Novi ljubimac - puno pitanja :)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Novi ljubimac - puno pitanja :)

PostPostao/la Marica » sub ruj 29, 2012 13:38 pm

pozdrav, nova sam ovdje pa mi je nekako lakše pokrenut novu temu nego se ubacivat i tražit stare da bih našla potrebne odgovore. Nabavila sam zeca prije točno mjesec dana :) u pet shopu mi nisu rekli puno, ni koja je vrsta, ni kojeg je spola ni koliko je star.
uglavnom, počela sam malo pretraživat po forumu pa saznala puno korisnih informacija. Koliko sam uspjela sama pretražit i shvatit, mislim da je žensko i zove se Mia :zeko1:
sad, imam par pitanja.
Razmišljam o tome treba li ju vodit kod veterinara da vidi je li sve u redu s njom, da mi kaze starost, spol i vrstu ili mislite da to nije potrebno?
Šta se prehrane tiče, većinom jede sijeno, ali ju i hranim vocem i povrcem, s tim da uglavnom jede salatu običnu koju najviše voli. probala sam joj davat i mrkvu i celer i blitvu i rukolu, čak i pomidor ali salata joj je ipak najdraža. neznam je li joj to dovoljno ili da pokušam ubacit još koju namirnicu u prehranu.
u kavezu na dnu sam joj stavila malo sijena i drvene brikete a u "kakalicu" samo brikete iako se još uvijek nije naučila kako ju upotrebljavat, a problem je i u tome što me znala već par puta obilježit kad mi je bila u krilu ili se šetkala po meni. sad zanima me da li je ok što ima sijena na dnu u kavezu i kako da ju naučim da se piški na posebno mjesto za to a ne po meni uglavnom. :zeko10:
hvala svima na pomoći :zeko2:
Marica
Kunić
Kunić

Re: Novi ljubimac - puno pitanja :)

PostPostao/la Alita » sub ruj 29, 2012 14:50 pm

Ako si imalo čitala dio o prehrani znala bi ove osnovne stvari -
1) ako zeko ima manje od 6.mj, a ima sigurno jer si ga kupila u pet shopu, i kad si ga kupila je vjerojatno bio veličine tvog dlana ili možda nešto veći, znači da bi imao oko 2 mj. - uglavnom - ako ima manje od 6mj NIKAKO ne bi smio jesti svježe zelenje.
Popis dozvoljene hrane možeš naći ovdje - viewtopic.php?f=6&t=246
2) NEMOJ DAVATI ZELENU SALATU, salata nije hrana za kuniće, štetna je za bubrege i probavu! Od 'salate' je jedino endivija okej.

Ukoliko nisi sigurna koliko je star ili koji je spol, slikaj ga i stavi sliku pa ti možemo pomoći - viewtopic.php?f=4&t=68

Drveni peleti su dovoljni samo u wciću. O učenju na wc imaš puno topika i objašnjenja, ja sam svoje bez problema naučila, vidiš u koji kut kaveza to obavlja, pa tamo staviš wc i trebalo bi biti ok - viewtopic.php?f=7&t=1767

Dakle hitno izbaci sve svježe, do 6.mj sijeno i peletirana hrana (cuni junior npr.) - jako dobro prouči popis dozvoljene hrane i slobodno pitaj sve što te zanima.
Alita
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Marica » sub ruj 29, 2012 15:24 pm

Nekako mi se cini da je ipak malo veca tj da ima vise mjeseci, samo da shvatim kako postavit cu i slike. Po slobodnoj procjeni dugacka je oko 15-20 cm a i bila je jedna od vecih u pet centru. Hvala puno na informacijama sad cu ja to ponovo proucit. :nowink:
Marica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Pahuljica_Ri » sub ruj 29, 2012 16:49 pm

Koliko god da je velik, sigurno nema niti blizu 6 mjeseci, kad je kupljen u pet shopu. Obavezno nabavit suhu hranu! Zeko je u razvoju i ne može preživjeti samo od sjena i to nešto zelenja što ni ne bi smio jest. Jel ima proljev? Kakva je kakica?
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Alita » sub ruj 29, 2012 16:52 pm

S 15-20cm isto može imati samo 2, najviše 3 mjeseca.
Alita
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Marica » sub ruj 29, 2012 18:35 pm

Kakica je cvrsta, nije pokazala nikakve znakove proljeva, guza joj je cista. Mislim da cu ju odvest do veterinara cisto na pregled. Sad me zanima di mogu nabaviti suhu hranu. Inace ne bih htjela ju hranit s nikakvom preradenom hranom iz pet shopa jer susrela sam se sa zecom koji jede tu hranu i ima problema sa kakicom tj ima konstantno proljev pa ne bih htjela da i moja Mia tako zavrsi.
Marica
Kunić
Kunić

PostPostao/la virion » sub ruj 29, 2012 18:55 pm

Veterinar trenutno nema što napraviti. Trebalo bi nabaviti Cuni Junior od Prestigea. Imaju ga Pet centri.
slika
slika
virion
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » ned ruj 30, 2012 0:08 am

A nego kakvu bi ti suhu hranu osim one iz pet centra? zitarice i psenicu? vise ces problema napraviti sa probavom ako im das to nego kvalitetne pelete iz pet centra sa visokim udiom vlakana. Receno ti je koja hrana je dobra a time i malo skuplja.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Marica » ned ruj 30, 2012 11:43 am

hvala puno na informacijama, idem do pet centra čim prije kupit joj pelete. žitarice i pšenicu nisam ni pomislila dati jer sam već čitala da to nije dobro za njih. a šta se novaca tiče nije mi problem jer da mi je bio i problem nebi si uzela nikakvog ljubimca.
hvala svima još jednom na pomoći.
Marica
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » ned ruj 30, 2012 20:23 pm

Ajde kad nabavis pelete pa otvori temu za svoju zekicu i stavi slikice da je vidimo, jel vazi? :zeko2:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Marica » pon lis 01, 2012 20:58 pm

nabavila pelete, bilo me strah kako će reagirat na njih, ali sviđaju joj se :happy:
kako smo razvile već ritual hranjenja (tj ona meni sjedi u krilu, a ja ju hranim :wink: ) tako uglavnom jedva čeka da se vratim s posla da joj dam za jesti. sad, nisam baš sigurna koliko može jest, pa ne pretjerujem, ali ako mi netko može otprilike reć koliko da joj dajem toga i koliko puta dnevno, bila bih jako zahvalna.
šta se wc tiče, skužila sam da uglavnom piški u ili pored zdjelice za hranu neovisno u kojem kutu kaveza se nalazi, tako da sam sad makla zdjelicu a kakalicu sam joj stavila u taj kut koji se zadnji popiškila.
a spol me još uvijek buni, gledala sam po slikama i tu na forumu ali ne mogu baš skužit jer je stvarno mala još, iako kao što rekoh prije, mislim da je žensko. ako uspijem slikat sliku, pošaljem odmah.
slijede slike pa ako mi netko može reć koja je to otprilike vrsta i koliko mislite da je stara puno ćete mi pomoć.
hvala svima na pomoći :zeko3:
Marica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Marica » pon lis 01, 2012 21:07 pm

Marica
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » uto lis 02, 2012 5:13 am

joj mnoogo sam slatka :zeko3: :zeko3: :zeko3: ja ti ne mogu reci koja je vrsta mislim da je normalni kunic niti ovnoliki niti lavljoglavi ali bolje je vec da ti neko kaze ko se vise razume u kunice :blush:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Pahuljica_Ri » uto lis 02, 2012 11:38 am

Preslatka je! I ja mislim da je to obični patuljasti. Ima veeelike uši! :rolleyes: Do 6 mjeseci može jest koliko želi, možeš joj dat 2 puta na dan. Samo pazi da jede sjeno i dalje, jer moj kad ima hrane ne želi čut za sijeno. Mislim da nema više od 3-3.5 mjeseca, ali to će ti reć netko iskusniji. :)
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Marica » uto lis 02, 2012 12:29 pm

U pet shopu su je prodali kao ovnoliki pa me to malo zbunilo.
slijedi još malo slika :D

slika

slika
Marica
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan