Sitna kakica !!

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Sitna kakica !!

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 17:45 pm

Prije dva dana primjetila sam promjene kod svog Gizonje da
je izgubio volju za hranom,pio je neobicno puno vode,bio je napuhan i kakica je bila jako sitna,a onda je vise nije ni bilo ..ali je on iznenadujuce i dalje bio veseli ..
To nas je potaknulo da ga odvezemo veterinaru,pregledala mu je zubeke,trbicu,slusala kako dise .. i na kraju je dobio 2 inekcije .. jedna za bolove i ako se ne varam,tj.ako cu dobro reci ljek se zove sulfat dividin,ako nisam dobro rekla ispravite me :hm:
Veterinarka nam je izasla u suret i dala antibiotik da mu dajemo u vodicu 10 dana,tako da ga ne maltretiramo svaki dan voznjom do veterinara i inekcijama ..
Jucer kada smo dosli doma,vidjelo se da je umoran i da su ga dobro izmaltretirali i zivahnost je prestala,prestresno je to sve bilo za njega,sto je i razumljivo..
Na vecer je poceo jesti,mora biti neko vrijeme na suhome .. nije bas odusevljen,ali je malo po malo i nesto popapao .. vodicu i dalje pije u vecim kolicinama nego inace,ali sijeno mu je postalo nezanimljivo ne zeli ga ni pogledati sto je problem :ljut:
Danas ujutro bio je malo veseliji,papao je ..ali sijeno opet ne gleda,ujutro se je cinilo kako je bolje ali sada mi ne izgleda tako ..Lezi u svom kutu na tepihu i samo mijenja poze,nije zainteresiran za nista,kakice je danas bilo,ali i dalje su sitne kuglice i jako su mekane i zuckaste bolje
Moram napomenut kako je jucer pukao i jedan noktic,krvi je bilo posvuda,ali sada je sve oke..sapica ga boli,sta se vidi i nateceni su mu djelovi gdje je primio inekcije ..

Da ponovno posjetimo veterinara,ili da s tim antibiotikom ga ljecino,vise nisam ni sama pametna sta bi napravila .. svaki savjet je dobro dosao :blush:
Gizo
Kunić
Kunić

Re: Sitna kakica !!

PostPostao/la ars » pet kol 19, 2011 18:15 pm

Sitna kakica je znak početka začepa, ali ovo nadimanje i mekane žućkaste kuglice me brinu, da nije enteritis.. Upiši u pretražnik gore "enteritis" i istraži sve teme u kojima se spominje. Jel ima sluzi u kakici?

Evo: viewtopic.php?f=5&t=133&hilit=enteritis

Lilo koja je dala dijagnozu u ovoj temi je uzgajivač i dobar dijagnostičar, i ona spominje žućkastu kakicu kao i ti. Pretpostavljam da je to to onda!

Još: viewtopic.php?f=3&t=7&p=11&hilit=enteritis#p11 Enterotoksemija gledaj. S tim da ja ne bih slušala savjet o davanju jogurta, dok se ne javi netko iskusan da to potvrdi, jer jogurt se inače NE daje kunićima.

Lela je napisao/la:sluz (mukus) u stolici je posljedica zapaljenja sluznice crijeva tj. enteritisa.
a ovo je iz onog teksta o Ileusu:
Simptomi zastoja uključuju veoma male kuglice koje ponekad vise na analnom otvoru, ili prestanak proizvodnje kuglica. U nekim slučajevima, veoma male kuglice mogu biti obložene sa žućkastom sluzi. Ovaj potencijalno ozbiljan problem (enteritis, upala crijevne sluzokože) treba bi biti tretirana kao hitan slučaj.

znaš da mora jesti i piti. ako neće sam, znaš šta ti je činiti.
jesi li kontaktirala vetrinara zbog ove sluzi?

Lilo je napisao/la:Gle ,kunići sa tri mjeseca starosti bi trebali biti teži od jednog kg.Ova tvoja beba sa ovom većom težinom odgovara starosti od 8.tj iliti dva mjeseca!Katarelni enteritis je bolest koja se najćešće javlja baš u toj dobi kod prerano odvojenih životinja!Izgled životinje:bezvoljna,sjedi u kutu ,krzno neuredno,ne jede niti pije,mutan pogled,izboćena kralježnica! To je samo dio simptoma koji se vide na kuniću! moj prijedlog ti je da ga hraniš sa hippo kašicom na špricu 2-3 ml kroz 2-3 h!između toga da dobije po 2.ml ananasovog soka da ne dehidrira!Čistu vodu zasad zaboravi!Trebala bi kupiti Santalinu po hitno i dati mu 1.ml na usta odmah i 1.ml oko ponoći!

Lilo je napisao/la:Prozirna gusta ljepljiva sluz...kataralni enteritis!upala crijevne sluznice! to svakako nije dobro!Treba staviti zeku na sijeno i paletiranu kvalitetnu hranu! Dati mu pro i prebiotik te santalinu! Po mogućnosti provjerii koliko je zeko toćno star i što je još ovih dana jeo? ako jede žitarice treba ih izbaciti!

Lilo je napisao/la:Super da je zeko dobro!Smanji kolićinu kupovne hrane!Daj mu tu i tamo paste!U vodu probiotik i puno sijena neka papa!Sluz kao pojava između normalnih kuglica je znak enteritisa tj. prejedanja suhom hranom koju probavni trakt nemože u potpunosti preraditi i razgraditi zbog nerazvijenosti i preranog odvajanja od majke! tu dolazi do nagomilavanja neprerađene hrane u crijevima koja reagiraju upalom i proizvodnjom sluzi!Prvo malo i rijeđe ,onda sve više i ćešće!Dolazi do nakupljana sluzi kroz cijeli probavni trakt,..zaćep,nadam ,prestanak jedenja i pijenja...kunić ugiba u mukama!Uguši se!

Pitanje: dobiva li probiotik? To bi ionako morao dobivati ako je antibiotiku. Prodigest, ako ne možete to nabaviti onda humani, npr. Prolife, kapsule se kupe u ljekarnim, sadržaj jedne na dnevnu dozu vode, možeš po pola kapsule dvaput dnevno!
Izvukla sam sve što sam mogla ovako na prvi, enteritis nije za zezati se tako da dobro prouči sve! Slobodno pošalji pm korisniku Lilo, ona rijetko piše u zadnje vrijeme. Nadam se da će se zeko Simba i renata javiti brzo ovdje, ako ne, i njima pm! Sori što dižem paniku ali enteritis može zbilja biti koban. Ova bezvoljnost koju spominješ nije znak umora nego simptom enteritisa.

Ja bih zasad poslušala Lilo, kašice, Santalinu, probiotik, ananas sok. I nudi sijeno. Ne znam što inače jede, ali da, kvalitetni peleti! Cuni complete od Versele Laga koja ima 20 posto vlakana, peletirana kvalitetna hrana.

Gdje ste bili kod veterinara?
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 18:59 pm

Bili smo kod veterinarke u Karlovcu,ona nam je rekla kako je to vjerojatno izazvao svježi maslačak ili neka kupusarka .. moram priznat da je papao zelje,ali jako malo kolicinu,preporucila mi je da bude na suhoj hrani dok je na antibiotiku .. Ona to jucer nije smatrala tako ozbiljnim,zeko mi je star otprilike godinu i pol .. nemogu rec sad bas sa 100 postotnom sigurnoscu,ali tu negdje je .. tezak je 1,30 ..
Jucer je kakica bila sitna i tvrda,danas popodne sam primjetila da je tako sluzava .. iskreno po meni je strasno nezdravo da je samo na suhome i naravno na sijenu koje mu je potrebno..
Znaci mogla bi mu ubaciti tako kasice? Sutra idemo ponovno veterinaru,sada ste me iskreno jako zabrinule pa mi je to najpametnije rijesenje.
Ne znam kako da mu olaksam,nebi htjela da mu se ista dogodi,niti bi zeljela da je tako nesto ozbiljno poput ovoga sta ste napisale ..
Gizo
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » pet kol 19, 2011 19:07 pm

A po ovome što spominješ bojim se da je. I da, koja pasmina je zeko? Lavlji, patuljasti ili ovnoliki? Kila i 300 mi djeluje malo, jel gubio na težini ili je to oduvijek tako?

Te sitne kuglice i žućkasta boja i sluz, to su tipični simptomi enteritisa, vidiš i sama po postovima i temama. Začep, nadim, prestanak jedenja, sve simptome imate. Dobro sve prouči što sam ti linkala gore. Pusti sad poricanje i nadu da nije to, sad treba djelovati.
Mora dobivati tekućinu da ne dehidrira, nabavi Santalinu, prebiotik i probiotik, imaš o svemu tome tu na zdravstvenim raspravama!

Koji to veterinar u Karlovcu? Odmah da te upozorim, velika većina veterinara u RH o kunićima nema pojma i daje dijagnoze napamet. Zelje nikako davati jer napuhuje!
Ali ne vjerujem da je to izazvao maslačak, moji ga jedu kao i velika većina drugih ovdje, samo treba paziti na količinu jer je pun kalcija, al to je druga priča sasvim. Nekako imam filing da veterinarka nagađa otprilike i da ne zna postaviti točnu dijagnozu. Ako je enteritis, a po svemu sudeći jest, to je itekako ozbiljno, tako da veterinarka pojma nema.

Taj slufat dividin ne znam što je, to će znati netko tko se više kuži u ljekove, ali mislim da nećeš pogriješiti da kreneš s kašicama točno ovako kako je Lilo napisala, i nabavi ovo ostalo navedeno.

Naravno da inače nije zdravo da bude samo na suhoj i sijenu, zato postoji ogroman popis povrća koje se može davati, ali o tom potom, sad treba ovo izliječiti.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » pet kol 19, 2011 19:13 pm

SANTALINA N6 - ducani za kucne ljubimce, veterinarska apoteka.
Preparat za male glodavce (zamorac, hrcak, mali zecevi),daje se u slucaju crijevnih poremecaja, nadma (stvaranje plinova u želucu i prednjim partijama crijeva), mršavljenja.

Uputa: preparat nakapajte u hranu.

Doziranje: 2 puta dnevno 8 kapi kroz 8 dana. Ako je potrebno tretman se može ponoviti nakon pauze od 8 dana. Ako životinja nece uzimati hranu, preparat možemo davati pipetom direktno u usta.

Proizvodjac: Beaphar B.V. Raalte, Nizozemska.

viewtopic.php?f=5&t=88 Pročitaj o probiotiku, prebiotiku, santalini.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 19:17 pm

nije pasmina nijednog od navedenih .. Holandski kunić je pasmina ..
Još stignem nabavit sve potrebno,nije gubio na tezini samo je dobio .. malo se je zbucko odkako sam ga dobila
Sada je obavljao nuždu,pregledala sam kakicu .. nije ista kao ona od podnevna,sve mi je to zbunjujuce .. sada je tvrda i malo veca nego je bila,nema sluzi ..
Usporedivala sam s onom prije i cini se kao da ide na bolje . ne znam vise ni sama,obratit cemo se veterinaru ponovno,nadam se da ce ovo bit uspjesnije jer ne zelim da moj zekan strada zbog ne znallica koje mu kao trebaju pomoc..s tobom se slazem da ima malo veterinara koji znaju s tim malim zivotinjicama,ali opet .. cinilo se jucer da vete zna sta radi :hm:
Gizo
Kunić
Kunić

PostPostao/la ina » pet kol 19, 2011 19:17 pm

Ja nikako ne bih davala kasicu i sok, samo linex i santalinu te prodigest ako imas
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la renata » pet kol 19, 2011 19:21 pm

ars je napisao/la:Taj slufat dividin ne znam što je, to će znati netko tko se više kuži u ljekove, ali mislim da nećeš pogriješiti da kreneš s kašicama točno ovako kako je Lilo napisala, i nabavi ovo ostalo navedeno.

Vjerojatno je riječ o Sulfadimidinu i lijek se daje kod enteritisa.

ALI, davanje u vodi za piće je puhanje u prazno i uzalud. Treba mu dati oralno 0,5 ml špricom u usta ili 0,3 ml injekciono pod kožu.

I još jedno ALI, prije oralnog davanja - dati 1/4 tbl aktivnog ugljena, jer svaki enteritis prati nakupljanje plinova.

Zapravo, kunića treba liječiti pikanjem pod kožu i davanjem aktivnog ugljena. Oralno neće valjati, jer ugljen kako neutralizira/upija plinove, tako će i atb.

Kašica i sok? Ja ne bih, jer se ne radi o začepu, već o upali.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » pet kol 19, 2011 19:22 pm

Oke, cure kažu sok i kašicu ne, ja sam samo slijedila Liloine upute. Njih dvije slušaj, ja sam samo izvukla za prvu pomoć sve što sam mogla!
renata je napisao/la:
Vjerojatno je riječ o Sulfadimidinu i lijek se daje kod enteritisa.

renata, super, znači veterinarka je ipak dala dobru dijagnozu? to je odlično, definitivno manje muke nego da treba mijenjati veta
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 19:32 pm

Nadam se da je ljecenje pocelo na vrijeme,jer cim sam primjetila promjenu reagirala sam ..
Tako je dobila sam Sulfadimidin u sprici da mu dajem u vodu 10 dana kako mu nebi izazivali stres stalnom voznjom veterinaru..
Predlazete da ide direktnu u ustasca,vjerojatno cu tako postupiti jer on vodicu ni ne gleda,licne ju s mojih prstica isto tako i sijeno koju travku uzme kada mu pruzim..
Znaci kasice i sok ne,da se drzim bas uputa veterinarke da bude samo na suhome i sijenu? .. istina rekla je da mu mogu davati i malo mrkvice ali u malim kolicinama ..
Takvu mu je prehranu prepisala dok je na antibijotiku .. i nadam se da je dijagnoza tocna bila , manje muka i za mene i za njega pogotovo ..
Gizo
Kunić
Kunić

PostPostao/la renata » pet kol 19, 2011 19:35 pm

Gizo je napisao/la: .. Holandski kunić je pasmina ..

Sa 1,30 kg (a veliš da nije gubio na težini) teško da je Holandski kunić, jer je raspon težine holandera od 2-3,25 kg. Vjerojatno se radi o patuljastom koji je obojan kao Holandski. Znaš li mu porijeklo?

Dobro ti je vetica savjetovala. Pa čak i to za mrkvu, uključujući lišće. Prati samo da li će mu se trbuh napuhavati. Ako krene napuhavanje (lupkanjem prstima po trbuhu čut ćeš čudan, odzvanjajući zvuk) onda ništa bez aktivnog ugljena.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 19:44 pm

hmm..moguce je kad sam ga dobila za rockas rekli su mi da je ta pasmina .. ne znam bas nista,klasika kako to vec ide u pet centrima tamo ne znaju nista konkretno reci .. tako da i otprilike mogu rec da je star god i pol ..
A uz mrkvicu da mu dajem jos nesto ili da ga drzim na peletiranoj hrani i sijeno,dajem mu i sjemenke mada ja bas i nisam za njih .. ali tako mi je rekla pa se toga i drzim ..
Posto je on jako plasljivo bice .. i vise nego neki kunici,naravno da im je to normalno,ali .. on je nekak posebno povucen . vjeruje ajmo rec samo meni,uspijela sam ga pridobit . ali se bojim da mi bas nece uspijet da mu to stavim direktno u usta spricom,imas mozda jos koji savjet u vezi toga ako ovako ne uspijem .
Gizo
Kunić
Kunić

PostPostao/la renata » pet kol 19, 2011 19:52 pm

Morat ćeš to savladati, jer druga (ujedno i bolja) opcija je pikanje.

Nisi navela u koj dućanu je kupljen, ali nijedan pet shop ne prodaje Holandske kuniće, već samo patuljaste (osim naravno, ako ih opskrbljuje netko tko ne mari i ne pazi koga s kim pari)...pa se zalomi, ali to kod tebe nije slučaj, jer on ima izuzetno malenu kilažu. Da nije iz Zoo city-a iz Karlovca?
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gizo » pet kol 19, 2011 20:01 pm

Iskreno .. ja sam ga dobila za rođendan od dečka .. On je iz Zagreba .. tako da je zeko putovo do mene u Karlovax i nije kupljen ovdije .. Istina da je on gledao i kod uzgaivaca i u pet centrima ..a sada vise ni ja ne znam koja je pasmina .. rekli su da je ta pasmina o kojoj pricamo ..
Karlovacki zoo city ima samo ovnolike i lavlje .. sta se tice zivotinjica,ali i ostalih stvari su jako , jako slabi :ljut:
Gizo
Kunić
Kunić

PostPostao/la ina » pet kol 19, 2011 20:13 pm

I Slavko zadnja 3 dana ima proljev prije podne i onda su popodne i navecer kuglike ok, samo mekse. Primijetila sam malo sluzi i sad mu dajem aktivni ugljen, santalinu, prodigest i linex. Ako se ne smiri bojim se da cemo morati u bubu. Apetit je ok
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan