Zecica cvili

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Re: Zecica cvili

PostPostao/la Pahuljica_Ri » pon stu 05, 2012 12:33 pm

Evo zašto su žitarice štetne viewtopic.php?f=6&t=654. Kvasac, ulje, šećer, sol... Jel to zdravo za zeku, gdje u prirodi to može nać? U prirodi ne jedu ni žitarice, koje su štetne za njih.
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la oktopod » pon stu 05, 2012 12:47 pm

Čoveče, nisam znao za ovo, hvala...ja sam baš mislio da žitarice vole, kako mi se čini u hrani iz pet šopa na kojoj je nacrtan zec ima i nekih semenki... :zeko10: a hleb je najviše jeo do sad, kad mu daš, odmah razrogači oči i otme i počne sa njupanjem :zeko2:

Povešću računa ubuduće, zec trenutno ima 5, 6 godina, nikada nismo vodili računa šta jede, nikada nije bio kod veterinara, nikada nije imao nikakvih zdravstvenih tegoba...
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 05, 2012 13:00 pm

nemoj mu sad naglo i drasticno mijenjati prehranu jer ces napraviti vise stete nego koristi, forsiraj sijeno a ostalo korigiraj polagano i prilagodi

i stavi slikicu da vidimo zvijerku :)
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la oktopod » pon stu 05, 2012 13:21 pm

Imam običnu travu koju sam kosio i osušio, lepa trava, nema korova, čičaka i slično, jel to OK kao seno ili mora baš pravo seno ono sa sela?

Evo okačio sam slike na za to predviđeno mesto: viewtopic.php?f=11&t=6794
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon stu 05, 2012 13:34 pm

Pa u hlebu osim zitarica ima i kvasca a to sigurno zeke ne jedu. Sto kaze Lady nemoj naglo prekidati ali stvarno hleb nije za zeke, sto se tice sena koje si sam kosio mislim da je ok ali vec ce ti se neko iskusniji javiti da ti kaze kakvo je seno najbolje. I ako joj kupus dajes isto i njega izbaci i zelenu salatu pogledaj uglavnom prehranu i videces sta smes sta ne smes davati zekama :blush: inace ti je prelepa zekica :zeko2:
Zadnja izmjena: markiza; uto stu 06, 2012 6:13 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la oktopod » pon stu 05, 2012 13:43 pm

Hvala narode, postepeno ću smanjiti hleb a davati grančice od voća, toga bar imam na pretek na placu, nek na to žulja zubiće :zeko7:

Kupus nikad nije ni htela, spanać neće, crvenu papriku neće (na žalost zbog vitamina), peršun hoće, krastavac hoće, čeri paradajz onako, svo voće manje više hoće a najviše se navukla na trešnje, jede i jabuke i kruške i kajsije i šljive..ja gledam da joj dam šta imam u bašti, ali umereno da ne pokvari stomak, po dve tri šljive kajsije dnevno, šaku trešanja i tako, list dva od kelja..da je baš gladna jela bi te zanimacije zečije iz pet šopa, nešto se ni od sušene trave ne najede, mislim da je malo razmažena :zeko5:

Nego odosmo na hranu, jel moguće da zbog stomačnih tegoba cvilka ili je to normalno za zeca? Znači uveče kad sam ugasio svetlo i tako neko vreme, onda je prestala, kažem jednom je i vrisnula, a noću me budila par puta tako što skoči sa kućice u kavezu i onda gricne par zalogaja hleba, pa se vrati nazad na kućicu :zeko7:
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon stu 05, 2012 13:53 pm

Pa to sto cvili nije uopste uobicajeno za zeke u dobrom stanju nesto joj nije dobro jel imas blizu veterinara? pa je odvedi na pregled. Paradajz ne smes isto da joj dajes , evo ovde viewtopic.php?f=6&t=246
pogledaj imas sve sta smes a sta ne smes da joj dajes da jede.
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la oktopod » pon stu 05, 2012 14:18 pm

OK, hvala, izmeniću joj prehranu polako i pratiti danas i sutra dal cvili pa ću otići do veterinara ako nastavi, možda nije bila zadovoljna promenom staništa, iz prostrane kuće u kavez...mada planiram da je puštam po stanu da trči, sinoć nije htela van kaveza, mora da se opusti malo :zeko5:
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 05, 2012 15:09 pm

Procitaj popis dozvoljene hrane, pa prilagodi po tome. Neke od stvari koje si naveo mi nikad ne dajemo svojima. Ali on je iznimka koja potvrđuje pravilo, jede tako 5 godina i sve je ok. Ali nijeza preporuciti svim vlasnicima.

Mozda mu neka kombinacije hrane stvara nadim i zato cvili, provjeri trbuscic kad cuejs ponovo da nije napet i tvrd. Izbjegavaj stvari koje napuhavaju (kelj) i ono sto moze izazvati proljev.

Suha trava ti je ok, samo vodi racuna da je unutra i debljih vlati da si trosi zubice i kad ces pripremati slijedece godine ubaci maslacka stolisnika, cikorije trputaca, malo djeteline.

Mozes u vrtu na proljece posaditi čičoke - odlicne su i svjeze i susene - imaju dlakavo lisce i odlicno kupe dlaku iz probavnog trakta, biljka je trajnica i kad zasadis jednom miran si a njemu ce biti odlicno - jos kad posusis ta zimu - mrak. Odvoji dio i posij stolisnik, trputac i maslacak - odlicno je za prehranu svjeze i moze se susiti i a zimu
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la oktopod » pon stu 05, 2012 15:23 pm

OK, hvala, odštampao sam spisak hrane pa ću prilagoditi, činjenica je čak da sena tj trave i ne jede nešto puno, najviše voli zečije grickalice iz pet šopa a i tu ima ukus, voli one kolutiće tamno zelene :zeko5:

Maslačak sam mu davao dok je bila sezona i baš voli da ga tamani, posejaću hrane za njega na proleće onda da imam... :kjut:

Preispitaću joj stomačić večeras i pratiti stanje pa vam javim šta se dešava :slonce:
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 05, 2012 18:04 pm

normalo da ti nece jesti sijeno kad se najede oblizeka :)

to je ko s djecom i kolacima i cuspajzom - znamo sto ce uvijek izabrati ;D
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la oktopod » uto stu 06, 2012 12:19 pm

Evo ovako, malo sam joj opipao stomak i ne osećam da je tvrd, mekan je, nisam mogao lepo ceo da ispipam jer hoće da se otima a neću puno da je stresiram dok se još malo ne navikne na novi prostor...sinoć i jutros je malo cvilkala, ali ne cvili znali sve vreme nego ponekad, nekad u ritmu a nekad kao da priča nešto :zeko2:

Kuglice joj izgleda nemaju dlaku, rasturio sam par komada i nalazim samo travu. Ne znam da li se te dlake lako primete i da li su u svakoj kuglici?

U principu ne pokazuje neke velike promene u ponašanju, malo je aktivna i umiva se, malo izađe da prošeta, malo sedi kao sfinga, malo leži na boku pružena i tako u krug...u kućicu uglavnom ne ulazi već sedi na njoj, što valjda znači da je opuštena i oseća se sigurno. :zeko5:

Jedino što primećujem je da joj nosić ne radi 100 na sat već maltene uopšte i ne radi i kad leži kao da joj se glava ljulja tj pomera u ritmu disanja. Oči su joj čiste, uši čiste i nisu vruće, unutra su roze u dubini kanala.

Ma nešto mislim da njoj i nije ništa već je slabije aktivna zbog zime i depresije jer je bila sama na placu, zato sam je i doneo kući, imam utisak da ni ne jede dok se ja ne krećem po stanu, sedi i gleda me i čeka :zeko10:

Videću još dan dva pa ću je odneti kod veterinara ako nešto ne deluje ok, svakako mi veterinar mora pomoći da joj posečem nokte, predugački su i blago uvijeni :zeko7:
Sada je na dijeti, hleba joj dajem maksimum pola parčeta dnevno, da ne bi naglo menjao navike, sena tj suve trave ima dosta, vode, i pola čaše peleta. Doneo sam joj grančicu jabuke ali nije oduševljena.
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la oktopod » uto stu 06, 2012 15:59 pm

Sada ću odvesti zeca kod veterinara i ako kaže da mu nije ništa...znam mrzećete me...ide nazad na plac bogami...

Jako volim životinje, mada nisam pristalica životinja u stanu, odlučio sam se da Bubici ulepšam zimu društvom i toplim smeštajem, ali to prosto neće da može...na stranu miris mokraće, to što piški van kaveza čim izađe, nego ja ne znam šta više da radim sa dlakama koje lete na sve strane, one mikronske dlake...danas sam je počešljao temeljno, opet grudve dlaka, usisao ceo stan posle samo dva dana, grudve dlaka na usisivaču, seo da jedem, otvorio teglu cvekle, jeo...kad sam krenuo da zatvorim, unutra PUNO sitnih dlaka...što je mnogo mnogo je...na šta bi mi stan ličio posle zime...vi možda imate te kuniće a ja pravog zeca pa ne možete da razumete moj problem, ali sam rešio da je vratim, a moji će je odneti kod sebe u stan za dve nedelje kad prođe slava.

Pratiću i dalje forum i pitati za pomoć kad zatreba, a preneću vam večeras šta je rekao veterinar. Normalno se ponaša a onda u jednom trenutku kao da šmrkne pa zatim cvilka i prestane posle jednog minuta.
oktopod
Kunić
Kunić

PostPostao/la Pahuljica_Ri » uto stu 06, 2012 16:06 pm

Tvoj je također kunić, ne zec. Zečevi su divlje životinje i ne mogu se pripitomiti niti držati kao kućni ljubimci. Ako ga budeš redovito češljao, neće toliko letjet dlake okolo. Ja svog češljam 2x na dan.
Pahuljica_Ri
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la markiza » uto stu 06, 2012 17:32 pm

Pa zavisi koliko zeki dopustis, ako joj dopustis da se penje po stolovima i da ulazi u kuhinju onda normalno da ce da ti dlake budu svuda po kuhinji i hrani. Zatvaraj vrata od kuhinje i tu je ne pustaj, a ako se ti mazis sa njom pa posle ides da jedes moras prvo da istreses dlake sa sebe pa posle da jedes. Ja kad dodjem s posla mazim se sa zekom i posle se dobro otresem, i operem ruke i pogledam da nema nekih dlaka po meni, ustvari najcesce promenim majicu, pa tek onda idem da spremam hranu u kuhinju. Inace moj zeko obicno na tom jednom mestu gde leskari tu se i cisti i ja uvek dodjem i pokupim to sto mu je od ciscenja ostalo, kao male skupine dlaka i to je to. Ne znam kako ti lete dlake po stanu nije valjda da se bas toliko linja??? :lud:
markiza
Super Zek
Super Zek

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan