poseban odnos. Mislim da to uvelike doprinosi emocionalnom i mentalnom razvoju djeteta. Naravno tu ne mislim da se sva briga svali na dijete i dopusti mu se maltretiranje životinje već na zajednički suživot pun razumjevanja, pažnje i ljubavi.
ivana11
Kunić
Kunić

Re: DJECA I KUNICI

PostPostao/la zimbo » sri sij 20, 2010 21:59 pm

sve mi ovo komplicirano zvuci,mora li se on pustat po stanu,namjeravam nabavit u petak obicnog zeca(covijek koji ce mi ga dati ih uzgaja bog mesa),moe li gajba bit 2m od tv udaljena,imam malo dijete2g,jel meni uopce pametno nabavljat kunica? :zeko10:
zimbo
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan