Molim nekoliko savjeta...

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

Molim nekoliko savjeta...

PostPostao/la Pikica » sub pro 10, 2011 12:21 pm

Pozdrav svima, nisam znala kamo bih uvrstila ovu priču i pitanja pa ako je potrebno neka moderatori presele u već postojeći topic.

Nedavno smo udomili patuljaste zekane, curu i dečka. I kada su se udobno smjestili i prilagodili, dečka smo odlučili kastrirati (sve je prošlo u najboljem redu). Ali eto, točno 31 dan nakon njegove kastracije Hopica je okotila 3 mladunca. Da stvar bude još ne jasnija, bili su odvojeni od samog dolaska upravo zbog te mogućnosti. Teško mi je povjerovati da nam se uz svu pažnju i to desilo. Istina je da smo ih puštali skupa i budno pazili da ne bi bilo naskakivanja, ali eto, SEKUNDA je stvarno dovoljna. Izgleda da smo i sa kastracijom zakasnili dan-dva.
Od kad imamo zekane svako malo čitam razne savjete koji su mi ovom prilikom dobro došli i hvala svima na ovom forumu. Nadam se da će i ovo moje iskustvo nekome u buduće moći pomoći. Pa ovako:
Ujutro sam pronašla 3 mladunca svakog na svojoj strani kaveza samo u sijenu, bez počupane dlake. Nije se uopće gnjezdila niti pripremala. Prema vašim savjetima uzela sam rukavice te mazila prvo mamu pa tek onda stavila sve bebače u isto "gnijezdo". Tek kroz dan, 7.12. ogradila je gnijezdo sijenom. Ujutro 8.12. gnijezdo je bilo na drugom mijestu i dva bebača unutra,a jedan van gnijezda. Njega sam istim postupkom vratila u to novo gnijezdo ali iste sekunde razbacala je gnijezdo i izbacila ga van. Druga dva nije dirala. Malo sam pričekala te ga ponovo vratila. Činilo se da je sve ok.
Istu tu noć provijerila sam je i pronašla gnijezdo na drugom kraju kaveza. I uginulog mladunca u starom. Nisam je uznemiravala te sam ujutro počistila staro gnijezdo i maknula uginulog. ). Tek je jučer (9.12.) rano ujutro počupala dlaku i sada je napravila pravi mali bedem oko njih. Ukrala je moje rukavice kojima sam premještala mladunce, a ostavila sam ih na vrhu kaveza te na njih postavila bebače, zametala ih sijenom i dlakom i sad je to pravo gnijezdo. Čak je i piljevine nagurala okolo pa stvarno izgleda kao mali bedem. Inače ima kućicu koja je jako slična opisanim kotilicama jedino nema ravni krov ali to joj je sad baza za promatranje. Odlučila sam ih uopće više ne dirati, te ovako izdaleka mladunci mi se čine sasvim dobro. Gnijezdo se "miče" gore dolje, narasli koliko mogu vidjeti, ne cvile pa pretpostavljam da nisu gladni jer su i Hopine bradavice nacicane.
Brine me to premještanje, da li ih je mogla tako ozlijediti?
Kako uopće zečevi sele mlade?
Kad bi ih mogla ponovo provjeriti "iz bliza" i očistiti kavez? Napominjem da sad uopće ne želi izaći iz kaveza, a bojim se da ih opet ne preseli ako ću ih čistiti.
Kupila sam vitamine opti-vit i piše da ide 10 kapi 1 tjedno u vodu. Nije li to prerijetko i treba li možda joj sada češće davati?
Hranimo ih sa cuni natur ili crispy. Treba li još što dodatno ili možda neka "bolja" hrana?
Čitala sam da se sada ne bi trebalo davati svježe voće i povrće da se mladuncima nadimaju trbuščići. Koju joj poslasticu smijem davati? Luda je za jabukama, smije li i koliko?
Kako to da nije čupala dlaku sve do drugog dana od okota? Dešava li se to inače?
Mislim da sam uspjela detaljno opisti tijek nedavnih događaja te vas molim da mi odgovorite jer iako nisu planirani, itekako su voljeni i stvarno bih htjela da sve prođe u najboljem redu.

E da, Hopica (mama) je sada stara 9 mjeseci i ovo joj je prvi okot, a Jumpy (tata) je godinu i 2 mjeseca.

Kad samo pomislim da smo razmišljali o sterilizaciji zbog iznenade agresije koju smo prepisali frustraciji :zeko4:

I stvarno, tko se malo potrudi na ovim stranicama može naći sve ali evo, ja nisam uspjela pronaći nešto o premještanju mladunaca.

Hvala!
Pikica
Kunić
Kunić

Re: Molim nekoliko savjeta...

PostPostao/la Pikica » pon pro 12, 2011 18:42 pm

:zeko10:
Pikica
Kunić
Kunić

PostPostao/la vini » pon pro 12, 2011 18:49 pm

Sori ja ti naisam baš iskusna, ali odgovoriti će ti sigurno neko od "starijih"
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » pon pro 12, 2011 21:08 pm

Pikica je napisao/la::zeko10:

većina nas nema iskustva s imanjem malih..a ovih iskusnijih po tom pitanju nema bas na forumu..pokusat cu jos jednom kontaktirat nekog da ti se javi
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lady Stardust » pon pro 12, 2011 21:50 pm

A micek :) bila je nervozna jer se skoro okotila.

Premjestanje gnijezda je nekim mamama normalno, stalno nesto spremaju i sele. Neke se okote ko ''kokoske'' nis ne spreme i tek kasnije cupaju dlaku ili im se cak mora i pocupati i ''pokazati''. Dok se druge cupaju i tjedan dana prije i slazuuuuuu i uređuju ko lude.

One prepoznaiju deformitete i ocito je nekom prirodnom selekcijom ''nanjusila'' da mozda nesto nije stimalo s bebom. Mozda ga se moglo podmetnuti drugoj mami ali ko zna da li bi uspjelo.

Ja sam mojima davala svega sto su htjele jesti i duple pa i troduple kolicine. I zelenog i voce i poslastice i puno sijena i stalno puna zdjelica suhe hrane i cista voda. Naravno ne bus dala trostruko zelenog ali normalnu kolicinu mozes - sve su tak jele. I jabuke moze.

Bebe kad izadju iz gnijezda pocinju grickati sijeno a i suhu hranu iz zdjelice. Zadnje bebe koje su stigle kod mene s tri tjedna su grickale i zeleno - ali kontrolirano uz zastitu maminog mlijeka.

Nemoj joj dirati gnijezdo, budes vidjela kad treba pocistiti ali i onda ne mici sve nego samo ako treba podlogu.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » uto pro 13, 2011 12:41 pm

Sve si dobro napravila do sada :) LAdy ti je napisala odgovore na pitanja i meni je jedino preostalo da ti poželim sreću za dalje :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Pikica » uto pro 13, 2011 18:18 pm

Hvala vam puno. :zeko3:
Evo ova dva mala bebača napreduju super. Jedino je jedan duplo manji (bijeli) ali i on raste i trbušćić mu je fino zaobljeni pa pretpostavljam da je sve ok.
Sad su na istom mjestu i ne seli ih.
Treba li češće dodavati vitamine?
Pikica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » sri pro 14, 2011 2:00 am

moje nisu dobivale dodatne vitamine
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » sri pro 14, 2011 12:20 pm

Nije potrebno ako sve izgleda ok :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Pikica » čet sij 19, 2012 17:12 pm

Evo zekani su super!Sve već papaju sami i početkom drugog mjeseca mogu svojim vlasnicima. Najradije bih zadržala ali uz moje malo životinjsko carstvo to nije moguće. Bijeli maleni se već upoznao sa budućom vlasnicom (naša kuma) tako da znam da ide u sigurne ruke. Voljela bih i da sivoga zbrinemo na sigurno pa vas molim za pomoć. Ako znate nekoga tko traži malenog zeku javite.... Ne bih voljela stavljati na njuškalo ili oglasnik jer vjerujem da su ovdje pravi zecoljupci...

http://img254.imageshack.us/img254/9926/gostnaveeri.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/1603 ... anj001.jpg
Pikica
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » čet sij 19, 2012 17:15 pm

Oglasi ga u "Udomljavanja i akcije spasavanja"",ljudi ce ga tamo prije vidjeti,napravi poseban oglas bas za njega.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Pikica » čet sij 19, 2012 17:29 pm

Hvala! :D
Pikica
Kunić
Kunić

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.