Homemade gajbica

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Re: Homemade gajbica

PostPostao/la Anby » sub lip 11, 2011 17:10 pm

Klio je napisao/la:Hm, mozda da napravise nesto duuuuuugazcko uz neki od zidova a na to onda stavis recimo TV, nesto za knjige i ostalo znaci samo podignes sve ono sto ti stoji uza zid na tu njihovu kucicu... Mada tek sada imam predstavu kolika je Andja, zahvaljujuci Rasi, za nju je smesno u stanu praviti bilo sta osim, recimo neke kucice ili igraonice.

et sad znas kako je meni :D a nesto cemo valjda smisliti... :blush:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » sub lip 11, 2011 18:11 pm

A za sto bi koristio plexiglas?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sub lip 11, 2011 18:20 pm

Jura je napisao/la:točan naziv je oplemenjena iverica. (ako mislimo na isto?)

Da, to je to, i bas tako kako si rekao, ne grizu jer je kantovano. A pokusali bi sigurno da nije.
Ma ne mislim da napravim ceo kavez od toga, nego kao neku osnovnu konstrukciju jer vec imam neku kutiju od iverice u kojoj im stoji sadasnji jako mali kavez, pa sam na tu kutiju mislila dograditi nesto a dole ostaviti plasticno dno od kaveza prema kome je i napravljena ta kutija.

E a sta ti je ta plastika koju si pomenu?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Jura » sub lip 11, 2011 19:44 pm

vrsta plastike. staviš ju na dno gajbe i super je za održavanje, a zec ne grize.
može se obrađivati alatima za drvo. Probal bum napraviti i neke elemente za kavez od toga. Samo moram skužiti kako se najlakše lijepi. Može se i termo savijati.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sub lip 11, 2011 19:57 pm

altan je napisao/la:A za sto bi koristio plexiglas?

isto kao i ovu ABS plastiku, za dno kaveza. Zapravo mi je ideja napraviti još jedan kat Hefneru, pa bi to trebalo biti dosta da si može kakvog komada pozvati. (nema mali auto za preseravanje, pa nek bar ima vilu :D )

to bi napravio tako da može biti i samostalna gajba. donji dio bi bio od špere s rubovima od nekih 8cm da dobije oblik kade kao i pravi kavezi. Dobro je da ima tu kadu jer ne rade toliki nered oko kaveza. Tu kadu od špere bi onda obukao u ABS ili plexiglass, a gore bi napravio mrežu i nutra neku penjalicu, kućicu itd. Hefner se voli penjati i stalno brije po tom kavezu iako je pušten. Nek se mali pentra kad ga veseli.

ABS znam da neće gristi, a za plexi nisam siguran. i jedno i drugo se radi od 3mm i u raznim bojama. Plexi bih koristio onaj neprozirni mat koji je hrapav. Zapravo izgleda kao obična plastika.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vedi08 » ned lip 12, 2011 23:40 pm

Jura je napisao/la:ovisi od čega misliš raditi?

moguće je raditi od punog drveta (masiv), šperanog drveta, širinski-dužinski spajanog drveta i plastike (PVC, ABS, pleksi).

masiv više-manje ima iste cijene.
Špera je najskuplja varijanta 1 m2 je od 80-150kn ovisno o vrsti i debljini (preporuka bukva, bar 8mm). u bauhausu režu i prodaju na m2.
Širinski-dužinski spajano drvo je super, ali ispadne dosta teško.

plastika je zeznuta za raditi, ali je relativno jeftina.

mrežu sam najpovoljnije našao kod ovih: http://www.univerzal.hr/home.aspx prodaju sve na metar dužni.

ovdje možeš vidjeti kako sam ja radio nadogradnju na kavez od špere: viewtopic.php?f=7&t=72&start=105

kod špere je super što sve ispadne ful lagano.

!!! NEMOJTE KORISTITI IVERALE ZA IZRADU KAVEZA JER SU PUNI LJEPILA I FORMADEHIDA !!!

hvala na odgovoru, nazalost nece mi otvorit ovaj link za mrezu
ja bi definitivno radila cijelu kucicu ono dva kata do nekih metar visine maximalno, u biti bi htjela da bude u visini sa mojim radnim stolom tako da oni dobiju kao neki polu kat jos pored prizemlja
koliko sam skuzila dekcu je naupitnije kako zicu poslozit u to
ako sam ga dobro shvatila
ja glumim tupavo zensko sto ne zna sto je daska :D
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » pon lip 13, 2011 14:08 pm

ne znam zašto ne otvara link ...meni radi. adresa je: http://www.univerzal.hr

Visina radnih stolova je uglavnom 70-75cm.
žicu uglavnom ljudi klamaju (ili zabijaju "u" čavlima. ne sviđa mi se zbog oštrih rubova mreže) s unutarnje strane okvira kaveza. Druga varijanta je uglaviti žicu između dva reda letvica (ljepše i sigurnije, ali se u tom utoru skuplja smeće). Treća varijanta je ova koju sam ja radio, da se svaka nit mreže ubuši u letvicu (puuuno posla, teško spajanje, jako precizno - najljepše izgleda i čisto je).

Preporučam ovakav postupak za izradu gajbe:
1. provjeriti kakav materijal vam je dostupan. (masiv, špera i sl.) Izbjegavajte crnogorično drvo (jela, smreka i sl.) premekane su i zec ih brzo izgrize.
2. Izmjerite prostor u kojem će stajati gajba.
3. Idejni plan (kao želite da gajba izgleda i što sve mislite ugraditi u gajbu i odmah razmišljate kao to pričvrstiti)
4. Nacrt (točan tehnički nacrt će vam skrenuti pažnju na moguće probleme kod spajanja i na temelju njega izrađujete krojnu listu.)
5. Izrada krojne liste (popis s dimenzijama svih elemenata koji su vam potrebni za izradu gajbe)
6. Optimizacija krojenja (sve potrebne elemente uklopiti u dostupan materijal kako bi imali što manje otpada i kako bi uopće znali koliko materijala trebate kupiti)
7. Krojenje (skrojite sve elemente potrebne za izradu)
8. Brušenje, frezanje i obrada rubova općenito. (zaobljene rubove manje grizu od onih pod kutem od 90)
9. Spajanje (pripremite čavle, šarafe, ljepila i sve što vam je potrebno za montažu gajbe. Koristite što je manje moguće ljepila!!!)
10. Lakiranje, bojenje (obratite pažnju da neke elemente možda morate bojati/lakirati prije samog spajanja i da lakirani i bojani dijelovi ne budu dostupni zecu dok je zatvoren)
11. Sušenje ( ovisno o vrsti boje ili laka ostavite da se dobro izvjetri prije no što putite zeca unutra )
12. Ubacite zeca u gajbu i dodajte dve žlice vegete.

Posebno obratite pažnju na to da vam gajba bude praktična za održavanje !!! (veliki otvori za čišćenje, kotačići, vješanje pojilica, sjenilica i sl.
Nemojte zaboraviti u računicu ubaciti potreban okov (panti za vratašca, nosači za rampe, čavli , šarafi itd.)
Drveni pod im napravite na mjestu na kojem ne pišaju i nema vode.
Ukoliko možete, nabavite mreži s velikim okom ( 2,5 x XXX ljepše je od onih gustih i zecu i vama. originalni kavezi imaju razmak 2,5cm)
Ako radite kat ili polukat vodite računa da rampa po kojoj se ide gore-dole ne bude jako strma, da bude dovoljno široka i da ima prečke protiv klizanja. Zečevi bez problema idu gore, ali zbog kratkih prednjih nogu imaju problema kad idu nizbrdo. U prirodi ih grabažljivci love tako da ih natjeraju da trče nizbrdo, a ovi onda padaju i kotrljaju se.
Ukoliko zeca puštate van iz gajbe, slobodno mu napravite u gajbi tunele, i neke sl. skučene prostore. Obažavaju se zavlačiti u rupe. Ipak, ostavite im dovoljno mjesta de se mogu ispružiti. Mislim da im nije bitno da u kavezu imaju mogučnost stajati na zadnjim nogama, pa iskoristite prostor za kučice, katove i polukatove. Znam da nisu svi zecovi isti, ali ovaj moj obožava te rampe i penjalice. Mislim da je optimum za visinu gajbe 40-45 cm i već u to se može staviti neki podest ili kučerak.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » pon lip 13, 2011 14:33 pm

;D ;D ;D ;D
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pon lip 13, 2011 15:30 pm

Ti Jure fakat imas volje, svaka ti cast ;D ;D ;D
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » pon lip 13, 2011 15:46 pm

Ma ljudi se često zalete i kupe par letvi, pa zabriju nešto raditi od toga. Onda skuže da im fali alat, čavli, ljepilo i još sto čuda. Zafali i materijala i na kraju to ispadne loše. Ako se sve dobro pripremi, gušt je raditi tako nešto, a ad ti stalno nešto ne ide ispadne tlaka. Meni je taj kavez dio namještaja i nije mi svejedno kako će izgledati. Možda ovo nekome pomogne da ne lupa glavom o zid kad krene raditi gajbu?

ovako izgleda to sa bušenjem mreže u okvir:

slika

Uploaded with ImageShack.us

uvijek koristite svrdlo za 0,5mm veće od presjeka žice.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la reja04 » pon lip 13, 2011 19:37 pm

Kako si obradio rubove da nisu pod 90? Si dao tamo di si kupovao drvo da ti zaoble ili si sam radio?
reja04
Zečić
Zečić

PostPostao/la Jura » pon lip 13, 2011 20:03 pm

rubovi su frezani. sam sam to radio, ali to podrazumijeva da doma imaš glodalicu za drvo (frezer ili ručni oberfrezer). to je posao za stolara ili nekog tko ima iskustva. ...lako se ostane bez kojeg prsta :(

ako to nemaš ili nisi gore navedeno, možeš rubove hoblati i potom brusiti.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la reja04 » pon lip 13, 2011 21:20 pm

Jura je napisao/la:rubovi su frezani. sam sam to radio, ali to podrazumijeva da doma imaš glodalicu za drvo (frezer ili ručni oberfrezer). to je posao za stolara ili nekog tko ima iskustva. ...lako se ostane bez kojeg prsta :(

ako to nemaš ili nisi gore navedeno, možeš rubove hoblati i potom brusiti.

Hoblericu imam pa ću probati s tim :zekoo3: Nisam stolar, optičarka sam... :zeko2:
Kako god da bilo, isplati se probati...pa ćemo vidjeti kako ispadne.
reja04
Zečić
Zečić

PostPostao/la Jura » pon lip 13, 2011 22:09 pm

samo naprijed i čuvajte prste!!!!! ...optičari ih trebaju :wink:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » čet kol 25, 2011 17:11 pm

Ja hoću ovakvu vilu za zekopar, kad se preselim s dečkom. Kolko košta da košta. Jura, javi cijenu na pm da dignem kredit već sad ako treba :) Tata doma ima donekle materijala, alata i previše, al nema šanse da to izvede ovako krasno. A kao što kažeš, to je dio namještaja, i em što želiš njima najbolje, nije ti svejedno ni kako izgleda.
ars
Super Zek
Super Zek

PrethodnaSljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan