Želite zeku?? :))

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Želite zeku?? :))

PostPostao/la Lela » sri tra 09, 2008 0:14 am

Ukoliko razmišljate da u svoj dom donesete jednog, ili možda dva zekana, molimo vas da razmislite o usvajanju. Svako malo na našoj stranici se objavljuju oglasi u kojima se nude neželjeni zekani. Za svakog zekana kojeg kupite jedan napušteni zekan ima manje šanse za sretan život. A oni jadni samo čekaju na dobru dušu da ih uzme sebi i pruži im topli dom.

Koliko puta smo čuli da maleni zeko nije preživo ni par dana ili sedmica nakon što je kupljen..ili da je pak izrastao u veeeelikog zekana, iako su u pet shopu rekli da je to patuljasti zeko! Postoje uzgajivači koji troše zečice do iznemoglosti, leglo za leglom, dok više jadna ne može. Da ne spominjemo uslove u kojima se te jadne životinje drže. Mnoge bebe zekani koji se prodaju zapravo nisu zdravi zekani jer su odvojeni od majke prerano, i to samo zato jer se majušni slatki zekani puno lakše i bolje prodaju.
Mnogi uposlenici u pet shopovima ne znaju ništa o tom majušnom zekanu kojeg uzimate, i najvjerovatnije ćete kući otići sa lošim tj pogrešnim informacijama i savjetima, manjkom znanja, i moguće bolesnim zekanom.

Mnogi ljudi žele baš bebu zekana, jer misle da će se beba više vezati za njih. Nažalost, ovo je jako popularna dezinformacija, a bebe zekani rastu jaaaako brzo. Za par mjeseci zekan će početi seksualno sazrijevati, te može čak postati agresivan, početi kopati svud uokolo, gristi stvari, obilježavati teritoriju kao posljedica divljanja hormona. Možete se strpiti dok sve ovo prođe? Kastrirat ćete ga? Da li u vašoj okolini ima veterinar koji obavlja takve operacije bar 99% uspješno? Možete si finansijski priuštiti tu operaciju?

Bebe zekani su zapravo pogodni za već iskusne zeko-vlasnike. Bebe zekani i tinejđeri mogu zahtijevati puno posla oko njih, prilagodbu životnog prostora za zekana, trening, i mnogo strpljenja.
Usvajanjem odraslog zekana, znate kakvog zekana dobijate, njegov temperament, veličinu, spol i mnogo više. Već je prošao kroz hormonalne promjene. Ponekad je zeko već i kastriran. Najčešće je to socijaliziran zeko koji zna kako treba s ljudima :). Zeko koji je već naučen da obavlja nuždu u posudicu. Neki od ovih zekana su već prošli kroz mnoge probleme, i bit će jako zahvalni na drugoj šansi za bolji život. A posebna vam je nagrada zadovoljstvo jer ste spasili jedan život, za razliku od impulsivne kupovine malog slatkog kunića.

Udomljujući zekana, ne doprinosite problemu overpopulacije, ohrabrujući pet shopove i uzgajivače na daljnji uzgoj. Pogotovo kada se već u oglasima nalaze toliki neželjeni zekani koji čekaju na topli dom.

Ukoliko baš jako želite bebu zekana, takođe udomite. Možda trenutno ne bude u ponudi malih zekana, ali uvijek izleti neko slučajno ili "već-smo-našli-udomitelje-znamo-šta-radimo" leglo, pa se onda traže dobri ljudi da ih usvoje. Sačekajte malo, i udomit ćete toliko željenog mališu, a spasiti jednog zeku.

Mnogi ljudi traže određenu vrstu ili tip zekana. Molimo vas otvorite svoje srce i um i drugim zekanima, sigurni smo da ćete biti ugodno iznenađeni s onim što ćete naći i dobiti.
Udomite jednu dušicu, jedno malo srce koje kuca za vas, i samo čeka da mu pružite ljubav koja mu nedostaje. Pružite mu šansu za sreću.

Ukoliko je ovo vaš prvi zeko, preporučujemo čitanje naše web stranice, kao i foruma, na kojem se nalazi hrpa tema, savjeta i informacija koje bi svaki zeko-roditelj trebao znati, čak i prije nego novi član obitelji stigne u vaš dom. Naravno, nipošto se ne ustručavajate postaviti bilo kakvo pitanje...na svako smo spremni odgovoriti, ukoliko imamo odgovor, a ukoliko nemamo potražit ćemo ga skupa. Na pravom ste mjestu.
Što više znate, to ste sretniji i vi i vaši zekani. :)

ZEKANI KOJI TRAŽE DOM
Zadnja izmjena: Lela; ned svi 24, 2009 22:31 pm; ukupno mijenjano 8 put/a.
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la TENK » sri tra 09, 2008 0:16 am

ZAKON! jel to mozes sad lockati i zalijepiti gore? nakon kaj si izbrisala ovaj moj glupi komentar i molbu? ;D
I'm cute. You're not.
Seems so unfair...
TENK
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sri tra 09, 2008 0:28 am

sredit ćemo ;D

a šta nije preduga ova lista zekana koji se udomljuju...? :sad:
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la TENK » sri tra 09, 2008 0:31 am

a neznam.,..i da je na njoj jedan zek, bila bi preduga.

bilo bi fora da si netko da truda i iskopa koji su sve udomljeni.... citavu masu repica :)
I'm cute. You're not.
Seems so unfair...
TENK
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekica_poopy » sri tra 09, 2008 6:53 am

divan tekst lela :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lela » sri tra 09, 2008 9:34 am

hvala popić :)
dobro veliš tenk i jedan je previše...al nadam se da se ubrzo počne smanjivata ovaj broj
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la moxa » sri tra 09, 2008 9:52 am

Odlican text, cak bi ga stavila na vise podforuma na vasem mjestu!
Sjecam se doba kad sam Duska udomljavala, kad se vise zekaca trazilo nego udomljavalo... Ovo me podsjeca na stanje s kornjacama, uvijek ima viska :sad:
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tina_sb21 » sri tra 09, 2008 9:56 am

Odličan tekst :D .....nadam se da če naći MEDENI I MALENA topli dom...a svi ostali takodjer....
slikaslika
tina_sb21
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » sri tra 09, 2008 10:03 am

evo ja sam stavila i u oglase :zmirko:
nadam se da će jednom opet doć vrijeme veće potražnje nego "ponude"
:sad:
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la zeko Simba » sri tra 09, 2008 13:06 pm

Tekst super lelić :luv:
Stvarno je jako duga lista zekača koji traže novi dom :(
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kiara » sri tra 09, 2008 14:02 pm

super je tekst :) :) :)

da bar svi zečeki nađu super dom :sad:
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: Želite zeku?? :))

PostPostao/la sitnice » čet vel 17, 2011 1:05 am

potpisujem!

iz vlastitog iskustva ; )

viewtopic.php?f=9&t=5095&start=30
sitnice
Kunić
Kunić

PostPostao/la sukicaaa » čet ožu 24, 2011 22:46 pm

Bok bok! :)

Uskoro planiram postati ponosna vlasnica malog zekana, ali mi je strašno interesantna ona patuljasta vrsta s dugim ušima (ne znam koji im je stručni naziv :P). Zanima me postoji li bijeli kunić takve vrste? Po mogućnosti ne s crvenim očima :D

Zna li netko? :)
:zeko3:
sukicaaa
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » čet ožu 24, 2011 22:49 pm

sukicaaa je napisao/la:Bok bok! :)

Uskoro planiram postati ponosna vlasnica malog zekana, ali mi je strašno interesantna ona patuljasta vrsta s dugim ušima (ne znam koji im je stručni naziv :P). Zanima me postoji li bijeli kunić takve vrste? Po mogućnosti ne s crvenim očima :D

Zna li netko? :)
:zeko3:

Sa spuštenim uhama? To su onda ovnoliki patuljasti. A bijeli ovisi, to nema veze s pasminom, bar kolko ja znam. Predlažem da razmisliš o udomljavanju nekog zekana. :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sukicaaa » čet ožu 24, 2011 22:52 pm

Hmm.. Mogla bi! :D
Stvarno sam nedvano pčela razmišljati o zeki.. Odakle mogu udomiti malog zeku? :D
Iz Rijeke sam, ako nas ima ovdje - lokacija :D

:blush:
sukicaaa
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan