Ljudi tu na forumu uglavnom imaju patuljaste zeke, sad ovnoliki, lavljoglavi, obični, angore... manje više je svejedno, svi oni budu do od 1,5 kg do 3 kg i veličinom su prikladni za stan. Ono što je bitnije u svemu tome, hoće li se netko odrasli htjeti pomoći brinuti se za tog zeku? Nažalost bilo je slučajeva ovdje da se djeca ne odnose prema zeki baš kako bi trebalo, pogotovo u pogledu prehrane. Imate li mogućnost voditi zeku veterinaru ako će trebati? Kunići su super ljubimci, ali često je potreban jedan manji tim za adekvatnu brigu oko njih.. ja npr. živim dosta samostalno u svom dijelu stana, ali cimerica mi mora pričuvati zeke ponekad, dečko nas vozi veterinaru, moji roditelji često šalju hranu itd, njegovi roditelji uskaču kad treba.. Teško je to izgurati jednome ponekad, a pogotovo djetetu koje nekad nema ni volju kad se ispostavi da se zeko isprva ne želi maziti, treba mu da se opusti malo više itd... Siguran si da će seka imati strpljenja s njim? U svakom slučaju lijepo da si došao pitati na forum umjesto da jednostavno iznenadiš seku sa nekim vrlo vjerojatno premladim zekanom iz pet shopa.
Potrebno je omogućiti ljubimcu i poveći kavez (da kasnije ne kupujete veći jer zekani brzo rastu) i barem pola dana slobodnog istrčavanja po kući, jer zatvaranje u kavez po čitave dane i noći je mučenje.
Prije ikakvog nabavljanja dobro proučite prehranu, odmah da napomenem - nikakva salata, zelje, kupus, kelj i slično se ne daje kunićima, a do 6. mjeseca života smiju jesti isključivo sijeno i hranu za mlade kuniće - Cuni Junior od Versele Laga. Svježa hrana se uvodi postupno.
Ako imate sve uvjete i voljni ste se brinuti svi skupa o tom zeki, onda predlažem udomljavanje, oglase možete vidjeti na podforumu Udomljavanje i akcije spašavanja

Često se kunići udomljavanju skupa s opremom i sterilizirani pa vam je to automatski puno manji trošak.