KUPANJE KUNICA-sto napraviti kada se mora

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

KUPANJE KUNICA-sto napraviti kada se mora

PostPostao/la Zecovi.Net » uto stu 06, 2007 14:13 pm

Lady Stardust:

Ponekad je potrebno okupati kunica jer tako zahtjeva terapija zbog bolesti ili nametnika. Iako se oni ne kupaju i to se izbjegava, koji put je nuzno.

Kako obaviti ovu slozenu oparaciju a da i vi i kunic ne zavrsite na hitnoj ;-)

Ovdje cu napisati kako je to (meni) najzgodnije i najbezbolnije obaviti. Naravno moj ''pokusni kunic'' je bila Blixica kojoj su od antibiotika i pada imuniteta skocile neke gljivice iznad riti i bilo je potrebno kupanje u Orinazol samponu. I to cijelog tijela, na sta je mene skoro slag udario - KAKO!?!?!?!?

Uglavnom nakon mukotrpnih pokusaja zakljucila sam da je potrebno:

1. Pripremiti teren, lokacija br. 1 - na dno kade stavite rucnik na kojem ce kunic stajati da mu se ne sklize, u lavabo stavite drugi rucnik i pokraj treci za brisanje.

2.Priprema lokacije br. 2 - na stolu u kuhinji ili negdje drugdje pripremite, rucnik koji ide preko cijelog stola na kojem kunic stoji, 3-5 rucnika sa strane koji dobro upijaju, 10-15 papirnatih rucnika natrganih, jer oni odlicno upijaju, fen namjesten na najhladnije, kefe i rukavicu za cesljanje. Dobro zagrijte prostoriju ako vani nije vruce!!

3.Pripremite sapunicu: u posudi namjesajte sampon u malo tople vode i stavite na dohvat ruke.

4.Otvorite tus i podesite vodu, ne prevrucu ni prehladnu, ne prejaki mlaz. Ostavite da curi i krenite u lov.

Tijekom cijele operacije potrebno je njeznim glasom tepati i umirivati kunica.

5. Nakon divlje jurnjave po stanu kada ste konacno uhvatili svoje zlato stavite ga u kadu. Pridrzavajte ga jednom rukom dok drugom spuzvicom nanosite vec prije namjesanu sapunicu, lagano trljajte dok cijeli kunic nije nasapunan. JAKO pazite da ne smocite oke i da voda ne udje u uha - znaci glavu ne dirate niti ne mocite od vrata na gore, ako je potrebno namazite uha rukom s pjenom!!! Zlato ce sigurno par puta pokusati zbrisati iz kade tako da ga lagano uhvatite i vratite na mjesto. Moze naglo skociti i onako nasapunan pokusati pobjeci preko vaseg ramena - zato oprez. Moze vam netko i pomagati, jedan drzi a drugi sapuna.
Rezultat: vi i kupaona u jednoj vodi, kunic nasapunan, mozda je i piskio od straha i dahce kao hrpa jada.

6. Ispiranje: neka vam netko doda tus koji ste prije namjestili, poljevajte kunica iz blizine i trljajte rukom da se ispere sapunica. Opet je moguce da jedan drzi a drugi ispire.

7.Kada ste gotovi uzmite kunica i polozite u rucnik pripremljen u lavabou, zamotajte ga s dodatnim rucnikom sa strane i lagano protrljajte!

8. Skupa s rucnicima prebacite ga na stol za brisanje. Zlato izgleda ko mokri stakor - znaci divno :-) Lagano ga trljajte rucnicima i papirnatim rucnicima i tepajte cijelo vrijeme. Kada se voda vise ne cijedi , kad je okvirno istrljan upalite fen i pocnite od guze, pusite uvijek tako da mu nikada ne puse u oci - ako treba zaklonite ih rukom. Uzmite kefu i lagano casljajte niz dlaku i susite fenom s udaljenosti da ga ni u kom slucaju ne opecete. Moze jedan drzati fen i usmjeravati a drugi drzati kunica i cesljati. PAZITE DA NE SKOCI SA STOLA! Susenje TRAJE!!! Naizmjence ga cesljajte i susite i trljajte papirnatim rucnicima (obicno ispod podbradka ne daju da im se susi pa se tam brise papirom). To moze trajati i prek pol sata. Ako je toplo nije potrebno susiti do kraja (npr. ko danas), nego se osusi do jedne granice i ostavi da se ostalo posusi samo.

9.Kada ste gotovi ostavite ga u strogo kontroliranoj prostoriji: znaci toplo, BEZ propuha, ostaviti mu hrane i vode i omiljenu poslasticu.
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster

PostPostao/la ju-ju » pet lis 23, 2009 17:54 pm

bas lijepo i detaljno
mi smo nakon 2 godine osjetili potrebu da operemo guzu ;)
bilo je ugodno, bez opiranja i bilo kakvih neugodnosti
sretno!
ju-ju
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: KUPANJE KUNICA-sto napraviti kada se mora

PostPostao/la bibika » sub kol 14, 2010 0:44 am

:dj: moj mali Loki piški pod sebe, obzirom da se ne kreće. ima li tko iskustva sa dječjim pelenama, jer se preko noći sav "usafta", a inače dobre kuglice se razmoče i zaljepe, pa ga svaki dan peruckam da ne dobije ojedine, da ga ne "sredi" koja muha, i da čovjek bude čist i ugodno se osjeća, kad je već bolestan :dj: . razmišljala sam da ispod njega stavim pelenu koja upija, da bar ne leži u mokrom cijelu noć. po danu je već lakše, jer mu češće mijenjam stelju. :dj:
bibika
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la jolanda » sub kol 14, 2010 10:35 am

ne znam bash za te pelene za bebe... :)

a mozhesh da kupish pelene za kuce da stavish u kavez, bolje upijaju i od peshkira...znam kakvu muku imash...a pazi od tako chestog pranja da ne pochne da mu otpada dlakica...
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Šolina » sub kol 14, 2010 11:49 am

mi jutros prvi put obavili neizbjezno pranje ovako kako je Lady opisala.... Nora je bila totalno zen. Kao: "Sta mi to radite?..Ah.. whatever...." :kjut:
"Lots of people talk to animals, not very many listen though, that's the problem" B.Hoff
Šolina
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la bibika » ned kol 15, 2010 5:03 am

:wink: kupila podloške za inkontinenciju. komad dođe 3 kn, ja razrežem na 3 kom. skupo, ali je zadovoljavajuće. :dj:
bibika
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ~Cicushka~ » ned lis 31, 2010 13:19 pm

a kakav sapon se ovde spominje?
Mica Mushmula Bubica Muceki Mushica
~Cicushka~
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » ned lis 31, 2010 13:35 pm

Najcesce se koristi onaj za intimnu njegu jer bi taj trebao biti najblazi..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la kristinans » ned lis 31, 2010 15:34 pm

Napisacu moje iskustvo:Posto se moj kunic linjao jako puno kada je pocela jesen,ja sam pitala veterinara preko telefona sta da radim da ga nebi nosila u ordinaciju za dzabe,i rekla mi je da ga okupam tj pokvasim i rukom skinem dlaku pa koliko se skine.Pre toga sam procitala sve ovo,i jedno vece sam to uradila polako i nezno bilo je ,,borbe,,izmedju mene i njega prvo se opustio sam je usao u vodu mlaku pa kad sam pustila vodu na tus krenulo je sve naopako :omg: ritao se,skakao po kadi,pa sam ga vracala i tako mokrog sam ga uvila u peskir , uplasen me je lizao i nezno sam ga mazila peskirom dok se nije polu osusio.Onda nastao veci problem kada se fen ukljucio pobegao je glavom bez obzira :omg: jurila sam ga po sobi na kraju je sam dosao kada sam ugasila fen i tako sam ga drzala u rukama zamotanog u peskir dok se nije skroz,skroz osusio to je bilo oko 2 sata pa sam ga ubacila u kavez.Nikakav sampon mu nisam stavljala jer nisam znala koji treba a i vet.mi je rekla samo da ga pokvasim jer navodno ona kupa svoju zecicu vec godinama i kaze vremenom se navikne na vodu i nista to ne fali.Posle toga se manje linjao... Sad ne znam ne bi se usudila da ga kupam tek bez razloga jer je bio stres i za njega i za mene mislila sam da ce mi uginuti :omg: Koristim puder za suvo kupanje kad se malo ,,usmrdi,, to je jednom u 15 dana od prilike i miran je jer zna ritual kako sta ide po redu....
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » ned lis 31, 2010 15:49 pm

Mozda ce zvucati grubo (sto mi nije namera) ali kako tvoj zeka uspe da se isprlja tako cesto?
Moj se za 2 godine nikad nije toliko isprljao da moram da ga kupam.. a ume da bude aljkav ponekad da je to strasno, cak ni kad je napolju se ne isprlja..
Ne bih ti preporucila nikakvo kupanje, negde si napisala kako su ti se zeki iziritale oci od tog pudera za kupanje.. zasto ga i dalje koristis kad moze da mu steti?
Kupanje nikako nije pozeljno.. jedino u slucajevima kad moras da ga kupas iz zdravstvenih razloga..
kad se vec linja cetaj ga svaki dan, pa i po nekoliko puta.. nikako ga nemoj kvasiti samo mu tako nanosis dodatan stres.. i to zasto da bi sebi olaksala posao, a njemu to moze stetiti..
Ako vec ne mozes da ga ocetkas kako treba sa cetkom skini rukom koliko mozes pa onda prelazi cetkom.. samo ga nemoj kupati!

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la kristinans » ned lis 31, 2010 15:55 pm

On uopste nije prljav jedino malo na guzi tj repicu ima zutog od urina ali nije strasno.Kupila sam mu drugi puder koji mu ne iritira oci.Kada se linja samo skupim rukom.Ne kupam ga vise niti cu.A citala sam da puder sme da se stavlja da nista ne steti zato stavljam jer tad mirise kao beba :)
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » ned lis 31, 2010 16:03 pm

Kristinans....ne kuzim te zbilja nekad...da mirise kao beba...kome? pusti zeca da ima svoj prirodan miris...oni se lizu non stop,non stop lizu dlaku...moja se nekad nakon diranja samo sva oblize jer zeli vratit svoj stari miris valjda...to sto je zut malo po repicu,kome to smeta, zasto?...dajte nemojte od zivotinja radit svoje osobne barbike....zasto mora mirisati kao beba? mislim citam te vec duze i stalno dobivas svakakve savjete ali nista ne poslusas. pusti zivotinju da bude svoja,ne mora mirisati ni po puderu ni po omeksivacu ni po nicemu.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Fiffy » ned lis 31, 2010 16:24 pm

ja se u potpunosti slazem sa sanjitom..zasto od kunica raditi osobne barbike? mislim da im je vec ionako dovoljno sto nisu u svom prirodnom stanistu..a jos da ih se kupa i "muci" i tretira kao bebe, to je stvarno previse... Kristinans, ja koliko sam primijetila ti vec duze imas zeca, cudi me da se tako ponasas :huh: ...visis na forumu 24h i opet pravis greske iako ti se ukazuje na njih..nije ni cudno da ti zeko kise i da je mrzovoljan :sad:
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la kristinans » ned lis 31, 2010 16:38 pm

Nekija vise i nije mrzovoljan.Nesto je hiperaktivan danas ceo dan non-stop skace :D .Ostalo necu da komentarisem,jer ce biti off topic.Ocito svako ima neko drugo misljenje od koga god da cujem, ima neku drugu pricu.Hvala u svakom slucaju.
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » ned lis 31, 2010 16:48 pm

Pa ovdje svaki put cujes istu pricu pa opet radis po svom..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan