Prosle subote, supruga i ja smo udomili ovo malo stvorenje. Navodno je dva mjeseca stara curica, a dali smo joj ime Kooglica.
Procitao sam svasta na zecovi.net, ovdje po forumu i iskreno puno informacija odjednom stvori zbrku, a opet zelis najbolje za malenu. Ima veliku gajbu, stvarno najvecu iz pet centra (150x50cm), dobili smo sa njom wc, zdjelicu sa hranom, posudu za vodu i sijeno te su bivsi vlasnici jos upakirali i sjena, piljevine, peleta za jest te onih zahodskih peleta sto po jagodama mirise. Ja sam joj dodao drvenu kucicu na koju se voli penjati i u koju se zavlaci, donio sam joj par igracaka koje zveckaju bas kao za zecice i drvca za glodanje. Igracke je naganjala doslovno cijelo popodne jucer. Prenasala ih, gurala nosicem, trcala za njima, ma citavo cudo. Kooglica je dosla u nas boravak na neku ajmo reci 1/3 sobe uza zid smo je smjestili. Nema propuha, nije preblizu ali nije niti predaleko od radijatora. Kako imamo plinsko grijanje preko zime dok nas nema doma ostavljamo na nekih 16°C termostat i nadam se da joj nece biti prehladno. Jel to u redu? Koliko sam procitao netko od vas je rekao 16-20 ili tako nesto. Naravno kad dodjemo kuci, podizemo temperaturu na nekih 22 pa je vrlo ugodno.
Malena je uglavnom jako znatizeljna, trebalo joj je nekih 5 min da se oslobodi, izleti iz gajbe i pocne istrazivati boravak. Stavili smo joj ovu prostirku koju joj dajemo da cupka, ne smeta, poprilicno je zilavo tkanje tako da se svojski trudi izvuci nesto. Ostatak boravka je parket, medjutim nista je ne sprjecava da trckara. Kako imamo dosta kablova potrudio sam se dosta toga zastititi od nje tako da vise manje ne brinem gdje se zavlaci. Inace imamo veliki stan, u nedjelju je skuzila da postoji i svijet iza vrata boravka, dosla je do hodnika samo pogledala ali se ipak nije usudila ici dalje, boravak joj je jos uvijek dovoljno veliki. Strasno puno trckara, baca se u zrak i kao da nikad ne spava, a i od kartona sam joj u nedjelju napravio neke tunele pa se zatrcava i provlaci kroz njih. Na zalost tijekom dana do nekih 4 poopodne je sama u gajbi ali cim dodjemo pustamo ju po vani da slobodno trci i igra se. Izgleda da ne zeli bas obavljati nuzdu u zahodu vec se pokaka dok jede pelete ili sijeno. Uglavnom pokupim rukom kuglice i bacim u njen zahod da joj sto duze bude cisto, a popisanu piljevinu uklonim.
Isprike unaprijed za par pitanja, jednostavno lakse je na svom topicu procitati odgovore nego tijekom radnog vremena citati stotine postova na forumu da bi nasao odgovore.
Koliko cesto treba mjenjati piljevinu s obzirom da pise svakodnevno ciscenje? Evo jucer je dobila kompletno sve cisto i uredjeno, danas popodne ce vjerojatno biti kuglica posvuda u gajbi.
Da li ima neka lopatica kao za macke da se moze prosijati piljevina, a kuglice ostanu u lopatici?
Ne znam sta sa nokticima i kako ih rezati - da li otici veterinaru (vidim ima u Samoboru preporucenih) pa da mi on/ona pokaze kako se to tocno radi?
Kooglica mi stalno licka prste kad je mazim (sta sam toliko prljav??) i kad god sam na podu sa njom i ako spustim glavu polize mi nos i gurne svoju glavu na moj nos. Jel to normalno tako stalno?
Jel ok da bude tih 8 sati tijekom dana i cijelu noc zatvorena? Jednostavno mi je zao staviti je u kavez ali ne mogu je pustiti da po noci ili po danu ide po boravku slobodno s obzirom da nisam jos sve zastitio od nje plus jednom-dvaput je pokusala grickati nogu od coffee stolica. Opcenito kad vidimo da ide nesto nedopusteno napraviti, viknemo NE i pljesnemo rukama. Za sada pali, odmah stane, okrene se i ide dalje nekim svojim poslom. Pokusavamo opcenito je nauciti nekako da kad dodje na svoju prostirku nitko je ne ometa u grickanju i cupkanju, ali to ne smije raditi drugdje. Hoce li to upaliti? Jesu li podlozni takvom "treningu"?
Hvala unaprijed za par ovih odgovora na pitanja, ovo je vise manje uvodno upoznavanje nas sa vasom zajednicom i obratno, a i drugih nekih problema nemamo sa malenom.
Lijepi pozdrav jos jednom svima!