Altan,
nisam isao na rengen, jer je tada treba uspavati, a strah me je da se ne ugusi od sekreta dok je pod narkozom jer nece moci kasljati kako treba. jednom davno smo pokusali ici na rengen sa budnim zecom, ja sam je pridrzavao da se ne boji, ali slike nisu valjale.
Lilo,
nabavio sam nekako Benzapen, veterinar mi ga je nevoljko dao na moju odgovornost i upozorio da u uputstvima pise da taj lijek nije za kunice i glodavce zbog komplikacija koje mogu uslijediti sa probavnim traktom.
potrazio sam dosta toga po internetu, i vidio da se najcesce daje kunicima pod kozu, prva dva tjedna svako 2 dan, a nakon toga ukoliko je potrebno jos 3 tjedna svako 3 dana. medjutim na uputstvu u kutiji pise da se obavezno daje u mišić, nikako ispod kože ili u krvnu žilu, i da se daje svako 4-5 dana. ??
kako je zecu naglo postajalo sve losije i losije, postajala je sva klimava, vise je kihala i gubila je živost, poceo sam sa 0.2 ml u mišić svako drugi dan, uz vitamine, Linex forte ujutro i nekakav probiotik iz zoo shopa navecer. inace sam dosta skeptican u vezi svih tih stvari iz zoo shopova kao stu su multivitamini, probiotici, koloidna srebra i slicne stvari jer mi se nisu bas pokazali najboljima, a iskreno me i plaše natpisi u uputstvima da se ne smiju davati zivotinjama koje sluze za hranu???!!! recimo kada smo joj davali samo probiotik za zeceve iz zoo shopa, govanca su joj bila tvrda i nepravilnog, šipcastog oblika sto joj je trebalo predstavljati bol. uz Linex, opet su postala okrugla i nekako "ljepša"
nakon 2 dana Benzapena se vidjela ogromna razlika, zecica je zivnula, pocela je skakti okolo, otvorio se apetit, ali je i dalje bila mrvicu klimava, ipak puno manje nego prije. cini mi se da joj nesto smeta u glavi i pritisce zivce, najvjerojatnije nekakav apces kojeg ne mozemo vidjeti, jer ima nekakve sitne "tikove" i cesto se pokusava pocesati po glavi. naravno, provjerili smo da nema kakve nametnike, i sve je cisto. jednu vecer joj je glava stajala u stranu, pa smo pomislili na tortikolis i odmah joj dali Panacur u pasti, ujutro kad smo se probudili glava joj bila jos vise zakrenuta, međutim cim je izasla iz kucice ispravila se i izgledala sasvim normalno. nije bilo ni onog tipicnog titranja zjenica lijevo desno, i od tada glavu drzi sasvim normalno, pa pretpostavljam da se radi o nekakvom pritisku na zivce unutar glave. Ipak ne ponasa se kao da je nesto boli, najnormalnije se igra, kopa i rovari, skace, cisti sebe i druge, dolazi pitati hranu, ima odlican apetit i lijepa okrugla govanca, nema izgled bolesnog zeca...
drugoj zecici koja kiše ali puno manje i puno tiše nego prva, nisam htio odmah davati Benzapen, jer sam prvo htio vidjeti kako ce prva reagirati na to, pogotovo sto je drugoj inace stomak nesto osjetljiviji. međutim kako je sve bilo OK, poceo sam i njoj davati injekcije.
sada im se kihanje dosta smanjilo, ali je zvuk kihanja jos vise vodenkast nego prije, i vise ne izlazi bjelkasta slina, nego tu i tamo prozirna kapljica. ipak, ne cini mi se da ce im kihanje sasvim prestati nakon sto uskoro zavrsimo sa terapijom Benzapenom od sveukupno 5 tjedana. eventualno drugoj, ali najvjerojatnije cemo pricekati par tjedana da se organizam malo odmori, pa pokusati jos jednom.
ono sto je zanimljivo je da treca zecica (mama) uopce ne kiše.