HITNO Zekin nos - staphylococcus aureus (ZLATNI STAFILOKOK)

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

PostPostao/la Charlie » pet sij 25, 2008 0:35 am

http://ljubimci-forum.com/index.php?topic=64447.0

na ovom linku je nešto napisala o zlatnom stafilokoku veterinarka Ferari-Miškulin iz Rijeke :)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » pet sij 25, 2008 8:47 am

Hvala Charlie na linku.Taj nisam još vidjela. Još jednom dokazi da ću zeku morati nakon puštanja držati na oku.

Roby,ona je kihnula par puta u jednom navratu i čistila ga je dok ju je vidljivo zasvrbio,nosić joj je roskast no kako od tada (prije cca 2 tjedna) nema nikakvih simptoma vjerujem da sam se samo previše prepala i još se nisam privikla na boju kože koja se nazire kod (nadam se) zdravog bijelog nosića :) pa sam se prepala i toga nakon onih silnih krasta..

Ono što me zanima jest kako da uzmem bris nosa a da je ne vozam po cijelom gradu? Imam štapić no njoj nosić ne curi,pa neznam kako da to izvedem.

Htjela bih je pustiti zdravu ili barem saznati na čemu sam.

No ionako ću morati ići u Bubu najvjerovatnije-naime njoj su noktići jako narasli,i prvi put se s time susrećem kod svojih zekana pa molim pomoć da dođem do nekog zaključka, jer mi se čini nelogičnim da na mekoj podlozi-travici-nemaju problema s time,a na tvrdoj imaju kao i svi kućni :blink:
(kod pasa primjerice baš na tvrdoj podlozi logično se i"troše")
Prvotno sam mislila da je problem u tome što Šarena nema gdje kopati pa joj zato rastu noktići,ali koje je objašnjenje i za stražnje cape :hm:

Koje su katkad velike razlike prisutne između divljih i kućnih,nikako da se načudim :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Roby » ned sij 27, 2008 12:08 pm

Meni je miš u petak opet malo kihnuo i izbacio sluz.. opet sam na maxitrolu pa cu se u ponedjeljak savjetovari sa kozjanom ali mislim da cu probati sa jakom 15 dana terapijom.. jer je sada puno puno manje ali izlgeda da bakterija jos nije pobijena do kraja..
Roby
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zeko Simba » ned sij 27, 2008 18:40 pm

A jadničak mali, nikako da se rješite tog zlatnog vraga
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Charlie » ned sij 27, 2008 20:15 pm

baš, zlatni vrag :ljut: gad kojeg se jaaako teško riješit :sad:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » uto vel 12, 2008 9:05 am

Zekica je samnom u firmi.
Danas idemo u Bubu na pregled:
živo me zanima kolika joj je sada kilaža (došla je sa 3700g) jer je očigledna buca.
Pogledati ćemo joj nosek,odlučiti dali napraviti bris iako je stanje zasad više nego zadovoljavajuće .
Pogledati ćemo joj i uheka,jer meni nije mirna -sva se razbahatila i neda se primit da joj pogledamunutra jer valjda misli da slijedi pikica-
i najosnovnije: slijedi prvo njeno rezanje noktića :) jer ima kanđe ko u onom vicu o muji i hasi na bazenu :rolleyes:
Uh i to me zanima kako će ispasti :P
Obavijestim vas o ishodu . Držte fige! :wink:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » uto vel 12, 2008 9:40 am

Kunic na poslu, sirota jos ni bolovanje nemre uzet nego mora radit s tobom ;D
Drzimo fige!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » uto vel 12, 2008 14:56 pm

Evo nas,skoknula sam pod pauzom pošto nije tak daleko.

Dobro da sam napomenula za uheka jer već dulje vrijeme vidim da ima šugarac u početnom stadiju .

Vjerovatno ga vuče još od prošlog ljeta otkad je bila vani no tek pred cca mjesec dana sam skužila jače simptome koji su me natjerali da pogledam uheka malo detaljnije.
Dobila je pikicu za njega,pa će opet za 2 tjedna opet, pa opet za mjesec dana od danas.
Znači opet na pikicama no iz drugog razloga ...

Bar nosekom su vetovi oduševljeni :wink:
Nadam se da će tako i ostati.

Noktići oštucani,baš ih je bilo :P
Pitali su me jel se ne usudim sama to raditi... naravno da se ne usudim sama,nije to nikad trebalo raditi ..uf fala bogu jer ko bi im rezao tolikima.

Gdje joj je sad kopanje i čupkanje korjenčića -garant joj fali :)

I za kraj..dakle...sram ne reći kolko ima kila...zdebljala se za 30tak % svoje prijašnje težine u sitno mjeseci...a pazim da ne dadem previše hrane...
sa 3700 sada je ni više ni manje nego na 5100 grama :huh:
Kupovna hrana a prvenstveno nekretanje čine svoje..tako vam moji zekači imaju između 3,5 i 4,5 kg a da su tovljeni kao oni u kavezima dostizali bi i 6 kg pogotovo mužjaci :blush:
Tako da će nakon puštanja Šarena zeka biti dodatno hranjena kako ne bi prebrzo izgubila na težini. I naravno,kao svaki novi zeko (iako je starosjedioc) proći će karantenu :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Roby » čet vel 14, 2008 16:27 pm

5100??? pa to je taman za lonac !!!!

moja je isto prasica.. vec dugo govorim da cu je vagati.. budem ovaj vikend... pa usporedimo..

moj mišić je istooke sto se nosa tice... a vidjet cemo sve..

super za zečicu.. i ja bi samo u šali jos predlozio nikako na ražanj nego obavezno u pac.. da bude gulas za sve :D
Roby
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » pet vel 15, 2008 0:22 am

tarra je napisao/la:...Noktići oštucani,baš ih je bilo :P
Pitali su me jel se ne usudim sama to raditi... naravno da se ne usudim sama,nije to nikad trebalo raditi ..uf fala bogu jer ko bi im rezao tolikima.
...

pa vjerujem da im je to zvučalo čudno... znaš ih hvatat (iako baš i nisu pitomi), primat za kožu, hranit na špricu... a onda im kažeš da ono najjednostavnije kao rezanje noktića, neznaš :P :wink:

Mislim da nije stvar u tvrdoći podloge, nego koliko je glatka ili hrapava. A keramičke pločice su obično glatke - da su hrapave, noktići bi se sigurno puno bolje trošili. Mislim da na takvoj podlozi ni pas ne bi mogao tršiti noktiće :wink: Svejedno, nemoj sad ipak oblijepit pod sa brusnim papirom :D :wink:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Re: HITNO Zekin nos - staphylococcus aureus (ZLATNI STAFILO

PostPostao/la Klio » uto lis 01, 2013 23:04 pm

Izvinjavam se sto podizem temu koja je stara 5 godina...Procitala sam prvih 5 stranica i toliko me uhvatila panika da nisam mogla vise citati.

Naime, Bjanka je od srede, posle stresa od uzasnog busenja zidova stana (majstori na zgreadi rade spoljnju izolaciju) pocela jako da kija i da trese njuskicom, u cetvrtak vece sam videla ne samo mokru njuskicu vec i izvukla belicastu masu iz nosa (jako malu, velicine 2-3mm), i oko joj je bilo skroz mokro i ulepljeno...
Posto je pronaci adekvatnog veterianara za nesto ozbiljno u Bg problem, a ja sam se prvo uplasila Pastarele, tek sam u subotu pre podne uspela zakazati kod jedne veterinarke koja mi se cini skroz korektna. Za to vreme ona je sve vise i jace kijala, desna njuska i oko skroz mokri.
Uzeli smo bris iz oka,uha i nosa, i dobila je antibiotike, pola tabletice enrofloksacina ujutru i uvece, dok ne stigne antibiogram. Stigao danas i rezultate mi je saopstila telefonom u pitanju je STafilokok (ne znam da li zlastni, samo mi je rekla stafilokok)...Ona vec veceras ima skroz suvo oko i njuskicu i ne kija vise.
Veterinarka je uz moje insistiranje (jer ne znam zasto mi se ucinilo da je doza antibiotika mala) rekla da uzima od sutra jednu tabletu uvece i jednu ujutru - na njenih cc 1500 gr. i Ciprocinal kapi za oci - jer antibigram pokazuje da je bakterija osetljiva na taj antibiotik vise nego na enrofloksacin.

SAda moja pitanja su posle ovog sto sam procitala, sledeca:

- koliko dugo da bude na terapiji - ne zelim da prekinemo posle 2-4 nedelje pa da joj se opet vrati bakterija, jaca nego pre.
- sta da radim sa Krckom, osim sto mu jacam imunitet Ehinaceom, jer mi je nemoguce da ih odvojim? Sto zato sto oni totalno ne mogu jendo bez drugog, unezvere se i stresiraju, pa makar kada je jedno zatvoreno drugo pusteno, opetu u drugoj prostoriji imam treceg zeca, nekastriranog muzjaka za udomljavanje. Trenutno nemam novaca da to obavim.
-da li ova dijagnoza zahteva totalno sterilisanje svega u njihovom okruzenju?
-Posto sam je i dok je ovo trajalo i sada ljubila i macila, da li to znaci da moram i sebi uraditi bris, najvise zato sto mogu preneti i ovom trecem zekanu?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re:

PostPostao/la Klio » sri lis 02, 2013 10:02 am

Charlie je napisao/la:Da, sve što može u oko može na sve sluznice :)

Charlie, ja sam dobila kapi za oci Clindamicin (antibiogram pokazao da je Stafilokok bolje osetljiv na njega nego na enrofloksacin) da kapam na svakih 6 sati po jednu kap (sto mi nije uvek izvodljivo, na poslu recimo i nocu)...

Da li mogu te iste kapi ukapati i u nos?
Pitala sam i veterinarku ona kaze da nema potrebe, da ce u nos ici kroz suzni kanal.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lilo » sri lis 02, 2013 15:47 pm

u nalazu brisa vjerovatno imaš kožni stafilokok koji je u bris dosao iz okoline.vrlo ćesto se ista stvar desava kod ljudi!ja bih kapala oći a terapiju bih dala u injekcijama enrofloxacin!I nebi niš više extra ,osim da joj date još i dozu vit B complexa!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Klio » sri lis 02, 2013 16:16 pm

Lilo je napisao/la:u nalazu brisa vjerovatno imaš kožni stafilokok koji je u bris dosao iz okoline.vrlo ćesto se ista stvar desava kod ljudi!ja bih kapala oći a terapiju bih dala u injekcijama enrofloxacin!I nebi niš više extra ,osim da joj date još i dozu vit B complexa!

Jutros nakon iscitane cele ove teme, zvala sam veterinarku i insistirala da mi kaze koja vrsta stafilokoka je nadjena u brisu, obzirom da i ja radim u bolnici, u dodiru sam sa decom, imam jos dva zeca, a koliko vidim ovaj "zlatni" soj je katastrofa.

Procitala mi je nalaz, Stafilokok koagulaza negativan.... znaci nije "zlatni" - mojoj sreci nema kraja.
E sada, ja sam od jutros pocela da joj dajem po jednu tableticu dva puta dnevno, kako je rekla vetica, jer ono sa pola nije bilo dovoljno. Nosic i oko su joj potpuno suvi, skrozzz, nakon 4 dana antibiotika - danas je 5.!!

Irena, u startu sam kod nje insistirala da mi da injekcije da joj dajem kod kuce ali je bila protiv toga, a objasnjenje koje mi je dala je da niko nije imao problema sa crevima. Pa cak ni kunic od moje kume koji je uzimao tablete 15 dana, a da je lakse za hendlanje.

Znas i sama da je lose prekinuti na pola terapiju...a i ne znam koliko dugo ce trajati. Sta ti mislis? Da li sada prekinuti i nastaviti sa injekcijama (iako mi ona njih ne zeli dati, pokusacu nabaviti na drugi nacin, ali onda ne mogu sa njom dalje raditi na lecenju jer sam uletela sa terapijom na svoju ruku) ili da nastavim sa terapijom do 10-15 dana ukupno, a onda pikati? Ili sta?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » čet lis 03, 2013 9:30 am

Ako je stanje bolje ja ne bih davala injekcije..sto se tice zeludca daj linex..naravno sa 3 sata razlike
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan