Inače, živim u Sarajevu, a moja zečica Šira će uskoro napuniti dvije godine

Dakle,prije 2 sedmice desilo se nešto što me šokiralo! Prvi put je Šira ostavila za sobom crvenu lokvu, ujutro kad sam je pustila da piški. Bezbroj užasnih scenarija mi je prošlo glavom, dok nisam googlala i našla informacije da je crveni urin dosta uobičajen, pogotovo uslijed promjena vremena (te noći je zaista bila neka nagla promjena). Ja sam se malo smirila, ali sam obratila malo više pažnje. Svako jutro je situacija bila otprilike ista. Ono što me zbunjuje jeste da u većini tekstova koji se govore o crvenom urinu kao bezazlenom u poređenju sa hematurijom, hematuria je opisana kao nešto što se ne može vidjeti golim okom. Kako mogu znati? Već prošle sedmice se boja urina unormalila, ali samo djelimično - opet bi mokrila žučkasto, ali prošarano sa crvenim

E sad, slijedi dio koji mi je daleko alarmantniji. Dakle, sve ovo do sad je bilo čudno, ali od prije dva dana Šira je prestala da mokri fino i obilno kao prije, što bi smatrala normalnim. Posmatrala sam je, ispraznila bi se malo, pričekala pa onda opet. Definitivno jede, pije i igra se kao i obično, ne vidim nikakve promjene u okvirnom ponašanju, ali taj detalj me apsolutno zabrinjava. Odmah sam pročitala sve tekstove koje sam našla, koji se vežu za krvavi urin i zadržavanje urina (ovo recimo https://www.youtube.com/watch?v=1KHX61hGDMU).....jutros sam čak napravila mali test i prikupila urin u bočicu. Kad se sleglo, na dnu je bio bijeli talog tako da sad imam puno razloga da vjerujem da ima pijesak/mulj u urinu (bladder sludge). Ali kao što kažem, i dalje pije vodu i završi što mora, ali očito joj nešto smeta.
Da li je to sve zbog žuljeva koji je bole, a ja nisam svjesna toga? Da li se krv javlja zbog činjenice da je nesterilizirana (simptomi raka kod ženki?)? Ili je to krv koju uzrokuje taj pijesak, ako ga već ima? Ili je sve to varka te pigmentacije.... voljela bih da me neko savjetuje jer zaista ne znam šta da mislim i bojim se svega. A najviše toga da joj niko neće moći pomoći u Sarajevu. Ako ima neko iskustva sa bilo čim od svega ovog, molim da share-a! Osobito bi mi bilo od pomoći da znam kome se obratiti u Sarajevu (Šira je već išla u vet. stanicu Ketti prije, ali nije loše čuti iskustva drugih koji su također iz Sarajeva

I iznad svega, postoji li išta što mogu ja da poduzmem da joj olakšam prije nego što odemo kod veterinara?

Unaprijed veliko hvala na strpljenju!