Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

ovako stoje stvari. Sve skupa je star 5 meseci, znaci kupio sam ga na ulici od coveka dok je bio star mesec dana, kod mene je 4. Ima obicaj da dnevno izbaci po 100 onih kuglica, najcesce po krevetu. Ali evo juce, mada opet nije mu prvi put, izbacuje stolicu slicnu covekovoj znaci mekana je i nisu kuglice (neprijatan miris). Ono sto sam primetio je da danas a i juce slabo jede, samo dodje ponekad i pije vodicu. Malopre sam ga vodio kod veterinara i primio je neke 2 vakcine i trebam sutra opet da idem, sreca pa nam je to u Beogradu naj veterinar, tj Darko Zupanc, mozda ga neki i znaju, obicno je na televiziji. I da... komsija mi je pa sam se malo i usrecio. Nego ponasanje zeca mi je skroz nekako cudno, odlicno poznajem malog, nikada nije miran, uvek skace trci igra se i tako to, i znam da ima trenutaka kada legne i odmara, ali ovo je vec nesto drugo, samo se premesta sa mesta na mesto i lezi. Pregledani su mu zubici i ok su, stomak mu je mekan, hladnjikave usi... da ponekad su mu tople ponekad hladne, to sam primetio. Sad trenutno je usao u krevet i spava verovatno. Reko da nije ono teranje kod njega, pa je zato takav.. hvala na odgovoru.
Charlie je napisao/la:DIJAREJA/PROLJEV
Prvo treba razlikovati proljev od "vitaminske kakice"!
DIJAREJA
- dolazi u mnogo razlicitih tipova i stupnjeva. Dijareja je znak da nesto nije u redu. Sto je vodenastija i veća to je i potreba za hitnosti veca. Nikada ne cekajte i gledajte ,morate odmah reagirati.
- skupite primjerak proljeva u sigurnu i cistu posudicu.
- odite veterinaru
Uzroci proljevu mogu biti: previše zelene hrane, trovanje, nepravilna prehrana (premalo sijena), naglo hranjenje nakon transporta, nuspojava kod uzimanja nekih lijekova
-> maknuti svu hranu osim sijena
-> dati komadić banane i napraviti blagi ruski (crni, indijski) čaj u koji treba dodati Pro-digest /pet shop) ili probiotik (ili staviti u običnu vodu i dati kuniću direktno u usta)
-> dati 1/4 tablete aktivnog ugljena (posebno ako sumnjate na trovanje)
-> ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva; i Rodikolan (vet.ljekarna)
-> ako proljev ne prestaje (ili se ne pojavljuje normalna stolica), kunić odbija jesti i piti (jako je važno da pije, jer kunići lako dehidriraju!!!), kunić je napuhnut i/ili bezvoljan što prije potražite savjet veterinara
Nakon što se probava stabilizira poželjno je tjedan dana davati Santalinu Pro-digest za oporavak crijevne flore, a voće i povrće postupno i oprezno vraćati u prehranu nakon 10-ak dana.
viewtopic.php?t=29
o prehrani:
viewtopic.php?t=10
viewtopic.php?t=654

Stefan L. je napisao/la:u tome i jeste prob, nije do sad nikada imao proliv, samo kuglice te i izmet u obliku, zamislis coveciji izmet samo umenjen. Zamisli 10 kuglica vlaznih koje su spojene (braonkaste boje)i neprijatno mirisu, e to on ponekad izbaci i desi se da napravi malu gomilicu od toga. Ako je to proliv onda nisam znao. Aha pa aj videcu da mu uzmem taj djavo i da mu izmrvim u vodicu.

Stefan L. je napisao/la:da to je ta kakica. Sta ona predstavlja ?

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.