POMOC! Crveni urin i pijesak u urinu?!

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

POMOC! Crveni urin i pijesak u urinu?!

PostPostao/la wirzada » čet stu 24, 2016 12:51 pm

Pozdrav svim forumašima - zekantropima! ;D ;D Prvi put pišem ovdje, nevolja me natjerala i zbog toga se nadam da ću ispoštovati pravila, a i dobiti savjete :blush: Unaprijed se izvinjavam za dugi post i ako je tema već bila :rolleyes: ali svaki slučaj je poseban, pa tako i ovaj.

Inače, živim u Sarajevu, a moja zečica Šira će uskoro napuniti dvije godine :D :P . Nije nikad sterilizirana iz razloga što smo dugo vjerovali da je muškić :lud: a i dijelom i jer me strah sarajevskih veterinara po tom pitanju (to je zasebna tema! :sad: ). Širi ugađamo u svemu, do sada nije bilo nikakvih problema, moja soba je njena soba, uvijek čistim za njom, stalno je slobodna i može se puno kretati, samo je noću zatvaram u kavezić. S te strane, mislim da je zaista sretna koliko već zec u stanu može biti. ;D E sad, prije svega moram reći, za slučaj da je uzrok svemu što se izdešavalo u posljednje dvije sedmice baš to, da je Šira krajem ovog ljeta zaradila žuljeve na šapicama (sore hocks) u pet pansionu. Ne kažem da su se loše brinuli, ali očito joj promjena nije legla. Na to sam odmah reagovala i otišla veterinaru, međutim, još uvijek se borim s tim žuljevima i stalno ih mažem. Ne pokazuje mi nikakve znakove bola, ali ako je boli, možda je to razlog zbog sve što ću sada opisati. :sad:

Dakle,prije 2 sedmice desilo se nešto što me šokiralo! Prvi put je Šira ostavila za sobom crvenu lokvu, ujutro kad sam je pustila da piški. Bezbroj užasnih scenarija mi je prošlo glavom, dok nisam googlala i našla informacije da je crveni urin dosta uobičajen, pogotovo uslijed promjena vremena (te noći je zaista bila neka nagla promjena). Ja sam se malo smirila, ali sam obratila malo više pažnje. Svako jutro je situacija bila otprilike ista. Ono što me zbunjuje jeste da u većini tekstova koji se govore o crvenom urinu kao bezazlenom u poređenju sa hematurijom, hematuria je opisana kao nešto što se ne može vidjeti golim okom. Kako mogu znati? Već prošle sedmice se boja urina unormalila, ali samo djelimično - opet bi mokrila žučkasto, ali prošarano sa crvenim :hm:

E sad, slijedi dio koji mi je daleko alarmantniji. Dakle, sve ovo do sad je bilo čudno, ali od prije dva dana Šira je prestala da mokri fino i obilno kao prije, što bi smatrala normalnim. Posmatrala sam je, ispraznila bi se malo, pričekala pa onda opet. Definitivno jede, pije i igra se kao i obično, ne vidim nikakve promjene u okvirnom ponašanju, ali taj detalj me apsolutno zabrinjava. Odmah sam pročitala sve tekstove koje sam našla, koji se vežu za krvavi urin i zadržavanje urina (ovo recimo https://www.youtube.com/watch?v=1KHX61hGDMU).....jutros sam čak napravila mali test i prikupila urin u bočicu. Kad se sleglo, na dnu je bio bijeli talog tako da sad imam puno razloga da vjerujem da ima pijesak/mulj u urinu (bladder sludge). Ali kao što kažem, i dalje pije vodu i završi što mora, ali očito joj nešto smeta.

Da li je to sve zbog žuljeva koji je bole, a ja nisam svjesna toga? Da li se krv javlja zbog činjenice da je nesterilizirana (simptomi raka kod ženki?)? Ili je to krv koju uzrokuje taj pijesak, ako ga već ima? Ili je sve to varka te pigmentacije.... voljela bih da me neko savjetuje jer zaista ne znam šta da mislim i bojim se svega. A najviše toga da joj niko neće moći pomoći u Sarajevu. Ako ima neko iskustva sa bilo čim od svega ovog, molim da share-a! Osobito bi mi bilo od pomoći da znam kome se obratiti u Sarajevu (Šira je već išla u vet. stanicu Ketti prije, ali nije loše čuti iskustva drugih koji su također iz Sarajeva :))


I iznad svega, postoji li išta što mogu ja da poduzmem da joj olakšam prije nego što odemo kod veterinara? :huh: Mogu joj smanjiti unos kalcija, ali ni to nije rješenje :zmirko: Kako bi ste vi ocijenili ovu situaciju, kako bi ste reagovali? :hm: :hm:

Unaprijed veliko hvala na strpljenju! :hm:
wirzada
Kunić
Kunić
 
Postovi: 3
Pridružen/a: ned srp 05, 2015 11:25 am

Re: POMOC! Crveni urin i pijesak u urinu?!

PostPostao/la Masha » sri sij 18, 2017 6:44 am

Pozz, ja upravo imam taj problem i idemo kod veterinara pa cemo vidjeti? Jel ima josnkoji nacin da mu olaksam? Kako je zavrsilo to kod vas? Jel sve ok bilo? Hvala i lp ;)
Avatar
Masha
Zečić
Zečić
 
Postovi: 67
Pridružen/a: pon lis 29, 2012 6:16 am
Lokacija: Zagreb

Re: POMOC! Crveni urin i pijesak u urinu?!

PostPostao/la wirzada » sri sij 18, 2017 9:05 am

Mogu reći da sam na teži način naučila razliku između pijeska u urinu i upale mjehura. :omg:

Na kraju se ispostavilo da nije pijesak :D (iako jeste bilo malo sedimenata) već upala, a ženke su na to osjetljivije. U svakom slučaju, vadi se krv i urin, testira se i uključi se antibiotik. Mi smo, konkretno, dobili dozu antibiotika koja se miješa sa litrom vode, pa je to pila par dana.
Uglavnom, bitno je reagovati. Poslije toga je upala relativno brzo prošlo, a veterinar i ja smo se složili da je krvarenje koje popratilo upalu, posljedica hormonalnih promjena i da je vrijeme za sterilizaciju. Ako je to slučaj kod vašeg zeca, onda se možete opustiti, ali nisam sigurna da je isto za pijesak, jer je to malo komplikovanije :sad: Svakako se nadam da to nije slučaj kod vas i da neće biti preozbiljno :)

Ne znam ima li neki način da mu se olakša. Jedino što sam ja radila tih nekoliko sedmica, ublažila sam unos kalcija tj. manje blitve, peršuna i zeleniša te vrste, a više trave. I davala mu brusnicu svaki dan, zbog vitamina C. I pošto je bilo dosta hladno u kući, poduplala sam dekice i krpe u kavezu i sa svih strana ga ušuškala da nema propuha, čisto da je dodatno zaštitim :happy:

Nadam se da je ovo od neke pomoći :rolleyes:

:zeko1:
wirzada
Kunić
Kunić
 
Postovi: 3
Pridružen/a: ned srp 05, 2015 11:25 am

Re: POMOC! Crveni urin i pijesak u urinu?!

PostPostao/la Masha » pet sij 20, 2017 16:18 pm

Je od pomoci, hvala :) nas je decko i kastiran je i ja u zivotu nisam vidjela znaci mulj doslovno. U kadinnamon kupanja isprali smo kadi i ostalo je malo tog mulja i nakon sto se isprao urin pretvorilo senu grudi i razmrvis ih i pijesak pijesak. I dalje idemo svaki dan veterinaru uglavnom bolje je ali ono... Samo se madamo da nije kamenac. Cini joj se da nije. Nadam se da ce ubrzo biti kotovo to jer dugo traje ne znam koliko ga buba a da ne pricam da smo 1 000kn do sada ostavili u 10 dana. Bas mulj. Sad je krenuo i cisti urin ali na kraju izbaci taj mulj. Bas duuugo traje :(
Avatar
Masha
Zečić
Zečić
 
Postovi: 67
Pridružen/a: pon lis 29, 2012 6:16 am
Lokacija: Zagreb



Natrag na Zdravstvene rasprave




Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan