teško diše

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

teško diše

PostPostao/la medo » sub stu 24, 2007 17:52 pm

Evo nas i opet trebamo pomoć vas zekoljubaca. Medo već duže vremena ima problema sa zubićima i moramo ih skraćivati svako 20-ak dana. Već znamo prepoznat simptome a i kontroliramo ih i čim narastu idemo na šišanje.
Ovaj put je nešto čudno. Jako je počeo sliniti ispod brade (prije bi bilo manje), u toku dana ima više puta vitaminske kakice, ali i normalne kuglice, a ono što nas najviše zabrinjava jest što ga čujemo kako diše. Nekako puše i povremeno kao da "zahrče". Ne znam kako da vam to drugačije predočim. Kao da mu je nos pun i ne može na njega dobro disati a iz nosa ne curi ništa. Ponekad i kao da izvije glavicu da udahne.

Bili smo u veta i on mu pregledao stomačić, sve ok, slušao ga na slušalice i kaže da normalno diše, zubiće smo opet podrezali a tim da mu je dao i antibiotik jer mu se malo meso u ustima zacrvenilo. Sutra ide opet primiti antibiotik.
On sada jset malo živahniji i bolje jede ali ostaje i dalje taj problem disanja.
Što bi to moglo biti? Kako da ukažem vetu na šta da obratimo pozornost pri pregledu. Inače, veterinar je super i svaki put je voljan poslušati ako mi imamo neki savjet ili prijedlog.
Pomažite! O čemu se radi. Veterinar je čak pomislio da možda teško diše jer ga bole zubići ali i do sada je imao problema sa zubima ali nikad nije ovako teško disao.
medo
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sub stu 24, 2007 19:34 pm

Možda mu je radi grijanja zrak presuh, možda ga smeta nešto pa ima alergijsku reakciju. Da li se ponaša kao i inače što se tiče klope, kretanja...
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la medo » sub stu 24, 2007 20:26 pm

jede bolje od kada dobija antibiotike ali inače je zadnjih dana malo mirniji ali ništa baš drastično.
Često leži baš pored peći, čini se kao da mu odgovara grijanje pored nje ali moguće stvarno da mu onda smeta taj zrak od grijanja.
medo
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sub stu 24, 2007 20:36 pm

Stavi mu vode pokraj mjesta gdje leži. Nego, ako dobija antibiotik i ako mu se vratio apetit otkako ga dobiva, onda sigurno boluje od nečega. Koji mu antibiotik daje veterinar?
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 25, 2007 1:21 am

A kakvo je stanje sa kutnjacima?
Problemi s gornjim kutnjacima mogu izazvati nakupljanje gnoja u nosnicama - nastaju fistule (obično se vidi lagani iscjedak na onoj strani nosa gdje je zub koji stvara problem) ili začepljenje suznog kanala, zbog čega može doći do iscjetka iz oka.

Kad lovi zrak, da li isteže vrat i diže glavicu prema gore?

Slinjenje ispod brade nastaje baš zbog problema sa zubićima.
Jede li sijeno? Što od zelenoga ima u prehrani? Mislim da bi bilo važno pogledati kutnjake (da li ima špiceva) i napraviti rentgen čeljusti, da se vidi u kakvom su stanju zubni korijeni u odnosu na čeljust.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la medo » ned stu 25, 2007 9:40 am

Izvija glavicu kada teže diše a inače stalno ispušta neki zvuk kao da frkće kroz nos ili kao mi kada nam je začepljen nos pa ne možemo disat.
Problem je što ne znam kako da mu pregledamo kutnjake. Bojim se da naš veterinar nema tu mogućnost. Ne vidi mu kroz usta a mislim da oni ne uspavljuju zeke. Mislim da u Splitu uopće nema veterinara koji bi to radio. Ako netko zna neku metodu molim vas recite. Nerko je negdje spominjao pregled nekakvom sondom bez uspavljivanja, zna li netko nešto o tome?
medo
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 25, 2007 14:02 pm

Veterinari kutnjake obično pregledavaju otoskopom (ono što doktori koriste za pogledat uši i nos). S njime se može vidjeti ima li špiceva ili su kutnjaci lijepo oblikovani, ali problemi s korijenom zuba se mogu vidjeti samo pomoću rentgena i to bi bilo važno što prije učiniti. Ne bih te htio plašit, ali ako zeko lovi zrak, to baš i nije dobar znak :sad:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la medo » ned stu 25, 2007 16:36 pm

sutra idemo ponovno u veta pa ćemo tražiti da napravi rengen i da ga pogleda s otoskopom. Bojim se da ovi antibiotici šta prima baš i ne pomažu. Danas je opet loše. ne jede, cijeli je mokar Gdje god se čisti krzno mu ostane skroz mokro i sljepljeno a ispod brade se čak čini da mu je krzno i otpalo na nekim mjestima. Opet izbacuje vitaminske kakice.
Poludit ću do sutra, a kad bi barem znala šta mu je i kako da ga liječim.
medo
Kunić
Kunić

PostPostao/la salatica » ned stu 25, 2007 17:00 pm

skeptično čekam što će ovaj put reći :sad:

naime, ovo je još jedan dokaz u prilog o nedovoljnoj naobrazbi veterinara o malim životinjama koji nisu psi ili mačke :ljut:

vitaminske kake ukazuju na neku promjenu u probavnom traktu, probaj mu ponuditi više sijena
ako baš ne jede, onda bilo što - samo da počne jesti

s obzirom na otežano disanje, čudi me da nije vet dao nikakve kapi za nos :huh:

definitivno bi trebalo postaviti ispravnu dijagnozu, jer ako je riječ o zubićima, antibiotik neće ukloniti uzrok, nego samo sanirati eventualnu sekundarnu posljedicu
pitanje je da li je otežano disanje vezano uz upalu (pa bi antibiotik i mogao pomoći) ili je nešto drugo
a opet, ako jede bolje od kad dobija antibiotik, vjerojatno je ipak i bakterijska infekcija u nekom djelu priče...

držim fige da zekanu bude bolje, a ja kao ja, bi ga tretirala srebrom :wink:
salatica

PostPostao/la medo » ned stu 25, 2007 20:22 pm

stvarno ne znam. Danas opet ne jede, opet je nekako tužan, povučen. Kada diše kao da širi nosnice i gura glavicu prema naprijed. Sada se već bojimo i ne znam šta da napravimo. Sutra ću morat stvarno "pritisnuti" veta. Nešto moramo učiniti.
On ga je i danas slušao na slušalice i kaže da dobro diše ali ja čujem da hropće.
medo
Kunić
Kunić

PostPostao/la tarra » ned stu 25, 2007 20:34 pm

medo,baš ništa nije ni gricnuo ?daj mu banane.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zeko Simba » ned stu 25, 2007 21:25 pm

A kod kojeg veterinara ste bili?
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 25, 2007 22:27 pm

medo, ako već nisi pogledaj ove teme:

Dentalna oboljenja:
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=76

Apsces (gnojna upala) čeljusti:
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=55

Po svim simptomima koje si opisala, ja bih posumnjao na kutnjake i to gornje. Neznam koji antibiotik zeko dobiva. On bi trebao smanjiti upalu (i nastavi s tim dok se ne sazna točno što je), ali treba i riješiti problem koji je doveo do upale i to što prije. Neka naprave odmah sutra rentgen čeljusti (u obje ravnine-ali to valjda znaju), jer jedino tako možeš točnije locirati problem. I naravno, pokušaj da nešto jede.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Musi » pon stu 26, 2007 19:53 pm

kako je Medo? Ima li novosti?
Musi
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la medo » sri stu 28, 2007 9:27 am

Jutros smo ponovno bili u veta (svaki dan prima antibiotike) ali od sinoć je počeo glasno hroptati. On se zadnja dva dana ponaša normalno, jede, trči, leži opušteno i izgleda kao da ga ništa ne boli ali teško diše i glasno hropće. Posumnjala sam u dijagnozu da ga bole zubi ili stomak jer mislim da bi se ponašao kao da ga boli a ne ovako. Jutros ga je muž odveo u veta tamo se (srećom) našla neka gospođa koja se razumije u kuniće i kad ga je čula u čekaonici odmah rekla da je medo PREHLAĐEN. Nakon toga je i veterinar to potvrdio jer ga je jutros prvi put čuo kako hropće (do sada je to bilo povremeno i nikad kad bi došli kod njega :hm: ). sada je dobio druge antibiotike za prehladu. Nadam se da smo napokon pogodili i da će sada biti dobro.
Ima li netko iskustva s prehladom?
medo
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan