Da li je zeki hladno ?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Da li je zeki hladno ?

PostPostao/la Beo » ned lis 09, 2011 17:10 pm

Ćao svim zekoljubcima :nowink:
Imam jedno pitanjce. Obzirom da živim u Sarajevu, a trenutno je temperatura vani katastrofa...minusi su u pitanju... :D Sarajevo postaje Antartik :zeko7:

Moj zeko je smješten u gajbici na balkonu koji je otvorenog tipa, pa me zanima, da li mu je hladno, obzirom da ima krzno...svako veče gajbu prekrijem s 2 dekice...ostavim prostora za zrak...pa šta vi mislite ?

Tnx.

Mirna :zeko8:
Beo
Kunić
Kunić

Re: Da li je zeki hladno ?

PostPostao/la vini » ned lis 09, 2011 17:13 pm

Ako se je postepeno navikavao na temperaturu i smanjivanje, ne bi trebalo biti problema. Ako je naučen na normalne temperature i sada je naglo na hladnome, nije dobro. Bez obzira na krzno, ako se postepeno ne prilagođavaju, mogu se razboliti. Prekrivanje nije dovoljno. Koliko dugo imaš kunića i gjed i kako je boravio do sada?
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » ned lis 09, 2011 17:18 pm

a zasto zeko ne moze u stan? jel on stalno zatvoren u toj gajbici? koliko je velika ta gajbica?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » ned lis 09, 2011 17:58 pm

Buduci da se i mi jedva navikavamo na ovaj nagli pad temperature sigurno da i njemu smeta.
Valjalo bi da ga uneses u kucu da se postepeno navikne na pad temperature. Jer opet predvidjaju rast tako da ga kada prodje ovaj nalet hladnoce mozes vratiti vani da se postepeno navikne.
Moji su u kuci. Imam izolaciju ali se sve troje smrzavamo,cak mi je zecica malo pocela kijati (ehinacea nam je opet bila od pomoci).
I pored krzna, i njima je sigruno neprijatna ova nagla promena.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » ned lis 09, 2011 18:10 pm

Ne razumijem zasto ljudi masovno uzimaju kunice da bi ih drzali na balkonu...sta je sa snijegom,oborinama...ujutro su temperature po zimi da ti sige vire iz nosa,odraslom jakom organizmu je katastrofa,di nece zivotinjici. nemate mjesta za gajbu ili vam smeta zeko unutra?
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » ned lis 09, 2011 21:16 pm

Sanjita Sarajevo je to :wink: Nemislim nista lose, dapace, ima jako puno ljudi sta se adekvatno brinu o zivotinjama, ali ovdje jos uvijek vlada ona "zecevi smrde" ili "zecevima nije mjesto u kuci/stanu" itd.

Ja sam po tome "ona ludjakinja sta drzi dva zeca u stanu...uzzzaaaas!!!!" Nije bitno ni jesu li mala ili velika, zecevi se ovdje uzgajaju i jedu sasvim normalno... kao da svinje drzim u stanu, ili kravu... kazem ti ja sam "ludjakinja" ! :D

To je u BiH sasvim normalno, na zalost :sad:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Ella-RI » ned lis 09, 2011 21:24 pm

E,da kada smo kod toga toplo-hladno....koliko sam radnije shvatila isčitavajući teme na ovom forumu oni baš i ne vole da je jako toplo (ne vezano uz ovaj predhodni upit koji je otvorio temu), nego naš novi-stari mališan je našao svoje omiljeno mjesto ispod radijatora, koji nije bio u funkciji jer je do prije dva dana bilo ljeto i to mi je bilo ok. Nego danas mo na kratko upalili grijanje i bilo je jako toplo...a zekan je i dalje bio uz radijator. E sada, ja ga mogu koji puta potjerati, ali sa druge strane mislim da bi si on morao sam naći manje toplo mjesto a ne ležati uz najveći izvor topline?

Ajmo iskusni što mi imate pametnoga reći?
Ella-RI
Zečić
Zečić

PostPostao/la bibika » ned lis 09, 2011 23:23 pm

:ni: najjeftinija varijanta:1. nabavi kartonsku kutiju minimalno veću od gajbe, tako da bude otvorena na onoj strani na kojoj zeko izlazi, a koja je okrenuta prema zidu, da mu minimalno puše
2. ispod gajbe - kaveza stavi novinski papir (deblji sloj) ili kartone, da ne bude na betonu (pločicama). isto možeš staviti imeđu kaveza i kutije - kao svojevrsni izolator, pa sve prekriti dekama
3. paziti da se sve ne smoči od snijega ili kiše
4. stavljati mu puuuno sijena ili slame u koje će se moći zavuči

:pilana: najskuplja varijanta : dati napraviti adekvatnu kućicu termoizoliranu - potražiti rješenja na kaninchegehege !
sretno ! :srce:
bibika
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » pon lis 10, 2011 3:34 am

Ella-RI je napisao/la:E,da kada smo kod toga toplo-hladno....koliko sam radnije shvatila isčitavajući teme na ovom forumu oni baš i ne vole da je jako toplo (ne vezano uz ovaj predhodni upit koji je otvorio temu), nego naš novi-stari mališan je našao svoje omiljeno mjesto ispod radijatora, koji nije bio u funkciji jer je do prije dva dana bilo ljeto i to mi je bilo ok. Nego danas mo na kratko upalili grijanje i bilo je jako toplo...a zekan je i dalje bio uz radijator. E sada, ja ga mogu koji puta potjerati, ali sa druge strane mislim da bi si on morao sam naći manje toplo mjesto a ne ležati uz najveći izvor topline?

Ajmo iskusni što mi imate pametnoga reći?

da mu smeta maknuo bi se :wink:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » pon lis 10, 2011 10:53 am

Anby je napisao/la:Sanjita Sarajevo je to :wink: Nemislim nista lose, dapace, ima jako puno ljudi sta se adekvatno brinu o zivotinjama, ali ovdje jos uvijek vlada ona "zecevi smrde" ili "zecevima nije mjesto u kuci/stanu" itd.

Ja sam po tome "ona ludjakinja sta drzi dva zeca u stanu...uzzzaaaas!!!!" Nije bitno ni jesu li mala ili velika, zecevi se ovdje uzgajaju i jedu sasvim normalno... kao da svinje drzim u stanu, ili kravu... kazem ti ja sam "ludjakinja" ! :D

To je u BiH sasvim normalno, na zalost :sad:

Dobro,nisam znala da se u Sarajevu zecevi drze na balkonu.
Mislim opravdanje nikako nije,malo sam sarkasticna nemogu si pomoc al ono....kad ne shvacam neke stvari bolje je sutit onda :dragonn-ccc-e:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la IV@N@ » pon lis 10, 2011 10:57 am

ne kontam zašto ljudi uopće udome živinu ako ju misle držat izoliranu na balkonu? :blink:
kod mene su svi u kući i spavaju sa mnom na krevetu i sve i da imam dvorište opet bi bili u kući na toplom.
IV@N@
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Anby » pon lis 10, 2011 11:07 am

Nekazem da drze svi na balkonu, samo kazem ako drze da je to normalno ovdje, na zalost... Vecina ih je zapravo vani u svojim nastambama koji se uzgajaju za hranu... Bemti, sad kad malo bolje razmislim, koga god znam da "ima" kunica ili je u "štali" za uzgoj ili je jedno vrijeme bio u kuci dok im nije dosadio pa su ga siknuli na balkon a kasnije je zavrsio ili na selu a poslije na tanjiru ili odmah na tanjiru... :sad:

Sad imam situaciju u kojem neznaju sto ce sa zekom jer je maloj dosadio a zeko im unisti i vrt, pa se misle dal da ga puste u šumu ili daju nekome, otac mi je rekao da ce ga on udomit ako im toliko smeta (zecica je u pitanju kao moja Andja), samo nek je dovedu njemu, al neznam sta je bilo s tim...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » pon lis 10, 2011 12:26 pm

IV@N@ je napisao/la:ne kontam zašto ljudi uopće udome živinu ako ju misle držat izoliranu na balkonu? :blink:
kod mene su svi u kući i spavaju sa mnom na krevetu i sve i da imam dvorište opet bi bili u kući na toplom.

ne znam, ja volim napraviti razliku između životinje i čovjeka, pa ne spavam s Hefom u krevetu. ne razgovaram s njim i općenito se ne odnosim prema njemu kao prema čovjeku, jer on to i nije.
Isto tako ne vidim ništa loše u tom da se životinja drži na otvorenom, ako za to postoje dobri uvjeti. Koliko sam čuo nema nikakvih problema da zeko prezimi vani, ali u tom slučaju treba stalno biti vani i treba mu osigurati adekvatan zaklon.

Da se ne bojim kvartovskih mačaka, Hef bi živio u mom vrtu i imao bi puno više slobode. Držati životinju na balkonu je isto kao da ju držiš u malo većem kavezu.

Meni je opet nezamislivo da držim doma životinju zato da ju mogu gledati u kavezu. ...pa najveće veselje je vidjeti malog klempavca kako luta po stanu , pa malo trči , skače, njuška i radi pizdarije.

Zapravo sam ja u globalu protiv držanja životinja kao kućnih ljubimaca. Mislim da je životinji mjesto u njenom prirodnom okruženju. Hefa sam dobio i prvo ga nisam htio uzeti. Onda sam shvatio da mu je alternativni smještaj gajba kod nečije bake na selu i vjerojatno na kraju i lonac ili u najboljem slučaju život u gajbi, pa sam rekao da ovaj ipak ostaje kod mene i tu će dobiti svu slobodu koju mu ja mogu pružiti. Volim misliti da mu ništa ne fali, ali ja to zapravo ne mogu znati. Sigurno bi bilo lijepo da ima zeca za društvo, ali ne želim još jednu životinju osuditi na život s ljudima.

Tako sam došao na glas nekog tko ne voli životinje i sad se svi čude kako se trudim da Hefu bude lijepo, a ja zapravo mislim da volim životinje više od svih vas koji ih držite kao ljubimce. Sad sam i ja jedan od vas, pa više nemam pravo glasa po tom pitanju.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la littlebunny » pon lis 10, 2011 13:01 pm

Mislim je da ako zec ima zimsko krzno,ne bi trebalo bit vecih problema.naravno,da ga se treba zagraditi.a ako je dosad stao u kuci,nastavite ga drzati u kuci jer u tom slucaju nema zimskog krzna i moglo bi bit problema.no,to je samo moje misljenje.
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Flekicaaa » pon lis 10, 2011 13:50 pm

IV@N@ je napisao/la:ne kontam zašto ljudi uopće udome živinu ako ju misle držat izoliranu na balkonu? :blink:

pa sigurno ima razloge,da se ne brine za zivotinju,ne bi nas ni pitala za savjet.nemaju svi iste mogucnosti i misljenja.
slazem se s vini..
a jel pusten zeko u kucu preko dana?
bilo bi pozeljno,da ga,ukoliko imas mogucnosti,ipak drzis barem zimi u kuci.
zagradi ga,osiguraj mu toplinu i ne bi trebalo biti problema.
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan