Posip + vitaminska kaka- pitanje

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Posip + vitaminska kaka- pitanje

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 0:17 am

Pozdrav ljudi, ne znam da li postujem u pravoj sekciji, ali ovako- mom Pikiju je mahom za stelju bila koriscena piljevina nakon cega smo, pre par dana presli na silikonske granule (one malo vece firme Trixie) (znam da dosta vas koristi pelete i da je prica da su najbolji, znam i o mogucim respiratornim problemima sa posipima koji proizvode prasinu. ali ove granule apsolutno ne proizvode nikakvu prasinu, krzno nije mokro od njih i sigurno upijaju mnogo bolje od peleta zato sam se i odlucio za njih. Takodje pise da su potpuno bio razgradive). Sta je ustvari moja briga/pitanje- on te silikonske kuglice ne jede, niti ih gricka niti bilo sta sem u jednoj varijanti... Kada jede vitaminsku kaku, jedan deo mu padne u wc, i obzirom da je ona meka, zalepi se par tih granula i on naravno pojede te granulice zajedno sa vitaminkom. Koliko to moze da bude i da li je uopste problem i koliko cesto oni jedu/kake te vitaminske? Molio bih da odgovori ne idu u pravcu "izbaci silikonske granule i stavi pelete", slazem se da je to jedno od resenja, ali dajte da prodiskutujemo o razlicitim misljenjima i iskustvima... Hvala svima unapred i uzdravlje

Boris i Piki
slika
borx
Kunić
Kunić

Re: Posip + vitaminska kaka- pitanje

PostPostao/la sanjita » pet stu 04, 2011 0:24 am

Pa cuj,svakako ih nebi smio jesti,taj silikon....neznam sta bi ti ljudi savjetovali osim da izbacis to naravno ako vec jede kad se kakica zalijepi. Moze zacepiti probavu pa ces imati vecih problema od promjene stelje u wc-u. Kad imaju vitamninke,jedu ih stalno,ili ravno iz guze ili iz wc-a....vitaminke se i trebaju jesti jer njima vracaju hranjive tvari u organizam. Sta fali peletima za wc? neznam odakle si iz Srbije ali ih je i tamo lako nabaviti,jeftini su i nema nikakvog straha ako ih zeko gricne.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 1:20 am

Znam ja sve to, ali koliko cesto imaju te vitaminske kuglice? Tipa par puta na dan ili dva tri puta u nedelji dana ili kako? Nisam rekao da peletima nesto fali. Ali ovo je sasvim sigurno prakticnije i mnooooogo bolje upija.
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » pet stu 04, 2011 16:17 pm

Imaju ih svaki dan vise puta dnevno. Ako pelete mijenjas svaki dan, ne vidim otkud problem sa upijanjem. Sa zekama je problem sto oni svasta pojedu, tako da ja ne bih niposto to riskirala.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » pet stu 04, 2011 16:47 pm

borx je napisao/la: Ali ovo je sasvim sigurno prakticnije i mnooooogo bolje upija.

Pa kad je tako stavi to sebi u wc :D salim se, :wink:

kak mislis prakticnije? tebi prakticnije? zec bi ti trebao biti na prvom mjestu pa onda ti...

vitaminke jedu par puta na dan, neki jednom, neki par puta... nerazumijem sta zelis postici raspravom... cim je stetno-logicno je da se to izbaci iz njihove upotrebe, o cemu bi ti raspravljao?!
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 17:45 pm

