Sitna kakica je znak početka začepa, ali ovo nadimanje i mekane žućkaste kuglice me brinu, da nije enteritis.. Upiši u pretražnik gore "enteritis" i istraži sve teme u kojima se spominje.
Jel ima sluzi u kakici?Evo:
viewtopic.php?f=5&t=133&hilit=enteritisLilo koja je dala dijagnozu u ovoj temi je uzgajivač i dobar dijagnostičar, i ona spominje žućkastu kakicu kao i ti. Pretpostavljam da je to to onda!
Još:
viewtopic.php?f=3&t=7&p=11&hilit=enteritis#p11 Enterotoksemija gledaj. S tim da ja ne bih slušala savjet o davanju jogurta, dok se ne javi netko iskusan da to potvrdi, jer jogurt se inače NE daje kunićima.
Lela je napisao/la:sluz (mukus) u stolici je posljedica zapaljenja sluznice crijeva tj. enteritisa.
a ovo je iz onog teksta o Ileusu:
Simptomi zastoja uključuju veoma male kuglice koje ponekad vise na analnom otvoru, ili prestanak proizvodnje kuglica. U nekim slučajevima, veoma male kuglice mogu biti obložene sa žućkastom sluzi. Ovaj potencijalno ozbiljan problem (enteritis, upala crijevne sluzokože) treba bi biti tretirana kao hitan slučaj.
znaš da mora jesti i piti. ako neće sam, znaš šta ti je činiti.
jesi li kontaktirala vetrinara zbog ove sluzi?
Lilo je napisao/la:Gle ,kunići sa tri mjeseca starosti bi trebali biti teži od jednog kg.Ova tvoja beba sa ovom većom težinom odgovara starosti od 8.tj iliti dva mjeseca!Katarelni enteritis je bolest koja se najćešće javlja baš u toj dobi kod prerano odvojenih životinja!Izgled životinje:bezvoljna,sjedi u kutu ,krzno neuredno,ne jede niti pije,mutan pogled,izboćena kralježnica! To je samo dio simptoma koji se vide na kuniću! moj prijedlog ti je da ga hraniš sa hippo kašicom na špricu 2-3 ml kroz 2-3 h!između toga da dobije po 2.ml ananasovog soka da ne dehidrira!Čistu vodu zasad zaboravi!Trebala bi kupiti Santalinu po hitno i dati mu 1.ml na usta odmah i 1.ml oko ponoći!
Lilo je napisao/la:Prozirna gusta ljepljiva sluz...kataralni enteritis!upala crijevne sluznice! to svakako nije dobro!Treba staviti zeku na sijeno i paletiranu kvalitetnu hranu! Dati mu pro i prebiotik te santalinu! Po mogućnosti provjerii koliko je zeko toćno star i što je još ovih dana jeo? ako jede žitarice treba ih izbaciti!
Lilo je napisao/la:Super da je zeko dobro!Smanji kolićinu kupovne hrane!Daj mu tu i tamo paste!U vodu probiotik i puno sijena neka papa!Sluz kao pojava između normalnih kuglica je znak enteritisa tj. prejedanja suhom hranom koju probavni trakt nemože u potpunosti preraditi i razgraditi zbog nerazvijenosti i preranog odvajanja od majke! tu dolazi do nagomilavanja neprerađene hrane u crijevima koja reagiraju upalom i proizvodnjom sluzi!Prvo malo i rijeđe ,onda sve više i ćešće!Dolazi do nakupljana sluzi kroz cijeli probavni trakt,..zaćep,nadam ,prestanak jedenja i pijenja...kunić ugiba u mukama!Uguši se!
Pitanje: dobiva li probiotik? To bi ionako morao dobivati ako je antibiotiku. Prodigest, ako ne možete to nabaviti onda humani, npr. Prolife, kapsule se kupe u ljekarnim, sadržaj jedne na dnevnu dozu vode, možeš po pola kapsule dvaput dnevno!
Izvukla sam sve što sam mogla ovako na prvi, enteritis nije za zezati se tako da dobro prouči sve! Slobodno pošalji pm korisniku Lilo, ona rijetko piše u zadnje vrijeme. Nadam se da će se zeko Simba i renata javiti brzo ovdje, ako ne, i njima pm! Sori što dižem paniku ali enteritis može zbilja biti koban. Ova bezvoljnost koju spominješ nije znak umora nego simptom enteritisa.
Ja bih zasad poslušala Lilo, kašice, Santalinu, probiotik, ananas sok. I nudi sijeno. Ne znam što inače jede, ali da, kvalitetni peleti! Cuni complete od Versele Laga koja ima 20 posto vlakana, peletirana kvalitetna hrana.
Gdje ste bili kod veterinara?