ne znam zašto ne otvara link ...meni radi. adresa je:
http://www.univerzal.hrVisina radnih stolova je uglavnom 70-75cm.
žicu uglavnom ljudi klamaju (ili zabijaju "u" čavlima. ne sviđa mi se zbog oštrih rubova mreže) s unutarnje strane okvira kaveza. Druga varijanta je uglaviti žicu između dva reda letvica (ljepše i sigurnije, ali se u tom utoru skuplja smeće). Treća varijanta je ova koju sam ja radio, da se svaka nit mreže ubuši u letvicu (puuuno posla, teško spajanje, jako precizno - najljepše izgleda i čisto je).
Preporučam ovakav postupak za izradu gajbe:
1. provjeriti kakav materijal vam je dostupan. (masiv, špera i sl.) Izbjegavajte crnogorično drvo (jela, smreka i sl.) premekane su i zec ih brzo izgrize.
2. Izmjerite prostor u kojem će stajati gajba.
3. Idejni plan (kao želite da gajba izgleda i što sve mislite ugraditi u gajbu i odmah razmišljate kao to pričvrstiti)
4. Nacrt (točan tehnički nacrt će vam skrenuti pažnju na moguće probleme kod spajanja i na temelju njega izrađujete krojnu listu.)
5. Izrada krojne liste (popis s dimenzijama svih elemenata koji su vam potrebni za izradu gajbe)
6. Optimizacija krojenja (sve potrebne elemente uklopiti u dostupan materijal kako bi imali što manje otpada i kako bi uopće znali koliko materijala trebate kupiti)
7. Krojenje (skrojite sve elemente potrebne za izradu)
8. Brušenje, frezanje i obrada rubova općenito. (zaobljene rubove manje grizu od onih pod kutem od 90)
9. Spajanje (pripremite čavle, šarafe, ljepila i sve što vam je potrebno za montažu gajbe. Koristite što je manje moguće ljepila!!!)
10. Lakiranje, bojenje (obratite pažnju da neke elemente možda morate bojati/lakirati prije samog spajanja i da lakirani i bojani dijelovi ne budu dostupni zecu dok je zatvoren)
11. Sušenje ( ovisno o vrsti boje ili laka ostavite da se dobro izvjetri prije no što putite zeca unutra )
12. Ubacite zeca u gajbu i dodajte dve žlice vegete.
Posebno obratite pažnju na to da vam gajba bude praktična za održavanje !!! (veliki otvori za čišćenje, kotačići, vješanje pojilica, sjenilica i sl.
Nemojte zaboraviti u računicu ubaciti potreban okov (panti za vratašca, nosači za rampe, čavli , šarafi itd.)
Drveni pod im napravite na mjestu na kojem ne pišaju i nema vode.
Ukoliko možete, nabavite mreži s velikim okom ( 2,5 x XXX ljepše je od onih gustih i zecu i vama. originalni kavezi imaju razmak 2,5cm)
Ako radite kat ili polukat vodite računa da rampa po kojoj se ide gore-dole ne bude jako strma, da bude dovoljno široka i da ima prečke protiv klizanja. Zečevi bez problema idu gore, ali zbog kratkih prednjih nogu imaju problema kad idu nizbrdo. U prirodi ih grabažljivci love tako da ih natjeraju da trče nizbrdo, a ovi onda padaju i kotrljaju se.
Ukoliko zeca puštate van iz gajbe, slobodno mu napravite u gajbi tunele, i neke sl. skučene prostore. Obažavaju se zavlačiti u rupe. Ipak, ostavite im dovoljno mjesta de se mogu ispružiti. Mislim da im nije bitno da u kavezu imaju mogučnost stajati na zadnjim nogama, pa iskoristite prostor za kučice, katove i polukatove. Znam da nisu svi zecovi isti, ali ovaj moj obožava te rampe i penjalice. Mislim da je optimum za visinu gajbe 40-45 cm i već u to se može staviti neki podest ili kučerak.