Ovaj forum je sjajan, zaista, ali citajuci ga, zaista mi je zasmetalo to sto svaki put kada bi neko spomenuo nesto sto drugi forumasi ne koriste, to odmah bude izbaceno kao mogucnost. Nasao sam i postove da dosta ljudi koristi te silikonske na kojima inace pise da su od prirodnog materijala i biorazgradivi. E sad, da li je bolje da zec jede drvene pelete? Slazem se da je u redu da ih gricka (drvo uopsteno) zbog zuba, ali ne vidim ni da je dobro da se drvo nadje u stomaku kunica... Plus sto niko od nas ne zna da li se kod proizvodnje peleta ipak koristi malo nekog vezivnog agensa, a da ne pricamo da ukoliko su pravljeni od piljevine nekih cetinara, mogu da budu i opasni su odredjene vrste cetinarskog drveta otrovne za kunice. Sada ce neko reci "toliko ljudi koristi pelete i niti jednom kunicu nije bilo nista od njih", ali nisam cuo ni da je od ovih silikonskih granula bilo nesto. Uostalom, Trixie je renomirani proizvodjac opreme za kucne ljubimce i ne verujem da bi nacrtao kunica na necemu sto nije za kunice. I da, zec mi jeste na prvom mestu, bas zato ovo i pitam. Zao mi je sto ljudi nisu spremni da diskutuju, nego odmah BUM i kraj...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » pet stu 04, 2011 17:59 pm

Ček, pa ako si siguran da je to ok, čemu otvaranje teme? Kužim da ti je praktičnije, i sama sam razmišljala o puno varijanti, što se tiče stelje, hrane, sijena, svega... Ja kažem samo da ja ne bih riskirala. Što se peleta tiče znam kako se proizvode pa znam i da nema ništa u njima što bi bilo loše, dok naprotiv za silikonsku stelju nisam sigurna, pa time ne bih ni riskirala, jer zec je životinja koja svašta pojede, proguta, proba... od cimerice zec jede linoleum samo tako kad ga se ne nadzire, pa zato obje pazimo da mu to ne dopustimo. Sa zecovima uvijek preuzimaš i obvezu da se oko svega zapitaš petnaest puta, ono što je drugima pokazalo iskustvo obično i jest najbolje, pa ne vidim u čemu je problem.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 18:07 pm

Znaci, konkretno sigurna si da u peletima nema borove piljevine koja je otrovna za kunice?
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » pet stu 04, 2011 18:14 pm

Poprilično sam sigurna da nema ništa otrovno jer su ih moji pojeli preko nekoliko i nikad nije bilo problema. E sad možemo dati pelete i silikone na analizu, ali ja se ipak pouzdajem u vlastito i tuđe iskustvo. Sa silikonom iskustva nemam, al mi nekako inače zdrav razum nalaže da i ne riskiram. Pelete mijenjam svaki dan ujutro, pa nema problema ni s upijanjem ni sa smradom.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pet stu 04, 2011 19:19 pm

borx je napisao/la:Ovaj forum je sjajan, zaista, ali citajuci ga, zaista mi je zasmetalo to sto svaki put kada bi neko spomenuo nesto sto drugi forumasi ne koriste, to odmah bude izbaceno kao mogucnost. Nasao sam i postove da dosta ljudi koristi te silikonske na kojima inace pise da su od prirodnog materijala i biorazgradivi. E sad, da li je bolje da zec jede drvene pelete? Slazem se da je u redu da ih gricka (drvo uopsteno) zbog zuba, ali ne vidim ni da je dobro da se drvo nadje u stomaku kunica... Plus sto niko od nas ne zna da li se kod proizvodnje peleta ipak koristi malo nekog vezivnog agensa, a da ne pricamo da ukoliko su pravljeni od piljevine nekih cetinara, mogu da budu i opasni su odredjene vrste cetinarskog drveta otrovne za kunice. Sada ce neko reci "toliko ljudi koristi pelete i niti jednom kunicu nije bilo nista od njih", ali nisam cuo ni da je od ovih silikonskih granula bilo nesto. Uostalom, Trixie je renomirani proizvodjac opreme za kucne ljubimce i ne verujem da bi nacrtao kunica na necemu sto nije za kunice. I da, zec mi jeste na prvom mestu, bas zato ovo i pitam. Zao mi je sto ljudi nisu spremni da diskutuju, nego odmah BUM i kraj...

Nebude izbaceno kao mogucnost zato sto drugi ne koriste pobogu....ako se smatra da im moze nastetiti naravno da se ideja nece podupirati....uostalom ako netko zeli nesto koristiti,kog briga sta koriste drugi...ovdje ti se samo moze dati savjet....drvo i silikon su dvije potpuno razlicite stvari....oni se od vlastite dlake zacepe a di nebi od toga,zasto riskirati ako se moze sprijeciti a nije jedina stelja na trzistu? sta ako dodju problemi?.....dakle na tebi je da ucinis ono sto smatras da je dobro,nitko ti nece doci u kucu provjeravati sta koristis. Trebao bi biti ovdje ipak malo duze pa nebi ovo gore rekao iz prve recenice.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 20:11 pm

Trebao bi biti ovdje ipak malo duze pa nebi ovo gore rekao iz prve recenice.
dosta sam ja ovde, samo sto nisam bio aktivan u temama, a forum sam precesljao uzduz i naopako pa bas zato to i govorim...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » pet stu 04, 2011 20:57 pm

Koristila sam ja silikon i to jedan duzi period.. cini mi se da sam bas isti kao ti koristila..
Jeste super, upija sve, ne lepi se za sape, ne smrdi..
Znam da nema neke prasine ali nakon nekog vremena je Spajku krenuo da smeta i da mu iz cista mira bude mokar nosic.. I ako nikad nije jeo silikon plasila sam se da jednog dana ne odluci da proba.. A to definitivno ne bi dobro doslo i ko zna sta sve bi moglo da se zakomplikuje..
Presla sam na drvene palete i iskreno isto je kao silikon, super upijaju, ne lepe se, ne smrdi i jos ne moram da se plasim da li ce to da pojede i da li ce mu iziritirati disajne puteve..
To je moje misljenje i def ne zalim :)

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la borx » pet stu 04, 2011 21:09 pm

dHarma je napisao/la:Koristila sam ja silikon i to jedan duzi period.. cini mi se da sam bas isti kao ti koristila..
Jeste super, upija sve, ne lepi se za sape, ne smrdi..
Znam da nema neke prasine ali nakon nekog vremena je Spajku krenuo da smeta i da mu iz cista mira bude mokar nosic.. I ako nikad nije jeo silikon plasila sam se da jednog dana ne odluci da proba.. A to definitivno ne bi dobro doslo i ko zna sta sve bi moglo da se zakomplikuje..
Presla sam na drvene palete i iskreno isto je kao silikon, super upijaju, ne lepe se, ne smrdi i jos ne moram da se plasim da li ce to da pojede i da li ce mu iziritirati disajne puteve..
To je moje misljenje i def ne zalim :)

e, ovo ja zovem odgovorom! Hvala Harma :D
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pet stu 04, 2011 23:26 pm

Postupak proizvodnje peleta iz krupnog "otpada"
Krupno drvo se melje u sječku ili takozvani čips koji se potom dodatno melje u piljevinu. Dobivena piljevina najčešće sadrži preveliki udio vlage te ju je potrebno dodatno sušiti u posebnim sušarama za piljevinu. Takva piljevina je osnovna sirovina za proizvodnju peleta.

Osnovne vrste drveta koje Spačva koristi u proizvodnji peleta su hrast i jasen, a prisutan je još i grab te topola i lipa. Pelet se dobiva, kako je već rečeno, isključivo prešanjem piljevine bez dodavanja bilo kakvih vezivnih sredstava. Povezivanje nastaje isključivo zahvaljujući prisutnosti velikog pritiska, lignina iz drveta i određenog postotka vlage.

Gotov pelet sadrži do max. 8% vlage, promjera je 6 mm i dužine do 35 mm. Vrlo je bitan postotak pepela koji ne smije biti nakon sagorijevanja veći od 0,5%. Kilogram briketa može proizvesti oko pet kilovat sati toplinske energije. Količina energije koju dobivamo izgaranjem 2 kg briketa ekvivalentna je jednoj litri loživog ulja. Osim energetske uštede, drveni briketi su i ekološki podobna sirovina. Prilikom izgaranja, stvara se ista količina ugljičnog dioksida koliku je drvo koristilo prilikom svog rasta. Zbog toga su drveni briketi CO2 neutralni nosači energije jer pri proizvodnji, pripremi i transportu stvaraju zanemarive količine ugljičnog dioksida.
http://www.korak.com.hr/pos.php?id_pos=160
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan