Pomoc- kunic prekomerno pije vodu

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Pomoc- kunic prekomerno pije vodu

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:05 pm

Pozdrav. Evo, da izlozim problem koji nas muci vec par meseci (oko 2-3 meseca), pa se nadam da ce postojati neko sa iskustvom ko moze da dobar savet. Piki je (relativno odjednom) poceo da pije velike kolicine vode, a kada kazem velike mislim na to da je inace normalno pio oko 2-3dl dnevno, a sada ispije vise od litre, sigurno oko 1,2-1,3l, sto je naravno praceno i prekomernim mokrenjem koje je pocelo da ima za rezultat da mu se sapice nakvase pa onda pokida svo to mokro krzno... Radi se o kunicu koji ima 2kg i oko godinu i po dana. Promena se desila skoro odjednom, a nista se u principu sem tog povecanog pijenja ode nije promenilo. Normalno kaki, normalno ponasanje ima, jedino taj problem sa vodom i prekomernim mokrenjem. Jede cuni complete uz seno i ponekada poslastice u vidu jabuke, banane... Vodili smo ga i kod veterinara, ali bez puno uspeha jer nam nije znao nista "pametno" reci, nije ni uspeo da mu izvadi krv kako treba samo ga je izbusio jedno 15-ak puta... Situacija se u principu ne menja, u poslednje vreme smo poceli da mu sklanjamo vodu, jer ne znam bukvalno vise sta je bolje (ili gore, kako se uzme) - da li da popije preko litre vode dnevno ili da mu voda ne bude uvek dostupna). Molim za nekakvu pomoc, nekakav savet, jer vise ne znam sta da radimo, a ovo svakako nije normalno i nije dobro po njega. Hvala svima unapred
borx
Kunić
Kunić

Re: Pomoc- kunic prekomerno pije vodu

PostPostao/la sanjita » sub vel 18, 2012 21:13 pm

Popije vise od litru vode dnevno? :huh:
Ja nemam toliko iskustva niti za ovakav slucaj nisam jos cula...ali mi prvo pada na pamet dijabetes,sto zapravo ni neznam dali kunici mogu imati,vjerujem da mogu....a odakle ste,da vam se mozda preporuci kakav dobar veterinar da mu barem izvadi krv i napravi pretrage kako spada.
Ako kunic jede samo suhu hranu povecane su potrebe za vodom ali bas preko litru dnevno,to je puno previse. Jel gubio sta na tezini mozda u zadnje vrijeme? Neznam,nadam se da ce se javit netko iskusniji.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Bibi » sub vel 18, 2012 21:17 pm

Meni pada na pamet par stvari:

1. Grejanje je prejako i vruce mu je
2. Jede manje zelenog i povrca jer je zima, a posto uzima deo tecnosti iz zelenisa sada mora da ga zameni vodom
3. Nesto nije u redu sa bubrezima i mislim da se to proverava uzorkom krvi

Zao mi sto nemam neke validnije informacije. :zeko4:
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:18 pm

A nadam se i ja. :( Da, popije preko litru, s time sto smo mu u zadnje vreme ogranicavali vodu pa mu nismo dopustali da popije vise od pola litre, ali kada bi mu voda bila stalno dostupna popio bi sigurno skoro 1,2-1,3l (toliko je pio pre nego sto smo mu sklanjali). Iz Novog Sada smo...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:22 pm

Bibi je napisao/la:Meni pada na pamet par stvari:

1. Grejanje je prejako i vruce mu je
2. Jede manje zelenog i povrca jer je zima, a posto uzima deo tecnosti iz zelenisa sada mora da ga zameni vodom
3. Nesto nije u redu sa bubrezima i mislim da se to proverava uzorkom krvi

Zao mi sto nemam neke validnije informacije. :zeko4:

Hvala Bibi, ali cisto da iskljucimo neke stvari iz mogucih problema:

1. Nije sigurno grejanje, bio je i po vise dana u relativno negrejanoj sobi kada sam ja bio odsutan i opet je pio isto
2. Ima logike, ali opet je ona kolicina koju on pije abnormalna pa makar jeo i suvu drenovinu
3. Veoma moguca situacija...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:24 pm

sanjita je napisao/la:Jel gubio sta na tezini mozda u zadnje vrijeme? Neznam,nadam se da ce se javit netko iskusniji.

Izvini sanjita, prevideo sam tvoje poslednje pitanje, nije gubio na tezini, uvek je tu oko 2-2,1kg
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sub vel 18, 2012 21:26 pm

Nasla sam preporuku sa Novi Sad,neznam dali ste tamo bili ili negdje drugdje,uglavnom
http://www.nsvet.rs
021 493007
traži Bojana Topalskog
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:33 pm

Bili smo na drugom mestu, navodno boljem, ali verujte, mislim da nema puno razlike, ovamo su veterinari totalno needukovani sto se tice kunica...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la Bibi » sub vel 18, 2012 21:34 pm

Koje su sanse da ga odvedete u Beograd na pregled?
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la borx » sub vel 18, 2012 21:46 pm

Bibi je napisao/la:Koje su sanse da ga odvedete u Beograd na pregled?

Ako ovde ne dodjemo do nekog dobrog zakljucka, ne nemoguce...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sub vel 18, 2012 22:00 pm

Trebalo bi pregladati bubrege..ne znam jel kunici mogu imat dijabetes? inace jako je tesko i stresno kunicu vadit krv tako da se to radi samo ako se bas mora..mozda ovi veterinari iz preporuke imaju vise iskustva ili su mozda spretniji
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lilo » ned vel 19, 2012 14:53 pm

koje boje mu je urin?ima li šanse da se zeko u danom trenutku prehladio?jel dobivao antibiotik u injekcijama?
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la borx » ned vel 19, 2012 15:17 pm

Urin mu je zute boje, cak ne onako jako zuto-braon kakav je bio ranije, cak se cini redji... Ne znam da li je moguce da se prehladio ali mi nije logicno da zbog prehlade pije toliko vode. Nije primao nikakve injekcije, ponaljam, ovo stanje traje vec oko 2-3 meseca.....
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lilo » ned vel 19, 2012 15:28 pm

pa ne pije vodu zbog prehlade....!Mislim da su bubrezi otišli,urin je prebistar i ima ga puno....bubrezi propuštaju iz nekog razloga ,možda upala?trebat ćete obaviti krv i urin! linija manjeg otpora je deset dana pikica enroxila pošto je bolji vet daleko a ako nebude bolje morat ćete u Beograd potegnut...
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la borx » ned vel 19, 2012 16:09 pm

Ok, znaci obavezno krv i urin... Sta traziti u krvi i urinu? Na sta da se obrati paznja... Jedino za sada nam ostaje da trenutno uz "navigaciju" malo strucnijih ljudi odavde sa foruma i nekim vetom probamo... A lilo, pod "bubrezi otišli" mislis da to moze da se "popravi" ili ne?
borx
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan