Mjesto za kopanje !?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Mjesto za kopanje !?

PostPostao/la Jura » sri lip 29, 2011 14:08 pm

Rodila se nova ideja :D

Kako će Hefner uskoro dobiti još jedan kat u svom dvorcu, palo mi je na pamet da bi mu bilo fora napraviti dio za kopanje.
To bi napravili kao zasebnu posudu od perforiranog (samo u gornjem djelu) plexyglassa koja bi se mogla vaditi van iz kaveza radi lakšeg čišćenja. Unutra bi stalo nekih 20cm podloge za kopanje i bilo bi površine 50x50cm.

Jel ima netko iskustva s tim? Ne znam što bi bilo dobro staviti unutra? Zemlja? Koja vrsta zemlje? Vidio sam u da se prodaju i neke vrste stelje koje glume šumsko tlo. ...izgleda kao grubo mljevena kora drveta s komadima piljevine.

Ono što me brine je da li bi zec zapišavao taj prostor? Možda ga zamijeni za wc?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: Mjesto za kopanje !?

PostPostao/la vini » sri lip 29, 2011 14:54 pm

Ja sam imala riječni pijesak (negdje sam pročitala da je to ok), ali su ga razbacivali van, pa ga je bilo svugdje i onda sam makla. Moram im opet za promjenu malo staviti, sada kad su i na balkonu.
A da li će pišiti unutra, tko zna? To ne možeš biti siguran. Moji u pijesak nisu.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » sri lip 29, 2011 15:26 pm

ja bi to skroz ogradil, pa nek kopa do mile volje :))
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Anby » sri lip 29, 2011 16:07 pm

I ja sam se jedno vrijeme mislila da im stavim neku kutiju sa zemljom, i onda sam si zamislila na sto bi licila dva BIJELA zeca kad bi izasla iz te kutije pa pocela skakutat po stanu :D

Jel da, nije bas lijepa slika ;D
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la fidelio » sri lip 29, 2011 20:58 pm

Moja je prije jako puno kopala, sada kopa manje, ima kutiju za kopanje i u njoj prekopava sijeno, a Lilo je spomenula da svojima (jedna curka voli kopat) stavi slamu koju prebacuju po gajbi.
Čitala sam neke prijedloge da se na dno kutije stavi kamen i onda gore pijesak/zemlja, ali nije mi se baš svidjelo, prvo zbog toga da ne bi jela ili udahnula prijesak, i drugo da zbog previše kopanja po kamenu ne povrijedi nokte.

Jedino se sijeno svaki dan mora micati jer ga ponekad popiša pa smrdi.
R.I.P. Fidelio i Livio
http://www.youtube.com/watch?v=uegRK73m4sQ
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekili » sri lip 29, 2011 22:39 pm

ako ces tako nesto raditi onda bi bilo idelano da napravis kao sto je u prirodi, mozda da sam iskopas zemlju u prirodi i dofuras doma :/
jasno ti je da ce biti zamrljan i sl :D
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Cule » čet lip 30, 2011 9:29 am

I mi imamo mesto za kopanje..to su ukrasni jastuci na dvosedu i trosedu.. ;D
Evo svaki ima po par rupa koje svaki dan postaju sve vece i vece..ali tako zdusno kopa po tome, da mi je zao da mu uskratim.. :P
Cule
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » čet lip 30, 2011 9:56 am

fidelio je napisao/la:Čitala sam neke prijedloge da se na dno kutije stavi kamen i onda gore pijesak/zemlja, ali nije mi se baš svidjelo, prvo zbog toga da ne bi jela ili udahnula prijesak, i drugo da zbog previše kopanja po kamenu ne povrijedi nokte.

Hm, pa nisu oni baš tak bedasti, a ni tako osjetljivi. Pijesak možda i nije dobro rješenje, ali od zemlje mu sigurno neće ništa biti. Ok, možda se zaprlja, ali to je ipak životinja, a ne plišanac, pa mi to uopće ne smeta.
Sad ga svaki dan puštam u vrt bar pola sata i to je stvarno gušt. Trči, njuška, kopa, gricne koju travku i naravno da se i zamaže, ali on se sam počisti čim ga vratim u kavez. Kako ne mogu biti cijeli dan s njim vani, napravio bi mu kopaonu u kavezu.
Zapravo mi se sviđa ova ideja s kamenom na dnu da si prirodnije troši nokte. Sumnjam da u prirodi jedni drugima režu nokte, al s tim beštijama nikad ne znaš :wink:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la fidelio » čet lip 30, 2011 11:09 am

Jura je napisao/la:
Hm, pa nisu oni baš tak bedasti, a ni tako osjetljivi. Pijesak možda i nije dobro rješenje, ali od zemlje mu sigurno neće ništa biti. Ok, možda se zaprlja, ali to je ipak životinja, a ne plišanac, pa mi to uopće ne smeta.
Sad ga svaki dan puštam u vrt bar pola sata i to je stvarno gušt. Trči, njuška, kopa, gricne koju travku i naravno da se i zamaže, ali on se sam počisti čim ga vratim u kavez. Kako ne mogu biti cijeli dan s njim vani, napravio bi mu kopaonu u kavezu.
Zapravo mi se sviđa ova ideja s kamenom na dnu da si prirodnije troši nokte. Sumnjam da u prirodi jedni drugima režu nokte, al s tim beštijama nikad ne znaš :wink:

Nisam govorila za sve kuniće, ali ja svojoj zbog onog što smo prošli mičem sve zbog čega bi moglo doći do nekakvog negativnog ishoda pa čak i ako je ta mogućnost u veoma malom postotku.

Što se kamena tiče, pitanje je koliko dnevno kopa. Ako je to sat-dva, onda ok, ali ako kopa više i to svaki dan, bolje ne jer bi mogao previše potrošiti nokte.
Moja je s bar 8 sati kopanja došla do 6 sati dnevnno i mislim da bi s kamenom potrošila nokte za dan i pol.
R.I.P. Fidelio i Livio
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Jura » čet lip 30, 2011 16:12 pm

fidelio je napisao/la:
Jura je napisao/la:

Nisam govorila za sve kuniće, ali ja svojoj zbog onog što smo prošli mičem sve zbog čega bi moglo doći do nekakvog negativnog ishoda pa čak i ako je ta mogućnost u veoma malom postotku.

Što se kamena tiče, pitanje je koliko dnevno kopa. Ako je to sat-dva, onda ok, ali ako kopa više i to svaki dan, bolje ne jer bi mogao previše potrošiti nokte.
Moja je s bar 8 sati kopanja došla do 6 sati dnevnno i mislim da bi s kamenom potrošila nokte za dan i pol.

osam sati kopanja!? pa taj zec je rudar :blink:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la fidelio » čet lip 30, 2011 17:28 pm

Moje mišljenje je da to ima veze s njezinim prijašnjim životom jer je najviše kopala kad ju je nešto prestrašilo/naljutilo.
Jedini period kada nije kopala je bio kad joj je partner bio bolestan i neko vrijeme nakon što je uginuo.
Jutros je bilo kopanje od 4 do 11 u komadu. Njoj zapravo nije ni potrebno nešto za kopanje, više je to neka mehanička radnja s prednjim nogama.

Zato kažem da treba voditi računa o tome koliko kunić kopa kad se radi kutija za kopanje.
R.I.P. Fidelio i Livio
Zekonja
Zekonja

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan