kako kupiti pravu vrstu

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

kako kupiti pravu vrstu

PostPostao/la Nikola Blaic » ned svi 01, 2011 18:00 pm

Bok ljudi,
treba mi savjet i pomoć. Živim u Dubrovniku i htio bih sestri kupiti zeka. Ona ima 11 godina i živimo u stanu od 60 kvadrata,pa me zanima koja bi vrsta bila najprikladnija. i naravno gdje bih mogao kupiti tu vrstu.

Unaprijed hvala
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

Re: kako kupiti pravu vrstu

PostPostao/la ars » ned svi 01, 2011 18:20 pm

Ljudi tu na forumu uglavnom imaju patuljaste zeke, sad ovnoliki, lavljoglavi, obični, angore... manje više je svejedno, svi oni budu do od 1,5 kg do 3 kg i veličinom su prikladni za stan. Ono što je bitnije u svemu tome, hoće li se netko odrasli htjeti pomoći brinuti se za tog zeku? Nažalost bilo je slučajeva ovdje da se djeca ne odnose prema zeki baš kako bi trebalo, pogotovo u pogledu prehrane. Imate li mogućnost voditi zeku veterinaru ako će trebati? Kunići su super ljubimci, ali često je potreban jedan manji tim za adekvatnu brigu oko njih.. ja npr. živim dosta samostalno u svom dijelu stana, ali cimerica mi mora pričuvati zeke ponekad, dečko nas vozi veterinaru, moji roditelji često šalju hranu itd, njegovi roditelji uskaču kad treba.. Teško je to izgurati jednome ponekad, a pogotovo djetetu koje nekad nema ni volju kad se ispostavi da se zeko isprva ne želi maziti, treba mu da se opusti malo više itd... Siguran si da će seka imati strpljenja s njim? U svakom slučaju lijepo da si došao pitati na forum umjesto da jednostavno iznenadiš seku sa nekim vrlo vjerojatno premladim zekanom iz pet shopa.

Potrebno je omogućiti ljubimcu i poveći kavez (da kasnije ne kupujete veći jer zekani brzo rastu) i barem pola dana slobodnog istrčavanja po kući, jer zatvaranje u kavez po čitave dane i noći je mučenje.

Prije ikakvog nabavljanja dobro proučite prehranu, odmah da napomenem - nikakva salata, zelje, kupus, kelj i slično se ne daje kunićima, a do 6. mjeseca života smiju jesti isključivo sijeno i hranu za mlade kuniće - Cuni Junior od Versele Laga. Svježa hrana se uvodi postupno.

Ako imate sve uvjete i voljni ste se brinuti svi skupa o tom zeki, onda predlažem udomljavanje, oglase možete vidjeti na podforumu Udomljavanje i akcije spašavanja :) Često se kunići udomljavanju skupa s opremom i sterilizirani pa vam je to automatski puno manji trošak.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » ned svi 01, 2011 18:27 pm

Slazem se,prvo dobro proucit forum....zeko je isto velika odgovornost.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Nikola Blaic » ned svi 01, 2011 18:44 pm

ma naravno da će pomoć pa nisam lud,ja sam često doma i vozim veterinaru, mama je isto tu,najviše bi 2-3 sata morao bit u kavezu. a znam za udomljavanje i nije problem al seka bi šarenu ženku iz samo njoj poznatih razloga
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » ned svi 01, 2011 18:52 pm

Kak mislis sarenu? Da ima tri boje ili :D Pa imamo mi sarenih zenkica, malo pogledaj u udomljavanjima, a s obzirom da je to zeko namjenjen za sestricu, ajde ti lipo sekici pokazi slike zekana sto se udomljavaju... mozda se bas zaljubi u nekoga, a time bi dobili i vec zeku koji je naucen na wc (vjeruj mi to ce vam puuuno olaksat stvari), ili vec neku steriliziranu... lakse je sa takvim zekanima, a i ucinit cete dobro djelo :wink:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » ned svi 01, 2011 18:53 pm

Super onda!
Pričekajte još malo, možda nešto u udomljavanjima bude što će vam odgovarati, nažalost, u postuskrsno vrijeme kažu da bude dosta izbačenih i napuštenih. :sad:

Udomljavanje je bolja opcija i zbog toga što se bebe u pet shopu u pravilu prodaju prerano odvojeni od majke, pa im se imunološki sustav ne razvije kako spada i prije nego se stignete uopće upoznati - već izbije nego zlo! Sto puta se potvrdilo već na forumu..
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Nikola Blaic » ned svi 01, 2011 18:55 pm

a i nisam pitao kako ga dovest ako ga udomim npr iz zg nekako mi ga žao da se tramaka
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » ned svi 01, 2011 19:03 pm

Nikola Blaic je napisao/la:a i nisam pitao kako ga dovest ako ga udomim npr iz zg nekako mi ga žao da se tramaka

To se uvijek nekako smisli, kad udomljavanje uspije nekako prijevoz uvijek dogovorimo, ima dosta članova foruma i udruge po cijeloj rh, npr. netko ga dovede dio puta, pa ako možete, preuzmete ga na pola ili kako se već dogovorite ako vam ga ne uspiju dovesti drito pred prag :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Nikola Blaic » ned svi 01, 2011 19:12 pm

znači ne smeta mu se vozit autom... pa onda nije frka idem ja sutra u zg s autom pa ćemo vidit
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la Nikola Blaic » ned svi 01, 2011 19:18 pm

i nisam odgovorio sorry malo sam smotan za ovo, da dvobojnu ili trobojnu a misli da će se bolje sprijateljit sa ženkom :D
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la Nikola Blaic » uto svi 03, 2011 16:25 pm

evo ljudi ja u zg danas i sutra pa ako ima neki za udomljavanje ja sretan :D
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » uto svi 03, 2011 16:33 pm

Pa s obzirom da em trazis posebnu boju em mora bit zenkica em trenutno nema takvih na udomljavanju sto se foruma tice mislim da si malo preduhitrio dolaskom :wink: ...ima nekih kunica na udomljavanju al koliko vidim ili su vec u pregovorima sa nekim drugim ili nisu nuzno u zagrebu...ocito ti se jako zuri. Neznam sta ti se u ovom trenutku moze savjetovat osim da pogledas po pet shopovima sto je ovdje zapravo zadnja opcija.Ili mozda Udruga ima nekog kunica za udomiti koji bi odgovarao opisu pa se mozda netko javi.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Nikola Blaic » uto svi 03, 2011 16:39 pm

sorra nisam objasnio,ali seka je dosta razumna za svoje godine pa se složila da spasimo nekog zeka bez obzira na boju i spol. eto samo bi ako je jedna od rastom manjih vrsta
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » uto svi 03, 2011 16:45 pm

Evo nasla sam jedan oglas zekana koji je blizu pa probaj kontaktirati vlasnika:

viewtopic.php?f=9&t=5546

Samo tu si samo 2 dana a nije ostavljen nikakav broj telefona nazalost.

I evo ovaj oglas samo gospodja nije napisala odakle je ali je napisan broj telefona.

viewtopic.php?f=9&t=5616
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Nikola Blaic » uto svi 03, 2011 16:56 pm

evo probat ću nazvat, al ako ne bude ništa bio bih ti zahvalan da mi javiš ako ima nešto, cura mi svakako ostaje u zg pa može ona sredit ako ja nisam tu
Nikola Blaic
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan