Sjenalice

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Sjenalice

PostPostao/la salatica » čet lis 18, 2007 9:23 am

S obzirom da imamo bogato iskustvo s držačima sjena, možda će nekome pomoći....

Prva sjenalica nam je bila ona koju smo dobili uz gajbu - vanjska.
Kako je Zorro rastao, bio je sve veći problem progurati čubicu kroz rešetke i izvući sijeno. A ubrzo smo shvatili da on, kao i ljudi, bira po kojem će redosljedu koju travku, tj. koju želi a koju ne.

Kad mu se pridružila u gajbici Luna, imali smo 2 zekana koji se muče.
S tim da je Luna bila više odlučna od Zorreka, pa je odlučno šapicama pokušavala doći do većeg izbora :D

Onda smo vidjeli Ladynu plavu ležaljku? i odmah nabavili istu.
Nakon početnog oduševljenja zbog dostupnosti i obaveznog kugličarenja u stlu moje,moje,moje - počeli su i pišati po sijenu, tj. Zorro je bio taj.

Pa smo nabavili manje košarice (nebojane kako bi ih mogli bezopasno gristi) u koje ne stane guza, kako bi sjeno ostalo pošteđeno.

slika

Njih su oglabali do temelja (doslovce, ostalo je samo nešto kao podmetač), prevrtali, nabacivali se njima po gajbi i sobi i na kraju ipak nekako uspjeli i zapišati.
Slično su prošle i veće i manje košarice, pamučni jastučići, keramičke zdjele, podlošci od velikih tegli za cvijeće, drvene i pamučne jasle....

slika

Zaključak je bio da što god ja napravila, a da im pritom olakšam pristup sijenu - oni demoliraju, sijeno razbacaju i na kraju ga zapišaju.
A ovo zadnje sam svakako željela izbjeći, jer po mojoj logici - ono što je za jesti - nije za ostale namjene :D
Jer to je zapravo uvjetni refleks, ne može biti dvojakog pravila za istu stvar i životinje zaista ne mogu znati kad to isto sjeno treba jesti, a kad se može vršiti nužda po njemu.
Stelju odavno nisu imali, jer su je svi odlučno gurali ispod sebe, a vani i tako, osim možda u prirodi, nitko od kućnih zekana nema stelju.
Moji su imali stelju samo cca tjedan dana po dolasku.

Slijedeće sam, sva sretna, doma donesla one viseće kugle....
To im je u početku bilo zabavno, a onda se ispostavilo da se prejako ljulja, da ih u povratnom zamahu lupa u glavice i da uostalom ulažu toliki trud da izvuku sijeno van - da na kraju odustanu i ne pojedu količinu koju inače bi...
Kugle su zgodne za povremenu zabavu, ali im je ubrzo i ta zabava dosadila.

A onda sam konačno našla unutarnje sjenalice i svi smo se preporodili.
Iako je kod nekih bilo početničkih muka kako savladati te (bitno šire nego na gajbici) žice, na kraju su se svi super navikli na njih.
Morala sam ih doduše, dodatno učvrstiti, jer su ih uspješno skidali s rešetki, ali to je sitnica....
Bebe su narasle, pa više nisu mogli uskakati u njih, sijena više nema van gajbi, ne zauzimaju prostor od gajbice (kao košarice, zdjelice i sl.) a oni ipak mogu birati....

ovo je Piksi dok je bio beba i marljivo uskakao...
danas je veći od sjenalice, pa je nakon određenog broja pokušaja odustao :D

slika
Zadnja izmjena: salatica; sub sij 05, 2008 13:03 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
salatica

PostPostao/la renata » čet lis 18, 2007 9:33 am

Tema je "sjenalice", a od tog krasnog sijena uspjela sam ih zagledati tek iz trećeg pokušaja! ovo sijeno koje im daješ - san je svakog kunića, mljac!
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lilo » čet lis 18, 2007 10:01 am

Meni baš i nije nešto ta sjenalica! :nowink: Osim što se stalno skida ,tj. kunići je stalno skidaju mora se dodatno ućvrstiti!Onda svaki put kad idem prati dno od gajbe moram skidati i tu sjenalicu da mogu oprati gajbu!No ni to nije tako strašno!Strašno je što i dalje je potencijalno opasna za nogice a da ne prićam da Lino cijeli stane unutra mada je odrasli već! :hm: I na živce mi ide kaj je tak piltka! :ljut: Da je dvaput višlja bila bi odlićna! :) Tako nikako ući nebi mogli!Drago mi je da je tebi dobra!Ja uopće neznam više kakvu da kupim? :lud:
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la salatica » čet lis 18, 2007 10:14 am

;D

nije ni nama bilo lako na početku

spuštala sam je i dizala bar 3 x dnevno (isto su nogice propadale, pa rekoh da bar propadnu do dna)...
vanjske sjenalice sam stavljala kao krović... (jako dobro za zguliti kožu s ruku kad se sjenalica puni :))

skidali su je sve dok nisam žicom presvučenom likom? učvrstila na 4 mjesta da se neda niti milimetra pomaknut
i konačno sam je smjestila tako da kad čistim gajbu, dignem je zajedno s rešetkom...
ali vjerojatno ovisi i o vrsti gajbe
ja imam ferplastovu s velikim krovnim otvorom, pa je osim kad je steriliziram, kroz krov čistim

nije ni ona idealna, ali se nama za sad pokazala najboljom varijantom

trebalo bi nekakvu nagradu dodijelti inovatoru koji smisli idealnu sjenalicu ;D
salatica

PostPostao/la Charlie » čet lis 18, 2007 12:40 pm

Sjenilicu sam maknula još kad je Charlie narasao jer je i dalje skakao u nju, a bilo me je strah da mu ne propadne nogica
tako da sijeno stoji u jednom kutu gajbe, a vani u kutiji
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la max » čet lis 18, 2007 13:34 pm

i mi smo brzo prešli na varijantu sjena u kutu kaveza....ali se naravno do kraja dana razvuče po cijeloj gajbi :D :D :D naravno
max
Zekonja
Zekonja

U što da stvim sijeno?

PostPostao/la Puffy » pon stu 05, 2007 10:18 am

Ne znam u što. Dobila sam uz kavez sjenalicu, al zeko mi uskaće u nju. Pa sam probala sa posudama, izkopa svo sijeno van prevrne posudu, onda kaka po sijenu i neće ga jest i čeka novo da mu dam. :sad: Onda sam mu napravila visoku posudicu sa rupicom na dnu da po malo čupa sijeno van, a i to mi sa šapama živčano grebe i izvadi van, al ne da pojede nego da razbaca van. Sta da radim? Šta da mu stavim? :wub: A ovo na slici šta je kod salatice, pa to mi se čini da bi mi mogo uskočit u to, a i šipke su mi nekak na tome preširoke pa bi mi sijeno izlazilo van :hm:
Puffy
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la salatica » pon stu 05, 2007 10:59 am

je pa sad.... uvijek ima malo sijena tamo negdje vani, gdje ne želimo ;D
i ako je u sijenalici, treba računati s tim da će dio počupkati dok biraju "onu" travku i napraviti šarmantni nered
:)

upravo zbog svih tih muka oko idealnog držača za sijeno sam i navela svoja iskustva...
dok su bili bebači i mogli uskočiti u sjenalicu (dok joj nisam smontirala krović i spustila je vrlo nisko) naravno da su i kakali po sijenu :D
i pišali :ljut:

treba eksperimentirati, jer ne pristanu svi zekani na sve :)
salatica

PostPostao/la Puffy » pon stu 05, 2007 11:29 am

A sta da mu stavim u vanjski wc? Probala sam sijeno, pa mi ga jede i pokaka mi se na krevet, pa sam probala piljevinu, onda mi je po cijeloj sobi, probala d sam sa praznom kutijom, al onda mi tam spava po danu. Šda da stavim? Da kupim pijesak?
Puffy
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekica_poopy » pon stu 05, 2007 11:50 am

ja imam rijesenje za to, mi imamo jednu sjenalicu malu u koja stoji iznad wc-a (sad sam je cak spustila nize da altanica ne misli da se muce siroti :)) iz koje cupkaju ako su u dnevnom. dovoljno je mala da mojim "mrsavim" zekonjama unutra ne stane ni njuska do kraja :rolleyes:
a u njihovoj igraonici imam veeeliki wc (podnozje kaveza manjeg) gdje uvijek stavim nesto sijena u kut tako da guzice mogu kakati i papati i na taj nacin optimalno malo sijena bacam :)

naravno "losa" strana je to sto moram vise puta na dan nadopunjavat, jer u sjenalicu stane malo a u wc-u na kraju krajeva ono sto se odmah ne pojede niti nece :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » pon stu 05, 2007 11:52 am

Po meni u svaki wc isto i to neka bude samo u wc-u, a ne kao podloga za gajbu, bez obzira na sto odlucis! I svaku "nezgodu" posipas istim materijalom koji koristis u wc-u i premjestis u wc... Masigurno pali kod svakog! Ako sam ja malu neurednu uspjela dovest na brzinu u red (imamo jos ispada, ali jedva)! A malo piljevine koja se nadje oko wc-a pometes svaki dan i bok!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zeko Simba » čet stu 08, 2007 9:37 am

Nismo ni mi našle još idealno rješenje za sijeno. Ili ga ima svuda ili ga zapiške..... Najbolja varijanta se pokazala također kao i kod salatice ova rešetkasta sjenalica, ali nije ni ona idealna....

Puffy je napisao/la:A sta da mu stavim u vanjski wc? Probala sam sijeno, pa mi ga jede i pokaka mi se na krevet, pa sam probala piljevinu, onda mi je po cijeloj sobi, probala d sam sa praznom kutijom, al onda mi tam spava po danu. Šda da stavim? Da kupim pijesak?

A što je u unutarnjem? Mi u wc-ima (ima ih 5) stavljamo Sanipet i to mi je najidealnije rješenje jer dobro upija, zadržava mirise, ne lijepi im se za šapice.....
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Puffy » čet stu 08, 2007 18:53 pm

A di se kupi taj sanipet? Kolko dođe? Uopće to nisam zamijetila u dućanima. Moram se pohvalit da sam uspjela u 2tj naućit zeca da mi piški i kaka samo na unut wc, a vanjski sam maknula jer nema svrhu, on kad mu je sila uđe u kavez obavi i izađe van, a u vanjskom se samo razbacuje sa piljevinom i niš mi ne obavlja tamo :sad: , a piljevine ima svuda samo ne u wc-u. Ne znam ćemu uopće trebaju vanjski wc-i , kad su dovoljni i unut, pa ni ljudi nemaju 5 wc-a doma, imaš 1 i znaš di je i nema frke.
Puffy
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la fleshettes » ned pro 23, 2007 13:20 pm

sanipet sam vidjela u Pet shopu (na Heinzelovoj), 40ak kuna je bio.. ali nisam 100% sigurna.
što se wc-a tiče, Ian ima samo jedan, nalazi se u kupaoni skupa s našim wc-om :D i uredno sve tamo obavlja. jedino što često izbaci nogama peleta i mrvica iz kutije..

da se vratim na temu.. evo sinoć sam realizirala ideju savršene sjenalice :D :D probala sam stavljat sijeno na druga mjesta, ali je uvijek bilo previše neuredno tako da sam odustala. ona sjenalica koja se dobije uz kavez (stoji izvana i plastična je) je odlična ako se prorijede rešetke na tom mjestu :dragonn-ccc-e: škare za žicu i kliješta u ruke i ajmo! :D fino sam cvaknula par suvišnih rešetki tako da sad ima razmak između rešetki nekih 5,6 cm što mu uvelike olakšava biranje sijena i normalno grickanje. mi smo zadovoljni :)
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Pinky and D`brain » ned pro 23, 2007 23:08 pm

citam malo ovo o sjenalicama i to i stvaro je to problem jer ludi zec sve raskopa i razdrma i napravi nered totalan, dosta sam pokusavao i imao par solucija sa sjenalicama, koristio one kupovne, unutarnje, vanjske i u posudicu mu stavljao sjeno i slicno i sve je rezultiralom totalnim neredom, sjenalica razvaljena na sredini gajbe i slicno, e i nakon svega odlucio sam malo promislit i sam sklepat nes i to se pokazalo fantasticnim, iako sam vec pisao o tome tu cu ponoviti ako nije problem, jer stvarno je korisno i dobro rjesenje,

naime u gajbi sam zecu dignuo jos jedan kat, vc je u prizemlju a na katu je klopica spavanje i slicno, tako da bude higijenski i da ne pisa po sijenu,
slika

na ovom dijelu se moze razvaliti rastegnuti spavati i slicno, stavio sam mu malo sijena cisto da mu je ugodnije da mu nije hladno i da nes prigrize tu i tamo, sve je ogradeno tako da sijeno ne moze padati ni nis, ostaje di je....
slika

na drugom kraju je sjenalica iz koje je naviknut i tu on fakticki papa. e ona je kao prvo pricvrscena za dno prakticnim mehanizmom koji se ne vidi na slici, tako da ju ne moze nigdje bacit ni nis, a kad se ide cistit ona se moze skinuti u pol sekunde, takoder sam stavio ovu malu pregradicu tako da zec ne moze uc u nju, ne moze spavat u njoj ni nis, moze stavit glavicu i eventualno prve dvije nogice kad prebire i to, i stvar je u tome da moze lijepo jest cak i prebirat kolko ce a sijeno ostaje unutra i nikako ne ispada van kolko god on prebirao, izade eventualno malo malo ali stvarno zanemarivo malo. p.s. a sa sijenom od salatice ne izade nis jer sve pojede u sutu niti ne stigne razbacat.
slika

e a na ove dvije slikice se vidi zec u akciji papanja.
slika

slika

p.s. mozda cete primjetiti ta sjenalica je nekad bila ona kucica sto se moze kupiti u pet centru, samo sam je ja malo modificirao i pretvorio u po meni najprakticniju sjenalicu.
Pinky and D`brain
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan