MALT PASTA & PROBIOTICI & PREBIOTICI & PANACUR

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

MALT PASTA & PROBIOTICI & PREBIOTICI & PANACUR

PostPostao/la Lady Stardust » pet lis 12, 2007 21:03 pm

Za regulaciju i odrzavanje zdrave i efektivne probave kunica postoje razna sredstva koja nam u tome pomazu. U ovoj temi objasniti cemo razlike i djelovanje nekih od njih.

VAZNA NAPOMENA:
MALT PASTA I PRO-DIGEST I SANTALINA IMAJU POTPUNO RAZLICITU FUNKCIJU ALI SE MOGU DAVATI KOMBINIRANO


Malt pasta
razgradjuje progutanu dlaku u trbuhu i crijevima i pomaze da se ona izbaci iz organizma.

Santalina N6
daje se u slucaju crijevnih poremecaja, nadma (stvaranje plinova u želucu i prednjim partijama crijeva), mršavljenja.

Pro-digest
stimulator rada probavnog trakta Ovaj preparat poboljšava razvoj stabilne crijevne flore. Prodigest preparat stimulira razvijanje "dobrih" bakterija (bifidus, lactobacilli) i sprecava zadržavanje patogenih bakterija (salmonela) na stijenkama probavnog trakta.



MALT PASTA

slika


Malt pasta dodatak je prehrani koji omogucuje razgradnju progutane dlaku u trbuhu i crijevima i pomaze da se ona izbaci iz organizma. Proizvedena je specijalno za kunice kucne ljubimce i u sebi sadrzi optimalan omjer probavljivih i neprobavljivih tvari kojima je zadatak povećanje vlaknatih komponenti u probavnom sustavu. Ona osigurava normalnu peristaltiku crijeva tj. prolaz hrane i nakupine dlake.

Kunici ne mogu povracati (kao macke) i ne mogu izbaciti dlaku koja im se nakupi u trbuhu i crijevima. Najbolje rjesenje za te probleme je prehrana s puno vlakana i sjena, ali ponekad ni to nije dovoljno. U danima jakog linjanja kolicina dlake u trbuhu se naglo povecava i kunic ju ne moze sam izbaciti. Siguran simptom velike kolicine dlake je kakanje ''kuglica na lancicu''. U tim slucajevima, ali i prilikom svakog linjanja potrebno je davati kunicu malt pastu da mu mu se olaksala razgradnja i izbacivanje dlake iz probavnog sistema.

Ako se u probavnim traktu nakupi prevelika kolicina dlake, kunic ju nije u mogucnosti izbaciti, dolazi do zacepljenja crijeva koje moze biti smrtonosno. U zemljama s razvijenom vetrinom obavljaju se operacije uklanjanja nakupina dlake ali to mozete zaboraviti – kod nas se to ne radi, ili se radi ali s uglavnom fatalnim posljedicama.

Prilikom jakog linjanja potrebno je kunicu nekoliko dana za redom dati cca 2-3 cm malt paste, i nastaviti dok se linjanje ne smanji ili dok se kuglice ne stabiliziraju. Radi predostroznosti, moze mu se davati cca 2 cm paste svakih 2 tjedna. Postoji prirodni nadomjestak za malt pastu - sok od ananasa i u blagim slucajevima banana (koja ''pobere'' dlakice u crijevima prilikom prolaska).

Na trzistu, koliko mi znamo, postoje dvije vrste: Gimborn Nager-Malt pasta za glodavce, okus papaya i Apfel + C. Paste für Nager, okus jabuka, koje nema za kupiti u Hrvatskoj (http://www.mucki-werke.de/en/en_index.html).

ZNAK ZA UZBUNU - "KUGLICE NA LANCICU"

slika

Kada u posudi za wc ili negdje drugdje u stanu nadjete kuglice spojene dlakom koje izgledaju kao lancic OBAVEZNO je davanje maltice. To je znak da se u crijevima i zelucu kunica skupila veca kolicina dlake koji treba izbaciti iz probavnog sistema.


PRIRODNA ZAMJENA ZA MALT PASTU – SVJEŽI ANANAS

Autor Zeko_Jurica

Prirodna zamjena za malticu:

Svježi ananas: sadrži enzim Bromelin koji rastvara bjelančevine i nadomješta želučani sok. Ananas može zbog kombinacije sadržanog C-vitamina i voćnog šečera izazvati proljev, te kod prvih znakova mekane kakice treba prekinuti davanje.

Svježi kivi: sadrži enzim Actinidin koji pripada istoj skupini enzima kao Bromelin.

Izvor: http://www.kaninchenhilfe.de


Kad je rijec o soku od ananasa najbolje je iscijediti svjezi ananas jer se enzimi koji poticu probavu i hidrataciju nalaze u komadicima, vlaknima ananasa a znaju se izgubiti preradom, ali to dosta puta nije moguce.


U hitnim slucajevima, koji se u pravilu dogadjaju usred noci i vikendom, kada nemamo kod kuce svjezi ananas dobro je imati konzervu kompota od ananasa bez dodanog secera.


PAPAJA

Lela je napisao/la:"Svježi papaja sok, papaja ekstrakt, ili svježi sok od ananasa se često preporučuju kao pomoć u izbacivanju krznenih loptica (hairballs). Papain (iz papaje) i bromelin (iz ananasa) mogu pomoći razbijanju mukusa koji povezuje masu, omogućavajući da se polako razbija i prolazi. Međutim, ne postoje dokazi koji potvrđuju da ovi enzimi rastvaraju kreatin (protein koji je glavni sastojak dlake) ali mogu pomoći u razbijanju onog što povezuje svu tu dlaku. Tablete papaje sadrže premalo aktivnog enzima, i tek su nešto više od običnih šećernih slatkiša. Oba ova enzima se mogu nabaviti u radnjama sa zdravom hranom u vidu praha, koji se može rastvoriti. Čak ni svježi sok ananasa nije poželjan koliko bromelin u prahu, jer je sok bogat šećerom."



MALT PASTA ZA KUNICE ili MALT PASTA ZA MACKE

U nedostatku malt paste za kunice potpuno je sigurno davati malt pastu za macke. Ova cinjenica je provjerena i u teoriji i u praksi (bez ikakvih stetnih posljedica)


Autor baba44713

Ja sam se baš raspitivao o tim malticama i na kraju saznao da je jedina razlika izmeðu mačje i zečje u tome što u zečju dodaju "miris" jabuke ili mrkve ili tako nešto, a što se kemijskog sastava i funkcije tiče da su potpuno identične. [/size][/quote]


DOZIRANJE

Kada kunic nema problema s dlakicom i linjanjem dovoljno je svakih 2-3 tjedna dati cca 2 cm paste.

Kada je kunic zacepljen maltica se daje svaki dan, nekoliko dana uzastopce, dok se ne primjeti poboljsanje stanja.

Udarna doza cca 2 ml spricom, toliko ja dam Blixi kad je frka i nisam imala nikakvih negativnih iskustava (jos potvrdim s Lilo kolicinu).

METODE ZA UVALJIVANJA MALT PASTE KUNICIMA KOJI JU NE ZELE SAMI JESTI

Neki sretni vlasnici imaju kunice koji obozavaju malticu, jedu ju iz tube i tuku se za nju. Nazalost, velika vecina nas nema tu srecu tako da smo morali smisliti i razraditi razne metode i nacine uvaljivanja.
Mozete:
• Mozete ostaviti otvorenu tubu s istisnutom malticom negdje u stanu i nadati se da ce znatizeljni kunic doci i polizati. Ne pali.
• Namazati malticu na posudu s hranom, na precke kaveza ili negdje gdje ce ju kunic naci i polizati. Pali rijetko.
• Namazati malticu na sapu ili njusku kunica. U zelji da skine tu kugu i ponovo postane cist, kunic ce, silom prilika, polizati malticu. Nepovoljni aspekti ove metode su da kunic cesto mahne sapom i razljepi malticu po cijelom stanu, ili ju elegantno obrise od kauc ili jastuk.
• Namazati malticu na neki list zelenila (ili neke druge poslastice) kojeg kunic jako voli (maslacak, radic, trputac, koraba, brokula), zamotati ''sarmicu'' i podvaliti kunicu. Obicno kada primjete da je nesto unutra vec je kasno. Koristite sistem pravo krivo – jedan prazan list, jedan puni – da ih zbunite. Naravno, zgranuto pljuvanje je isto moguce.
• Ako nista od gore navedenog ne upali, uvijek mu potrebnu kolicinu mozete spricom dati u usta - procitati temu Hranjenje kunica na spricu. Ova metoda je pouzdana i ponekad najmanje stresna (za vlasnika).

RODIKOLAN - Regulacija nepravilne probave prirodnim putem.

slika

Rodikolan s biljnim sastojcima, je dodatak prehrani koji regulira tešku apsorpciju.
Kombinacija biljnih komponenti sa IMMUNOCEL®-om, što je inaktivirani kvasac, omogućuje Rodikolan-u da pruži profilaktički učinak pri svim vrstama probavnih nepravilnosti.

Sastav:
Biljna ulja, biljni nusproizvodi

Sastav tvari:
Sirovi pepeo 0,2 %
Sirova vlakna 0,4 %
Sirove masti 97,8 %
Sirovi proteini 1,1 %

Aditivi na 1000 ml:
Lecitin 50.000mg

Kurkuma
smiruje upalu i regulira rad crijeva

Listovi sikavice i artičoke
podržavaju rad jetre.

Korijen sirištare i rabarbara
aktiviraju proces probave.

Kamilica
ima umirujući učinak na crijeva pogođena grčevima i upalama.

Pepermint i kim
su učinkoviti protiv flatulencije i grčeva.

Korijen sladića
Ima umirujući učinak na želučanu ovojnicu.

Rosopas
Ima umirujući učinak na osjetljiva crijeva

Immunocel®
(inaktivirane stanice Saccharomyces cerevisiae Var. elipsoideus)

• minimizira pojačani rast
nepoželjne crijevne flore
• potiče rast prirodne
crijevne mikroflore
• stimulira imunološki sustav


Preporuka za doziranje:
Kao dodatak veterinarskom tretmanu u slučaju probavnih nepravilnosti. Dodati hrani u slijedećim dnevnim dozama.


Ovisno o količini hrane za životinju
Miševi, patuljasti hrčci 3 x 1-2 kapi dnevno
Gerbili, štakori, hrčci 3 x 3-4 kapi dnevno
Zamorci, mali zečevi 3 x 5-6 kapi dnevno
Veliki zečevi 3 x 7-10 kapi dnevno


Rok trajanja: 24 mjeseca

Pakiranje:
15 ml staklena bočica sa pipetom


PRO-DIGEST (ILI NEKI DRUGI PROBIOTIK) - ducani za kucne ljubimce, veterinarska apoteka
- regulira crijevnu floru, koristi se kao preventiva i kao dodatak u slucaju poremecaja probave

SANTALINA N6 - ducani za kucne ljubimce, veterinarska apoteka.
Preparat za male glodavce (zamorac, hrcak, mali zecevi),daje se u slucaju crijevnih poremecaja, nadma (stvaranje plinova u želucu i prednjim partijama crijeva), mršavljenja.

Uputa: preparat nakapajte u hranu.

Doziranje: 2 puta dnevno 8 kapi kroz 8 dana. Ako je potrebno tretman se može ponoviti nakon pauze od 8 dana. Ako životinja nece uzimati hranu, preparat možemo davati pipetom direktno u usta.

Proizvodjac: Beaphar B.V. Raalte, Nizozemska.

MALT PASTA - ducani za kucne ljubimce, veterinarska apoteka
- to svi morate znati za sta se koristi

CALO PET PASTA - veterinarska apoteka
- visoko energetska pasta koja se daje u slucaju da kunic ne moze sam jesti. Sadrzi sve potrebne vitamine, Omega-3 i Omega-6 masti i minerale. Daje se cca 1-2 zlicice dnevno. Na uputstvima pise da je sa pse i macke ali se (provjereno kod veterinara) moze davati i kunicima.
Contents materials:
Raw fat 19.6%; Raw protein 1.5%; Raw ash 1.5%; Raw fiber 0.5%



SANTALINA N6

slika

Preparat za male glodavce (zamorac, hrcak, kunici),daje se u slucaju crijevnih poremecaja, nadma (stvaranje plinova u zelucu i prednjim partijama crijeva), mršavljenja. Santalinu mozete nakapati u hranu ali najsigurniji nacin da ju kunic popije je da mu je date spricom. Mozete skuhati laganu kamilicu, ohladiti i u cca 2 ml dodati 8 kapi Santaline i dati kunicu.
Doziranje: 2 puta dnevno 8 kapi kroz 8 dana. Ako je potrebno tretman se može ponoviti nakon pauze od 8 dana. Ako životinja nece uzimati hranu, preparat možemo davati pipetom ili spricom direktno u usta.


PROBIOTICI I PREBIOTICI

PRO - DIGEST


slika


Autor Katrin i Kenji

Evo ja si dala malo truda pa prevela kaj piše o Pro-digestu.

Stresni faktori kao što su promjena temperature, prehrane ili smještaja mogu ozbiljno poremetiti crijevnu floru. Stabilna i uravnotežena crijevna flora je vrlo važna kao prirodna obrana protiv patogenih bakterija. Vrlo je važna za optimalnu probavu hrane.

Pro- digest stimulira rast stabilne crijevne flore, topljiv je u vodi.
Sadrži prebiotike; to je prirodni šećer koji simulira rast korisnih bakterija, (bifit-bacterija, lactobacili) i usporava rast patogene bakterije. Ovi šećeri su dobri jer samo korisne baktreije mogu koristiti ove saharide kao hranu, dok patogene bakterije ne mogu. Ovi prebiotici spriječavaju patogene bakterije (E. coli, salmonela) da se uhvati za stijenku crijeva. Bakterije mogu napraviti štetu nakon što se uhvate za stijenku, ako se ne uhvate izlaze putem izmeta prije nego što su napravili ikakvu štetu.

UPOTREBA:

- Za održavanje optimalne crijevne funkcije: 2-3 do ruba pune žličice (dobite je u kutiji) na 100 ml vode za piće 1 put tjedno.
- Oporavak nakon bolesti; 3-4 do ruba pune žličice na 100 ml vode za piće dnevno tokom jednog tjedna.
- U slučaju problema sa crijevima ; 3-4 do ruba pune žličice na 100 ml vode za piće dnevno tokom jednog tjedna.
- Za jednostavne dijete; 3-4 do ruba pune žličice na 100 ml vode za piće svaki dan (dok traje dijeta) [/size]


RAZLIKA PROBIOTIK - PREBIOTIK


Autor Zeko_Jurica

Tarra i ja smo proveli jedno malo istraživanje 8) na temu probiotika, pa vam ovdje objavljujemo rezultate :)

Kao prvo, treba razlikovati pojmove prObiotik i prEbiotik.

U pojednostavljenom opisu :P :
prEbiotik je dobra hrana bakterijama kako bi se brže razmnožavale, a koje trebaju živjeti u crijevima jednog zdravog živog bića (tako i kunića), a

prObiotik su u stvari same te bakterije potrebne u crijevima.

A sad i malo stručniji opis ::) :
prObiotici su definirani kao jedna ili više kultura živih mikroorganizama koji, primjenjeni u ljudi ili životinja, djeluju korisno na domaćina, poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore.
Budući da crijevo sadrži visoku koncentraciju bakterija, pretpostavlja se, da se izvor ugljika - i energija potrebna za održavanje tako velike bakterijske biomase - može dobiti iz ugljikohidrata u izlučevinama "domaćina" ili iz ugljikohidrata koji nisu probavljivi u tankom crijevu. Ove selektivne, hranjive tvari, nazvane su:
prEbiotici i definirani su kao neprobavljivi sastojci hrane koji korisno djeluju na domaćina pomoću selektivne stimulacije rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ograničenog broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu, i tako poboljšavaju zdravlje. Primjer: Laktoza (ugljikohidrat tj. mliječni šećer) je prebiotik- hrana za bifidobakterije, koji pospješuje njihovo razmnožavanje.

Kada upotrijebiti probiotike ili prebiotike:
Crijevna flora odnosno ravnoteža mikroorganizama koji tamo žive može se poremetiti uslijed neke bolesti ili uzimanja antibiotika, jer antibiotici osim onih "zločestih" uništavaju i "dobre" bakterije u crijevima.
Znači u slučajevima kada kunići dobivaju antibiotike ili imaju proljev, da bi se ponovno uspostavila ravnoteža crijevne flore, pomoći će nam probiotici ili prebiotici, s time da probiotici ipak puno brže djeluju.
Ovdje treba napomenuti da je uvjek potrebno otkriti uzrok, zašto kunić ima proljev!

PRO - DIGEST koji vam je vjerojatno poznat, je prebiotik tj. hrana za bakterije ;)

Obzirom da u Hrvatskoj nema za kupiti probiotika posebno namjenjenim našim životinjicama, dobro će poslužiti i oni koje možete nabaviti u običnoj apoteci, a služe za ljudsku upotrebu. Cijena 40 do 80kn. Probiotik koji smijete dati vašem kuniću je generalno svaki koji se smije dati i djeci. Prema sastavu koji smo do sada uspjeli istražiti, najbolji bi bio Linex, ali dobro će poslužiti i ferzym i prolife. Kod ovih postoji baš i posebno pakovanje za djecu.

Sastav je slijedeći:
LINEX

slika

Kapsula sadrži 1,2 x 10 na 7 živih lifofiliziranih mliječnokiselinskih bakterija
Lactobacillus acidophilus,
Bifidobacterium infantis v. liberorum
Streptococcus faecium

FERZYM PLUS

slika

7 milijardi živih bakterija u kapsuli
Bifidobacterium bifidum
Propionbacterium schermani
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus lactis
Lactobacillus ramnosus
Lactobacillus helveticus
u svakoj tableti ima još: Inulin 4,7mg; Akacija 4,7mg; Baobab 4,7mg; Kalcij 27,78mg; Fosfor 20,82mg; Magnezij 417,50 mcg; Mangan 6,95 mcg; Željezo 26,00 mcg; Cink 5,80 mcg; B1 0,70 mg; B2 0,80 mg; B6 1,00 mg; B12 0,50 mcg; PP (niacin) 9,00 mg; Pantontenska kiselina 3,00 mg

PROLIFE
bifidobakterije i laktobacili
s dodatkom vitamina

Napomena: Neka vas nepoznate tvari ne ometu,primjerice poput akacije,baobaba,inulina i sličnog jer su to prEbiotici koji izravno pospješuju rast bakterija koje se unose putem kapsula čiji su dio sastava.Svaka tvar ima svoju ulogu.

Doziranje:
Za sve vrijedi, da bi dnevna doza trebala biti sadržaj jedne kapsule. Sadržaj se pomješa s vodom ili hranom koja se da kuniću (pri tome su svi trikovi dozvoljeni, npr. oni sa sarmicama ;) ) Dobro bi bilo dnevnu dozu podijeliti na dva dijela.


I za kraj, ove informacije su skupljene po zagrebačkim apotekama, njemačkim sajtovima o kunićima, u razgovoru s njemačkim veterinarima i jednim biologom koja dugi niz godina uspješno odhranjuje bebe kunića i zečeva koji su ostali bez majke.
A da i sami možete usporediti, evo i sastava probiotika koji će veterinari u Njemačkoj preporučiti kada je potrebno obnoviti crijevnu floru kunića:

BIRD BENE BAC

Specijalno za kunice!!!


slika

na 1g:
60mg Lactobacillus fermentum
60mg Lactobacillus casei
60mg Streptococcus faecium
60mg Lactobacillus plantarum
59mg Lactobacillus acidophilus
-ukupno 10 miliona bakterija
preporučena doza: jedna tubica dnevno

ili za zamjenu,

OMNIFLORA

slika

Lactobacillus gasseri (8 x 10na8 - 8 x 10na9 KBE/g) i
Bifidobacterium longum (8 x 10na8 - 8 x 10na9 KBE/g)
preporučena doza: sadržaj jedne kapsule dnevno[/size] [/quote]

Zeko_Jurica je napisao/la:
PANACUR PASTA

Aktivna supstanca panacur paste je: fenbendazol

Najveća prednost paste pred granulama i suspenzijom je lako davanje. Stavite pastu u neki listić zelenjave, listić zamotate, i to kunić pojede bez problema. Nema mučenja (stresa), ni za kunića, ni za vlasnika, sa guranjem neke tekućine u usta. Također je daleko lakše odrediti dozu, nego kad imate granule.

Ovako izgleda pakovanje paste od 5 grama za pse, mačke, kuniće,...
slika

Ova pasta za kuniće ne razlikuje se baš po ničemu od paste za pse i mačke. Jedina razlika su uputstva, izgled kutije i cijena. Sama tuba s pastom, kao i njen sastav, su apsolutno isti!
slika

Tuba sadrži 5 grama paste.
1 gram paste sadrži 0,187 grama fenbendazola, što znači da u cijeloj tubi ima 935mg fenbendazola odnosno 18 puta 50mg, plus neki ostatak.

Kako bi mogli točno dozirati, postoji skala s 18 crtica (9 s gornje i 9 s donje strane):
slika

Važno:
Razmak između dvije najbliže crtice = 1 graduation = 50mg fenbendazola!
2 graduation = 100mg fenbendazola.

Doziranje za kunića je 20mg/kg fenbendazola dnevno.
Npr. za kunića teškog 2,5kg to je onda točno 50mg fenbendazola (1 graduation) dnevno. Za druge težine kunića bit će malo nespretnije dozirati, ali ne treba to biti u miligram točno.

Fenbendazol je učinkovit protiv parazita kao što su:
encephalitozoon cuniculi (28 dana terapije)
passalurus ambiguus (4 dana terapije, 7 dana pauze, 4 dana terapije)
giardia (4 dana terapije, 18 dana pauze, 4 dana terapije)

Veterinarska literatura o kunićima ne preporučuje preventivno davanje lijekova protiv parazita! Preporuke, ako ih negdje pročitate, uglavnom potječu od samih proizvođača, pa ih treba uzeti s rezervom.


tekst će još neko vrijeme ovdje "sazrijevat" prije nego ga negdje premjestim, pa su sve primjedbe dobrodošle, posebno one ako je nešto nejasno :)
Zadnja izmjena: Lady Stardust; uto lis 13, 2009 21:49 pm; ukupno mijenjano 8 put/a.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Avatar
Lady Stardust
Moderator
Moderator
 
Postovi: 6761
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 19:45 pm
Lokacija: Zgb

PostPostao/la red_sonja » ned lis 21, 2007 16:45 pm

maltica sa papajom je promijenila dizajn kutije, tuba je ostala ista, evo vam slička :)

slika
Avatar
red_sonja
Zekonja
Zekonja
 
Postovi: 478
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:00 pm

PostPostao/la ...beba... » uto stu 06, 2007 21:29 pm

Nisam znala gdje postaviti ovo pitanje pa ću tu napisati a kasnije ga preselite ili nekaj...

Koji je najbolji način davanja malt paste. Ja sam ovo svom čudu prvi put dala bez frke, ali sad je nastala panika... Ni blizu. Pokušaj maskiranja u hranu bio je neuspješan jer su je nanjušio i nema šanse da pojede to...
Avatar
...beba...
Zekonja
Zekonja
 
Postovi: 425
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 10:31 am
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la Lady Stardust » uto stu 06, 2007 21:36 pm

A cuj, najbolje je to nekako profurati pod poslasticu tako da ju zele jesti - a to ponekad ne ide.

Mogu ti samo ponoviti gore napisano, a ti probaj naci najbolji nacin

METODE ZA UVALJIVANJA MALT PASTE KUNICIMA KOJI JU NE ZELE SAMI JESTI

Neki sretni vlasnici imaju kunice koji obozavaju malticu, jedu ju iz tube i tuku se za nju. Nazalost, velika vecina nas nema tu srecu tako da smo morali smisliti i razraditi razne metode i nacine uvaljivanja.
Mozete:
• Mozete ostaviti otvorenu tubu s istisnutom malticom negdje u stanu i nadati se da ce znatizeljni kunic doci i polizati. Ne pali.
• Namazati malticu na posudu s hranom, na precke kaveza ili negdje gdje ce ju kunic naci i polizati. Pali rijetko.
• Namazati malticu na sapu ili njusku kunica. U zelji da skine tu kugu i ponovo postane cist, kunic ce, silom prilika, polizati malticu. Nepovoljni aspekti ove metode su da kunic cesto mahne sapom i razljepi malticu po cijelom stanu, ili ju elegantno obrise od kauc ili jastuk.
• Namazati malticu na neki list zelenila (ili neke druge poslastice) kojeg kunic jako voli (maslacak, radic, trputac, koraba, brokula), zamotati ''sarmicu'' i podvaliti kunicu. Obicno kada primjete da je nesto unutra vec je kasno. Koristite sistem pravo krivo – jedan prazan list, jedan puni – da ih zbunite. Naravno, zgranuto pljuvanje je isto moguce.
• Ako nista od gore navedenog ne upali, uvijek mu potrebnu kolicinu mozete spricom dati u usta - procitati temu Hranjenje kunica na spricu. Ova metoda je pouzdana i ponekad najmanje stresna (za vlasnika).
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Avatar
Lady Stardust
Moderator
Moderator
 
Postovi: 6761
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 19:45 pm
Lokacija: Zgb

PostPostao/la ...beba... » uto stu 06, 2007 21:42 pm

Aha, tražila sam to, ali nisam vidla. Znala sam da sam to negdje pročitala, ali nisam znala gdje. Sad vidim. Ne znam kak sam fulala... :wub: :blink: HVALA!
Avatar
...beba...
Zekonja
Zekonja
 
Postovi: 425
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 10:31 am
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la moxa » sri stu 07, 2007 9:22 am

Kod mene nis nije upalilo dok nisam probala s listom maslacka, u svaki malo maltice i zamotam i hranis naizmjenicno list bez i list s malticom, niti ne primjete! Ostale kamuflaze nisu uspjele, mazanje na capicu samo prvih par puta i nista, ali nista drugo mi ne uspijeva osim maslacka za kojim su ludi! Pa probaj i ti! :wink:
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 872
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 16:37 pm
Lokacija: Zgb

PostPostao/la ...beba... » sri stu 07, 2007 12:09 pm

Ok, hvala.
Avatar
...beba...
Zekonja
Zekonja
 
Postovi: 425
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 10:31 am
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la ...beba... » čet stu 08, 2007 0:21 am

Uspjela sam mu sad odvaliti na poslastici malticu i sad kad sam mu davala hranu oprezno su je cijelu pronjuškao da mu ne bi nešto opet podmetnula... :D :D
Avatar
...beba...
Zekonja
Zekonja
 
Postovi: 425
Pridružen/a: sub lis 13, 2007 10:31 am
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la Charlie » čet stu 08, 2007 0:26 am

Nilo bi dobro da mijenjate hranu u koju "podvaljujete" malticu, da ne zapamte :wink:
slika
Charlie
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7906
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:50 pm
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la perlica » sub sij 05, 2008 11:45 am

mi s malticom uvijek imamo problema..nikak je neće...i onda mu je onak stavim na njuškicu...al ljudi moji..kak se on naljuti...ode u gajbu i ne izlazi cijeli dan.... :rolleyes:
Avatar
perlica
Zečić
Zečić
 
Postovi: 229
Pridružen/a: pet sij 04, 2008 11:10 am
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la tina_sb21 » sub sij 05, 2008 19:38 pm

Koliko zeko mora biti star da mu se da maltica?Moj je star otprilike tri ipo mjeseca!I nikakvih problema za sada nije imao sa kuglicama!!!
Avatar
tina_sb21
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 708
Pridružen/a: sri stu 07, 2007 16:09 pm
Lokacija: Slavonski Brod

PostPostao/la Ledolina » sub sij 05, 2008 21:14 pm

tina_sb21 je napisao/la:Koliko zeko mora biti star da mu se da maltica?Moj je star otprilike tri ipo mjeseca!I nikakvih problema za sada nije imao sa kuglicama!!!



Nas simbic se dosta linjao sa 3 mjeseca jel ima neobicno gustu i pahuljastu dlakicu (nije dugodlaki i lavoglavi).

Davala vec tada preventivno jednom tjedno malticu. Nije bilo stetnih poljedica, osim za mene jel mu bas nije fina, pa me grize i udara nogama. :D


Jurka mi obozava malticu i dajem joj par puta tjedno kao poslasticu- a ovim dvjema mudricama spricom- ostale metode ne pale :nowink:
slika[url=http://ticker.7910.org/eng][img]
Avatar
Ledolina
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 1394
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 19:52 pm
Lokacija: Požega

PostPostao/la tina_sb21 » ned sij 06, 2008 13:58 pm

Linja mi se..pogotova sada kada mu krzno oko vrata i na glavicu raste ko ludo...ali ja nisam to kod nas vidjela da ima za kupiti!?Kako mu onda uguraš u usta?
:D
Avatar
tina_sb21
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 708
Pridružen/a: sri stu 07, 2007 16:09 pm
Lokacija: Slavonski Brod

PostPostao/la zeko Simba » ned sij 06, 2008 14:01 pm

Premali je za maticu, tako mali ne bi trebao imati problema niti sa dlakicama i povezanim kuglicama. Kuniću malticu ponudiš, pokušaš najprije da on sam počne to jesti, a ne daješ mu na silu, osim ako nikako durgačije ne želi a frka je
zeko Simba
Moderator
Moderator
 
Postovi: 9045
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:46 pm
Lokacija: Opatija

PostPostao/la tina_sb21 » ned sij 06, 2008 14:08 pm

Uredu su mu kuglice..i njih tamani a sijeno od salatice ždere :D ;D ...nemam za sada problema sa kuglicama..ali htijela sam se informirati da vidim od kada mu treba to davati da nebi došlo do nekih poteškoča...bolje spriječiti nego lječiti.... ;D ;D ;D
Avatar
tina_sb21
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 708
Pridružen/a: sri stu 07, 2007 16:09 pm
Lokacija: Slavonski Brod

Sljedeća


Natrag na Zdravstvene rasprave




Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron