Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica
Bubica je napisao/la:Samo da bude jasno, ja nikoga ne odgovaram od udomljenja, nego samo kazem koje sam dileme ja imala dok sam razmisljala o istoj stvari. Mislim da svatko treba biti spreman nositi se s rizicima koje ova kombinacija nosi. Ja otvoreno priznajem da ja nisam bila, sto ne znaci da netko drugi nije. Za mene je ipak bila prihvatljiva jedino neka ziheraska opcija. Istina je to sto kazes da svaki pas iz xy razloga moze napasti zeca, ali nije bas ista stvar je li u pitanju terijer kojemu je u genima tamaniti male zivotinje ili cirkuski pas koji ni lopticu ne zna uloviti, ni ima li taj pas 5 ili 25 kila. Da se ove moje zbog neceg pograbe, nisam sigurna koja bi losije prosla...
altan je napisao/la:A odakle si? Ima forumaša sa psima koji su naučeni na zeke
ars je napisao/la:Naša Lola je imala nekih 6 godina kad je došla prva kujica, Kali. Kali je imala 7 mjeseci, mješanka ovčara, dosta je miran i nježan, tad je čak bila i plah pas. Upoznavanje je super prošlo, nije bilo straha ni s jedne strane. S vremenom smo Loli uzeli dečka Grgu koji se navodno prije jako bojao pasa. Tjedan dana s našom Kali i straha nije bilo. U početku je dosta bježao i lupao nogama, ali kad je skužio da Kali čak njih izbjegava jer joj nisu zanimljivi, prestao se bojati. Prije dva mjeseca smo doveli i našu drugu kujicu, bordericu Freyu (1 i pol god), koja ima potrebu tjerati zečeve u stadu zbog dosta jakog ovčarskog instinkta, ali to njeno kruženje oko zečeva i zurenje u njih njima nije problem jer ju baš ni ne doživljavaju, srećom nije gruba kako neki borderi znaju biti. Dakle ono što moraš paziti je da pas nema plijenski nagon ili jaki ovčarski nagon (jer neki grublji ovčari neće hodati oko stada kao naša kujica, nego se zalijeću i zubima stoku hvataju za gležnjeve, što kuniću može biti fatalno ili barem jako stresno). Još nešto, naše su kujice obje došle kao dosta formirani psi. Sa štenetom ti ne možeš znati baš sasvim u što će izrasti. Možeš uzeti najmirnije štene u leglu itd, ali činjenica je da je to ipak lutrija, čak i uzgajivači nekad fulaju u procjeni karaktera psa. Tako da bih ti savjetovala da uzmeš psa koji ima barem 5 mjeseci do godine dana. Ili da barem izabereš pasminu (ako ćeš uzimati čistokrvnog) koja je u pravilu mirnija i ok s drugim životinjama. Ne bih preporučila ni napasne lap dog pasmine, susjedi su nažalost morali udomiti kunicu jer ju je maltezer dovodio do ludila lajanjem i grebanjem. Imaš li ideju kakvog bi psa uopće uzela? Kod mješanaca iz azila treba jako paziti, pogotovo ako su štenci, to je čak i najveća lutrija možda. Dalje, znam da 99 posto ljudi luduje za štencima jer misle da će taj pas uvijek ispasti onako kako ga oni budu odgajali od malih nogu što uopće ne mora biti istina. Kad se treba psa skompati sa zecom starosjediocom, ja bih uvijek preporučila barem malo starije štene, nikako balavce od 2, 3 mjeseca. Imaš li mogućnost da ih držiš odvojeno, koliko ti je velik životni prostor? To isto igra dosta ulogu. Naši su naime u malom stanu, tako da je savršeno slaganje za sve strane bilo uvjet bez kojeg nije išlo.
I na kraju, što kaže altan, trebala bi prvo testirati zeku. Neka ti netko dovede psa u goste na kavu, pa vidi. Ako se i ne slože prvi put, ponovi dva, tri, četiri puta. Ako ni tad ne upali, ja ipak ne bih stresirala zeku od 8 godina.
Bubica je napisao/la:I mi smo Sljivu prvo testirali s psom koji je otprije naviknut na zeceve. Tek kad smo vidjeli da je ona totalno cool i da joj uopce ne smeta, uzeli smo stene. Sljiva je tad imala skoro 5 godina, Ulla je dosla s 8 tjedana. Jako brzo su se skompale, iako je trebalo neko vrijeme da Ulla shvati da je Sljiva potpuno nezainteresirana za igru s njom. Danas dijele zdjelice i spavaju jedna pored druge. Tako da bih se slozila s Altanicom da je to mozda najbolja opcija.
Natrag na Ponašanje i društveni život kunića
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.