Pomoc oko zeke sto pre

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Pomoc oko zeke sto pre

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 9:22 am

Prvi put sam na ovom forumu i hteo bi da se raspitam nesto vezano za patuljastog kunica..
Imam ga jedno 4 meseca i sve je bilo okej, do jucerasnjeg dana.. Jednostavno nesto nije uredu sa njim, verovatno se razboleo. E sad, da navedem primer kako se ponasa. Od sve one zivahnosti i skakanja po krevetima i igranjem, nema nista vise, jednostavno je miran i samo lezi i lezi, vidim da su mu i oci umorne, jednostavno se vidi po njemu da nesto nije uredu, ili ode u neki cosak i ne mrda. Slabije i hoda, nece da potrci.. Ono sto sam primetio je da su mu usi hladnjikave, oci polu zatvorene, nos mu je sta vise suv koliko sam primetio. Ja njega dosta pustam da se setka po stanu i sad gledam, da nije nesto pojeo sto ne valja, al opet nikada se do sad sa njim nesto cudno nije desavalo, ovo je prvi put. Ne znam sta da radim, mozete li mi pomoci, ako treba slikacu ga i pokazati u kakvom je raspolozenju :( hvala
Stefan L.
Kunić
Kunić

Re: Pomoc oko zeke sto pre

PostPostao/la Klio » pet kol 06, 2010 9:28 am

Odakle si? Vidim da si iz Srbije ali iz kog mesta?
Koliko je tacno zeka star, imas ga 4 meseca ali koliko je sar?

Pogledaj kakve su mu kuglice, da li jede, piski, jede seno?
Proveri sve to pa javi ovde.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » pet kol 06, 2010 9:43 am

Daj mu pola tabletice aktivnog ugljena za svaki slučaj, ako je pojeo nešto što nije smio
Kakva je situacija?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 11:05 am

heh druze iz Beograda i ja :) ovako stoje stvari. Sve skupa je star 5 meseci, znaci kupio sam ga na ulici od coveka dok je bio star mesec dana, kod mene je 4. Ima obicaj da dnevno izbaci po 100 onih kuglica, najcesce po krevetu. Ali evo juce, mada opet nije mu prvi put, izbacuje stolicu slicnu covekovoj znaci mekana je i nisu kuglice (neprijatan miris). Ono sto sam primetio je da danas a i juce slabo jede, samo dodje ponekad i pije vodicu. Malopre sam ga vodio kod veterinara i primio je neke 2 vakcine i trebam sutra opet da idem, sreca pa nam je to u Beogradu naj veterinar, tj Darko Zupanc, mozda ga neki i znaju, obicno je na televiziji. I da... komsija mi je pa sam se malo i usrecio. Nego ponasanje zeca mi je skroz nekako cudno, odlicno poznajem malog, nikada nije miran, uvek skace trci igra se i tako to, i znam da ima trenutaka kada legne i odmara, ali ovo je vec nesto drugo, samo se premesta sa mesta na mesto i lezi. Pregledani su mu zubici i ok su, stomak mu je mekan, hladnjikave usi... da ponekad su mu tople ponekad hladne, to sam primetio. Sad trenutno je usao u krevet i spava verovatno. Reko da nije ono teranje kod njega, pa je zato takav.. hvala na odgovoru.
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 14:42 pm

da li je stolica skroz vodenasta ili? znas li prepoznati vitaminsku stolicu?
bilo bi dobro kada bi znao sto je veterinar dao, kao i njegovu postavljenu dozu.
Na dnu posta su i linkovi na koje je potrebno obratiti paznju..ne znam sto je doktor mogao dati..neki antibiotik?
Ovo je inace opis i postupak kod proljeva:
Charlie je napisao/la:DIJAREJA/PROLJEV

Prvo treba razlikovati proljev od "vitaminske kakice"!

DIJAREJA
- dolazi u mnogo razlicitih tipova i stupnjeva. Dijareja je znak da nesto nije u redu. Sto je vodenastija i veća to je i potreba za hitnosti veca. Nikada ne cekajte i gledajte ,morate odmah reagirati.
- skupite primjerak proljeva u sigurnu i cistu posudicu.
- odite veterinaru

Uzroci proljevu mogu biti: previše zelene hrane, trovanje, nepravilna prehrana (premalo sijena), naglo hranjenje nakon transporta, nuspojava kod uzimanja nekih lijekova

-> maknuti svu hranu osim sijena
-> dati komadić banane i napraviti blagi ruski (crni, indijski) čaj u koji treba dodati Pro-digest /pet shop) ili probiotik (ili staviti u običnu vodu i dati kuniću direktno u usta)
-> dati 1/4 tablete aktivnog ugljena (posebno ako sumnjate na trovanje)
-> ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva; i Rodikolan (vet.ljekarna)
-> ako proljev ne prestaje (ili se ne pojavljuje normalna stolica), kunić odbija jesti i piti (jako je važno da pije, jer kunići lako dehidriraju!!!), kunić je napuhnut i/ili bezvoljan što prije potražite savjet veterinara

Nakon što se probava stabilizira poželjno je tjedan dana davati Santalinu Pro-digest za oporavak crijevne flore, a voće i povrće postupno i oprezno vraćati u prehranu nakon 10-ak dana.

viewtopic.php?t=29
o prehrani:
viewtopic.php?t=10
viewtopic.php?t=654
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:01 pm

Nikad a ni sad nije imao proliv. Imao je meku stolicu, koliko sam ja shvatio ima izmet u obliku kuglice, mekanu stolicu i proliv. E sad ovu mekanu je imao juce a danas.. koliko ja vidim nije izbacivao kuglice u skorije, sta ce jadan da izbaci kada nista ne jede. Nece vise ni da mi pridje, jednostavno bezi od mene, nikada to nije radio. Ne znam sta mu se desilo. Najteze je kod zivotinje utvrditi sta je problem. Imam seno, dajem mu vodu, cuni crispy, sve sam mu udovoljio i nece nista jos bezi od mene. Sigurno je da se nesto desilo jer je sve ovo iznenada. Pregledani su mu zubi, to je ok, zadnjica takodje, stomak mek, da je tvrd kaze veterinar ne bi valjalo. Saznacu sta mu je dao i koliku dozu pa cu vam reci. Pocinju da mi se vrte kroz glavu raznorazne stvari, ne znam sta da radim, dal se udario negde dok je trcao u stanu dal je pojeo nesto sto ne bi trebalo tipa, naidje na neku prasinu ili tako nesto, stvarno ne znam, a bas me muci sto ne mogu da otkrijem u cemu se radi. Hoda usporeno, ne izlazi iz kreveta, eno ga lezi i dalje. Sigurno je dole 2 sata ako ne i vise.
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 15:05 pm

Danas nije uopce kakao? Niti kuglice niti proljev?
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » pet kol 06, 2010 15:05 pm

Jesi mu dao aktivni ugljen?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:08 pm

mozda mu je taj ugljen dat preko injekcije, posto ovako to u Bgu ne mozes naci, jedino da odem ili preko veze u veterinarsku apoteku. I jos 1 pitanje, kako da mu dam taj ugljen ako nece da otvori usta, uostalom i da otvori sta ako ispljune ?
Izbacio je mozda 4-5 kuglica..
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » pet kol 06, 2010 15:13 pm

Aktivni ugljen su kupuje u humanim apotekama i daje kada netko ima proljev ili kada je netko konzumirao nešto otrovno ili nešto što mu je naškodilo. To se nikako ne može dobiti u injekciji. Pola tabletice se smrvi, razmuti u vodi i da mu se da popije u usta. Hranjenje kunića na špricu imaš ovdje viewtopic.php?f=4&t=609&hilit=hranjenje+na+%C5%A1pricu
Moraš paziti kako mu to daješ da mu ne uleti slučajno u dišne puteve
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 15:15 pm

Ali zeko vise nema proljev, sada ne kaka?
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:19 pm

u tome i jeste prob, nije do sad nikada imao proliv, samo kuglice te i izmet u obliku, zamislis coveciji izmet samo umenjen. Zamisli 10 kuglica vlaznih koje su spojene (braonkaste boje)i neprijatno mirisu, e to on ponekad izbaci i desi se da napravi malu gomilicu od toga. Ako je to proliv onda nisam znao. Aha pa aj videcu da mu uzmem taj djavo i da mu izmrvim u vodicu.

s obzirom da stalno lezi na stomaku kao i obicno, da mu nije nazebo stomak, prehlada. Mada da je prehlada kazu da bi slinavio, a njemu je nosic suv. Uglavnom simptomi su sledeci. nece da jede, pije kad hoce, nece da trci, bezi od gazde..
Zadnja izmjena: Stefan L.; pet kol 06, 2010 15:30 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 15:28 pm

Stefan L. je napisao/la:u tome i jeste prob, nije do sad nikada imao proliv, samo kuglice te i izmet u obliku, zamislis coveciji izmet samo umenjen. Zamisli 10 kuglica vlaznih koje su spojene (braonkaste boje)i neprijatno mirisu, e to on ponekad izbaci i desi se da napravi malu gomilicu od toga. Ako je to proliv onda nisam znao. Aha pa aj videcu da mu uzmem taj djavo i da mu izmrvim u vodicu.

ne razumijem, zeko nikada nije imao proljev?
Ta kakica o kojoj pricas, da li mozda ovako izgleda?

slika
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stefan L. » pet kol 06, 2010 15:30 pm

da to je ta kakica. Sta ona predstavlja ? Nju je imao juce, danas jok.
Stefan L.
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » pet kol 06, 2010 15:32 pm

Stefan L. je napisao/la:da to je ta kakica. Sta ona predstavlja ?

to se zove vitaminska kakica i posve je normalna:) znaci zeko nije imao proljev, samo vitaminsku kakicu i sada manje kaka uz promjenu ponasanja?

Kako kunić sam proizvodi vitamine i probiotike

Specijalna bakterijska flora kunića (a ponajviše njeni laktobacili) u stanju su razdvojiti celulozu, čime nastaju slobodne masne kiseline, koje se mogu resorbirati i stoje kuniću kao energija na raspolaganju. Da bi ta bakterijska flora kunića funkcionirala, u crijevima je potrebna pH vrijednost 8 do 9, a to je moguće postići samo ukoliko kunić jede hranu bogatu sirovim vlaknima. Ako je hrana bogata šećerom i škrobom, pH vrijednost u crijevima će pasti na 5 do 6, što će uzrokovati odumiranje dobre crijevne flore odnosno razmnožavanje E. coli bakterija. Obzirom da se u tom dijelu crijeva stvara i tzv. vitaminska kakica, poremećen pH faktor utječe i na njenu kvalitetu. Vitaminska kakica, koja čini i preko 30% od ukupne kakice, sadrži bakterije, mukoproteine i vitamine. Ponovno uzeta (najčešće direktno iz anusa), zadržava se zaštićena sluzavim omotačem i do 6 sati u želucu. U vitaminskoj kakici sadržane bakterije, preko svojih bakterijskih enzima djeluju tako dugo dok ih solna kiselina želuca ne deaktivira. Nakon toga, u želucu i tankom crijevu slijedi rastvaranje sluzavog omotača i probavljanje. Na taj način, kunić je u stanju sve esencijalne hranjive tvari sam proizvesti, i to samo iz hrane bogate celulozom, a koja ne sadrži ni proteine, ni masnoće, ni ugljikohidrate, ni vitamine. Ponekad će kunić ipak ostaviti vitaminsku kakicu i neće je pojesti. Nikada nemojte braniti vašem kuniću da pojede vitaminsku kakicu!
zekili
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan